zbynio54 pisze:
a ja mam takie zapytanie jak zrobić do ula wp korpusowego nadstawkę jednościenną ?
Zerknij na mój sklepik na elementy uli i masz tam taką nadstawkę jest ona z płyty osb 3, ale można zrobić z drewna jeśli ktoś chcę. Jeśli masz ul gdzie ściany wewnętrzne i zewnętrzne to 10 mm a ocieplenie to 29 mm to wystarczy że deska na której zawiesza się ramki w nadstawce ma 18 mm gr. i ramka bardzo ładnie wchodzi.
Wygląda dokładnie to tak warszawiak ma 31,5 cm (miejsce na ramki) + 2 X 1 cm (ściany wewnętrzne z dwóch stron) + 2 X 2,9 cm (ocieplenie) + 2 X 1 cm (ściany zewnętrzne) = 41,3 cm
Jak postawisz na tym nadstawkę z deski 1,8 cm czyli od wymiaru warszawiaka 41,3 cm odejmiesz 2 X 1,8 cm (grubość desek w nadstawce), daje Ci to 37,7 cm, czyli prawie wymiar jaki jest potrzebny dla ramek wlkp. Te dwa milimetry co jest za dużo bo powinno być 37,5 cm to płyta osb3 którą kupujesz jako 18 mm i tak Ci wyda bo zawsze o te minimum 0,5 mm jest grubsza a więc wszystko pasuje. Jeśli robisz nadstawki z desek drewnianych to deski w tym przypadku powinny mieć 19 mm grubości.
Chyba powinieneś zrozumieć