FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:08 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Jaki rodzaj dopłat powinien obowiązywać w pszczelarstwie od roku 2014?
Czas głosowania minął 19 stycznia 2013, 14:28 - sob
Dopłaty bezpośrednie do rodziny pszczelej 90%  90%  [ 133 ]
Dopłaty na obecnych zasadach 3%  3%  [ 4 ]
Inne 7%  7%  [ 11 ]
Liczba głosów : 148
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
manio pisze:
Pamiętasz jak kiedyś wyglądała szynka czy najpodlejsza kiełbasa zwyczajna z mięsa wyprodukowanego w PGR? Porównaj z tym plastikiem jaki jest teraz w naszych sklepach :( ,wyprodukowanego hgw z czego i europejskiego mięsa z farm przemysłowych.

Problemem nie jest jakość mięsa, tylko wygaśnięcie Polskiej Normy i wprowadzenie gównianych zachodnich standardów. Szynka ? Teraz można ją zrobić z indyka, świni, soi, kolagenu itd. No ale skoro mięso w detalu kosztuje np 10zł, a "szynka" 15 to czego się spodziewasz ?
A jak chcesz dobrej szynki i kiełbasy to za nią zapłać, przykładowo kabanosy w pobliskim sklepie mam do wyboru po 25 i 60 zł za 1kg. Szynkę też czasami kupowałem prawdziwą do parzenia, aż w końcu zaczęliśmy sami w domu robić wędliny (dużo taniej niż dobre wyroby w sklepach, dużo drożej niż "zwykłe" wędliny w sklepach).

Cytuj:
Teraz bez PGRów, a mali mogą co najwyżej wegetować bo nie są w stanie konkurować ceną na rynku UE, a jakość jakoś się nie liczy. I nikt ich nie obroni, jak nas przed chińskim miodem.

No to jak to jest że sprzedałem kilka słoików miodu znajomej, sporo drożej niż w mogła kupić w sklepie. A co kilka tygodni mi przypomina że w przyszłym sezonie chce co najmniej 10 słoików miodu lipowego ?
Jakim cudem Bociank ma tak wysokie ceny i nie marudzi że musi do skupu oddać za bezcen??
Jak ktoś jest mały to nie powinien walczyć ceną, nisza na dobry polski miód jest. Tylko trzeba ją wykorzystywać, zamiast marudzić. Jak kogoś nie stać na miód za 3 dychy to choćby nie było importowanego to i tak nie kupi.

Awatar użytkownika

asan pisze:
Jak ktoś jest mały to nie powinien walczyć ceną, nisza na dobry polski miód jest. Tylko trzeba ją wykorzystywać, zamiast marudzić. Jak kogoś nie stać na miód za 3 dychy to choćby nie było importowanego to i tak nie kupi.

:brawo: :brawo:
Dlatego ja najtańszy mam po 33 zł, najdroższy 50 zł.

Trochę odbiegając od zasadniczego tematu: każdy z nas ma pasiekę, więc i kawałek miejsca na wędzarnię się znajdzie. Sama wędzarnia to marginalny wydatek, bo nawet z blaszanej beczki można zrobić, można z kilku desek.
Kocham internet za know how z każdej dziedziny, wędliniarstwa można się migiem nauczyć.
Zachęcam do robienia własnych wędlin, to wciąga prawie tak jak pszczoły i ma sie dla siebie (czasem i nie tylko) wspaniałe, zdrowe jedzenie.

Awatar użytkownika

JM, twojej wypowiedzi też nie łapie :bezradny: może za mało bystry jestem
Komu unia zabrała :bosie: ? Kto cokolwiek rozdaje :szok: ?
Przecież niema mowy w przepisach o dowolności w dzieleniu środkami unijnymi
masz określoną ilość uli ,możesz ubiegać się o dotację ,
jak spełniasz określone warunki i się o nie starasz to jest szansa że je otrzymasz .
Nikt ci tego na tacy nie poda i nie będzie błagał żebyś przyjął ,ani urzędnicy unijni , ani państwowi .

emilmag pisze:
w kole w kocierzowach jest "rozporządzenie " że tylko jedną maszynę można kupić

Nie rozporządzenie a zalecenie które ma pozwolić na skorzystanie jak największej liczbie członków. Kwota dotacji jest konkretna na związek jeżeli chętnych będzie więcej (na sprzęt) wówczas każdy z nich dostanie niższy procent dotacji nie maksymalny. Ale spokojnie mogłeś składać na więcej niż jeden sprzęt, z zastrzeżeniem że może któryś z nich wypaść, oczywiście dowiedziałbyś się o tym przed zakupem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
minikron pisze:
Trochę odbiegając od zasadniczego tematu: każdy z nas ma pasiekę, więc i kawałek miejsca na wędzarnię się znajdzie. Sama wędzarnia to marginalny wydatek, bo nawet z blaszanej beczki można zrobić, można z kilku desek.
Kocham internet za know how z każdej dziedziny, wędliniarstwa można się migiem nauczyć.
Zachęcam do robienia własnych wędlin, to wciąga prawie tak jak pszczoły i ma sie dla siebie (czasem i nie tylko) wspaniałe, zdrowe jedzenie.

Odbiegając od tematu to ja mam 2 użyczone miejsca na pasiekę do tego 3 zaproponowane w żadnym nie pozwolą mi zainstalować wędzarni. Choć chciałbym miec ale to dopiero na własnym.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Szczupak, jak mi to wytłumaczysz , chciałem wziąć 5 uli Warszawskich poszerzanych leżaków i nie mogę, mimo że spełniam wszystkie kryteria i co to nie jest dyskryminacja? Pozdrawiam.

Marian.,
Jakbyś nie wiedział, że Polak potrafi.
Załatw z producentem leżaki z fakturą stojaków.

Marian. pisze:
jak mi to wytłumaczysz , chciałem wziąć 5 uli Warszawskich poszerzanych leżaków i nie mogę, mimo że spełniam wszystkie kryteria i co to nie jest dyskryminacja?

Bo ul ma być rozbieralny (głównie ma być odejmowana dennica) bo taki jest nowoczesny.

kolopik pisze:

Tego bym nie proponował (chociaż nie wiem czy w razie kontroli pani z agencji potrafiłaby rozróżnić te ule) . Natomiast znajdź producenta który zrobi ci te ule z odejmowaną dennicą.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Czy ktoś z kolegów wie na jakich zasadach odbywa się pomoc unijna w krajach takich jak choćby Francja, Austria, Niemcy.Pytam z ciekawości
pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
kolopik, z całym szacunkiem do Ciebie ale dlaczego mam kombinować ,dlaczego nie może być normalność.

Boczniak , a kto Ci powiedział, że taki rozbieralny to nowoczesny, a może nie masz racji, mam rozbieralne i nie uważam je za nowoczesne, wręcz przeciwnie stwarzają więcej kłopotu do przygotowania na wędrówki i to ma być nowoczesność? w leżaku zamykam wylotek czyli mostek na zawiasie i otwieram siatkę z boku i gotowy do drogi, rozbieralny musisz spinać każdy, ja dziękuje za taką nowoczesność. W korpusach podczas zakładania nadstawek to ile pszczół zgniatasz? bo ja przy przeglądzie w leżaku, żadnej. Dla mnie pszczelarstwo to musi być też przyjemność i odpoczynek, traktuje pszczoły jako hobby i to mi wystarczy.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Marian.,

Niczym nie spinam, wkładam tylko wkładkę wylotową na głucho a siatka w dennicy cały czas otwarta.
Nie rozleciał mi się żaden ul w czasie transportu.
Pszczoły się nie gniotą przy stawianiu korpusów, chyba że poczekać aż cztery usiądą akurat tam gdzie postawie korpus na korpusie.

Marian., Proszę Cię, zrób ule korpusowe leżaki WP z osiatkowaną dennicą (wkładka dennicowa wysuwana z przodu) i będziesz miał jeszcze łatwiej niż obecnie. Nie popełnisz żadnego przestępstwa. "Ustawodawca" dał możliwość dopłat do uli korpusowych o jednakowym wymiarze korpusów. Będziesz miał dwa korpusy, których nie będziesz dotykał nigdy a w nich jedna ramkę WP. Przecież musisz mieć czas aby przejść z jednej ramki na drugą, czas którego nikt nigdzie nie określił.
Drugie wyjście - zrób swój ul warszawski z odejmowaną osiatkowana dennicą i trzymaj pszczoły na jednym "korpusie".
W razie kontroli (jeśli w ogóle będzie i w ogóle jeśli ktokolwiek spyta) powiesz, że drugi korpus postawisz za tydzień. :D
Mam nadzieję, że to już jest zgodnie z prawem.
Już nie wiem jak w inny sposób mogę Ci pomóc.
Działaj :pl:

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
zamiast nadstawki zrobić korpus nadstawkowy i nie ma żadnego kombinowania. Przy okazji dennicę jako osobny element, który pszczoły przykitują i z pewnością nie odleci w czasie wędrówki.
Będzie nowy typ ula : leżak korpusowy warszawski poszerzany :), bo stojak już jest

Awatar użytkownika

staszekg pisze:
Cynig :"Obecnie pszczelarz20 ulowy dostanie 500zł refundacji" a ja dopisuje 19-to ulowy zero zł,czy jest to uczciwe?.Proponuję nowy temat z ankietą o refundacji.

ty masz 19uli i ci sie nie należy ja mam 80 i mi tez sie nigdy nic nie nalezy bo mam pole i esu. tylko mysle ze tym co sie należy to moze i coś tam dostaną bo jakby sie wszystkim należało to po 1-2 zł na ula by pewno wyszło tej kasy i też byśmy sie złoscili i płakali że tak mało :) Ja to juz sam nie wiem co o tych dopłatach myślec ale czytajac te posty to moge powiedzieć że Kolopik ma racje

Awatar użytkownika

Marian.,
Jest to dyskryminacja :wnerw:
na taki przejaw traktowania innych naprawdę trzeba reagować - zgadzam się z tobą i o tym pisałem ,ale i tak trzeba korzystać z tego co jest i z czego można - nie odpuszczać :nonono:
i jednocześnie postulować i dobijać się o to czego by się chciało . :pl:
A do fałszowania faktur nie zachęcam - bo sprzęt który jest na refundacje musi być w naszym posiadaniu 5 lat i może być skontrolowany :bosie:jeśli zniknie mozemy byc zobligowani do zwrotu dotacji

asan pisze:
Jakim cudem Bociank ma tak wysokie ceny i nie marudzi że musi do skupu oddać za bezcen??

Prosta Odpowiedź trzeba mieć Miód taki jak
asan pisze:
chcesz dobrej szynki i kiełbasy to za nią zapłać, przykładowo kabanosy w pobliskim sklepie mam do wyboru po 25 i 60 zł za 1kg

Ci co szukają dobrej Marki nie marudzą tylko biorą i płacą
Ja z pszczół nie żyje
Nie tak dawno jak napisałem ogłoszenie że sprzedam miód Spadziowy po 30/kg śmiałem się czytając PW i odbierając Tel słysząc że nikt mi nie da tyle
Dziś dzwonią ci którzy wzięli hurtem dają po 35 /kg ale przykro mi nie mam już na hurtową sprzedaż może jak Bóg da ja dożyję i pszczoły wstaną będzie pożytek to za rok :wink:

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Marian.,
Jakbyś nie wiedział, że Polak potrafi.

Do czego Ty namawiasz ?

Pewnie nie przechodziłeś kontroli ARR.
Polecam Ci taką kontrolę.
Ci co je mieli, niech napiszą jakich "pierdół" się czepiają.

krzysglo pisze:

A którego to pszczelarza ARR kiedykolwiek skontrolowała ?
Oddal pieniądze do dyspozycji związkom pszczelarskim i mają to daleko.
A wiesz dlaczego związki są przeciw przekazaniu ich do ARMiR-u ?
Bo się lodziarnia skończy. Mogą być kontrole.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
krzysglo pisze:

(...)

Zapewniam Cię, że jest ich wielu.
A teraz to będzie jeszcze więcej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
krzysglo pisze:
kolopik pisze:
krzysglo pisze:

(...)

Zapewniam Cię, że jest ich wielu.
A teraz to będzie jeszcze więcej.

Na ten przyklad ja bylem kontrolowany :mrgreen:
i spoko jak wszystko jest w porzadku nie ma obaw,gorzej jak nabyty sprzet jest ''u ludzi'' :(

Awatar użytkownika

Mnie też kontrolowali, ale tylko w związku z jednym zakupem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
polbart pisze:
Jeśli już walczyć to o to, by każdy pszczelarz bez względu na ilość rodzin pszczelich miał dostęp do dopłat. I ten co ma jeden ul i ten, który ma tysiąc uli.

Popieram

Marian. pisze:
Boczniak , a kto Ci powiedział, że taki rozbieralny to nowoczesny, a może nie masz racji, mam rozbieralne i nie uważam je za nowoczesne, wręcz przeciwnie stwarzają więcej kłopotu

To nie jest moje zdanie, z taką opinią spotkałem się w literaturze i jako przestarzała konstrukcja niebyły ostatnio ujęte w Polskiej Nornie i tak podchodzi ARR. Sam gospodaruje w tych nienowoczesnych i nie narzekam chociaż jak wszystkie też mają wady, za mną już jedna nieudana próba przejścia na korpusowe, przymierzam się do następnej bo korpusy swoje zalety mają

.
ruki123 pisze:
ja dopisuje 19-to ulowy zero zł,czy jest to uczciwe?

W 2014 r już się łapiesz bo na sprzęt jest od 15 uli, a na szkolenia i leki dostają wszyscy od 1 ula do ograniczającego ESU po przekroczeniu którego mają dostęp do większych dotacji na innych zasadach.

edifi pisze:
W 2014 r już się łapiesz bo na sprzęt jest od 15 uli, a na szkolenia i leki dostają wszyscy od 1 ula do ograniczającego ESU po przekroczeniu którego mają dostęp do większych dotacji na innych zasadach.

Jak możesz to powiec jakie to inne zasady????

Pozdrawiam Serdecznie

Boczniak pisze:
a na szkolenia i leki dostają wszyscy od 1 ula

Ale przynależność do związku lub żebractwo jeśli chodzi o leki jest obowiązkowe.
Dofinansowanie leków powinno być zabrane ze związków i przekazane do PLW.
Ten dla zarejestrowanych uli powinien rozdysponowywać leki po cenach refundowanych.
Wówczas skończy się handel refundowanym Apivarolem.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
(...)
Ten dla zarejestrowanych uli powinien rozdysponowywać leki po cenach refundowanych.

Z tym akurat się zgadzam.
Byłby to pierwszy krok do ustalenia stanu faktycznego rodzin pszczelich w Polsce.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
krzysglo pisze:
Byłby to pierwszy krok do ustalenia stanu faktycznego rodzin pszczelich w Polsce.

Nie bardzo,nie wszyscy leczą pszczoły lekami refundowanymi.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
kolopik pisze:
krzysglo pisze:

Ja też byłam kontrolowana w temacie odbioru matek z refundacji .W tym roku.

Awatar użytkownika

emka24 pisze:
krzysglo pisze:

Nie bardzo,nie wszyscy leczą pszczoły lekami refundowanymi.

Ale przynajmniej PLW podeszliby do tego tematu rzetelnie.
Zweryfikowano by pasieki w terenie.

Może podjęli by temat wykreśleń "martwych" pasiek (zgon właścicieli).
Nabywca takiej pasieki rejestruje ją na nowo, a spadkobiercy nie wykreślają z rejestru u PLW.
I tak powstają te fikcyjne ilości.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
krzysglo pisze:
kolopik pisze:
(...)

Z tym akurat się zgadzam.

Już drugi rok nie biore relow na refundacje i jak policza a może jest więcej takich pszczelarzy.

Awatar użytkownika

Lekarz weterynarii kupił by leki z hurtowni tak ? rozdysponował za darmo leki w/g stanu pasiek ich ilości itd Tak? Agencja zwróciła by mu koszty zakupu leków Tak?

To teraz pytanie dlaczego miała by zmiejszyc się ilość pasiek (o te fikcyjne i te po zmarłych pszczelarzach) ?

Taki stan rzeczy mamy w aptekach. Farmaceuta kupuje leki przychodzi babcia z recepta płacze ze nie ma na leki dostaje 1 opakowanie zamiast 3 płaci cześć nierefundowaną. farmaceuta dostaje od państwa z naszych podatków za 3 opakowania.

robert-a pisze:
Lekarz weterynarii kupił by leki z hurtowni tak ? rozdysponował za darmo leki w/g stanu pasiek ich ilości itd Tak? Agencja zwróciła by mu koszty zakupu leków Tak?

Nie
PLW rozdysponowałby leki wg oświadczenia pszczelarza na piśmie o ilości posiadanych rodzin pszczelich.
Proste ?
I do sprawdzenia.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Wzasadzie tyle ile zglozilby pszczelarz rodzin do zimowli tyle dostalby tabletek i po sprawie ani wiecej ani mniej a co z nimi zrobi to jego sprawa a wtedy komu by sprzedal?

henry

Awatar użytkownika

kolopik, Leki dla ludzi są wydawane na receptę druk scisłego rozrachunku wszystko jest pod kontrola a po zwrocie refundacji to farmacuta nie wie co robic z kasą. Powiedz co by zmusiło LW do tego by nie wpisał leków na pasiekę która nie istnieje lub istnieje tylko na papierku. ?
szczepienia na wściekliznę są bezpłatne tak ? A oni kupuja je z hurtowni za kasę tak ? I co tyle co kupią szczepionek tyle wpiszą ? A jak ktoś szczepi poza programem to z jakich szczepionek ? Prędzej mi kaktus wyrośnie. LW kombinują z lekami na taka skalę że te trochę Apiwarolu to ich nie podnieca. Ale dodatkowa kaskę przyjmą z uśmiechem.

Awatar użytkownika

robert-a, Powiatowy Lekarz Weterynarii - to urzędnik.
Wydałby taką ilość leków - ile zgłoszono rodzin.
Miałby prawo / obowiązek - udać się na miejsce do pasieki sprawdzić naocznie ilość rodzin.

Jeżeli taka przedstawiona wersja, nie miałaby racji bytu - to przynajmiej powinniśmy walczyć o to aby np. w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii była osoba zajmująca się tylko pszczołami. Osoba koordynująca wszystko związane z chorobami pszczół.
Teraz to jest "wolna amerykanka".

Awatar użytkownika

krzysglo, Uważasz że to by zrzucono na powiatowego i pojechałby zobaczyć te wszystkie pasieki?

Uważam że pomysł super leki tylko przez lekarza. Ale znając obecny stan korupcji w tym środowisku :mrgreen: no możliwości już mają .......

Oczywiście korupcja obejmuje tylko część.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
do kontroli proponuję PLW + czynnik społeczny np. IRCHa ( Inspekcja Robotniczo Chlopska działająca w latach 1984 /1990 ) kilku jeszcze żyje

Pomysł z lekarzami weterynarii rozprowadzającymi leki na dotacje i kontrolującymi stan rodzin pszczelich to utopia i paranoja.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

polbart, czyli wracamy do punktu wyjścia.

Tylko dopłaty bezpośrednie uzdrowią ten "chory" system.

Przed chwilą gratulacje i już opr. Cały Polbart.

Awatar użytkownika

krzysglo, Dopłaty bezpośrednie były by lekiem na wszelkie obecne zło w dofinansowaniu :D no pomarzyć możemy może kiedyś doczekamy.

krzysglo pisze:
polbart, czyli wracamy do punktu wyjścia.

Tylko dopłaty bezpośrednie uzdrowią ten "chory" system.

Dopłaty bezpośrednie to taka sama utopia jak komunizm.

Pozdrawiam,
polbart

kolopik pisze:
Przed chwilą gratulacje i już opr. Cały Polbart.

Władku,

Gratulacje za wnikliwe studiowanie wyników badań.
Bujać w obłokach można ale tylko na forum.
Sam wiesz, że w życiu jest inaczej. Nagadaliśmy się przecież. :D
Żaden opr, nie bierz tego do siebie, żartownisiu. :haha:

Pozdrawiam,
Leszek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
chcialbym powrocic do tematu 10% pobieranych przez moj zwiazek za posrednictwo przy refundacjach. Otoz napisalem oficjalne zapytanie do PZP aby sie ustosunkowali do tego faktu ktory ewidentnie kłóci się z zapisem z regulaminu ARR. Przytoczylem tresc regulaminu o tym ze ARR zabrania pobierania prowizji za posrednictwo i o tym ze w moim wniosku wewnetrznym jest zapis ze sie zrzekam 10% na rzecz kola.
Odpowiedz jaka otrzymalem po ponad 3 tygodniach jest nastepujaca :
"W „Warunkach” określonych przez ARR określone są wszystkie możliwe opłaty.
Ten co daje środki stawia „warunki”
Jednak „Warunki” ARR nie mogą i nie określają żadnych metod zbierania składek członkowskich.
Składki określają WZP/RZP oraz Rada Związku na rzecz PZP
"

pod odpowiedzia podpisal sie pan Tadeusz Sabat.

co Wy zrozumieliscie z tej odpowiedzi???

Trajanus pisze:
co Wy zrozumieliscie z tej odpowiedzi???

"Siedź cicho i nie marudź, bo jak zechcemy to Ci każemy 80% oddać w tej czy innej formie, a jak będziesz podskakiwać to mamy kary statutowe".

Cieszę sie że mogłem pomóc :mrgreen:

Awatar użytkownika

asan, dzieki za pomoc w zrozumieniu podprogowego przekazu p.Sabata. :-D

Jak byś przedstawił całe pismo jakie wysłałeś i jakę odpowiedź otrzymałeś pokusił bym się przeczytanie ze zrozumieniem. Nawet bardzo bym się do tego przyłożył. Z tego co przedstawiłeś to jedyne co przychodzi mi do głowy to, to że, to jest masło maślane. Ponadto: nie otrzymałeś konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie. Nie dziw się tak to w POlsce jest.

krzysglo pisze:
Miałby prawo / obowiązek - udać się na miejsce do pasieki sprawdzić naocznie ilość rodzin.

Krzychu chyba sam w to nie wierzysz?
Już widze naszego powiatowego jak lata po pasiekach :haha:

Awatar użytkownika

kazio, oto pismo ktore wyslalem :

"

Dzien dobry,

Jestem czlonkiem Polskiego Zwiazku Pszczelarskiego .
Mam do Panstwa bardzo istotne pytanie dotyczace refundacji zakupionego sprzetu.
W pazdzierniku wypelnialem dokument zwiazany z refundacja sprzetu ktory planuje zakupic.
Na gotowym formularzy na samym dole byl zapis, iż zobowiazuje sie przekazac 10% otrzymanej dotacji na Mazowiecki Zwiazek Pszczelarski.
Zas w dokumencie "Warunki ubiegania się o refundację kosztów poniesionych w ramach realizacji mechanizmu Wsparcie rynku produktów pszczelich w sezonie 2013/2014 "
w punkcie 6.4.7
czytamy : "Niedopuszczalne jest podejmowanie uchwał przez podmioty uprawnione o pobieraniu dodatkowych opłat od odbiorców końcowych korzystających z pomocy jak również zabrania się uzależniania udziału danego pszczelarza od wyrażenia zgody na wpłacenie dodatkowej opłaty z tytułu udziału w mechanizmie, pod groźbą wykluczenia danego podmiotu uprawnionego z udziału
w mechanizmie. "

Bardzo prosze o ustosunkowanie sie do tych dwoch sprzecznych zapisow tak abym mial pewnosc ze postapujemy zgodnie z litera prawa.

"

odpowiedz ze strony Tadeusza Sabata wkleilem wczesniej .

pokazalem to dzisiaj radcy prawnemu u mnie w firmie zeby sie dowiedziec jak on to rozumie. I stwierdzil on, ze Tadeusz Sabat napisal wyraznie ze :
moje przymusowe 10% jest traktowane jako dobrowolna składka na rzecz PZP. Tylko jak mu(radcy) powiedzialem ze ja mialem to juz mala czcionka nadrukowane pod wnioskiem to powiedzial mi ze to nie jest dobrowolna skladka bo dobrowolna skladka ma do siebie to ze ja mam prawo wyboru- moge dac albo nie moge i moge decydowac o wysokosci. a to co uskutecznil PZP jest jawnym lamaniem prawa. tylko ze to moj podpis jest na samym dole wniosku i a PZP moze zawsze sie wyprzec, tlumaczac ze to nie jego wniosek byl. Z tego co wiem to takie wnioski sa tez w wielu innych kolach pszczelarskich nalezacych do PZP.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Kol. Trajanus, to że pismo wysłałeś z zapytaniem to dobrze.
Ale b. źle że na niewłaściwy adres.

Awatar użytkownika

wojciech_p, wyslalem na adres PZP - a kogo mam sie pytac dlaczego robia bledy (umyslnie) ?

zglosznie tematu do ARR spowodowaloby pewnie ze z automatu obcieto by refundacje kolom na mazowszu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]