FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 22:34 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
w jednym z uli stwierdziłem brak matki z kolei pozostała mi matka UN która obecnie jest w pół korpusie na dziewięciu ramkach 1/2 pozostałość po uliku weselnym.
Czy to jest dobry pomysł aby postawić pół korpus na ul który nie ma matki

san01 pisze:
w jednym z uli stwierdziłem brak matki z kolei pozostała mi matka UN która obecnie jest w pół korpusie na dziewięciu ramkach 1/2 pozostałość po uliku weselnym.
Czy to jest dobry pomysł aby postawić pół korpus na ul który nie ma matki

No dobry pomysł (rozumiem że w tym półkorpusie 1/2 masz matke przyjętą przez pszczoły)zrób tak ten półkorpus z matką daj na górę a ten korpus. na dół i przedziel je szczelnie gazetą lekko wilgotną (zroszoną mgiełką wody ze spryskiwacza) po kilku dniach 2-3 pszczoły sie połączą a matka będzie w w korpusie górnym (panują tam lepsze warunki cieplne do wychowu czerwiu i matka bedzie tam czerwić) nastepnie po połączeniut te ramki za kratę na górę a korpus na dół i ci się wygryzie czerw a plastry 1/2 zostaną wolne.Pamiętaj że gazeta nie musi być całkiem wyniesiona pszczoły wymieszają się powoli nawet przez małą dziurkę.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Sebastian pewnie chciałeś napisać pół korpus z matka na dół a na to korpus bezmatek. Przyznam, że tez łączyłem na gazete i bez niej i wielkiej różnicy nie widziałem, a efekt końcowy ten sam. Na gazete wiecej czasu zajmuje połączenie rodzin, bez gazety to smarowałem 3-4 ramki młodymi liśćmi mięty a wymiętolone liście dawałem na dennice aby zapach był ten sam w całym ulu, rodziny połączone w godz.

adam j pisze:
Sebastian pewnie chciałeś napisać pół korpus z matka na dół a na to korpus bezmatek. Przyznam, że tez łączyłem na gazete i bez niej i wielkiej różnicy nie widziałem, a efekt końcowy ten sam. Na gazete wiecej czasu zajmuje połączenie rodzin, bez gazety to smarowałem 3-4 ramki młodymi liśćmi mięty a wymiętolone liście dawałem na dennice aby zapach był ten sam w całym ulu, rodziny połączone w godz.

Można tak i tak ale w tym przypadku nie ma to wiekszęgo znaczenia jeśli bezmatek będzie na górze a korpus z matką na dole to matka przejdzie do górnego bo tam sa lepsze warunki cieplne do wychowu czerwiu ale nie jest to regułą.Trochę zajmuje czasu łączenie takich rodzin ale z dobrym skutkiem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
a jeszcze jedno co się stanie gdyby w bezmatku były już trutówki

san01 pisze:
a jeszcze jedno co się stanie gdyby w bezmatku były już trutówki

Wiesz że przyjecie matki przez trutówki jest trudne i graniczy z cudem,każdą matkę mogą odrzucić zresztą taką rodzinę najlepiej rozgonić.Upewnij się czy nie ma trutówek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]