FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 18:21 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: kombinowany dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: białystok
To jest mój pierwszy rok zabawy w pszczelarza ( na miano pszczelarza trzeba zasłużyć).
Mam problem z ciągłym rojeniem sie pszczół. Juz dwa razy mi się podzieliły.
Czy mogę odgrodzić gniazdo od lotka kratą odgrodzeniową by matka nie mogła uciec z ula? Czy będące w gnieździe trutnie przecisną się przez szczeliny kraty?
Pracuje zawodowo w innej miejścowosci więc nie mogę zaglądać do uli częściej niż raz w tygodniu.

przede wszystkim to musisz nauczyć się przeglądać gniazdo.
zakupić matkę nową i wymienić.
są takie rojołapki na wylotek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
janmar64 pisze:
To jest mój pierwszy rok zabawy w pszczelarza ( na miano pszczelarza trzeba zasłużyć).
Mam problem z ciągłym rojeniem sie pszczół. Juz dwa razy mi się podzieliły.
Czy mogę odgrodzić gniazdo od lotka kratą odgrodzeniową by matka nie mogła uciec z ula? Czy będące w gnieździe trutnie przecisną się przez szczeliny kraty?
Pracuje zawodowo w innej miejścowosci więc nie mogę zaglądać do uli częściej niż raz w tygodniu.

zaczne od końca do uli nie powinno sie zagladać częsciej niż raz w tygodniu bo to dezorganizuje prace rodziny co wpływa na zbiory oraz pszczoły mogą stać się agresywne, masz pewno w tych rodzinach stare matki a to w połączeniu z Twoim brakiem obycia z pszczołami powoduje rojenie sie pszczół, ten rok jest specyficzny i nawet rodziny z rocznymi matkami się roją tylko nie wszyscy mają odwage się do tego przyznać, tak więc nie przejmuj się aż tak bardzo :wink:
recept na brak rojenia się pszczół jest pewnie tyle ilu mamy pszczelarzy ale mając:
-mlode matki
-dobrą wentylacje
-odpowiednią kubature ula
-zajęcie tj poddawanie węzy podczas każdego przeglądu+ pożytek
jeśli nie ma pożytku nie będą zbyt chętnie odbudowały
możesz ograniczyć rojenie się pszczół do minimum
zawsze rozmawiając z początkującymi pszczelarzami na pytanie od czego zacząć odpowiadam odkłady i nie dlatego że je sprzedaje ale:
-ktoś kto nie miał do czynienia z pszczołami z taką małą rodziną sobie poradzi i na bieżąco rozwija swoje umiejętnosci razem z powiększaniem się rodziny
-mając młode matki z łagodnym potomstwem w odkładach praca z nimi to przyjemność i brak kłopotów z rojeniem zwłaszcza w sezonie zakupu i następnym roku
- odkłady posiadają ogromny potencjał i nawet przezimowane jako słabsze potrafią przegonić rodziny produkcyjne
- w przypadku np zgniecienia matki podczas przeglądu praktycznie od ręki można kupić zamiennik :mrgreen:

mowa oczywiście o odkładach z czerwca a nie lipcowo sierpniowych wynalazkach na refundacje

kupując pełne rodziny na początek nigdy do końca nie wiadomo co się kupiło, stare matki w większości mało czerwią więc jest problem z siłą lub/i nadmierną rojliwością, trudno o łagodne rodziny
trzeba mieć duże doświadczenie aby wczesną wiosną kupić pszczoły kiedy jest jeszcze mało czerwiu i tak naprawde widać że pszczoły i matka są i nic więcej,

trutnie nie przejdą przez krate i będą ją blokować oraz utrudniać wentylacje (jedna z przyczyn rojenia się) oraz noszenie pyłku pszczołom

Ule na jakich gospodaruję: kombinowany dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: białystok
Dziekuję Kudlaty.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]