grześ21 pisze:
witam.
w niedziele zrobiłem odkład ze starą matką to jak myślicie grzebać coś jeszcze w macierzaku tzn czy wycinać mateczniki ratunkowe odciągnięte na starszych larwach tak żeby młoda matka była dość wartościowa.jeśli tak to po ilu dniach to zrobić?
pyt nr2:po ilu dniach mogę odwieźć spowrotem odkład na ta działkle gdzie stoi ul tak zeby pszczoły nie wróciły do macierzaka? jest jakies minimum?
w macierzaku było 5-6 miseczek matecznikowych których nie wycinałem czy młoda matka jak sie unasienni to moze je zaczerwic i poleciec z rójką?
prosze bardzo o odp
z góry dziekuje
Matka wygryza się z 16 dniu od złożenia jaja więc masz proste obliczenie
W 9 dniu pszczoły zasklepią mateczniki
w pierwszej mat będą najstarsze larwy (mat ten będzie brzydki i mały założony na środkowej części plastra na czerwiu czym dalej w stronę beleczek larwy są młodsze
Idź do ula za 6- 7 dni i zniszcz wszystkie zasklepione a pozostaw tylko 2-3 naj ładniejsze Otwarte Będą założone na 1-2 dniowych jajach Taka matka nie odbiega niczym od rojowej czy Cichej wymiany
Odkład możesz przywieź po 3-4 dniach jak się tam gdzie go wywiozłeś zadomowi (solidnie zapozna z terenem ) to na wieczór go możesz przywieź rano się obleci jak na nowym miejscu