FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 13:20 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Pytanie 1:

- jeżeli rójka po dokarmieniu odciąga węzę to jest to oznaką iż posiada matkę? Słyszałem, że bez matki pszczoły nic nie odbudowują.

Pytanie 2:

- czy znają koledzy jakiś, w miarę bezpieczny sposób, podania matki bez odszukiwania starej? W ulu mam 2 korpusy obsiadane przez pszczoły, szczególnie w gniazdowym, bardzo ciężko jest wypatrzyć cokolwiek.
Spryskanie nowej matki wodą z miętą i np dwóch ramek pszczół tam gdzie ją będę podawał załatwi sprawę?

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
ad 2, zdejm górny korpus (postaw go na czyms plaskim - np daszku innego ula. Korpus dolny przykryj czymś (powałka/daszek).
Przekładaj ramki do innego korpusu/transportówki. Jeśli jest miejsce to matka siedzi w górnych korpusie.
Nie ma niestety bezpiecznego sposobu na poddanie nowej bez wyszukiwania starej.

To jest młoda matka bo nie ma w tej rodzinie jaj, tylko czerw zasklepiony. Nadstawkę jakby powoli odbudowują, przeglądanie zacząłem właśnie od niej. Matki tam nie znalazłem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Daj kratę na 1 korpus i mocno odym drógi potem zdejmij go i szukaj po kolei na ramkach i ścianach ula (będzie tam mniej pszczół) jak nie znajdziesz to obróć korpusy (znowu krata pomiędzy nimi) i znowu dmuchasz i znowu szukasz, jakoś znajdziesz.

Malcolm pisze:
- jeżeli rójka po dokarmieniu odciąga węzę to jest to oznaką iż posiada matkę? Słyszałem, że bez matki pszczoły nic nie odbudowują.
rójkę masz pewnie z matką nu temu jej nie znalazłeś a weze ciągną bo maja matkę.
Malcolm pisze:
czy znają koledzy jakiś, w miarę bezpieczny sposób, podania matki bez odszukiwania starej? W ulu mam 2 korpusy obsiadane przez pszczoły, szczególnie w gniazdowym, bardzo ciężko jest wypatrzyć cokolwiek.
kup matkę od hodowcy która dopiero co się wygryzła z matecznika i wpuśc przez wylotek, taka matka sama skasuje starą matkę i zajmie jej miejsce, ważne by była to matka nie starsza niż do godziny, dwóch. Wysyłkowe matki już tą metodą się nie nadają do poddania, wycieczka do hodowcy po matkę samemu przywieźć i wpuścic do ula,.

Udało mi się znaleźć tę matulę, miałem bardzo dużo szczęścia. Pszczoły jest tyle, że "wylewała" mi się na ul prawie z każdej strony. Na ramkach gniazdowych tworzyła jakby 3 warstwy.
Mam już nieunasienioną w klateczce przygotowaną do podania, czekam więc do soboty.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Malcolm pisze:
Na ramkach gniazdowych tworzyła jakby 3 warstwy.
skoro tak jest to masz za duże odstępy między ramkami

Linker pisze:
skoro tak jest to masz za duże odstępy między ramkami

Owszem bo są to zwykłe ramki, które ustawiałem odległości mierząc beleczką. Mimo wszystko i tak poszerzyły woszczyznę na ramkach (krzywa odbudowa) do tego stopnia iż musiałem je lekko rozsuwać by coś w ogóle między nimi przeszło.

Aktualnie wymieniam wszystkie plastry w gniazdach korzystając już z ramek albo Hoffmanowskich albo zwykłych z nabitymi odstępnikami. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]