FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 22:24 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Po zimowli jedna z moich rodzin jest dość słaba. Matka jest i czerwi, ale szału nie ma bo pszczół jest zbyt mało aby ogrzały dużą ilość czerwiu. Chciałbym zasilić tą rodzinę czerwiem na wygryzieniu (zasklepionym) z innej mocnej rodziny. Czy mam przełożyć samą ramkę z czerwiem czy również z pszczołami je obsiadającymi? Czy nie będą się ścinać?

Wiem że najlepiej pewnie połączyć, ale jestem początkujący i chciałbym tą rodzinkę wyprowadzić na prostą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
astroludek, jak chcesz ją koniecznie ratować to zobacz film p. Chachuły na YT. Pokazał jak to można zrobić.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Zapewne chodzi o ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=XxX7hNcP54o

Czy w tym przypadku nie dojdzie do ścinania pszczół w momencie przejścia ich przez kratę? W końcu to są dwie różne rodziny. Czy wystąpi problem że pszczoły z rodziny słabszej będą się gubić po przylocie z pożytku czy zapamiętają obecne położenie ula? No i czy po rozłączeniu nie będzie ponownie sytuacji z gubieniem się pszczół? Wtedy lotna pszczoła wróci do tej mocniejszej rodziny i słaba zostanie bez pszczoły lotnej?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
astroludek pisze:
Zapewne chodzi o ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=XxX7hNcP54o

Czy w tym przypadku nie dojdzie do ścinania pszczół w momencie przejścia ich przez kratę? W końcu to są dwie różne rodziny. Czy wystąpi problem że pszczoły z rodziny słabszej będą się gubić po przylocie z pożytku czy zapamiętają obecne położenie ula? No i czy po rozłączeniu nie będzie ponownie sytuacji z gubieniem się pszczół? Wtedy lotna pszczoła wróci do tej mocniejszej rodziny i słaba zostanie bez pszczoły lotnej?

Na tamten sposób to już spóźniony temat o miesiąc dwa teraz możesz zasilać ramkami z czerwiem i pszczołami tylko bardzo ostrożnie żeby ta słaba rodzinka była wstanie ogrzać czerw bo i tak większość obsiadanych pszczół wróci do macierzaka, możesz dać z kropelkę dwie olejku eterycznego nie powinno być problemu teraz pszczoły się bardzo łatwo łączy.

pozdrawiam rever

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
astroludek, ja bym zasilił czerwiem ale za jakieś 2 tygodnie, bo teraz rodzina silna osłabnie, jeśli chcesz przekładać to koniecznie z pszczołami obsiadającymi

Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Ja słabsze rodziny wzmacniam przekładając po jednej ramce z czerwiem na wygryzieniu bez pszczół. Mam jedną taką w tym sezonie (4 ramki wp), zasilać będę dopiero za jakieś 2 tygodnie. Do akacji będzie tak silna, jak rodziny zasilające.

Dziękuję za te wpisy, ja też skorzystam z Waszych rad. Też mam taką słabą rodzinę na 6 ramkach wlkp. Bardzo słabo latają, jedna na 2-3 minuty z pyłkiem. Czerwiu może z 8-10 cm kw. wszystkiego, chociaż matka ubiegłoroczna od pani Gembali, kupiona nieunasieniona.
Chciałem ją łączyć, ale zrobię tak, jak radzicie, może matka się rozczerwi.
Co ciekawe, najsilniejsza rodzina u mnie, to też matka zeszłoroczna, nieunasieniona od p. Gembali, podana w tym samym czasie, co ta pierwsza.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tamten pisze:
Bardzo słabo latają, jedna na 2-3 minuty z pyłkiem.

to są tam jakieś pszczoły czy nie bo u mnie rodziny do likwidacji częściej latają, jeśli jest ich mało to szkoda zachodu żeby zasilać, ew można się pokusić za jakiś czas gdy będzie dużo czerwiu na wygryzieniu, bardzo słabe można zasilić ramką czerwiu który właśnie się wygryza

Dziękuję wszystkim za cenne ready.

Tamten - to faktycznie dość słaba rodzina.

U mnie to tak ze 30 pszczół na minute do tego ula wlatuje. Tydzień temu czerwiu było około 20x20cm i dopiero wtedy zawęziłem gniazdo, wcześniej niestety nie było pogody, a szkoda.
W moim przypadku rodzinę wykończyła warroza. Jako że zeszły sezon był moim pierwszym i to od połowy, uwierzyłem na słowo sprzedającym odkłady że pszczoły są przeleczone. Oczywiście w odkładach pod zasklepami jest zapewne sporo warrozy - wtedy tego nie wiedziałem, no i we wrześniu lekko załamałem się jak zobaczyłem ile się posypało - na rodzinę spadło około 1000-2000 sztuk. Pozostałe 4 rodziny przezimowały bardzo dobrze, ta jedna osłabła.

astroludek pisze:
Matka jest i czerwi, ale szału nie ma bo pszczół jest zbyt mało aby ogrzały dużą ilość czerwiu. Chciałbym zasilić tą rodzinę czerwiem na wygryzieniu (zasklepionym) z innej mocnej rodziny.

Kolego z silnej rodziny zabierz czerw który się wygryza bez pszczół i po prostu zamień ,z słabej rodzinki zabierz rameczko z czerwiem otwartym i daj do silnej ! i podaj ciasto z wodą dobrze ociepl !
CYNIG pisze:
astroludek, jak chcesz ją koniecznie ratować to zobacz film p. Chachuły na YT. Pokazał jak to można zrobić.

Tomek
Aby wzmocnić rodzinę by się rozwijała potrzebna jest pszczoła karmicielka
A nie ciepło z innej rodziny , pozatym ciekaw jestem którą matkę Chachule skasowały :haha: bo to co pokazał to typowe łączenie wiosenne pszczół wtedy w łączonym ulu pozostawiają pszczoły najlepszą :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
astroludek pisze:
Po zimowli jedna z moich rodzin jest dość słaba. Matka jest i czerwi, ale szału nie ma bo pszczół jest zbyt mało aby ogrzały dużą ilość czerwiu. Chciałbym zasilić tą rodzinę czerwiem na wygryzieniu (zasklepionym) z innej mocnej rodziny.

Nikt z nas nie wie tak na dobra sprawę jak słaba jest ta rodzina a z kolei jak silna jest rodzina z której chcesz zabrać czerw .Jeśli ta druga rodzina jest naprawdę mocna to ja bym zamienił te rodziny miejscami(zrobił nalot pszczoły na słaby ul)
Wieczorem po zweryfikowaniu jak dużo pszczoły naleciało dołożył jedną ramkę czerwiu na wygryzieniu a za tydzień dostawił następną.
Tyle jeśli chodzi o zabawę.z ratowaniem słabych rodzin.
Wczoraj takich rodzin połączyłem 5 sztuk bez mrugnięcia okiem,
wiem że ten zabieg zwróci mi się pod każdym względem juz niebawem.
Hej

Jednak nie będę się bawił z ratowaniem tej rodziny. To ta sama, o której pisałem w zeszłym roku w wątku "Jak uratować pszczoły z nozemą". Kolega Polbart (szkoda, że go nie ma na Forum, można było się dużo od niego nauczyć) już wtedy, we wrześniu, napisał "zmień matkę".
Popatrzyłem jeszcze dziś na nich, to nawet rzadziej niż 2-3 minuty jakaś pszczoła przyleci z pyłkiem.
A swoja drogą to widać, że kupowanie matek nieunasienionych to loteria. Miałem przydział dwóch, z Koła Pszczelarzy, i jedna jest najlepsza, a druga najgorsza. Chociaż to zależy też od trutni. Pozdrawiam.

Tydzień temu dołożyłem jedną ramkę z czerwiem na wygryzieniu z silnej rodziny (która obecnie jest na dwóch korpusach, czerwiu jest na około 7 ramkach).
Ul oczywiście dobrze docieplony, gniazdo ścieśnione. Obecnie matka się rozkręca, czerwiu jest na około 3 ramki - byłoby pewnie więcej ale nie ma kto robić w rodzinie ;) Jak tak dalej pójdzie to ta rodzina wkrótce nabierze siły.

Ule na jakich gospodaruję: wz, wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraśnik
W tym roku matki czerwią jak oszalałe, jak do tej pory. Zobaczymy co będzie dalej. Twój kaukaz ładna rodzinka, z góry patrząc. :wink:

Chyba pomyliłeś tematy ;) Ja kaukazów nie mam.

Ule na jakich gospodaruję: wz, wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraśnik
astroludek pisze:
Chyba pomyliłeś tematy ;) Ja kaukazów nie mam.

no chyba, sory :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Zalesie
Witam, podepnę się pod temat.
Dopiero teraz byłem w stanie przeprowadzić przegląd, i w jednej z rodzin brak matki...
a przynajmniej jej nie znalazłem, czerwiu też brak podałem ramkę z larwami i jajeczkami z innej rodziny, rodzina zasilana to na ten moment obsiada 4 ramki
Matka powinna się wygryźć gdzieś na początku maja, w innych rodzinach widziałem już czerw trutowy, chyba nie powinno być problemu z unasiennieniem początkiem maja?

I jeszcze jedno pytanie
Czytam na forum że niektórzy mają teraz w rodzinach po 8 ramek czerwiu, podczas gdy u mnie to 5 ramek czerwiu zasklepionego w najlepszej rodzinie, czy z moimi rodzinkami jest coś nie tak? Mają miejsce, obsiadają 8 ramek na czarno, pyłku i nektaru pod dostatkiem, w zeszłym roku gdy dokładałem ramkę z suszem w nadziei że ją zaczerwią, też ją zalewały i powyżej tych 5 ramek z czerwiem nie wychodziły, proszę o radę co robić.

Zaleski pisze:
Czytam na forum że niektórzy mają teraz w rodzinach po 8 ramek czerwiu
Jak zapewne wiesz, są trzy prawdy i to jest jedna z nich.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Zaleski, jeśli to bezmatek (ciągną mateczniki na podanej przez ciebie ramce) to połącz te pszczoły z inną rodziną jak najszybciej. Może jeszcze się te pszczoły na coś przydadzą w rodzinie.
Teraz jak podałeś ramkę to matka się wygryzie (o ile) za jakieś 2 tygodnie potem liczmy optymistycznie jakieś 10 dni na oblot i 21 dni aż wygryzą się pszczoły. To masz tak w przybliżeniu 45 dni!!! Po tych pszczołach które masz w ulu to już wspomnienie zostanie.

Godziemba, pszczelarstwo skutecznie nauczyło mnie jednego: to że ja czegoś nie mam, nie znaczy że to nie istnieje.

Plenna pszczoła działa cuda, ale i dokłada stresu żeby się nie zagłodziły.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Zaleski pisze:
I jeszcze jedno pytanie
Czytam na forum że niektórzy mają teraz w rodzinach po 8 ramek czerwiu, podczas gdy u mnie to 5 ramek czerwiu zasklepionego w najlepszej rodzinie, czy z moimi rodzinkami jest coś nie tak? Mają miejsce, obsiadają 8 ramek na czarno, pyłku i nektaru pod dostatkiem, w zeszłym roku gdy dokładałem ramkę z suszem w nadziei że ją zaczerwią, też ją zalewały i powyżej tych 5 ramek z czerwiem nie wychodziły, proszę o radę co robić.

Nic dziwnego, że masz 5 ramek z czerwiem bo matka nie ma gdzie czerwić. Dołóż ramek do pełnego korpusu a za tydzień daj im nadstawkę.

Wczoraj był piękny dzień z temperaturą 20*. Matki zaczynają zaczerwiać drugi korpus. Na 1 maja trzeci korpus. Klony i mniszek wczoraj nektarowały niesamowicie. Jeśli ktoś trzyma ciasne gniazda czekając na majową zimną Zośkę to ma gniazda pozalewane a matki na bezrobociu.
Jest połowa kwietnia, za max. dwa tygodnie zakwitnie rzepak. Pszczoły teraz chcą cię rozwijać najmocniej jak potrafią. Pszczelarz musi im to umożliwić.

Godziemba pisze:
Zaleski pisze:
Czytam na forum że niektórzy mają teraz w rodzinach po 8 ramek czerwiu
Jak zapewne wiesz, są trzy prawdy i to jest jedna z nich.

Się wie - się ma. Się nie wie - się nie ma.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Zalesie
Ale pszczoły w gnieździe mają wolne ramki skrajne, na których nawet nie ma pokarmu ani pyłku.

A co do tego bezmatka, czyli myślicie że ta cała pszczoła która tam jest to zimowa?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]