FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:48 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: 16 lipca 2013, 18:35 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 10:32 - ndz
Posty: 213
Lokalizacja: Dąbrowa G./ Wysoka
Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
Witam miło.
W ubiegłym roku na zakarmienie zimowe kupiłem inwert zbożowy BEE FOOD PLUS......jednak pszczółki w wiekszości zapełniły gniazda nektarem z nawłoci i na nim głównie zazimowały. Inwert, który mi pozostał w ilości około 70 kilogramów w wiaderkach scukrzył się i nie wiem czy nadaje sie do zakarmienia. Po podgrzaniu robi sie płynny ale już nie jest bezbarwny jak poprzednio tylko mętny. Czy koledzy moga powiedzieć, czy podgrzewając można go jeszcze wykorzystać do zakarmienia czy tylko na C2H5OH. :załamka:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2013, 18:46 - wt 

Rejestracja: 29 marca 2011, 21:36 - wt
Posty: 146
Lokalizacja: płock
kolego ja w tamtym roku też na takim pokarmie zimowałem pszczoły ale z powodu złej jakości produktu(syropu) pszczoły w pasiece wszystkie padły gdyż pokarm od pana Łysonia się skrystalizował i padły z głodu. Wiec przestrzegam jak możesz to nie dawaj tego pokarmu pszczołom ja w tym roku za zimuje na cukrze .Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2013, 21:53 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2160
Lokalizacja: Płock
I masz racje idzik zimuj tylko na cukrze i trochę na miodzie z nawłoci.
A tak poza tym, to ile rodzin zimujesz i na styropianach od Łysonia ?

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2013, 21:42 - czw 

Rejestracja: 22 lutego 2011, 01:19 - wt
Posty: 454
Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Mnie zostało około 200kg ApiFoodu z zeszłego roku. Nic nie skrystalizowalo. W tamtym tygodniu polowe dostały odkłady. Drugą połowę dostaną w sobotę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lipca 2013, 22:33 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 10:32 - ndz
Posty: 213
Lokalizacja: Dąbrowa G./ Wysoka
Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
Tez mam jeszcze pół wiadra API FOODu sprzed dwóch lat i jest płynny, nic sie z nim nie dzieje, a niby jak wynika z opisu ma identyczny skład jak ten scukrzony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 21:47 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Podgrzanie scukrzonego nic nie da bo pszczoły pobiorą i scukrzy się na ramce. Warto spróbować zachęcić pszczoły do jego przerobienia jak syropu, wtedy się nie scukrzy . Dodaj 0.5 litra wody na 1 kg inwertu i taki rzadki pszczoły muszą przerobić, odparować . Przetrawią i dodadzą swoje enzymy i konserwanty, wtedy z pewnością się nie scukrzy, szczególnie jak podasz teraz , rozwojowo to do zimy zjedzą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 21:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
manio pisze:
...Warto spróbować zachęcić pszczoły do jego przerobienia jak syropu, wtedy się nie scukrzy . Dodaj 0.5 litra wody na 1 kg inwertu i taki rzadki pszczoły muszą przerobić, odparować . Przetrawią i dodadzą swoje enzymy i konserwanty, wtedy z pewnością się nie scukrzy...


Zastanowiłeś się co radzisz??
Przeanalizuj przyczyny krystalizacji pokarmu, przeanalizuj co się dzieje z wielocukrami poddanymi obróbce enzymatycznej przez pszczoły, co z nich powstaje i co powoduje.

Jeśli używamy go do podkarmiania na czerw i wiemy że nie będzie składowany w pokarmie zimowym to OK, ale niestety jakiekolwiek dłuższe przetrzymanie go w komórkach po proponowanej obróbce powoduje duże ryzyko krystalizacji.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 22:02 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Nie wiesz tego na pewno więc niepotrzebnie się unosisz. Jak pszczoły przerobią inwert ( a nie tylko przeniosą ) to ich enzymy trawienne rozłożą wielocukry i nic nie skrystalizuje, przecież tak się dzieje z syropem, jak dasz za gęsty to nie zostanie przetrawiony , "miód" będzie miał za dużo sacharozy i też skrystalizuje. Poza tym przecież pisałem że podać teraz bo z pewnością zjedzą do czasu zakarmiania, szczególnie że teraz do nawłoci zupełna pustynia. Przynajmniej tak jest u mnie :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 22:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
manio, nie obraź się ale jesteś w błędzie.
Nie radź innym rzeczy których nie jesteś pewny.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 22:22 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Nie obrażam się , piszę jak bym sam to zrobił , ale jak wiesz lepiej to napisz i oświeć kolegę bo lubię również wiedzieć dlaczego :thank:
Czy się różni przerobienie sacharozy z syropu od przerobienia inwertu ? I dlaczego nie ma Twoim zdaniem szans na podanie pszczołom rozrzedzonego inweru , żeby potraktowały do enzymami trawiennymi jak cukier z Biedronki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 22:28 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
manio pisze:
...Czy się różni przerobienie sacharozy z syropu od przerobienia inwertu ?...


Ano właśnie kluczowe są produkty takiej przemiany :) W przypadku wielocukrów zawartych w inwercie (skrobiowym) dostaniesz cząsteczki glukozy (jej nadmiar odpowiada za krystalizację, między innymi) a w przypadku sacharozy dostaniesz jedną cząsteczkę fruktozy i jedną glukozy.

To tak w ekstremalnym skrócie bo było to już dość dokładnie opisane na forum,

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 22:40 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Ale sądzisz że rozwojowo czyli w małych dawkach, można podać tylko podgrzany w celu dekrystalizacji ? Dlaczego podanie zbyt gęstego syropu cukrowego też prowadzi do krystalizacji ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2013, 22:44 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Moim zdaniem, rozwojowo i w małych dawkach to można zaryzykować nawet i sok z gruszek :).

Nie wiem co rozumiesz jako "gęsty syrop cukrowy", ja stosuję do zakarmiania zimowego syrop 3:2 i nie miałem jak dotąd problemów z krystalizacją w plastrze.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lipca 2013, 11:44 - pn 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
gęsty , czyli gęstszy niż 1,5 kg na 1l wody, literatura podaje że wtedy pszczoły nie przetrawią na monocukry i może krystalizować. Wydawało mi się dlatego , że podobnie jest z inwertem, ale sprawa jest bardziej skomplikowana bo na krystalizację wpływa wiele czynników, nie tylko stosunek fruktozy do glukozy ale też
* ilości glukozy
* zawartości innych cukrów
* suchej masy produktu
* temperatury
Wniosek z tego taki , że najbezpieczniej skarmić zdekrystalizowany inwert rozwojowo, tak aby jednak nie został w ulu na zimę, a krystalizacja może nastąpić w wyniku przechowywania w ciepłym miejscu i samoistnego dalszego inwertowania , co zmienia skład inwertu w wyniku rozpadu wielocukrów złożonych z glukozy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji