FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:40 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Hej wszystkim ;)
Chciałbym się zapytać w jakiej cenie sprzedajecie miód w tym roku? Chodzi mi o miód z rzepaku i sadów bo nie wiem w jakiej cenie obecnie stoi na rynku :) Jeśli chodzi o region to woj Pomorskie :)

Witam,

Ja u siebie w podkarpackim po 30 zł 0,900 rzepak ,z racji tego że drożej nie zejdzie a nie chce żeby mi stał i krystalizował,mniszek po 35 za 0,900 bo w tym roku u mnie mało,a wielokwiat po 25.Akacje będę sprzedawał po 35 za 0,900 ml.

Pozdrawiam-Sebastian

ja pierwszy wirowałem w piątek i sobotę, odziwo przy odsklepianiu nie widziałem pomarańczowych plam mniszka, tylko odziwo były wielkie plamy ciemnego miodu. mało rzepaku.
pierwsze słoiki poszły po 25/ 0,9ml ( cześć w wiaderkach) i tak będę cenił dalej.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Warmia
Wirowałem w piątek. Miód wiosenny (bez rzepaku), pasieka przy lesie. Miód w słoikach 0,3 l schodzi mi jak świeże bułki po 18 zł, słoiki 0,9 po 45 zł. Nie zamierzam schodzić niżej.

serpico, to daj znać jak Ci braknie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Nie rozumiem ,dlaczego miód wiosenny( wielokwiat)ma być tańszy od pozostałych ,właściwości jego nie ustępują pozostałym, z cen na rynku zauważyłem jego pomniejszoną wartość,może to zapach decyduje ? i jakby iść tym tropem to dla mnie lipowy mógłby kosztować 40 jak na razie ten rodzaj miodu mi osobiście najbardziej smakuje.

ja zauważyłem , że miód wiosenny 2015 ma silne działanie na gardło, powoduje drapanie i silny kaszel.

bo lubię pisze:
ten rodzaj miodu mi osobiście najbardziej smakuje
każdy z nas ma inne podniebienie, ja dla przykładu najbardziej lubię rzepak a później akację, lipa mogła by dla mnie nie istnieć podobnie jak gryka. O cenach miodów było już wiele napisane i jedyna słuszna racja jest taka że słoik miodu kosztuje tyle na ile swoją pracę oszacuje pszczelarz/ka. Należy też wziąć pod uwagę region, w jednym słoik np. rzepaku sprzeda się za 40 zł w innym 20 zł wydaje się klientom za dużo. U mnie np. za spadź liściastą nikt nie zapłaci więcej jak 45 zł za słoik, kolega w Warszawie sprzedaje ją po 60 zł bez najmniejszego problemu. W moim rejonie miodu gryczanego nikt nie kupi a jeśli się trafi to kupił by za max 25 zł za słoik 0,9 l, w innym rejonie kolega sprzedaje grykę po 40 zł i stale mu brakuje. Cenę kształtuje rejon, pszczelarz, klienci a duży wpływ na to ma też przepszczelenie terenu (za tym idzie stosowanie przez niektórych pszczelarzy niższych cen niż konkurent byle sprzedać swój miód) i zasobność portfeli klientów, o ich świadomości co do kupowania polskich miodów chyba wspominać nie trzeba bo tutaj polskie społeczeństwo leży na łopatkach i często kupuje tani miodopodobny produkt w Biedronce.

czyli pszczelarze, którzy maja leprze warunki sprzedaży powinni pomagać tym co są na biedniejszych rejonach.

Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
Ja swój sprzedaje po 35zł bez względu na to jaki on jest. W zeszłym roku sprzedawałem po 30 zł ale jak w sklepie widziałem, że stoi słoik 0.9 miodu z unii i z poza unii europejskiej kosztował 34 zł toi u mnie cena poszła do góry. Ludzie się pytają dlaczego w zeszłym roku był tańszy - odpowiadam im że tańszy mogą w sklepie kupić...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
W dalszym ciągu patrzę na miód z punku klienta chociaż mam już swój,cena ceną ,ale te zaufanie do pszczelarza .Pokusa fałszowania miodu teraz jak widzę to od kuchni jest kusząca dla co poniektórych .Trudno określić kto sprzedaje cukier zamiast miodu, bo cena nie jest wyznacznikiem uczciwości .może dać do myślenia ale z pewnością nie wnosi zaufania dla produktu.Osobiście mam duże zaufanie do małych przydomowych pasiek do dużych wędrownych i innych,wyposażonych w wszelakie sprzęty miernicze z automatu mam dystans,bo bez powodu się tego nie używa ,pszczoła (bez pomocy człowieka)swoich norm nie zafałszuje.Cele małych i dużych pasiek są z goła inne mimo że teoretycznie dążą w tym samym kierunku pozyskania i sprzedaży .

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Wielokwiatowy bywa najtańszym miodem dlatego że najmniej pracy wkłada się w jego pozyskanie, nie prowadzi się selekcji , a jest najbardziej wartościowym miodem. Co chodzi o grykę to na zachodzie polski miód ten im śmierdzi , nie są przyzwyczajeni do tego miodu. Kiedyś śmieliśmy się z Ruskich że u nich "kartoszków niet tylko samu kaszu" i tak na zachodzie polski gryka nie była uprawiana lub sporadycznie i stąd nie znają smaku miodu . dopiero repatrianci z za Buga wprowadzają uprawy gryki, na tych terenach gdy ktoś kupuje miód grykę wiadomo że jest on z za Buga.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
STANI pisze:
dopiero repatrianci z za Buga wprowadzają uprawy gryki, na tych terenach gdy ktoś kupuje miód grykę wiadomo że jest on z za Buga.

To teraz jest jakaś nowa fala repatriantów-mieszkam na zachodzie kraju i taborów nie widzę.Ci powojenni z przed 70 lat to chyba już mieli czas tę kaszę rozpropagować.
Parę razy kaszę gryczaną jadłem ,a zabużańskich korzeni nie mam.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
STANI, co Ty uważasz że na zachodzie to ludzie nie kumaci? nie pochodzę z za Buga a kaszę gryczaną jadłem jak byłem małym chłopcem , a latek mam sporo i mieszkam od urodzenia na zachodzie Polski cywilizowanej, chyba coś ci się pomydliło na tym wschodzie.

Miejscowość z jakiej piszesz: Warmia
yanek_113 pisze:
Ja swój sprzedaje po 35zł bez względu na to jaki on jest. W zeszłym roku sprzedawałem po 30 zł ale jak w sklepie widziałem, że stoi słoik 0.9 miodu z unii i z poza unii europejskiej kosztował 34 zł toi u mnie cena poszła do góry. Ludzie się pytają dlaczego w zeszłym roku był tańszy - odpowiadam im że tańszy mogą w sklepie kupić...

W 100% racja. Trzeba rozgraniczać cenowo produkty wyższej jakości, jakim są produkty spożywcze wytwarzane w sposób naturalny, bez udziału "ulepszaczy", a produkty masowe. Te pierwsze na całym świecie zawsze mają wyższą cenę.
Podobnie i ja ustaliłem cenę swojego midou. Zobaczyłem, że w sklepie "wielokwiat" (mieszkanka miodów z UE i spoza UE) kosztuje 18 zł za 400 gr, to stwierdziłem, że nie będę sprzedawał taniej swojego miodu, w którego pozyskanie włożyłem kupę serca i wiem, że tam nie ma cukru. Klienci mają świadomość, że miód z domowej małej pasieki, to miód, w pełnym tego słowa znaczeniu. (vide wędliny, domowa a ze sklepu).

PasiekaCordovan pisze:
Cenę kształtuje rejon, pszczelarz, klienci a duży wpływ na to ma też przepszczelenie terenu (za tym idzie stosowanie przez niektórych pszczelarzy niższych cen niż konkurent byle sprzedać swój miód) i zasobność portfeli klientów

Też w 100% racja. Rynek (popyt i podaż) kształtuje cenę. W dużych miastach łatwiej sprzedać miód w wyższej cenie (ograniczona ilość do małych, domowych pasiek, których klienci poszukują).

Inną sprawą jest umiejętna sprzedaż miodu. Przyznam, że na Facebooku co jakiś czas wrzucam fotki z pszczołami (co, jak, kiedy robię). Z samego miodobrania, też wrzuciłem fotki (poszyte ramki, rozlewanie miodu etc). Nawet nie zdążyłem napisać, że mam trochę miodu do sprzedania, zgłosiło się do mnie kilkadziesiąt osób (znajomych i znajomych moich znajomych). Jeśli klient widzi "proces produkcyjny" ma duże zaufanie do takiego miodu i jest w stanie zapłacić za niego wyższą cenę

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
bo lubię pisze:
W dalszym ciągu patrzę na miód z punku klienta chociaż mam już swój,cena ceną ,ale te zaufanie do pszczelarza .Pokusa fałszowania miodu teraz jak widzę to od kuchni jest kusząca dla co poniektórych .Trudno określić kto sprzedaje cukier zamiast miodu, bo cena nie jest wyznacznikiem uczciwości .może dać do myślenia ale z pewnością nie wnosi zaufania dla produktu.Osobiście mam duże zaufanie do małych przydomowych pasiek do dużych wędrownych i innych,wyposażonych w wszelakie sprzęty miernicze z automatu mam dystans,bo bez powodu się tego nie używa ,pszczoła (bez pomocy człowieka)swoich norm nie zafałszuje.Cele małych i dużych pasiek są z goła inne mimo że teoretycznie dążą w tym samym kierunku pozyskania i sprzedaży .

Jak będziesz miał dużą pasiekę to Ci będzie przykro, że tak napisałeś. Wielkość pasieki ma się nijak do uczciwości pszczelarza. Wszystko zależy od tego jakie się wartości z domu rodzinnego wyniosło.

Lenin pisze:
Wielkość pasieki ma się nijak do uczciwości pszczelarza.
Niby tak i niby nie, osobiście znam dużych pszczelarzy mających po ponad 100 rodzin i takich co mają po 250 i jak nie ma pożytku to nie zafałszują miodu, nie zhańbią swojego honoru i nie podadzą pszczołom do przeniesienia w plastry inwertu w dużej ilości (czasami trzeba karmić ale można to robić umiejętnie by nie doszło do zafałszowania miodu jak by nagle pojawił się nektar "w polu") ale słyszałem o sytuacji gdy na gryce w zeszłym roku było sucho, więc by duży pszczelarz miał co sprzedawać wprost z cysterny lał inwert w wiadra i dawał pszczołom a później wirowanie.

emka24 pisze:
STANI pisze:
dopiero repatrianci z za Buga wprowadzają uprawy gryki, na tych terenach gdy ktoś kupuje miód grykę wiadomo że jest on z za Buga.

To teraz jest jakaś nowa fala repatriantów-mieszkam na zachodzie kraju i taborów nie widzę.Ci powojenni z przed 70 lat to chyba już mieli czas tę kaszę rozpropagować.
Parę razy kaszę gryczaną jadłem ,a zabużańskich korzeni nie mam.

Marian. pisze:
STANI, co Ty uważasz że na zachodzie to ludzie nie kumaci? nie pochodzę z za Buga a kaszę gryczaną jadłem jak byłem małym chłopcem , a latek mam sporo i mieszkam od urodzenia na zachodzie Polski cywilizowanej, chyba coś ci się pomydliło na tym wschodzie.
========================================================

Ja tu nie piszę o jedzeniu kaszy mogła być przewieziona z centralnej polski Ja piszę o miodzie z gryki wszędzie sa ludzie co go lubią i nie lubią, mam znajomych na zachodzie Polski i oni twierdzą że w tych rejonach jest ciężko sprzedać miód gryczany jak widać nie jest tam popularny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
STANI,
Miód gryczany musi mieć amatora-obojętnie gdzie mieszka.Ma specyficzny smak i zapach .Szczególnie zapach w trakcie wziątku,wiele razy bezwiednie zaglądałem na podeszwy czy nie wdepnąłem w coś.
Osobiście bardzo lubię ten miód.Mój post był żartobliwy,a o krzewieniu cywilizacji przez repatriantów na naszych terenach do dziś krążą anegdoty.Wystarczy wspomnieć film "Sami swoi"(krecony po sąsiedzku).

PasiekaCordovan pisze:
słyszałem o sytuacji gdy na gryce w zeszłym roku było sucho, więc by duży pszczelarz miał co sprzedawać wprost z cysterny lał inwert w wiadra i dawał pszczołom a później wirowanie.

Jeżeli to słyszałeś to powinieneś się zastanowić i nie powielać głupot zasłyszanych ubliżających pszczelarzom, ale jak zawsze żal du..ę ściska że takiego nie możesz pozyskać i piszesz bzdury. I nie musisz mi przypominać że u Ciebie ten miód jest nie chodliwy, w moim rejonie też nie występuje a często jestem pytany czy takowy posiadam. Poza tym chyba nie widziałeś jak wygląda miód gryczany a jak inwert.

emka24 pisze:
"Sami swoi"(krecony po sąsiedzku).

A może jeszcze byłeś statystą na planie.

ja-lec pisze:
Jeżeli to słyszałeś to powinieneś się zastanowić i nie powielać głupot zasłyszanych ubliżających pszczelarzom, ale jak zawsze żal du..ę ściska że takiego nie możesz pozyskać i piszesz bzdury.
To nie bzdury, nawet owy super pszczelarz został sfotografowany i opisany w jakimś brukowcu ale niestety nie mogę tego odnaleźć by Ci udowodnić jak uczciwi są niektórzy pszczelarze. Ja w tym roku dogadałem się z jednym z rolników jaki ma koło mnie pole (6h) i posieje grykę, grunt wilgotny nawet w te upały teraz i 3-ciej klasy więc gryka powinna się udać, klientów na nią nie mam ale mam kolegów, nawet z forum jacy potrzebują dobrej gryki i chętnie odkupią więc jak pozyskam nie będę martwił się o zbyt.

ja-lec pisze:
Poza tym chyba nie widziałeś jak wygląda miód gryczany a jak inwert.
Jeśli gryka choć odrobinę będzie nektarowała i dasz inwertu to zapewniam Cię że nie jesteś w stanie odróżnić wizualnie i smakowo czystego miodu gryczanego od zafałszowanego (nie raz testowałem próbki różnych miodów od pszczelarzy, po badaniach byłem czasami przerażony w jakim stopniu miód jest zafałszowany), więc o uczciwości pszczelarzy to mi nie mów bo z tą wielu jest na bakier choć są również uczciwi. Przykład kolejny, dzwonię do gościa z pomorskiego bo ma miód wrzosowy na sprzedanie, mówi że czysty wrzos z może maleńkim dodatkiem nawłoci, pobieramy próby zarówno na test organoleptyczny jak i do wysłania do badań, rezultat w smaku zero wrzosu, w barwie zero wrzosu, z badań wyszła nawłoć a choć minimalnej domieszki wrzosu w tym miodzie nie stwierdzono i co? gdzie ta uczciwość?. Dzwonię do kolejnego bo ma ponoć czysty rzepak, to samo - pobrane próby, organoleptycznie faktycznie okazuje się rzepakiem, po badaniach w miodzie zawartość sacharozy przekroczyła 10-cio krotnie dopuszczalną. Więc skoro nie miałeś z tym do czynienia na co dzień to nie dyskutuj.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: włodawa
Dokładnie jest tak jak opisał kolega wyżej - etykieta czy słowa pszczelarza g... znaczą - liczy się uczciwość - ja np. teraz przylepiam najlejkę akacjowy - ale informuję klientów że jest to wielokwiat z przewagą akacji, a nie ściemniam że 100% akacjowy - tak naprawde, w naszych warunkach oprócz typowo rzepakowego i typowo gryczanego, cieżko o jednolity, gatunkowy miód - jaki nie byłby świetny pszczelarz i co do dnia zaprogramował wirowanie itp to nie jest w stanie wytresować pszczoły żeby od dnia jego ostatniego wirowania do kolejego nosiły na jego rozkaz tylko jeden pozytek. Trzeba mieć wielkie monokultury (ktorych w polsce prawie nie ma), zeby w promieniu kilku-kilkunastu km kwitl tylko jeden pozytek zeby miec pewnosc, a i to zostanie znak zapytania z zasklepem z zimy itp...Uczciwosc uczciwosc i jeszcze raz uczciwosc w informaniu klientow sie klania

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
szmira, wrzos.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Ja sprzedaje 1kg (nie 900ml tylko 720 - równy 1kg) za 30zl a 0.5kg za 15zl

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]