FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:11 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Przecież takie właśnie ule oferuje w tym roku polskipszczelarz : korpus gniazdowy jest ocieplony 30 mm styropianu (rama grubości 28mm i ścianki 2x10mm z boazerii lub OSB3) , a korpus nadstawkowy jest jednościenny. Wychodzi z tego ,że ścianka korpusa nadstawkowego ma mieć 20mm i wtedy pasuje pod ramkę nadstawkową wielkopolską. Przy 10 ramkach w gnieździe , wyjdzie nawet 11 w nadstawce. Ściankę na której opiera się ramka robię skręcając ( i klejąc) OSB3 12mm+8mm . Ramka opiera się na 8mm więc i oparcie wystarczające i luz od ściany tyż.
Rozrysuj sobie na papierku i sam sprawdź :D
Do tego dorobię sobie higieniczne dennice osiatkowane z grubej ( 1mm) siatki ciągnionej, aluminiowej - bo wydają mi się lepsze niż pełne, choć warroza u mnie jakby w odwrocie, ale w ulu sucho i czysto .

zbynio54 pisze:
a ja mam takie zapytanie jak zrobić do ula wp korpusowego nadstawkę jednościenną ?

Zerknij na mój sklepik na elementy uli i masz tam taką nadstawkę jest ona z płyty osb 3, ale można zrobić z drewna jeśli ktoś chcę. Jeśli masz ul gdzie ściany wewnętrzne i zewnętrzne to 10 mm a ocieplenie to 29 mm to wystarczy że deska na której zawiesza się ramki w nadstawce ma 18 mm gr. i ramka bardzo ładnie wchodzi.
Wygląda dokładnie to tak warszawiak ma 31,5 cm (miejsce na ramki) + 2 X 1 cm (ściany wewnętrzne z dwóch stron) + 2 X 2,9 cm (ocieplenie) + 2 X 1 cm (ściany zewnętrzne) = 41,3 cm
Jak postawisz na tym nadstawkę z deski 1,8 cm czyli od wymiaru warszawiaka 41,3 cm odejmiesz 2 X 1,8 cm (grubość desek w nadstawce), daje Ci to 37,7 cm, czyli prawie wymiar jaki jest potrzebny dla ramek wlkp. Te dwa milimetry co jest za dużo bo powinno być 37,5 cm to płyta osb3 którą kupujesz jako 18 mm i tak Ci wyda bo zawsze o te minimum 0,5 mm jest grubsza a więc wszystko pasuje. Jeśli robisz nadstawki z desek drewnianych to deski w tym przypadku powinny mieć 19 mm grubości.

Chyba powinieneś zrozumieć :-)

Widzę manio, że masz sztukę robienia WP korpusowych opanowaną do perfekcji tak trzymać :)

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Tak trzymam bo mnie urzekły :D
trzymacz-manio

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
BoCiAnK pisze:
Teraz to mnie zaskoczyłeś Dlaczego Zwężasz :?: :?: :?: :idea:
z tego wynika że zimujesz w zbyt obszernych gniazdach lub słabe rodziny
U Ciebie w Ełku podejrzewam że wiosna przychodzi szybciej jak u mnie w górach gdzie śnieg czasami leży do połowy kwietnia a zobacz

odlicz od tej daty 21 dni pierwszego pokolenia co się już wygryzło
wiec był marzec Ty Ścieśniasz wtedy

No ładnie śnieg do połowy kwietnia a 18 już zasklepiony czerw trutowy.Bogdan litości.
Jak dla mnie to z tą węzą jesteś spóżniony z 10 dni. hej

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]