FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 15:54 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: ostrołęka
Witam mam mało pasiekę amatorską (2 sezon).I teraz dowiedziałem sie że trzeba zgłaszać pasieke do powiatowego lek wet jeszcze miesiąc przed postawieniem uli.Co byście na moim miejscu zrobili zgłosili pasieke czy nie .Czy jest jakaś kara jak odkryją że już mam ule a dopiero zgłaszam

Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: korpus wielkopolski
Z karami się nie spotkałem. Idź zgłosić do plw swoją pasiekę bo jeśli będziesz chciał należeć do jakiegoś koła pszczelarskiego to numer wet jest wymagany. Jeśli zapiszesz się do koła to będziesz mógł kupić na refundacje sprzęt, leki, matki, odkłady itp...

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Zgłaszaj bez obaw. Ja też zgłaszałem jak ule już stały i nikt nawet nie zapytał czy już są czy dopiero będą.

luki1998 pisze:
Witam mam mało pasiekę amatorską (2 sezon).I teraz dowiedziałem sie że trzeba zgłaszać pasieke do powiatowego lek wet jeszcze miesiąc przed postawieniem uli.Co byście na moim miejscu zrobili zgłosili pasieke czy nie .Czy jest jakaś kara jak odkryją że już mam ule a dopiero zgłaszam

tak jak Ci koledzy pisza ,idz i zglos to trwa 5min kosztuje nie wiele .nikt tam nie wnika czy już masz ule i od jakiego czasu.
pozdrawiam

luki1998 pisze:

Pozdrawiam

Witam,

Nie ma kary ale nie myśl trywialnie i zgłoś pasiekę ważne jest to jeśli chcesz należeć do koła a także ułatwi ci to wiele innych spraw takich jak leki itd.W przypadku chorób takich jak zgnilec należy je zgłaszać do powiatowego inspektora weterynarii.Trwa to krótko u mnie należało uiścić opłatę w wysokości 20 zł na rzecz miasta a później decyzja w ciągu tygodnia i gotowe.Oczywiście jeśli nie chcesz nie musisz tego zrobić ale to twoja decyzja.Pasiekę możesz zgłosić w każdym czasie po nabyciu uli lub przed.

Pozdrawiam-Sebastian

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupca
luki1998 pisze:

Pozdrawiam

A jak ktoś jest rolnikiem to też musi zgłaszać ?

Ule na jakich gospodaruję: WP
madderdin pisze:

Tak,jeśli ma co najmniej jedną rodzinę pszczelą.

marian pisze:
madderdin pisze:

Tak,jeśli ma co najmniej jedną rodzinę pszczelą.

Chce to zgłasza nie to nie i kropka ale jeżeli nawet jest rolnikiem to też ma taką powinność (obowiązek).

Pozdrawiam-Sebastian

seban1237 pisze:
Chce to zgłasza nie to nie i kropka ale jeżeli nawet jest rolnikiem to też ma taką powinność (obowiązek).

Mieć powinność (obowiązek) to znaczy ,że zgłasza i kropka.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jest to obowiązek ustawowy .
A co do jego realizacji :( to zgodnie z pożekadłem ".... na zagrodzie równy wojewodzie " na dzień dzisiejszy nikt tego obowiazku nie egzekwuje .

marian pisze:
seban1237 pisze:

Mieć powinność (obowiązek) to znaczy ,że zgłasza i kropka.

Nakazane jest zgłoszenie ale nie musi tego robić i nikt go za to nie zabije ani tym bardziej nie nałoży na niego kary czy sankcji bo nikt tego nie skontroluje.Wiadomą rzeczą jest fakt że dobrze żeby wszyscy zgłaszali pasieki ale są i tacy którzy tego nigdy nie zrobią.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
seban1237, podejżewam że jakieś sankcje/kary sa lub by sie znalazły ,ale nikt sie nie przejmuje u nas realizacją wydawanych aktów prawnych zwłaszcza tych niższego szczebla ,taki kraj :oczko:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
Radziłbym Ci zgłosić ,to nie chodzi o karę[przy mojej rejestracji było to chyba 17 zł] możesz zapisać się do związku , ale należąc do związku masz leki tańsze.Większość zaczynała od 1 czy 2 uli-a jeśli ktoś Ci podtruje pszczoły,spali ule-gdzie będziesz szukał pomocy?Płacimy ubezpieczenie na taką ewentualność.

Awatar użytkownika

W kwestii prawnej jeśli się nie zmieniło ostatnio to nie ma żadnego obowiązku zgłaszać tym bardziej kar na to. To jest tylko wymysł tak dużo razy powielany - nawet z podaniem ustawy która to niby nakazuje ( a tam niestety nie ma nic o rejestracji pasieki ).

Zdzisław. pisze:
seban1237, podejżewam że jakieś sankcje/kary sa lub by sie znalazły ,ale nikt sie nie przejmuje u nas realizacją wydawanych aktów prawnych zwłaszcza tych niższego szczebla ,taki kraj :oczko:

No dokładnie.

Pozdrawiam-Sebastian

Zdzisław. pisze:
Jest to obowiązek ustawowy .
A co do jego realizacji :( to zgodnie z pożekadłem ".... na zagrodzie równy wojewodzie " na dzień dzisiejszy nikt tego obowiazku nie egzekwuje .

Panie Zdzislawie , niestety tak nie jest.
viewtopic.php?f=35&t=11760&p=259513&hilit=REJESTRACJA+PASIEKI#p259513
Mariuszczs pisze:
W kwestii prawnej jeśli się nie zmieniło ostatnio to nie ma żadnego obowiązku zgłaszać tym bardziej kar na to. To jest tylko wymysł tak dużo razy powielany - nawet z podaniem ustawy która to niby nakazuje ( a tam niestety nie ma nic o rejestracji pasieki ).

Tak jak napisal Mariusz.Nie ma jeszcze o ile sie nie zmienilo OBOWIAZKU!!]

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Rejestracja jest prawnie wymagana jeśli, jakiekolwiek wytwory pszczele będą z danej pasieki wprowadzane do obrotu. Pośrednictwo w sprzedaży oraz brak sprzedaży własnej/bezpośredniej pszczół i ich wytworów nie powoduje obowiązku rejestracji!
W skrócie nie sprzedajesz i nie rozdajesz miodu i innych produktów swoich pszczół, ani swoich pszczół nie sprzedajesz to nie musisz rejestrować.
Inną sprawą jest to co rejestracja daje. Pozwala np. na zawarcie ubezpieczeń , tańszego sprzętu itp. i prawo do ubiegania się o pomoc w razie wystąpienia choroby zakaźnej, a w skrajnym wypadku spalenie uli...z urzędu( w tym ostatnim wypadku nie wiem czy za rekompensatą czy też tylko spalenie... :mrgreen: )

Ule na jakich gospodaruję: korpus wielkopolski
Nie do końca. Jak masz zwierzę chodowlane, np krowę, byka musisz miec zgłoszenie i kolczyk. Jeśli posiadasz rodzinę pszczelą też teoretycznie musisz to zgłosić nawet jeśli nie sprzedajesz, rozdajesz produktów pszczelich. Jeśli chcesz zbywać produkty pszczele to musisz zgłosić sprzedaż bezpośrednią na podstawie nr wet

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Bielsko-Biała
Każda pasieka ( nawet 1 ul ) podlega zgłoszeniu Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii .
Zostaje ona wpisana do rejestru podmiotów nadzorowanych przez PLW.
Ul/pasieka dostaje numer. Jest to bezpłatne w niektórych powiatach ( np. Bielsko-Biała ).
Podstawa prawna : art.3 ust.2 pkt. 5i Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
( Dz. U. z 2010 r. Nr 112 poz. 744 ) oraz art. 5 ust. 1 pkt. 2 Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
( Dz. U. z 2008 r. Nr 213 poz. 1342 ).
Sprzedaż bezpośrednia to już inny temat.

A tutaj art. z tej ustawy mówiące o obowiązku zgłoszenia pasieki.
Art. 1. Ustawa określa:
1) wymagania weterynaryjne dla podejmowania i prowadzenia działalności w zakresie:
k) chowu lub hodowli zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie ---- ( w tej grupie są pszczoły )
Art. 5.
1. Podjęcie działalności nadzorowanej, o której mowa:
2) w art. 1 pkt 1 lit. b, g, j, k, n, p, jest dozwolone po uprzednim zgłoszeniu,
w formie pisemnej, zamiaru jej prowadzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii
właściwemu ze względu na przewidywane miejsce jej prowadzenia.

Jestem tego samego zdania. :róża: :róża: :róża:

Krzys67 pisze:
Każda pasieka ( nawet 1 ul ) podlega zgłoszeniu Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii .
Krzys67 pisze:
Art. 1. Ustawa określa:
1) wymagania weterynaryjne dla podejmowania i prowadzenia działalności w zakresie:

Nie masz racji, choc wedlug Ciebie tak powinno byc
A ja nie prowadze zadnej dzialalnosci , ale mam jako hoBby dwa ule.I nie mam OBOWIAZKU. Musisz rozroznic slowo POWINIEN ,a OBOWIAZEK.
Zadzwon zapytaj, bo niestety tak jest.

Awatar użytkownika

Poniżej wklejam cały art.1 podanej ustawy,
na czerwono zaznaczyłem punkty ,które wyraźnie mówią jakie zwierzęta gospodarskie podlegają zgłoszeniu. Wyraźnie napisane jest ,że tylko takie których produkty lub one same lub ich części trafią na rynek. Skoro o pozostałych nie ma mowy to nie ma takiego obowiązku. Jeśli zwyczajowo jest inaczej to tylko za sprawą nie znajomości ustawy. Tak ,że również rolnik który ma krowę tylko dla siebie i nie sprzedaje jej produktów ani krowy i cielaków itp. nie podlega pod zgłoszenie jej w powiatowym inspektoracie weterynarii. Ponadto pośrednictwo w sprzedaży zwierząt również jest wyłączone spod zgłoszenia w powiatowym inspektoracie weterynarii. pkt.c, swoją drogą jest to bardzo ciekawy temat i przewijający się nie raz na forum i ani razu do końca bez zastrzeżeń nie został wyjaśniony. Pewnie będzie taki tak długo aż dokładnie sprawie nie przyjrzy się jakiś prawnik z pełnym prawniczym wykształceniem... może takowy jest na forum i rozwieje nam prostym językiem wątpliwość?

Ustawa określa:
a) zarobkowego przewozu zwierząt lub przewozu zwierząt wykonywanego
w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej,
b) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt,
c) obrotu zwierzętami, z wyjątkiem obrotu prowadzonego w ramach działalności
rolniczej w rozumieniu przepisów prawa działalności gospodarczej,
pośrednictwa w tym obrocie lub skupu zwierząt,
d) prowadzenia stacji kwarantanny, miejsc odpoczynku lub przeładunku
zwierząt albo miejsc wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury,
e) prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt,np.ubojnie patrz interpretacja
f) wytwarzania, pozyskiwania, konserwacji, obróbki, przechowywania, prowadzenia
obrotu lub wykorzystywania materiału biologicznego,
g) prowadzenia punktu kopulacyjnego,
h) prowadzenia zakładu drobiu,
——————————

i) chowu lub hodowli zwierząt akwakultury oraz rozrodu ryb,
j) prowadzenia schronisk dla zwierząt,
k) chowu lub hodowli zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak
zwierzęta gospodarskie,
l) utrzymywania lub hodowli zwierząt w ogrodach zoologicznych, szkołach
wyższych, placówkach naukowych Polskiej Akademii Nauk lub jednostkach
badawczo-rozwojowych,
m) hodowli zwierząt laboratoryjnych,
n) utrzymywania zwierząt gospodarskich, w celu umieszczenia na rynku
tych zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od tych
zwierząt,Czyli musi być wprowadzenie na rynek aby podlegało ustawie! i zgłoszeniu!
o) zbierania, transportowania, przechowywania, operowania, przetwarzania
oraz wykorzystywania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia
zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, zwanych dalej
„ubocznymi produktami zwierzęcymi”
- zwanej dalej „działalnością nadzorowaną”;
2) wymagania weterynaryjne dla:
a) przywozu zwierząt, niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego
oraz ubocznych produktów zwierzęcych (wymagania przywozowe),
b) umieszczania na rynku, w tym handlu, zwierząt, niejadalnych produktów
pochodzenia zwierzęcego, ubocznych produktów zwierzęcych oraz przemieszczania
koniowatych;
3) zasady:
a) zwalczania chorób zakaźnych zwierząt,
b) stosowania substancji o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym i betaagonistycznym.
————————————————

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bielsko-Biała
bagisek1 pisze:
Krzys67 pisze:
Krzys67 pisze:
Art. 1. Ustawa określa:

A ja nie prowadze zadnej dzialalnosci , ale mam jako hoBby dwa ule.I nie mam OBOWIAZKU. Musisz rozroznic slowo POWINIEN ,a OBOWIAZEK.

Chów pszczół ( nawet hobbystyczny ) min. ze względu na na choroby zakaźne "zwalczane z urzędu" jest działalnością nadzorowaną ( przez PLW - Powiatowy Lekarz Weterynarii ). Działalność gospodarcza to coś innego.

Awatar użytkownika

Krzys67 pisze:
bagisek1 pisze:
Krzys67 pisze:
Krzys67 pisze:
Art. 1. Ustawa określa:

Chów pszczół ( nawet hobbystyczny ) jest działalnością nadzorowaną ( przez PLW - Powiatowy Lekarz Weterynarii ). Działalność gospodarcza to coś innego.

Nie wynika to z przytoczonych przez Was przepisów. Art. 5 mówi o hodowli zwierząt dzikich jak gospodarskie z czego wynika ,że jak one jeśli nie są wprowadzone do obrotu nie podlegają zgłoszeniu.
Mam nadzieję ,że rozróżniamy w tej dyskusji co powinno być od tego co jest w prawie zapisane.

lasius pisze:
Krzys67 pisze:
bagisek1 pisze:
Krzys67 pisze:
Krzys67 pisze:
Art. 1. Ustawa określa:

Chów pszczół ( nawet hobbystyczny ) jest działalnością nadzorowaną ( przez PLW - Powiatowy Lekarz Weterynarii ). Działalność gospodarcza to coś innego.

Nie wynika to z przytoczonych przez Was przepisów. Art. 5 mówi o hodowli zwierząt dzikich jak gospodarskie z czego wynika ,że jak one jeśli nie są wprowadzone do obrotu nie podlegają zgłoszeniu.
Mam nadzieję ,że rozróżniamy w tej dyskusji co powinno być od tego co jest w prawie zapisane.

Ale nie wiem po co drążyć temat było już powiedziane że nie musi ale powinien więc po co to komentować.

Krzys67 pisze:
Zostaje ona wpisana do rejestru podmiotów nadzorowanych przez PLW.
Ul/pasieka dostaje numer. Jest to bezpłatne w niektórych powiatach ( np. Bielsko-Biała ).
Podstawa prawna : art.3 ust.2 pkt. 5i Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
( Dz. U. z 2010 r. Nr 112 poz. 744 ) oraz art. 5 ust. 1 pkt. 2 Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
( Dz. U. z 2008 r. Nr 213 poz. 1342 ).
Sprzedaż bezpośrednia to już inny temat.

A tutaj art. z tej ustawy mówiące o obowiązku zgłoszenia pasieki.
Art. 1. Ustawa określa:
k) chowu lub hodowli zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie ---- ( w tej grupie są pszczoły )
Art. 5.
1. Podjęcie działalności nadzorowanej, o której mowa:
2) w art. 1 pkt 1 lit. b, g, j, k, n, p, jest dozwolone po uprzednim zgłoszeniu,
w formie pisemnej, zamiaru jej prowadzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii
właściwemu ze względu na przewidywane miejsce jej prowadzenia.

Nie podpieraj się aktami prawnymi jeśli ich nie rozumiesz bo wykładnia prawa jest trudna sam się go uczę więc wiele słów w prawie zmienia znaczenie np powinien a obowiązek to dwa różne światy.Więc jeśli chcesz stosować przepisy to przydała by się wykładnia prawa czyli wyjaśnianie przepisów koniec kropka!Chłopak dostał jednoznaczną odpowiedz więc temat został wyczerpany.

Pozdrawiam-Sebastian

lasius pisze:
.

Zapewniam Ciebie , ze po tylu postach , wpisach , kolejnych tematach kazdy interpretuje przepisy na wlasny sposob. A co za tym idzie , nie rozroznia i ne rozumie. Njagorzej , ze trwa w niewiedzy ,ale moze z czasmem dowie sie , jak ma byc , lub jak jest.

bagisek1 pisze:
lasius pisze:
.

Zapewniam Ciebie , ze po tylu postach , wpisach , kolejnych tematach kazdy interpretuje przepisy na wlasny sposob. A co za tym idzie , nie rozroznia i ne rozumie. Njagorzej , ze trwa w niewiedzy ,ale moze z czasmem dowie sie , jak ma byc , lub jak jest.

Dokładnie!

Pozdrawiam-Sebastian

Awatar użytkownika

Zaczynam wątpić już we wszystko :tasak: liczę cały czas jeszcze ,że ktoś z wykształceniem prawniczym podsumuje a moderator skróci wątek do stwierdzenia , które jest wynikiem dyskusji i ma moc opinii prawniczej.
Bo zaczynam się martwić jak i czy mam zarejestrować moje dwa blokowe uliki obserwacyjne :mrgreen:

NIE MUSISZ , :!: A ze ktos nie lapie , ma swoje spojrznie , to coz poradzis z.Ale z tym moderatorem , to zdecydowanie masz racje :haha: :pl:

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
lasius, czowiek musi zapłacic podatki,iść do klopa i umrzeć a jak chcesz spac spokojnie to zarejestruj bo w tym kraju to nigdy nic nie wiadomo

henry

Awatar użytkownika

Nijak tej ustawy nie da się powiązać z pszczołami .

Pytałem o numer weterynaryjny kolegę lekarza weterynarii. Nie ma przymusu. Ale jeśli chcesz starać się o dopłaty, być członkiem koła, to jest to konieczne. O sprzedaży bespośredniej nie wspominając.

Pafnucy pisze:
Pytałem o numer weterynaryjny kolegę lekarza weterynarii. Nie ma przymusu. Ale jeśli chcesz starać się o dopłaty, być członkiem koła, to jest to konieczne. O sprzedaży bespośredniej nie wspominając.

I tym postem caly temat powinien byc zakonczony. Wszystko wyjasnione.
Dwa zdania , a jakze konkretne. Pafnucy :thank: :thank:
Ale czy dla wszystkich zrozumiale :?:

bagisek1 pisze:
Pafnucy pisze:

I tym postem caly temat powinien byc zakonczony. Wszystko wyjasnione.
Dwa zdania , a jakze konkretne. Pafnucy :thank: :thank:
Ale czy dla wszystkich zrozumiale :?:

Tak to już jest że w takich tematach ożywają gorące dyskusje. :D :pojedynek: :bije: :rolf:

Pozdrawiam-Sebastian

Osobiście uważam że nie zaszkodzi posiadac numer wet.Życie płata wiele niespodzianek,wówczas będzie on niezbędny,np:choroby zwalczane z urzędu.

dar natury pisze:
Osobiście uważam że nie zaszkodzi posiadac numer wet.Życie płata wiele niespodzianek,wówczas będzie on niezbędny,np:choroby zwalczane z urzędu.

Kazdy zdrowo myslacy , z pewnoscia tak uwaza. Ale cala dyskusja dotyczyla obowiazku , lub powinnosci. :!: I odpowiedz byla , wiec dalsze pisanie moim zdaniem jest zbedne. By inni , wchdzacy na forum , doszli to tego miejsca i wiedzieli , jak jest. Na te chwile.

obowiązku zgłoszenia w chwili obecnej nie ma ale na I-szej Konferencji zorganizowanej przez weterynarię w Kielcach organizator czyli WLW właśnie mówił ,że prowadzone są działania aby od przyszłego roku właśnie taki obowiązek wprowadzić i nie zależnie od tego czy ktoś będzie należał do związku, stowarzyszenia itp. i czy będzie się zwracał o refundacje np.leków.Każdy będzie miał obowiązek zgłoszenia swoich nawet dwóch uli.Nic nie mówił na temat sankcji,ale skoro będzie obowiązek to zapewne będą i konsekwencje. Myślę,że chodzi tu o zwalczanie chorób (wspominał jak to zgłoszono zgnilca złośliwego w jednej z pasiek i po przybyciu zastanawiano się skąd się to cholerstwo wzięło w tej pasiece zaczęto sie zastanawiać i poszukiwać w okolicy.Po poszukiwaniach znaleziono kilka uli w krzakach które były tak zamaskowane przez roślinność,że nikt o tym ognisku nie miał pojęcia a tym bardziej miejscowy lekarz) a straszą nie tylko zgnilcem, warroa ale na południu Europy many żuka ulowego (Hiszpania i Francja) Może te obowiązkowe zgłoszenia będą miały właśnie to na celu tj. większą kontrolę nad zagrożeniami np.ze strony warroa.Bo co z tego,że przykładowo ja zwalczam jak tylko najlepiej potrafię warroa skoro sąsiad TRZYMAC Z PSZCZÓŁ jak ja takich określam tego nie czyni po czym ja przykładowo w końcu listopada czy na początku grudnia stwierdzam u siebie warroa czyli re inwazję pasożyta. A skoro będziemy zwalczać np.pasożyta i będziemy to czynić wszyscy (nie wspomnę,że o jednym czasie) to zapewne będzie większe prawdopodobieństwo zwalczania czego kolwiek.
Wszystkim forumowiczom zarejestrowanym i gościom chciałbym życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Zdzisław. pisze:
No właśnie... taki kraj...
Na wszystko akty prawne, rodzinę pszczelą zgłosić, pieska, kotka zgłosić, kanarka zgłosić, rybki i akwarium zgłosić... biurokracja p...
I ciągle kolejnych entuzjastów przybywa...
Taki kraj...

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupca
JM pisze:
Zdzisław. pisze:
No właśnie... taki kraj...
Na wszystko akty prawne, rodzinę pszczelą zgłosić, pieska, kotka zgłosić, kanarka zgłosić, rybki i akwarium zgłosić... biurokracja p...
I ciągle kolejnych entuzjastów przybywa...
Taki kraj...

Nie ma piękniejszego kraju niż nasz :pl: a to, że przepisy takie a nie inne to efekt naszych wyborów. Do władzy rwą się Ci, którzy w życiu sobie nie radzą i jedyne co potrafią to gadać, a że ładnie gadają to ludziska ich wybierają :pala:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]