FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 18:08 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Potrzebna pomoc
Witam wszystkich, jestem początkujący :D .

W jaki sposób można sprawdzić obecność matki w ulu (oprócz obecności jajek, larw itp)? Ostatnio w jednym z moich uli poddałem matkę, wcześniej mateczniki zostały zerwane matki nie było w ulu (prawdopodobnie wyroiły się). Po poddaniu, pszczoły jednak nie przyjęły matki, włożyłem ramkę z odkrytym czerwiem ale nie zaczęły robić mateczników. W ulu nie ma obecnie jajek, rodzina mocno poddenerwowana, zapasy mają. Co sądzicie o takiej sytuacji, jak ratować daną rodzinę?

Mike_L

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Mało jest danych jak wyszedł rój to połowa rodziny poszła na drzewo. Skod wiesz ze nie przyjeły matki znalazłes ją pod ulem miała znaczek czy była czerwiąca. Nowa matka jak jest to bendzie czerwic za 10 dni od chwili wygryzienia. Teraz jest 20 sierpnia to juz jest zapuzno zeby nowa matka doszła do siły przed zazimowaniem. Rzdze ta rodzine połonczyc z najsłapszą rodzino. Podczas łonczenia wyruwnac zapachy w obu rodzinach krople mientowe. I bendziesz miał silno rodzine na zime i wiosną zrobisz z niej odkład i wyruwnasz ilosc uli w pasiece. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Kolego, po pierwsze jaki ul i jaka silna rodzina. Piszesz że nie ma jaj, a masz zasklepiony czerw? Do ula podaje się ramkę z jajami. Zresztą na zabawę z matecznikami już za późno. Kiedy ostatni raz do tego ula zaglądałeś? Może tam już trutówki rządzą i mamusi powiedziały pa pa :bosie:. Jeśli nie masz matki znakowanej, to dobrze się przypatrz komórkom jeśli zobaczysz po 2-3 jaja w nich, lub takie jaja które trzymają się na boku komórek to już szans nie widzę na ratunek. Chyba, że jak piszesz rodzina się wyroiła, matula jest ale jeszcze nie zaczęła czerwić, mateczników nie ciągną. Poczekaj, podkarm, i koniecznie zasil czerwiem na wygryzieniu, jak rodzina silna to masz szanse jakoś do wiosny ją wyciągnąć...

Tytuł:
Matka była właśnie unasieniona, powinna czerwić, a jajek ani rusz (matka była poddana 15 lipca). Jeśli jej nie przyjęły to czemu nie robią mateczników ????? A jeśli przyjęły lub mają swoją z matecznika to czemu nie czerwi??

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Do ula zaglądałem wczoraj, 9 ramek w jednym korpusie, ul wielkopolski.

Tytuł:
Mike_L pisze:
Ostatnio w jednym z moich uli poddałem matkę, wcześniej mateczniki zostały zerwane matki nie było w ulu (prawdopodobnie wyroiły się). Po poddaniu, pszczoły jednak nie przyjęły matki, włożyłem ramkę z odkrytym czerwiem ale nie zaczęły robić mateczników. W ulu nie ma obecnie jajek, rodzina mocno poddenerwowana, zapasy mają. Co sądzicie o takiej sytuacji, jak ratować daną rodzinę?

Kolego matkę ci ścięły bo masz w ulu matkę, która wygryzła się z jakiegoś matecznika skoro ci się pszczoły wyroiły. To że nie ma jaj oznacza że się nie unasienniła i o tej porze roku może być z tym problem. Proponowałbym odnaleźć młodą matkę (ale to wyzwanie bo młoda nieunasienniona matka jest rozbiegana i łatwo ją przeoczyć przy przeglądzie), zlikwidować i poddać matkę czerwiącą. :oczko:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Mikie Tylko Łonczenie wchodzi w rachube. Jak ci przyjdzie matka poczta to najprendzej zacznie czerwic po 25 sierpnia. Pierwsze pszczoły sie wygryza po 15 wrzesnia. A ta stara pszczoła do zimy zginie i kto ci bbendzie w kłebie zimowym grzał matkie jak bendzje tych pszczół do 8 tys. to zdecydowanie za mało. Chociarz wszystko wskazuje na ciepło jesien i długo ale to jest za puzno tylko łonczenie da ci dobre rezultaty. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Ok dzięki za odpowiedź.

Tytuł:
Mike_L pisze:
Ostatnio w jednym z moich uli poddałem matkę, wcześniej mateczniki zostały zerwane matki nie było w ulu (prawdopodobnie wyroiły się).

KOlego Jakie to były mateczniki rojowe czy ratunkowe ?
powinieneś to wiedzieć ;-) bo jedne od drugich diametralnie się różnią ;-)
Mike_L pisze:
Po poddaniu, pszczoły jednak nie przyjęły matki, włożyłem ramkę z odkrytym czerwiem ale nie zaczęły robić mateczników.

Świadczy O tym że matkę mają
Mike_L pisze:
W ulu nie ma obecnie jajek,

oblicz termin wygryzienia matki + 12 dni na podjęcie czerwienia ( to jeszcze zależy czy była pogoda umożliwiająca lot godowy )
Mike_L pisze:
Matka była właśnie unasieniona, powinna czerwić, a jajek ani rusz (matka była poddana 15 lipca). Jeśli jej nie przyjęły to czemu nie robią mateczników ????? A jeśli przyjęły lub mają swoją z matecznika to czemu nie czerwi??

Hmmm to wreszcie widziałeś Trupa poddanej matki ?? czy nie ??
Matka którą wychowały pszczoły może nie czerwić lepiej byś ją widział jaka by nie była
przyczyn nie czerwienia matek jest dużo jednym z takich podstawowych to zaczopowanie

Tytuł:
Cd. :)

Zajrzałem dzisiaj do ula, aby znaleźć tą matkę która nie czerwi, ale ani widu ani słychu. Wyjąłem z ula wszystkie ramki, wszystkie obejrzane 2 razy przez 2 osoby, przejrzałem dennicę i całe wnętrze ula, później zmiotłem pszczoły na podest przed wylotkiem aby ją znaleźć. I nic. Pszczoły weszły matki brak :(

Chciałem znaleźć matkę aby później połaczyć pszczoły z inną rodziną, ale jak ją znaleźć ?
Jeśli jest matka to po połączeniu z innym ulem będzie masakra.

Matka unasieniona była poddana 15 lipca, jeśli wyszła jakaś z matecznika którego nie zauważyłem to już powinna chyba zacząć czerwić. W ulu poza tym jest parę trutni (wiem że nie powinny się tak krzyżować). Nie widziałem matki unasienionej martwej przed wylotkiem, ale gdyby była dzisiaj w ulu bym ją znalazł. Moim zdaniem została ścięta i zrobiły sobie swoją z matecznika. Na czym polega zaczopowanie?

Dzisiaj znalazłem też jedną samotną larwę nie zasklepioną jeszcze w czerw zakryty. Dziwna sprawa bo w pobliżu nie było żadnego czerwiu odkrytego czy zakrytego. Od pewnego czasu budują też na skrajach ramek tak jakby mateczniki "zabawowe" tzn. nie są zasklepiane i na plastrze jest tylko początek miseczki matecznika.

Czary czy co?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo Prosta spawa jade do pszczol ,a ze mam otwory wylotowe 40 cm X 1,7cm non stop otwarte pszczoly sobie spokojnie siedza.(przy karmieniu rowniez)Gdy widze ze sie scinaja,cos niegra!!
Inne rodziny czuja ze jest niewlasciwy sygnal chemiczny feromon...lub go nie ma przy braku matki.No i na jesien zaczyna sie scinanie.To scinanie to sygnal dla mnie ze cos nie gra.Tak tez bylo u mnie zakupiona matka na zdjeciu ,Piekna ale tylko dla oka posiadala za slaby feremon ,nie nosila jaj i zyla,inne rodziny czuly to atakowaly.Oczywiscie dostalem na 2 dzien nowa od hodowcy.Tu chce powiedziec gdy matka jest zdrowa to nie ma szans na rabunek;pszczoly z innych rodzin wogole sie nie interesuja zdrowymi rodzinami.
Dobra matka czerwi odrazu gdy wpadnie na ramki.Jest juz pozno sierpien nie ma czasu na zabawy trzeba szybko podjac decyzje o likwidacji ,bo o odbudowaniu sie rodziny to sie mysli na wiosne.A jak wam sie podoba ta chora matka--poz d

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
darius4257 pisze:
A jak wam sie podoba ta chora matka--poz d

a co tej matce jest darius jakiś grzybek muchomorek :leży_uśmiech: ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo Jak jej brzuszek pocisnalem to pryskala jakby woda kwasowa.Potem po moich masarzach,zakrecilo jej sie w glowie i nagralem filmik ,ale jest za perwersyjny,Po godzinie odeszla ona do krainy wiecznego kwiatu kwitniecia.Jakbym wiedzial to bym ci ja K:wyslal golebiem pocztowym.poz d

Tytuł:
darius4257 pisze:
Hallo Jak jej brzuszek pocisnalem to pryskala jakby woda kwasowa.Potem po moich masarzach,zakrecilo jej sie w glowie i nagralem filmik ,ale jest za perwersyjny,Po godzinie odeszla ona do krainy wiecznego kwiatu kwitniecia.Jakbym wiedzial to bym ci ja K:wyslal golebiem pocztowym.poz d

Darku trzeba było pisnąć słowo przyleciałbym helikopterem po nią :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo a ten Hilikopter tez ma pszczoly ?,to bysmy se piwa popili.Tu jest przelicznik
kista na 2 glowy.Ale dokupil bym 2 kiste,zeby mu nie bylo przykro.Kista Hansa kosztuje 4,99€ kista otinger kosztuje 4,99€ ---a inne juz powyzej 11 euro.poz d
Nowa matka hodowlana juz w ulu i szczela jajami--no szczela to nie ,sklada w kuleczko.poz d

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]