FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 05:42 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Łojezu a o czym tu dyskutować. :haha:
Im plaster mniej przeczerwiony tym zimniejszy, ponieważ jego przewodność cieplna jest większa.
Plaster bardziej przeczerwiony jest cieplejszy, bo jego przewodność ciplna jest mniejsza (czyli większa "izolacyjność" - tego słowa to ja jeszcze nie słyszałem, chyba ja młody i gupi).

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Pawełek. pisze:
Panowie, więcej szacunku dla Cordovana rewolucjonisty,

Lenin tez był rewolucjonistą ,zaprowadził nowy porządek i taki bałagan że nigdy nie będzie zapomniany.I chyba o to chodzi.

Cordovan pisze:
Godziemba pisze:
Cordovan.W swoim artykule piszesz ,że do gniazda na zimę wkładamy plastry przynajmniej dwa razy przeczerwione,bo dobrze przewodzą ciepło.Czy to nie jest odwrotnie?.
Zgadza się, gniazdo powinno być ułożone z ramek z woszczyną minimum dwa razy przeczerewioną ale nie czarną, ramki przeczerwione w sezonie nawet 5-cio krotnie nadają się do zazimowania na nich rodzin, ramki dwuletnie i straszę w tym te jakich używasz do zimowli w danym roku nie powinny być użyte do zimowli w roku następnym. Źle przewodzą ciepło ramki zbyt jasne i zbyt czarne, jedne i drugie są do zimowli dla pszczół za zimne. :wink:

to poco wymyślono system skandynawski - zimowli pszczół?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
jino2,
jino2 pisze:
Cordovan pisze:
Godziemba pisze:
Cordovan.W swoim artykule piszesz ,że do gniazda na zimę wkładamy plastry przynajmniej dwa razy przeczerwione,bo dobrze przewodzą ciepło.Czy to nie jest odwrotnie?.
Zgadza się, gniazdo powinno być ułożone z ramek z woszczyną minimum dwa razy przeczerewioną ale nie czarną, ramki przeczerwione w sezonie nawet 5-cio krotnie nadają się do zazimowania na nich rodzin, ramki dwuletnie i straszę w tym te jakich używasz do zimowli w danym roku nie powinny być użyte do zimowli w roku następnym. Źle przewodzą ciepło ramki zbyt jasne i zbyt czarne, jedne i drugie są do zimowli dla pszczół za zimne. :wink:

to poco wymyślono system skandynawski - zimowli pszczół?

po to że oni mają zupełnie inną pogodę, pory roku tez są inaczej ułożone a co za tym idzie inne pożytki i zupełnie inaczej się rozwijają tam rodziny pszczele.

co bardziej mądrzejszym proponuję nie przeszczepianie systemu skandynawskiego, ale może poszukajcie czegoś ciekawego w afryce, może na bliskim wschodzie, oni też mają swoje systemy i też im się tam sprawdzają.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Z moich doświadczeń to staram się usuwać ramki ciemnobrązowe nie mówiąc już o czarnych. Kolegę Cordovana wziąłbym w obronę i nie atakował go. Niestety wiele rzeczy, o których pisała Dr. Ostrowska jest już dzisiaj nieaktualnych. Zmienił się klimat w Polsce, pszczoły również przypominam, że Dr Ostrowska zajmowała się badaniami nad pszczołą środkowoeuropejką, zmianie uległ również układ pożytków, o zatruciu środowiska środkami chemicznymi nie wspomnę.

wilczek, a ja słyszałem że po skrętach świat najbardziej się zmienia.
Kolego: ks. Dzierżon sprowadził do Polski włoszki, a kapotek im nie importował!
Pan Tadeusz Woszczyński przygotował pszczoły do zimowli na węzie i przetrfały w okolicach Warszawy.
pszczoła nie boi się zimna, lecz innych ..........

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Cordovan pisze:
swider24 pisze:
A ja trochę z innej beczki: mam tegoroczny odkład, matka ładnie czerwi - ok 5 ramek czerwiu (wlkp.), chcę karmić w sobotę i niedzielę, a że zimuję generalnie na 2 korpusach to dałem ramki odciągnięte nieprzeczerwione do nadstawki - brakuje mi trochę suszu - czy uważacie, że tak mogę zimować, czy lepiej takie ramki usunąć i zimować na 1 korpusie - dodam, że częściowo te ramki są zasklepione - odkłady trochę podkarmiane i trochę doniosły sobie nawłoci. Żeby było jasne ramki już kilkukrotnie przeczerwione są w rodni.
Zazimuj na jednym korpusie a jak masz półkorpus to po całkowitym zakarmieniu na zimowlę daj go pod spód pod gniazdo.

Dlaczego dopiero po karmieniu? Teraz jest doskonały moment by położyć półkorpus pod gniazdo, bo pszczoły przy odparowywaniu nakropu czy syropu również potrzebują większej pojemności gniazda celem usuwania wilgoci.
Pawełek., mów za siebie... ja jestem młody ;P

wilczek pisze:
Zmienił się klimat w Polsce

To w jakim klimacie teraz mieszkamy?

Sol Bąk pisze:

Wątpię ażebyś był młodszy wiekiem od Pawełka, za to na pewno młodszy stażem w hodowli pszczół.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Sol Bąk pisze:
Cordovan pisze:
swider24 pisze:
A ja trochę z innej beczki: mam tegoroczny odkład, matka ładnie czerwi - ok 5 ramek czerwiu (wlkp.), chcę karmić w sobotę i niedzielę, a że zimuję generalnie na 2 korpusach to dałem ramki odciągnięte nieprzeczerwione do nadstawki - brakuje mi trochę suszu - czy uważacie, że tak mogę zimować, czy lepiej takie ramki usunąć i zimować na 1 korpusie - dodam, że częściowo te ramki są zasklepione - odkłady trochę podkarmiane i trochę doniosły sobie nawłoci. Żeby było jasne ramki już kilkukrotnie przeczerwione są w rodni.
Zazimuj na jednym korpusie a jak masz półkorpus to po całkowitym zakarmieniu na zimowlę daj go pod spód pod gniazdo.

Dlaczego dopiero po karmieniu? Teraz jest doskonały moment by położyć półkorpus pod gniazdo, bo pszczoły przy odparowywaniu nakropu czy syropu również potrzebują większej pojemności gniazda celem usuwania wilgoci.
Niestety nie mam półnadstawek

Pawełek. pisze:
jesteśmy stare niereformowalne dziadki leśne
młodszy jesteś ode mnie.
Pawełek. pisze:
sprawdzonych na 4 ulach
sprawdzonych na 70 pniach.
Pawełek. pisze:
nie mam dyskutować
dyskutować warto bo z dyskusji na poziomie zawsze coś wynika, z bzdetnych docinek nic.
Pawełek. pisze:
Przemek się nie myli nigdy
nie myli się ten co nic nie robi, ja opisuje swoje spostrzeżenia a że wywraca to Waszą wiedzę i znane Wam podstawy pszczelarstwa do góry nogami to co ja na to poradzę.
Pawełek. pisze:
ps. kto ma władzę ma rację i już
ciekawe że tego nie napisałeś jak nie administrowałem na forum a pisałem jednakowo kontrowersyjnie. To że administruję forum nie oznacza że mam rację "bo tak", przyznaję że i ja mogę się mylić i popełniać błędy ale potrafię choć o tym napisać a mało kto na tym forum napisze o swoich błędach. Tak więc kolego z lekka się rozpędziłeś w swojej ocenie. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wlk
wilczek pisze:
Z moich doświadczeń to staram się usuwać ramki ciemnobrązowe nie mówiąc już o czarnych. Kolegę Cordovana wziąłbym w obronę i nie atakował go. Niestety wiele rzeczy, o których pisała Dr. Ostrowska jest już dzisiaj nieaktualnych. Zmienił się klimat w Polsce, pszczoły również przypominam, że Dr Ostrowska zajmowała się badaniami nad pszczołą środkowoeuropejką, zmianie uległ również układ pożytków, o zatruciu środowiska środkami chemicznymi nie wspomnę.

To że nastapiły w.w zmiany nie znaczy że zmieniły się prawa fizyki.Jak będziemy bezmyślnie negować wszelką wiedzę to na podstawie "własnych obserwacji" padnie kiedyś twierdzenie że to matki zapładniają trutnie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jędruś pisze:
"własnych obserwacji" padnie kiedyś twierdzenie że to matki zapładniają trutnie.
Jest już bardzo blisko do tego stwierdzenia.
Ale ja na pewno w to nie uwierzę .Panowie to jak z tymi ramkami jest ? Podobno są tacy którzy na węzie zimują i jest ok. Teoretycznie to jest to możliwe .:oops:

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
olemiodek,
myślę, że mimo wszystko bazując na wiedzy "przodków" - zostawiać w rodni przeczerwione plastry tegoroczne a czarne wywalać ze względów higienicznych.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

CYNIG, I to jest konkretna odpowiedź na zadany temat.Żadne tam obserwacje czy coś w tym stylu.Ale z tą węzą to można by spróbować. :D

Olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
olemiodek, z samą węzą to nie wiem, bo niby gdzie by miały pokarm ułożyć ?
W zeszłym roku w związku z tym, że starałem się powiększyć pasiekę - zupełnie przypadkiem wyszło, że w jednym z uli miałem trzy ramki przeczerwione ze 2 - 3 razy, a reszta to dziewicze. Zakarmiłem pszczółki, odymiłem 3 razy i zazimowałem bez żadnego ocieplenia na górze, pomiędzy ramkami beleczki zatwór to zwykła płyta wiórowa ul zamknięty daszkiem i to wszystko, o dziwo wywnioskowałem z osypu zimowego, że kłąb był uwiązany właśnie na plastrach dziewiczych. W związku z tym, że miały trochę mało pierzgi na wiosnę dałem im 0,5 kg ciacha midowo-cukrowo-pyłkowego i również na wiosnę dopiero ociepliłem gniazdo kocykiem. Rodzina ta nie odbiegała od innych rodzin z rozwojem wiosennym.
Jak dla mnie wniosek taki, że pszczoła z mrozem doskonale sobie poradzi nawet gdyby w ulach były same dziewicze plasterki oczywiście nie zmienia to faktu o jakim pisze CYNIG, higiena to podstawa, a wiedza zdobyta przez lata nie powinna iść w niepamięć. Sądzę, że większym problemem dla pszczół zimową porą jest wilgoć w ulu.
Pozdrawiam tczkast

Awatar użytkownika

Z tą węzą to jest możliwe a pokarm nad ramkami jako cukier sypki lub karmel .Widziałem gdzieś taki film. :D

Olemiodek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]