FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 17:18 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: 25 czerwca 2014, 22:25 - śr 

Rejestracja: 11 stycznia 2012, 12:16 - śr
Posty: 43
Lokalizacja: Grójec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam
Jak w temacie, oczywiście miodu...:)
Ktoś praktykował ten sposób?
będę wdzięczny za spostrzeżenia.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 09:21 - czw 
Nie da się u kremować miodu przez zamrożenie :wink:


Na górę
  
 
Post: 26 czerwca 2014, 11:20 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
bo miód nie zamarza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 11:35 - czw 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 22:00 - pt
Posty: 250
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Zamarza. Zamarzanie, to to samo co krzepnięcie czyli przejście cieczy w stan stały. Ciecze typu miodu(np. szkło,tłuszcze) nie maja stałej temperatury krzepnięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 12:32 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
roman2 pisze:
Zamarza. Zamarzanie, to to samo co krzepnięcie czyli przejście cieczy w stan stały. Ciecze typu miodu(np. szkło,tłuszcze) nie maja stałej temperatury krzepnięcia.

szok co piszesz!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 12:41 - czw 
jino2 pisze:
roman2 pisze:
Zamarza. Zamarzanie, to to samo co krzepnięcie czyli przejście cieczy w stan stały. Ciecze typu miodu(np. szkło,tłuszcze) nie maja stałej temperatury krzepnięcia.

szok co piszesz!!!

Miód nigdy nie zamarznie poprzez wstawienie miodu do zamrażarki hamujemy jego krystalizację po wyjęciu jest nadal PATOKĄ


Na górę
  
 
Post: 26 czerwca 2014, 13:02 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
roman2, ciała amorficzne (w tym patoka) nie zamarzają, a jedynie zostaje zwiększony ich czas płynięcia, lecz jest to nadal ciecz i po wyjęciu z zamrażarki wraca do stanu wyjściowego. W ten sposób można zachować miód w stanie ciekłym wkładając go do zamrażarki, bo cząsteczki płyną tak powoli, że w sensownym czasie nie utworzą kryształów cukru.

Szkło również jest przykładem ciała amorficznego z czasem płynięcia rzędu tysięcy lat w temperaturze pokojowej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 13:08 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
enzymy to można niszczyć zarówno niską jak i podwyższoną temperaturą, ale to nie ma nic wspólnego z kremowaniem miodu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 13:10 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
to tak jakby pszczelarz chciał sprzedawać sztuczny miód.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2014, 14:33 - czw 
jino2 pisze:
enzymy to można niszczyć zarówno niską jak i podwyższoną temperaturą, ale to nie ma nic wspólnego z kremowaniem miodu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale pleciesz :haha:
Miód nie może być wystawiony na działanie promieni słonecznych bo te powodują rozkład zawartych w tym miodzie enzymów i traci inhibinę bardzo cenna substancje bakteriobójczą
Nie myl z podwyższeniem temp bo wtedy wzrasta HMF
Ale aby mieć ciągle miód płynny można go przechowywać w zamrażarce do -18 stC
Tylko co powiesz klientowi jak zapyta w styczniu czemu miód jest płynny :?: :?: :?: :wink:
gdyż nie każdy klient jest takiego przechowywania świadomy


Na górę
  
 
Post: 26 czerwca 2014, 20:12 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
BoCiAnK pisze:
Ale aby mieć ciągle miód płynny można go przechowywać w zamrażarce do -18 stC

nie wiedziałem o tym, na pewno lepszy niż podgrzewany, chodź kosztowne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 czerwca 2014, 21:47 - pt 

Rejestracja: 11 stycznia 2012, 12:16 - śr
Posty: 43
Lokalizacja: Grójec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ok. "zamrażanie" to niewłaściwe słowo
Natknąłem się na taką informację cyt.
3. Metodą szoku termicznego
Po wywirowaniu miodu z ramek i po przepuszczeniu go przez sita należy go od razu rozlać do sloików.
Tego samego dnia należy go zamrozić, włożyć poprostu do zamrażarki. Poddajemy go szokowi
termicznemu. Temperatura powinna być od -5*C do nawet -18°C. Pozostawiamy miód w zamrażarce minimum 6 dni można
nawet zostawic do 1 miesiąca. Taki mrożony miód w przeciwieństwie do grzanego -ponad 40*C- nie traci na wlasnościach leczniczych, nadal posiada w sobie
minerały, witaminy, enzymy itd. Miód mrożony jest lejący, smaczny i już skremowany, nigdy nie "zastygnie" całkowicie. Każdy ma w
lodówce małą zamrażarkę i może przetestować metodę DARKA. Warto spróbować!

Widzę że nikt nie próbował
Wydaje mi się jednak że autorowi nie chodziło o przedłużenie czasu krystalizacji o 6 dni czy 1 miesiąc...:)
Być może tworzy się siatka drobnych kryształów.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji