FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 22:01 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 czerwca 2014, 21:54 - pt 

Rejestracja: 06 stycznia 2013, 15:02 - ndz
Posty: 32
Lokalizacja: Łęg Tarnowski
Ule na jakich gospodaruję: Dadanta
czesc Koledzy
Czy dodaje sie do syropu cukrowego jakieś dodatki np kwasek cytrynowy.Jeśli tak to jakie ma to znaczenie?
pozdrawiam
Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 15:04 - sob 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 591
Lokalizacja: lubelskie
xarus pisze:
czesc Koledzy<BR abp="158">Czy dodaje sie do syropu cukrowego jakieś dodatki np kwasek cytrynowy.Jeśli tak to jakie ma to znaczenie?<BR abp="159">pozdrawiam <BR abp="160">Darek


Ja kiedyś w Pszelarstwie wyczytałem, żeby dawać, więc dawałem. Potem napisali, żeby niczego nie dodawać, więc przestałem. Różnicy nie widzę, choć mam zbyt małą pasiekę, żeby to statystycznie stwierdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 15:30 - sob 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Kwasek cutrynowy to to samo co sok z cytryny. A sok z cytryny i miód to to jak ogień i woda, czyli nawzajem się zwalczają. I jak podamy do syropu a on jst słodki to jak bym do ognia podali wode i nie zgadzają się nawzajem. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 15:48 - sob 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 591
Lokalizacja: lubelskie
miły_marian. pisze:
sok z cytryny i miód to to jak ogień i woda, czyli nawzajem się zwalczają. I jak podamy do syropu a on jst słodki to jak bym do ognia podali wode i nie zgadzają się nawzajem. Pozdrawiam miły_marian


Nie bardzo to rozumiem. W Internecie jest wiele przepisów i zachęt do picia wody z miodem i cytryną. Nikt nie pisze, żeby to szkodziło. Na czym miałoby polegać ich niezgadzanie się?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 16:27 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kwasek cytrynowy dodaje się do syropów cukrowych żeby obniżyć ich pH. przy niższym pH łatwiej zachodzi hydroliza sacharozy do glukozy i fruktozy dzięki czemu oszczędza się część pszczół, które w innym wypadku zużyłyby się do przerabiania syropu. Z resztą pH miodu też jest kwaśne i mieści się w granicach 3,3-4,9. Także zakwaszenie syropu powoduje to że jest on kwasowością podobny do miodów.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 20:04 - sob 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Tamten. Najnowsze badania naukowców dopiero teraz pisza ze miód i cytryna wzajemnie sie zwalczają. Czyli miód z wodą i cytryna to jak ogien i woda wzajemnie się nie kochają. Albo miód z wodą albo z cytryną. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 22:06 - sob 

Rejestracja: 08 grudnia 2010, 12:44 - śr
Posty: 178
Lokalizacja: mazowiecki
Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 22:24 - sob 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 591
Lokalizacja: lubelskie
Stanisław Ł. pisze:
Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem.

Ja pisałem nie o herbacie, ale o wodzie z miodem i cytryną. Co w tym szkodliwego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2014, 23:19 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Stanisław Ł. pisze:
Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem.


należy pamiętać że pszczoły to nie ludzie i niekoniecznie złe jest dla nich to co dla nas. A kolejna sprawa to źródło tych danych. Jakaś publikacja naukowa by się przydała odnośnie tego odkrycia, bo amerykańscy naukowcy często podają sprzeczne informacje i niekoniecznie należy w nie wierzyć.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 czerwca 2014, 11:58 - ndz 

Rejestracja: 06 stycznia 2013, 15:02 - ndz
Posty: 32
Lokalizacja: Łęg Tarnowski
Ule na jakich gospodaruję: Dadanta
Dzięki za odpowiedz .A ile go stosować ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 czerwca 2014, 20:22 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2014, 16:28 - sob
Posty: 25
Lokalizacja: Wysoka,Łańcut
Ule na jakich gospodaruję: WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Wysoka/Łańcut
Sądzę, że utrzymania niższego PH syropu wystarczy użyć wody destylowanej lub po filtrze RO(taka woda ma PH od 5,5 - 6,5). Nie wiem tylko czy cukier nie podniesie dodatkowo PH bo może zawierać węglany.
Jestem nowicjuszem w temacie pszczelarstwa więc jeszcze nie wszystko pojąłem, mam jednak wrażenie , że pszczoły generalnie wolą miękką wodę właśnie przez niższą zawartość węglanów. Stąd też może właśnie nasze muchy wolą pobierać wodę z mchu. Mech lubi rosnąć na torfie, a torf obniża PH wody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 czerwca 2014, 20:31 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Dodanie kwasku powoduje inwertazę cukru czyli rozkład na cukry proste . Gdzieś BocianK pisał w jakich proporcjach należy stosować . Ogólnie cukier inwertuje się kwasem siarkowym ale nie polecam eksperymentowania na własną rękę .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2014, 08:01 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
DarekP, woda RO ma PH 7. Ale że jest b. dobrym rozpuszczalnikiem* to momentalnie chłonie dwutlenek węgla z powietrza co znacząco obniża PH bo brak jest buforu. Natomiast cukier powodu że PH syropu jest wysokie.
Co do kwasku to daje małą szczyptę na 3L syropu.

* - tak dobrym że u mnie w ciągu kilku dni rozpuściła napisy na wężu dopuszczonym do kontaktu z żywnością.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2014, 09:43 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 08:49 - czw
Posty: 254
Lokalizacja: Jarosław
Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
Co do tego żeby nie mieszać cukru z cytryną, to widziałem publikację ale chodziło nie o czystą wodę z cukrem a o herbatę. Coś ( nazwy związku nie pamiętam) z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2014, 09:50 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 591
Lokalizacja: lubelskie
miły_marian. pisze:
Najnowsze badania naukowców dopiero teraz pisza ze miód i cytryna wzajemnie sie zwalczają. Czyli miód z wodą i cytryna to jak ogien i woda wzajemnie się nie kochają. Albo miód z wodą albo z cytryną. Pozdrawiam miły_marian


sinat-ra pisze:
Co do tego żeby nie mieszać cukru z cytryną, to widziałem publikację ale chodziło nie o czystą wodę z cukrem a o herbatę. Coś ( nazwy związku nie pamiętam) z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym.


No właśnie, więc miły_marian czasem się myli, choć bardzo dużo można się od niego nauczyć. Ja tam piję wodę z miodem i cytryną i jeszcze żyję...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2014, 10:03 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
sinat-ra, chodzi o glin (aluminium) pochodzący z herbaty, który pod wpływem kwasu zmienia się w związek przyswajalny. Wystarczy w google wpisać "herbata cytryna glin".

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2014, 21:38 - pn 

Rejestracja: 08 grudnia 2010, 12:44 - śr
Posty: 178
Lokalizacja: mazowiecki
Możesz dać cytrynę do herbaty tylko najpierw musisz wyjąć fusy bo w nich jest zawarty glin. Pozdrawiam Stanisław


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji