pewex pisze:
napisałem tylko własne spostrzeżenia.
swider24 pisze:
Cordovan pisze:
Kolejna rodzina zazimowana na trzech ramkach ciemnych w środku gniazda a na bokach z jednej dwie z drugiej trzy jaśniejsze, kłąb uwiązał się z jednej ze stron i nie przemieścił przez te ciemne czego wynikiem było osypanie się rodziny
Cordovan, Czyli kłąb pszczół uwiązał się na 2 lub 3 ramkach, to musiało być dużo tych pszczół. Raczej skłaniałbym się do wypowiedzi
pewexa, że
pewex pisze:
to źle dobrana wielkość gniazda do siły zimowanych rodzin
A swoją drogą myślałem, że kłąb idzie w górę, a nie w bok - poprawcie mnie jeśli się mylę.
Potrafię ocenić siłę rodziny i dostosować do niej wielkość gniazda i owszem mylisz się kłąb zimą przemieszcza się zarówno w górę jak i w bok gniazda tylko musi mieć do tego warunki.
harpia pisze:
Cordovan pisze:
im plaster jaśniejszy tym izolacyjność jest mniejsza a przewodność wyższa. Do pewnego momentu tak jest że im ciemniejsza ramka tym ta przewodność jest niższa a izolacyjność wyższa ale w pewnym momencie następuje załamanie tego stereotypu i zbyt ciemna ramka działa podobnie jak zbyt jasna mając mniejszą izolacyjność a zbyt wysoką przewodność. Moment ten z reguły pojawia się na ramce przeczerwionej więcej niż osiem razy a kolor suszu zmienia się z jasnobrązowego do brązowego i ciemnobrązowego a nawet lekko czarnego
chce widzieć wykresy i dowody a tak na "buzię" to może jak kto źle przeczyta to uwierzy - ja jestem realistą a nie teoretykiem - dowody to podstawa !!!
napisałem że badań nie prowadzę, sprawdź osobiście.
swider24 pisze:
A ja trochę z innej beczki: mam tegoroczny odkład, matka ładnie czerwi - ok 5 ramek czerwiu (wlkp.), chcę karmić w sobotę i niedzielę, a że zimuję generalnie na 2 korpusach to dałem ramki odciągnięte nieprzeczerwione do nadstawki - brakuje mi trochę suszu - czy uważacie, że tak mogę zimować, czy lepiej takie ramki usunąć i zimować na 1 korpusie - dodam, że częściowo te ramki są zasklepione - odkłady trochę podkarmiane i trochę doniosły sobie nawłoci. Żeby było jasne ramki już kilkukrotnie przeczerwione są w rodni.
Zazimuj na jednym korpusie a jak masz półkorpus to po całkowitym zakarmieniu na zimowlę daj go pod spód pod gniazdo.
Zdzisław. pisze:
A może wszyscy adwersarze tego gorącego sporu jutro pójdą do uli i zobaczą jak pszczoły zaczynają szykować miejsce na kłąb zimowy,gdzie i na jakich ramkach jest czerw i w jakim wieku ,gdzie zapasy i dlaczego planują kłąb w tym miejscu a nie innym ,taka lekcja poglądowa da poniektórym wiecej do myslenia jak klepanie frazesów .
Zwróćcie uwage w jaki sposób matki "oceniają"przydatnosc plastrów do zimowli po kolorach .
Czas na poczynienie takich spostrzeżeń jest jak najbardziej odpowiedni

.
olemiodek pisze:
Zdzisław., Teoria teorią , ale praktyka się liczy .Nie które błędy pszczelarza "dobrodzieja" pszczoły potrafią same skorygować.Czasem im się nie uda i w tedy są one winne.Bo nie potrafiły uwiązać kłębu.

Zbyt dużo zimowli za mną bym popełniał błędy, celowo na przełomie lat układałem gniazda z różnych plastrów w różnych konfiguracjach a rodziny do zimowli mam zawsze przygotowane odpowiednio, jutro będę w pasiece porobię fotki.
jędruś pisze:
Cordovan pisze:
To nie badania a obserwacje własne z zimowli na różnych ramkach, różnie ułożonych (naprzemiennie, ciemne na bokach - jaśniejsze w środku, ciemne w środku - jaśniejsze na bokach), o różnym kolorze woszczyny - bo badan naukowych nie prowadzę. Wyjaśnienie masz powyżej, dlaczego tak jest nie wiem, pszczoły pokazują że tak jest i na tym się opieram. To też tylko moje zdanie i nit nie musi się z nim zgadzać a że burzy to podstawy wiedzy pszczelarskiej to cóż - widać czas na nowoczesność i odejście od stereotypów pisanych przez Ostrowską i innych.
Kol.Cordovan.Ty nie burzysz podstaw wiedzy pszczelarskiej lecz piszesz od rzeczy.Jak chcesz oglaszać rewelacje na zasadzie "moje obserwacje" to przede wszystkim liżnij wiedzy z zakresu logicznego myślenia a wtedy to i dyskusja na forum będzie merytoryczna i wniesie więcej wiedzy.Dla przypomnienia przytoczę podane przez dr W.Ostrowską badania F.G.Taranowa na temat przewodnictwa plastrów.[Gospodarka Pasieczna wyd.V str.66 ]
Plastry jasne przewodność 5,61
jasnobrązowe 3,44
ciemnobrązowe 2,16
czarne 1,31
Prawdziwe jest zatem twierdzenie, iż żadne studia wyższe nie zastąpią solidnego podstawowego wykształcenia.Pozdrawiam.
Kolego mnie nie interesuje co pisała Ostrowska, wiele z tego co napisała jest już nieaktualne, traktuję to jako archaizm a piszę to co obserwuję z życia pszczół i ich działania. By było jasne nie mam studiów wyższych z zakresu pszczelarskiego bym teoretyzował.