FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:18 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: czechowice-dziedzice
Bardzo proszę o szybką poradę.
Podczas przeglądu w jednym pniu stwierdziłem brak matki a na ramkach kilka dorodnych mateczników ratunkowych. Poczekałem jakiś czas aż matka się wygryzie i myślałem, że na tym się skończy. Dziś zrobiłem przegląd w tej rodzinie i ku mojemu zdziwieniu zastałem wszystkie mateczniki wygryzione a na ramkach znalazłem 3 matki :shock: mateczników było 5 więc kolejne matki mogłem przeoczyć. Nigdzie w internecie nie znalazłem co powinienem zrobić w takiej sytuacji, usunąć najmniejsze matki i zostawić najdorodniejszą czy pozwolić pszczołom samym wybrać - ale kiedy tak zrobię czy one nie usuną na przykład dorodnej matki jeśli jakaś mniejsza zacznie czerwić pierwsza? Czy może zanim w ogóle się oblecą matki będą walczyć w ulu i same się zlikwidują? I kolejne pytanie - czy może dojść do rójki? Zaznaczam, że ten pień jest bardzo słaby - pszczoły obsiadają na czarno tylko 3 ramki dadanta.
Jestem początkującym pszczelarzem, pomóżcie.

Skasuj wszystkie matki a to co zostało w ulu połącz z inną rodziną jak chcesz mieć trochę miodu, jak chcesz rozwijać tą rodzinkę skasuj wszystkie matki i poddaj młodą hodowlana, jak jest silny nastrój rojowy pójdzie drużak z jedną z tych matek potem kolejne malutkie roiki i nie zostanie nic.

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
Silny nastój rojowy przy 'rodzinie' na 3 ramkach?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Jak by odkład był silniejszy wyszła by rójka, z kilkoma matkami. Jeśli pogoda nie była sprzyjająca a odkład okaże się jednak silny, w mniemaniu pszczół rójka może jednak wyjść.
Dominacja w rójce zostanie rozwiązana przez walkę w nowym gnieździe lub się podzieli. Jeśli pszczoły zdecydowały o pozostaniu mimo sprzyjającej pogody, to już jest po walce, dominująca będzie na plastrze wydawała dźwięki werbalne. Przybliżając tułów do plastra, ruchem wibracyjnym i dźwiękami charakterystycznymi wibrującymi daje znać że rządzi. Jej postawa jest charakterystyczna rozkraczona na plastrze, bije tułowiem w plaster, obniżona postawa. Inne matki będą wbite w komórki po bokach odkładu lub tam będą chodzić.
Jeśli wszystkie chodzą w środku, na sąsiednich plastrach i nie walczą, żadna też nie okazuje dominacji można DOMNIEMYWAĆ że wyjdzie rójka a sprawa dominacji jest odroczona.
Z matecznika ratunkowego możesz matkę zostawić jeśli chcesz mieć ten odkład. To też będzie dobra matka.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie chce łączyć tej rodzinny z inną ponieważ po zimie było w niej zaledwie kilkadziesiąt pszczół i starałem się ją mimo to ratować, w tym momencie jest wielkości średniego odkładu więc mam nadzieje, że do jesieni się rozwinie i uda mi się ją przezimować (taki eksperyment). Nie było w niej też w ogóle nastroju rojowego ponieważ była słaba, matka była tam jednoroczna i po prostu zniknęła, rójka nie wyszła na pewno bo bym zauważył to w tak słabej rodzinie. W chwili obecnej wszystkie matki są w ulu największa chodziła po ramce z szeroko rozstawionymi odnóżami, przechodziła po innych pszczołach a one ją karmiły, mniejsza matka na tej samej ramce wkładała odwłok w komórki jak by chciała składać jaja jednak jest to niemożliwe bo wygryzła się najdawniej 2 dni temu, kolejna matka po prostu chodziła po następnej ramce (była zdecydowanie mniejsza). od 2 dni pada u mnie deszcz z kilkugodzinnymi przerwami. Nie wiem czy one chcą się oblecieć czy może pomimo pogody już to zrobiły i dlaczego się nawzajem akceptują. Nie wydają też żadnych odgłosów jak sugerujecie.

Awatar użytkownika

Zostaw jedną resztę usuń. Z opisu można domniemywać, że może być sprawa dominacji nie rozwiązana a wtedy podział czeka rodzinę. Niewskazane. Czas na decyzję pszczelarza.

Dziękuję serdecznie, tak też zrobię jutro, mam nadzieje, że nie przeoczę jakiejś matki lub któraś nie będzie akurat na oblocie.

kobayszi pisze:
Silny nastój rojowy przy 'rodzinie' na 3 ramkach?
Jak przeglądał to już miał mateczniki więc już jedna rójka poszła z częścią pszczół.

Jak pisałem wyżej rójka nie poszła na pewno, nie było w tej rodzinie nastroju, matkę po prostu chyba sam uszkodziłem przy przeglądzie bo zniknęła nagle a pszczół nie ubyło (jest ich mało więc bym zauważył). Wcześniej pszczoły nie tworzyły nawet miseczek a nagle powstało 5 mateczników w jednym czasie na czerwiu (wyglądało ewidentnie na ratunkowe) żadnego matecznika nie było na boku, wszystkie na środku ramek.

Jak matki ratunkowe i było tylko pięć mateczników to widocznie tylko na tylu mogły pociągnąć, skasuj wszystkie te matki i poddaj nową hodowlaną, te ratunkowe są nic nie warte. Choć do tej pory to raczej same już sobie zostawiły jedną matkę.

Tak jak napisałeś, poszedłem skasować matki a tam została już tylko jedna, i to nie najładniejsza, wczoraj widziałem jedną sporo większą, no ale z jakiegoś powodu właśnie ta mniejsza została. Jakiś czas ją zatrzymam bo obecnie nikt w okolicy nie ma matek na sprzedaż a nie chcę żeby się dała trutowa. Poczekam na unasienioną matkę a tej pozwolę się odlecieć, może coś zdąży zaczerwić, z tych obserwacji zawsze wyciągnę jakieś wnioski na przyszłość.

Dziękuję za zaangażowanie i pomoc.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Nie przejmuj się bo większość pszczelarzy ma w pasiekach matki ratunkowe tylko się nie chce nikt przyznać bo zaraz by był zjechany przez "fachmanów w tej dziedzinie"... Robiąc odkłady nie kupuję się matek tylko pozwala pszczołą wyhodować ratunkową... bo i taniej a i roboty mniej... A i ratunkowa może być lepsza od hodowlanej...

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
No to jak to jest z tymi matkami wychowanymi na komórkach pszczelich?
Ratunkowe są złe bo komórka jest pszczela a nie miseczka, z cichej wymiany są wg niektórych najlepsze a też komórka przebudowana pszczela.
Może ktoś to uściślić?

Moja najlepsza rodzina dostała węzę i po jej odbudowaniu w zeszłą sobotę plaster był czysty. W niedzielę widziałem jaja więc zabrałem im tę ramkę do zsypańca. Dzisiaj w kolejną niedzielę mam odciągnięte mateczniki nie zasklepione. W ulu wielkopolskim na ciepło mam: pokarm z pierzgą, ramkę z matecznikami i larwami, węzę, zatwór i ciasto na dennicy za zatworem. Pszczół trzy uliczki
Mateczników jest z 10-15, choć mogły pociągnąć kilkaset bo dostały jaja, większość od strony węzy bo mają więcej miejsca jak się domyślam i tej węzy nie budują tylko początkowo ją ruszyły od góry. Chciałbym zostawić trzy największe mateczniki pod kołpakami - jeden dla mnie do odkładu i po jednym dla sąsiadów...

Zastanawiam się teraz czy hoduje bezwartościowe matki czy może coś z nich będzie - robię tak pierwszy raz w ramach eksperymentu bo wcześniejsze matki miałem z mateczników rojowych a przekładanie larw do ramek hodowlanych to dla mnie wyższa szkoła jazdy.

Na logikę rzecz biorąc to czym się różnią mateczniki ratunkowe w osieroconym zsypańcu z podanymi jajami (pszczoły mają czas na przebudowanie plastra) od matecznika z cichej wymiany?

Tomasz2020 pisze:
Robiąc odkłady nie kupuję się matek tylko pozwala pszczołą wyhodować ratunkową... bo i taniej a i roboty mniej... A i ratunkowa może być lepsza od hodowlanej...

Kolego pleciesz bzdury .Tylko unasienione się poddaje ,robi się odkłady z minimum 5 ramek z czerwiem, 3 pokarmem i dopełnia pełen korpus aby po 30 dniach była już konkretna siła 3 korpusów wielkopolskich na lipę .

Awatar użytkownika

taki_nick pisze:
No to jak to jest z tymi matkami wychowanymi na komórkach pszczelich?
Ratunkowe są złe bo komórka jest pszczela a nie miseczka, z cichej wymiany są wg niektórych najlepsze a też komórka przebudowana pszczela.
Może ktoś to uściślić?

Moja najlepsza rodzina dostała węzę i po jej odbudowaniu w zeszłą sobotę plaster był czysty. W niedzielę widziałem jaja więc zabrałem im tę ramkę do zsypańca. Dzisiaj w kolejną niedzielę mam odciągnięte mateczniki nie zasklepione. W ulu wielkopolskim na ciepło mam: pokarm z pierzgą, ramkę z matecznikami i larwami, węzę, zatwór i ciasto na dennicy za zatworem. Pszczół trzy uliczki
Mateczników jest z 10-15, choć mogły pociągnąć kilkaset bo dostały jaja, większość od strony węzy bo mają więcej miejsca jak się domyślam i tej węzy nie budują tylko początkowo ją ruszyły od góry. Chciałbym zostawić trzy największe mateczniki pod kołpakami - jeden dla mnie do odkładu i po jednym dla sąsiadów...

Zastanawiam się teraz czy hoduje bezwartościowe matki czy może coś z nich będzie - robię tak pierwszy raz w ramach eksperymentu bo wcześniejsze matki miałem z mateczników rojowych a przekładanie larw do ramek hodowlanych to dla mnie wyższa szkoła jazdy.

Na logikę rzecz biorąc to czym się różnią mateczniki ratunkowe w osieroconym zsypańcu z podanymi jajami (pszczoły mają czas na przebudowanie plastra) od matecznika z cichej wymiany?

Jeśli matki są pociągnięte na jajach lub larwach jednodniowych, to są piękne i wartościowe. Problem tkwi raczej w odróżnieniu w rodzinie wybudowanych na jajkach od tych pociągniętych na 2-3 dniowych larwach.
Często robię odkłady na matecznikach ratunkowych. W tym celu usuwam plastry z różnym czerwiem a zostawiam plaster 1-2 ,dzień i dwa dni wcześniej podłożony z jajami.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
A większość tych "hodowlanych" to niby nie ratunkowe?

taki_nick pisze:
Różnią się bo pierwsze trzy dni rozwoju larwy przebiegają inaczej, a dlatego że rozwój matki z cichej wymiany w rodzinie a rozwój matek ratunkowych w zsypańcu to jak białe do czarnego dołożone obok siebie. Złap się za dobrą lekturę o biologii pszczół to zrozumiesz.

idzia12 pisze:
Jeśli matki są pociągnięte na jajach
Pszczoły na jajach nie budują miseczek matecznikowych ani w przypadku bezmateczności ani kompletnego osierocenia, zaczną wyciągać dopiero miseczki matecznikowe jak wyklują się larwy i podleją je mleczkiem, gdy będą w bezmatku na pierwszych wyklutych kilkunastu pociągną mateczniki ratunkowe przebudowując komórkę pszczelą na mateczną ale i tak jest to niewłaściwa komórka bo zwężona jest w głąb komórki jeśli by brać pod uwagę średnicę przebudowanej komórki i przez pierwsze trzy dni larwa mimo, że karmiona mleczkiem rozwija się w niewłaściwej podstawie miseczki.

JM pisze:
A większość tych "hodowlanych" to niby nie ratunkowe?
Zależy jak kto hoduje, czy w obecności starej matki czy w odkładzie. Jak by ktokolwiek nie hodował to rozwój przyszłej matki na właściwej wielkościowo komórce (miseczce) matecznej jest jednak inny niż takowy rozwój przyszłej matki ale ratunkowej.

Awatar użytkownika

PasiekaCordovan pisze:
Pszczoły na jajach nie budują miseczek matecznikowych ani w przypadku bezmateczności ani kompletnego osierocenia, zaczną wyciągać dopiero miseczki matecznikowe jak wyklują się larwy i podleją je mleczkiem, gdy będą w bezmatku na pierwszych wyklutych kilkunastu pociągną mateczniki ratunkowe przebudowując komórkę pszczelą na mateczną ale i tak jest to niewłaściwa komórka bo zwężona jest w głąb komórki jeśli by brać pod uwagę średnicę przebudowanej komórki i przez pierwsze trzy dni larwa mimo, że karmiona mleczkiem rozwija się w niewłaściwej podstawie miseczki.

Łapiesz za słowa. Oczywiście chodziło mi o plastry z jajkami w czasie robienia odkładu, a wiadomo że potem biologia zrobi swoje. A co do wielkości miseczki wystarczy podciąć komórkę.
Ja nie widzę wtedy różnicy. Matki są duże i tak samo płodne.

idzia12 pisze:
A co do wielkości miseczki wystarczy podciąć komórkę.
Kiedy? jak dajesz ją z jajkami czy już jak wyklują się larwy?

Awatar użytkownika

Przed poddaniem do zaczerwienia lub po zaczerwieniu( ostra żyletka). Poddaję też plastry świeżo podciągnięte, niskie ścianki. Wtedy ścieśniam ramki już przy poddawaniu do odbudowy.

I na takich plastrach na położonych jajach pszczoły będące w bezmateczności budują Ci miseczki matecznikowe? chyba sobie jaja robisz? Pszczoły na jajach nie zbudują miseczki matecznikowej, jak wykluje się larwa i są owe pszczoły w bezmatku lub całkowitym osieroceniu owszem zaczną przebudowywać komórkę pszczelą na miseczkę matecznikową ale nadal denko komórki ma niewłaściwy rozmiar. Jak byś larwę przełożyła na gołą węzę i by na tym odbudowały matecznik to zgoda, w każdym innym przypadku młoda larwa jaka się rozwija będzie matką ratunkową nadającą się na sezon czerwienia i pod but - takie moje zdanie w tym temacie.

Chcecie to hodujcie sobie matki ratunkowe tylko później nie płaczcie na forum, że wiosną czerw jest trutowy zamiast pszczelego i co teraz? bo się taka matka wystrzela do jesieni i troszkę wiosną jeszcze może jaj połozy na robotnice a w marcu czy kwietniu trudno matki kupić.

Awatar użytkownika

Jaj sobie nie robię. Tak robię już kilka lat. Zrezygnowałam z ramki Jentera. Jak poddaje jajka na dole mam podcięte albo wstawioną węzę na pół palca odstępu odbudowaną( połowę węziej niż normalnie ), komórki są wtedy niskie i mateczniki piękne. Potrafią nawet same poszerzyć komórkę na górze. Jak więcej chce się mieć wystarczy plaster nawet wyższy przyciąć w zygzaki. Jak nożem będziesz haratał to pewnie że wyszczępisz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]