FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:58 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Boguchwałowice
witam,
mam 2 pytanka:)
Tydzień temu miałem silna rójkę, dziś robiłem przegląd w rodzinie, która się wyroiła, jest czerw otwarty i kryty , sądziłem że jest młoda matka, mateczników nie było ( przed wyjściem rójki jak robiłem przegląd usunąłem chyba z 15 mateczników ale to był już zaawansowany nastrój rojowy) ale na jednej ramce zobaczyłem matecznik miałem go osunąć ale on był na środku ramki? zostawiłem bo skojarzyłem że to chyba ratunkowy? dobrze zrobiłem? wydawało mi się że skoro wyszła rójka to w rodzinie została nowa młoda matka...
drugie pytanie dotyczy tej rójki co wyszła. Dziś mija tydzień. Zajrzałem do ula, w którym obsadziłem rójkę obsiadują 10 ramek węza odbudowana i sporo miodu naniosły ale nie ma nic czerwiu? czy to normalne to był pierwszy rój wiec chyba wyszły ze starą matką i powinna ona czerwic?

seboss99 pisze:
Tydzień temu miałem silna rójkę, dziś robiłem przegląd w rodzinie, która się wyroiła, jest czerw otwarty i kryty , sądziłem że jest młoda matka, mateczników nie było ( przed wyjściem rójki jak robiłem przegląd usunąłem chyba z 15 mateczników ale to był już zaawansowany nastrój rojowy) ale na jednej ramce zobaczyłem matecznik miałem go osunąć ale on był na środku ramki? zostawiłem bo skojarzyłem że to chyba ratunkowy? dobrze zrobiłem? wydawało mi się że skoro wyszła rójka to w rodzinie została nowa młoda matka...
strasznie chaotycznie napisane i w końcu nie wiadomo o co chodzi, pomału i jasno to napisz.

seboss99 pisze:
drugie pytanie dotyczy tej rójki co wyszła. Dziś mija tydzień. Zajrzałem do ula, w którym obsadziłem rójkę obsiadują 10 ramek węza odbudowana i sporo miodu naniosły ale nie ma nic czerwiu? czy to normalne to był pierwszy rój wiec chyba wyszły ze starą matką i powinna ona czerwic?
widocznie to był drużak z matką nieunasienioną a pierwszy rój poleciał gdzieś sobie i jeśli tak było to matka powinna za dwa, trzy dni podjąć czerwienie w rójce.

PasiekaCordovan pisze:
strasznie chaotycznie napisane i w końcu nie wiadomo o co chodzi, pomału i jasno to napisz.

ok więc w skrócie: po wyjściu rójki po tygodniu zrobiłem przegląd rodziny z której wyszła rójka i był tam czerw, sporo pszczół i jeden matecznik praktycznie na środku jednej z ramek Nie usunąłem go bo wyczytałem że to ratunkowy? dobrze zrobiłem

seboss99 pisze:
ok więc w skrócie: po wyjściu rójki po tygodniu zrobiłem przegląd rodziny z której wyszła rójka i był tam czerw, sporo pszczół i jeden matecznik praktycznie na środku jednej z ramek Nie usunąłem go bo wyczytałem że to ratunkowy? dobrze zrobiłem

Nie sądzę by był to matecznik ratunkowy bo tych było by więcej w przypadku gdy po wyjściu rójki i Twoim usunięciu mateczników rojowych została rodzina jako bezmateczna.

no nie wiem początkujący jestem może to cicha wymiana? do tej pory zawsze miałem w tym ulu mateczniki na brzegach ramek a teraz tylko jeden na środku ramki

Napisałem Ci pw.

PasiekaCordovan pisze:
Napisałem Ci pw.

ok dzięki

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak wychodzi rójka ze starą matką to na drugi dzień pod wieczór już są jajeczka. A jak rójka ma młodą matkie to jajeczka są za 8 dni. Jak matka młoda zginie podczas lotów godowych to za 20 dni bendą trutuwki. Najlepiej dać do rójki ramkie z jajeczkamy i odymic apiwarolem. Jak na jajeczkach pociogna mateczniki to znak ze w rójce niema matki zjadła ją jaskółka na obiad. A jak nie pociogna to jest w rójce matka. Pozdrawiam miły_marian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]