FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 05:37 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Witam, mam problem z rójką, otóż po przyjeździe z Niemiec zajrzałem do nich i zauważyłem brak otwartego czerwiu, a było tylko trochę zasklepionego trutowego. Matki także nie znalazłem. Nie myśląc długo poddałem im ramkę z jajkami i młodymi larwami z innej rodziny. Zajrzałem ponownie za 2 dni w celu sprawdzenia ilości mateczników ratunkowych a tam ani jednego matecznika. Zauważyłem też że normalnie przylatują pszczoły z pyłkiem jakby wszystko było ok. Zapas miodu mają.
Ostatecznie stwierdziłem że w tej rodzinie mogą być trutówki (stąd pozostałości czerwia trutowego) ale dziwne bo nie ma nawet ich jajek. Jak myślicie czy to trutówki czy coś innego?

Jak noszą pyłek to matka widocznie jest ale jest NU.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Pytanie czy matka ma gdzie czerwić :?:

Awatar użytkownika

Matka spokojnie ma miejsce do czerwienia. Wydaje mi się że w tą rójka wyszła z matką NU czyli drużak po czym ta poleciała na lot godowy i nie wróciła. Czy przy obecności trutówek pszczoły ciągną mateczniki ratunkowe?
PS. Ta rójka była złapania ok. połowy czerwca.

pawelp1320 pisze:
Matka spokojnie ma miejsce do czerwienia. Wydaje mi się że w tą rójka wyszła z matką NU czyli drużak po czym ta poleciała na lot godowy i nie wróciła. Czy przy obecności trutówek pszczoły ciągną mateczniki ratunkowe?
PS. Ta rójka była złapania ok. połowy czerwca.

Jakby wyszedł drużak to on już do ula nie wraca z tą matką.
Nie masz trutówek bo byś widział po kilka jaj, piszesz że dałeś ramkę z czerwiem to tym bardziej zahamowałbyś rozwój trutówek na pewien czas więc ja stawiam że tam jest matka ale jeszcze się nie unasienniła.
Trutówki niechętnie zakładają mateczniki na dodanym czerwiu a nawet jakby założyły to zgryzły by tuż przed wygryzieniem się matki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
W tym roku podobną sytuacje miałem w 5 ulikach odkładowych. W trzech pojawiły się nawet trutówki, miałem zamiar ich zlikwidować tzn wysypać na glebę żeby rozleciały się po pasiece. Nie próbowałem poddawać im nowej matki bo wiedziałem że skończy się to moim niepowodzeniem w między czasie sukcesywnie zasilałem je po jednej ramce z czerwiem otwartym a jak się w którymś ulu w pasiece pojawiły mateczniki od razu przekładałem je do tych ulików trwało to około półtora miesiąca .W między czasie trutówki zaprzestały czerwić na trutowo i w tej chwili już we wszystkich ulikach odkładowych zaczęły czerwić normalne matki.
Proponuje tak samo sukcesywnie poddawać im po jednej ramce z czerwiem otwartym (tzn między innymi i z jajeczkami)do skutku albo w miedzy czasie jeśli jest matka zacznie czerwić albo założą w końcu mateczniki ratunkowe.

Awatar użytkownika

Czyli sądzicie że stara matka zginęła i pszczoły założyły ratunkowe mateczniki, wygryzła się matka i jeszcze się nie unasienniła. W tym momencie wygryzają się ostatnie trutnie więc w rodzinie nie było czerwiu otwartego od ok. 24 dni, a matka wygryza się w 16 dniu (więc powinna się wygryźć 8 dni temu). Czy to nie zbyt długo aby matka się unasienniła i zaczęła czerwić?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ostatnie dwa tyg nie sprzyjały lotom godowym ja bym jeszcze z tydzień dał jaj szansę.

Awatar użytkownika

Ok, dzięki. Teraz już wiem na czym stawiać sytuację. Tak jak mówicie będę jeszcze czekał i oby wróciła z lotu :tasak: :D

pawelp1320 pisze:
Witam, mam problem z rójką, otóż po przyjeździe z Niemiec zajrzałem do nich i zauważyłem brak otwartego czerwiu, a było tylko trochę zasklepionego trutowego. Matki także nie znalazłem. Nie myśląc długo poddałem im ramkę z jajkami i młodymi larwami z innej rodziny. Zajrzałem ponownie za 2 dni w celu sprawdzenia ilości mateczników ratunkowych a tam ani jednego matecznika. Zauważyłem też że normalnie przylatują pszczoły z pyłkiem jakby wszystko było ok. Zapas miodu mają.
Ostatecznie stwierdziłem że w tej rodzinie mogą być trutówki (stąd pozostałości czerwia trutowego) ale dziwne bo nie ma nawet ich jajek. Jak myślicie czy to trutówki czy coś innego?

Pewny jesteś tej rójki mogłeś te matkę jednak uszkodzić/wyrzucić poza ul one założyły ratunkowe ona się wygryzła itd. , ubytek pszczoły będzie oczywisty z racji braku czerwienia taka matka jak się wygryzie po 16 dniach to w około 7 dniu od wygryzienia wylatuje na lot godowy czyli już masz 23 dni.
Czasem jeżeli pogoda jest słaba to to trwa dłużej, były takie lata że matki unasienniały się dosyć szybko oraz takie że to trwało przyjmuje się że ma czas 2 tyg a czasem unasienniają się w 20 dniu.
Pamietaj że trutówki pojawiają się po ok 3-4 tyg w razie braku matki i czerwia ale to też zależy :wink:
Jak będziesz dokonywał przeglądu rób to bardzo delikatnie młoda matka dopiero co unasienniona jest płochliwa i mogą okłębiać.

Awatar użytkownika

Matki na pewno nie uszkodziłem ponieważ ojciec wpuszczał je 11.06 do ula a ja dopiero dokonałem pierwszego wglądu w gniazdo 15 lipca a wtedy był także wyłącznie czerw trutowy zasklepiony. No nic, muszę jeszcze czekać ...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]