FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 16:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
http://bzyki.shoplo.com/kolekcja/frontp ... -powalkowa.
Interesuje mnie w jaki sposób mają koledzy to zamontowane czy na 1/2 nadstawce czy na jakiejś zbitej ramie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Na połówce warto wkładać jakaś listewkę do środka, aby miały jak wchodzić. Przy sycie topią się, przy cukrze 3:2 nie. W tym roku będę nasypywał keramzytem rezygnując z przykrycia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
adamjaku pisze:
Na połówce warto wkładać jakaś listewkę do środka, aby miały jak wchodzić. Przy sycie topią się, przy cukrze 3:2 nie. W tym roku będę nasypywał keramzytem rezygnując z przykrycia.

to chyba już lepiej kupić zwykłe miski z hipermarketu 7l za 5 zł, wstawić do korpusu 1/1 otworzyć pajączek (ew. postwić bezpośrednio na ramkach), podstawić beleczkę pod spód aby miały jak wyjśc i się nie gniotły, nasypac keramzytu i nalac syropu... - zamiast misek można wykorzytac 5l wiaderka po kiszonej kapuscie itp - wówczas koszt praktycznie zerowy...

wg mnie najlepsze podkarmiaczki są tego typu - https://lyson.com.pl/podkarmiaczki/693- ... 37520.html fakt że trochę drogie bo kosztują 76 zł - ale za to posłużą wiele lat...do tego moga być przez cały rok jako powałka - w zimie odpowidenio ułozone zapewniają dobrą górną wentylację... - apikoz tez takie produkuje z poliuratanu z tym, że kratka jest plastykowa a u Łyonia jest chyba jakaś kwasówka... - widziałem tylko te od apikozu i b. mi się podobały... - w przyszłym roku może trochę ich kupię...

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Do tej podkarmiaczki od bzyki zbijasz rame i masz idealna powalke. Podkarmianie super wygodne a w sezonie lejesz wode z jakims probiotykiem i masz poidlo. A jak masz potrzebe podania ciasta to odwracasz podkarmiaczke i jest miesca na kilka kilogramow.
Ja wlasnie takie kupilem ale w cenie ok 17 zl

Awatar użytkownika

Dominikkuchniak pisze:
Do tej podkarmiaczki od bzyki zbijasz rame i masz idealna powalke. Podkarmianie super wygodne a w sezonie lejesz wode z jakims probiotykiem i masz poidlo. A jak masz potrzebe podania ciasta to odwracasz podkarmiaczke i jest miesca na kilka kilogramow.
Ja wlasnie takie kupilem ale w cenie ok 17 zl

tu są takie własnie po 17,50 zł

http://olx.pl/oferta/podkarmiaczki-powa ... 57b35ef18f

do tej od Apikozu ( http://www.e-plon.pl/artyku%C5%82y-pszc ... 147-detail )tez można nalać wody z probiotykiem, krateczka plastikowa jest przykręcana na 2 wkrety więc łatwo ją lekko odchylić i tez można włożyć ciasto... - kosztują 60 zł - nie potrzeba skręcac specjalnie drewnianych ramek i innych stelaży, do tego są zdecydowanie solidniejdsze - powiedzmy że są dwa razy droższę od tych cieńkich 2mm bo wykonanie takiej ramki drewnianej tez kosztuje trochę pracy jak i materiału...

http://olx.pl/oferta/podkarmiaczki-powa ... f579a0a3e2
Ja korzystam , ale zdecydowanie taniej , chyba za takie same podkarmiaczki :?: :oops:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
a jak zabudowujecie takie :
Podkarmiaczka Dadant

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
tomi007 pisze:
adamjaku pisze:

to chyba już lepiej kupić zwykłe miski z hipermarketu 7l za 5 zł, wstawić do korpusu 1/1 otworzyć pajączek (ew. postwić bezpośrednio na ramkach), podstawić beleczkę pod spód aby miały jak wyjśc i się nie gniotły, nasypac keramzytu i nalac syropu... - zamiast misek można wykorzytac 5l wiaderka po kiszonej kapuscie itp - wówczas koszt praktycznie zerowy...

wg mnie najlepsze podkarmiaczki są tego typu - https://lyson.com.pl/podkarmiaczki/693- ... 37520.html fakt że trochę drogie bo kosztują 76 zł - ale za to posłużą wiele lat...do tego moga być przez cały rok jako powałka - w zimie odpowidenio ułozone zapewniają dobrą górną wentylację... - apikoz tez takie produkuje z poliuratanu z tym, że kratka jest plastykowa a u Łyonia jest chyba jakaś kwasówka... - widziałem tylko te od apikozu i b. mi się podobały... - w przyszłym roku może trochę ich kupię...

Za 76 zł , to można mieć podkarmiaczkę i normalny korpus , w który można ją włożyć. A korpus wykorzystać w sezonie . Więc moim zdaniem
to żaden interes ta podkarmiaczka Łysoniowska .....

Awatar użytkownika

ta podkarmiaczka może również spełniać rolę powałki - a sama powałka u Łysonia tez sporo kosztuje... dlatego wydaje mi się, że zamiast powłoki lepiej kupić taką podkarmiaczkę.... Łysoń ma drogo - Apikoz jest trochę tańszy - 60 zł - do tego poliuretan jest solidniejszy od styropianu...

owszem można zamiast powałki używać folii lub beleczek... - dla mnie beleczki odpadają... folia jest w miarę ok z tym, że nie zapewnia dobrego ocieplenia górnego na wiosnę - dobrze wowczas coś jeszcze na niej położyć- a przy wietrznej pogodzie trzeba uważać co by jej nie gonić - ale ma dużą zaletę - łatwo o higienę - co 2-3 lata wymiana...

Ja do takie podkarmiaczki dorobiłem kołnierz , o wys 10 cm, na środku otwór na pajączek , pierścień. Wkładam podkarmiaczkę i pasuje , jak trzeba, Do tego na wiosnę poddaję wodę do ula , mam możliwość ocieplenia i gdy dokręcę przegonkę, nie muszę martwić się o szybkie zabranie korpusu z miodem. A co najważniejsze nie mam ŻADNEGO kontaktu z pszczołami i mogę poddawać syrop nawet o 22. Po zakarmianiu myję składam w karton i do następnego sezonu, oby z jak największą ilością miodu. :)

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Ja stosuje takie zakarmiaczki zrobione we własnym zakresie , koszt jednej zakarmiaczki waha się w granicach 15 zł w zależności od ceny pojemnika, a tak to wygląda
Obrazek

Obrazek a tak wygląda nalewanie , wyciągam koreczek i nalewam bez kontaktu z pszczołą, higienicznie , po zakarmieniu myje i do następnego sezonu, karamzyt wyrzucam na każdy sezon daje nowy,

Obrazek zaletą jest to, że nie topi się ani jedna pszczoła przy nalewaniu przez rurkę i zakarmianiu.

Dodam tylko że stosuje powałki i do zakarmiania wyciągam pajączek

Marian. pisze:
Ja stosuje takie zakarmiaczki zrobione we własnym zakresie , koszt jednej zakarmiaczki waha się w granicach 15 zł w zależności od ceny pojemnika, a tak to wygląda
Obrazek

Obrazek a tak wygląda nalewanie , wyciągam koreczek i nalewam bez kontaktu z pszczołą, higienicznie , po zakarmieniu myje i do następnego sezonu, karamzyt wyrzucam na każdy sezon daje nowy,

Obrazek zaletą jest to, że nie topi się ani jedna pszczoła przy nalewaniu przez rurkę i zakarmianiu.

Z czego to dokładnie robisz ?

seban1237, ojemnik plastykowy wielkość to zależy jakie są w sklepie , mufka hydrauliczna, denko wycinam otwór i rurka pcv z korkiem i to wszystko. Tak jak widać na zdjęciach

Marian. pisze:
seban1237, ojemnik plastykowy wielkość to zależy jakie są w sklepie , mufka hydrauliczna, denko wycinam otwór i rurka pcv z korkiem i to wszystko. Tak jak widać na zdjęciach

Dzięki za info.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]