FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:28 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Jako nowicjusz w tematyce pszczelarskiej, który stale stara się poszerzyć wiedzę w zakresie tak nam wszystkim miłego przedmiotu, rozpocząłem lekturę wątków archiwalnych "Dziś pytanie dziś odpowiedź". Przyznam (nie tylko ja), że jest to bardzo bogate źródło informacji, brakuje jednak możliwości oceny jakości odpowiedzi i często również informacji która odpowiedź pomogła, więc trzeba czytać od początku do końca i testować wszystkie podane możliwości... np: "jak usunąć mrówki" do dziś budzi wiele kontrowersji ;)

Więc do sedna: wpadłem więc na pomysł, aby postawić portal (nie muszę to być ja - admini tego forum powinni mieć pierwszeństwo decyzji i działań) gdzie pytania i odpowiedzi będą mogły być plusowane i minusowane.

Co to znaczy?

Pytania, na które dużo osób chciałoby poznać odpowiedz otrzymywałyby od użytkowników (was) plusy, tak samo jak odpowiedzi, które przez wielu będą uznane za prawidłową albo cenną miałyby większą wagę. Osoba zadająca pytanie miałaby możliwość pokazania innym, która z sugerowanych odpowiedzi okazała się dla niej rozwiązaniem.

Poprawiłoby to dostępność wiedzy jak i pozwoliło wyłonić "dobre praktyki" z pszczelarstwem związane, a nie jakieś dyrdymały naukowo-doświadczalne zawarte w leciwych książkach, tylko twarde fakty i życie wynikające z długoletniej praktyki.

Rozwiązanie to znane i cenione jest w niektórych dziedzinach (głównie informatyki w skądinąd znanym niektórym serwisie stackoverflow.com).

Co Wy na to?

Awatar użytkownika

Pomysł superrr :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Innymi słowami wrzucanie piwek

Awatar użytkownika

bonluk pisze:
Innymi słowami wrzucanie piwek

bonluk, Nie do końca o piwka chodzi... forum to sposób prowadzenia konwersacji i poznawania siebie na wzajem, opowiadania historii... gdzie często odpowiedzi, bez kontekstu związanego z poprzednią wydpowiedzią nie mają sensu
Natomiast sugerowana przeze mnie baza wiedzy eksperckiej opierać by się miała na rzeczowej wiedzy, odsuwając wątki poboczne (które bardzo często się tu trafiają - wszak wszyscy tu jesteśmy dla przyjemności) na drugi plan. Dodatkowo ciężko jest mi sobie wyobrazić poszukiwanie piwek w wątku, w którym mam konkretne pytanie i czekam na (możliwie) konkretną odpowiedź, wszak o życie pszczół (niekiedy byt całych rodzin na utrzymaniu pszczelarza) tu chodzi

Awatar użytkownika

Uruchomiłem serwis "Dziś Odpowiedź PLUS", który znaleźć można pod adresem http://dzisodpowiedz.bigbee.eu/.

Gorąco zapraszam do zadawania pytań i udzielania odpowiedzi.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]