hwafel pisze:
Krzysztof K pisze:
Wczoraj bylem po material na ule
Mam kilka pytań do Ciebie, jeśli to oczywiście nie jest tajemnica zakładu:
1. Czy te sęki na trzecim zdjęciu (te na wystających spodnich deskach, najbliżej aparatu) zostawiasz czy wycinasz?
2. Gdzieś pisałeś, że robisz korpusy z sosny o wilgotności 8%. Czy to prawda? Jak to drewno się zachowuje później, przecież w trakcie użytkowania na zewnątrz nabierze ok. 10%. Czy stabilność wymiarową zapewnia skręcenie korpusu?
3. W jaki sposób wycinasz elementy z takich desek? Najpierw tniesz w poprzek, potem obrzynasz jedną stronę z kory i tniesz wzdłuż, czy może wycinasz listwy z całej dechy i potem tniesz na odpowiednią długość?
4. Bardzo mi się podobają Twoje "wypalanki" z logiem. Jak się takie coś robi?
Pozdrawiam
Adam
Witam
Wszystkie wrosniete seki zostawiam, jedynie te luzne w otulinie z kory wywiercam i zaklejam korkiem z tego samego materialu, a czasami jak miary pasuja to tne deski miedzy sekami, ale rzadko bo szkoda cennego materialu.
Jesli chodzi o wilgotnosc drewna to do efektywnego sklejanie elementuw uli wilgotnosc desek nie powinna przekraczac 12%.
Deski kture zakupilem maja 5 lat, dwa i pul roku schnely na sztaplu na wolnym powietrzu nakryte od gury, a druga polowa schniecia odbywala sie pod wiata, material jest suszony naturalnie i tak zachartowany ze uli praktycznie nie czeba malowac.
Sosna wejmutka nie ma tendencji do wichrowania i odksztalcania jest to drewno lekkie i chigroskopijne, prawie bes zywicy, czasami trafi sie miejsce lekko zazywiczone, zaleznie kiedy drzewo bylo scinane, njlepsze to takie z poczatku stycznia, material taki niema wcale rzywicy i tym samym tendencji do pekania i odkszctalcania,drewno jest lekkie jak balza latwe w obrubce a zarazem mocne, i na tyle stabilne zeby z niego wyrabiac ule.
Mam maly warstadt dlatego material pakuje do stodoly, tam tne na formatki o poczebnej dlugosci, calosc przeworze do warstatu i tam obrzynam oflis i tne na odpowiednia szerokosc przy jednej operacji, nastepnie wyruwniarka dwie strony bazujace, a puzniej grubosciuwka, nastepnie na formatuwce tne elementy na dlugosc i odrazu na szerokosc i wtedy elementy sa gotowe do frezowania wreguw monterzowych i wreguw na ramki.
Wypalanka Logo to poprostu kswalek miedzi z wygrawerowanym wizerunkiem wmontowany w 400W lutownice elektryczna.
Pozdrowienia Krzysztof K