FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 15:30 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie, warszawskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nogat (p. Grudziądz)
Witam kolegów a więc jakieś 2 tygodnie temu z silnej rodziny (12 ramek czerwiu wz) zrobiłem odkład z 3 ramek czerwiu i z innej rodziny ramka miodu zrobiłem na ten odkład nalot z innej rodziny we wtorek miała się wygryźć matka wszystko fajnie wczoraj z macierzaka wyszła rójka co mnie bardzo zdziwiło bo w miedzy czasie odebrałem im miód i dodałem jeszcze węzę rójka ta sama wleciała do odkładu który stał obok pomyślałem fajnie jutro przełożę ramkę z matecznikiem do tej rodziny co wyszła rójka z niego. Ale dziś kompletnie mnie to zaskoczyło z macierzaka wyszła 2 rojka 3 ramki wielkopolskie osadziłem je w ulu i jest ok aleee z tego odkładu co do niego wczoraj weszła rójka zaczęły się pszczółki dziś roić powstrzymałem je matka nie zdążyła wyjść założyłem kratę trochę polatały i weszły z powrotem dołożyłem im węzy teraz na czarno obsiadają 10 ramek wz oraz nadstawnych 7 i do tego jeszcze broda koło wylotka wiozłem szufelkę pszczół z tej brody i dosypałem do tych co się wyroiły dziś, jak ja mam teraz prowadzić ? bo już zgłupiałem mateczniki zrywałem węzę dokładałem miejsca miały i du...pa

Ten rok chyba jest jakiś taki sprzyjający rójkom. Ja swoim dałem cały korpus węzy do odbudowy, a one i tak wyszły. :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Bos dal d.... odklad trzeba bylo zrobic ze starą matka. Zerwać mateczniki zostawic tylko jeden i bylo by cacy. A tak to zostawiles rodzinę w nastroju rojowym( bo przy tej pogodzie odebrac 3 ramki czeriu to nic). Nie zlikwidowales matecznika jakiegos pszczoly zalozyly nowe jeszcze. Zrobilo sie cieplo to wyszly ze starą matka weszly do odkladu. Wygryzla sie matka z tego przegapionego matecznika i tez poszly bo sa inne mateczniki a nastroj trwa. Te co weszly do odkladu to tam tez matecznik i ciasno. Wiec co no rojka. Albo sie juz może mloda wygryzla.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
No przejzyj macierzak szukaj matecznikow zostaw jeden. Pod wieczór otworz i przejzyj ten odklad z matecznikiwm i rojka. Tylko nie za dnia bo uciekna przy otwarciu ula. I albo zabierz stara matke z częścią pszczol i weza jako odklad albo ja zlikwiduj. Ew mozesz tez jak jest jeszcze ten matecznik go usunac i dolozyc wezy zeby rojka sie wziela do prcy.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie, warszawskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nogat (p. Grudziądz)
Ramkę z matecznikiem przełożyłem do macierzaka, w odkładzie dołożyłem wezy, odrazu nadstawkę dałem. Dzis jak wrócę z pracy to dostosuje do liczby pszczół wielkość macierzaka. i takie małe pytanko jak mam jeszcze taką silną rodzinę to zrobić odkład z matką czy już za późno? tylko problem z matecznikami bo pozrywane pewno kupie matke i tu moje pytanie gdzie???

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]