"Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru kwiatów lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów, wysysających soki z żywych części roślin.
Pszczoły je zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach."
Oto definicja miodu zawarta w dyrektywie Rady Unii Europejskiej. Jednak czy jej znajomość pozwoli nam zrozumieć walory smakowe naturalnych miodów? Czy ma ona jakieś znaczenie kiedy słodzimy sobie herbatę lub pieczemy pierniki.
Nie jest istotne, że miód to 80 procentowy roztwór cukru, a ponad 15 procent jego składu to woda oraz kwasy organiczne. Nie musimy wiedzieć czym jest 5-hydroksymetylofurfural, żeby docenić dobroczynne działanie miodu. Liczą się bowiem jego walory smakowe i nasze samopoczucie, kiedy osładzamy sobie nim codzienne życie.
Miód to produkt, który posiada swoje typy i wiele różnorodnych odmian. Wyróżniamy:
- miód Nektarowy - wytwarzany z nektaru roślin
- miód Spadziowy - wytwarzany ze spadzi drzew iglastych lub liściastych
- miód Nektarowo-Spadziowy- wytwarzany po części z nektaru, a po części ze spadzi.
- miód Wielokwiatowy pochodzący z wielu odmian kwiatów kwitnących o jednym czasie ,lub o określonej porze od miodobrania do następnego miodobrania wspólnie dający pozytek towarowy
Miód ma bardzo wiele odmian, a najbardziej popularne z nich to:
-Miód akacjowy - miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku, ma jasny kolor o żółtawym zabarwieniu.
- Miód faceliowy - jasnożółty, bardzo przyjemny w smaku (lekko kwaskowy), delikatny i aromatyczny. Stanowi dużą rzadkość, bo facelia jest rzadko uprawianą rośliną.
-Miód gryczany - miód barwy bursztynowej o lekko piekącym smaku i wyraźnym zapachu gryki. Jest bogaty w magnez i rutynę, którym przypisuje się właściwości odmładzające. Doskonały do wypieków oraz produkcji miodów pitnych.
- Miód koniczynowy - miód ten pozyskuje się z białej lub czerwonej koniczyny, ma słomkową barwę, łagodny, lekko kwaskowy i kojący smak.
- Miód lipowy - miód o przyjemnych aromacie kwiatów lipy, jasnej barwie, przyjemnym, lekko pikantnym smaku.
- Miód malinowy - miód o kolorze złocistym, po skrystalizowaniu jaśnieje, zapachem przypomina zapach kwiatów malin, działa rozgrzewająco.
- Miód mniszkowy - miód o jasnobrązowej barwie, słodkawym smaku i zapachu mniszka lekarskiego. Zawiera też dużą ilość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.
- Miód nostrzykowy - miód ten kusi swym niepowtarzalnym zapachem wanilii, ma jasną barwę. Zawiera w sobie 40 % fruktozy i glukozy, jest łatwo strawny.
- Miód rzepakowy - miód o lekko gorzkawym smaku, bogaty w aminokwasy, witaminy i olejki eteryczne.
- Miód wrzosowy - miód o barwie brunatno czerwonej, galaretowatej konsystencji, pachnący wrzosem o gorzkawym, ale przyjemnym posmaku.
-Miód ze spadzi drzew iglastych - miód ten ma charakterystyczną zielonkawą barwę i mocny korzenny zapach, nie jest bardzo słodki. Występuje w nim cukier spadziowy – melicytoza oraz dużo mikroelementów.
- Miód ze spadzi drzew liściastych - miód barwy zielonkawej o cierpkim smaku, pozyskiwany głównie ze spadzi lipy, klonu i jawora.
Miód -mieszaniny znoszone przez pszczoły z dwóch lub więcej pożytków występujących na raz w terenie
- Miód spadziowo-nektarowy - miód barwy brunatno zielonej, przeważnie korzennym smaku, mało słodki.
-Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny, o barwie jasnożółtej po ciemno herbacianą. Nazywany miodem „tysiąca kwiatów”, bo pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin. Ma łagodny smak i zapach. Jest lekkostrawny, dodaje energii i witalności.
A by określić daną odmianę miodu zawartość pyłków danej rośliny musi być większa niż 70%
A Co to jest Gatunek Miodu ? czy w definicji miodu są gatunki I ,II ,III czyli miód gorszy i lepszy a może to Płynna Patoka , lub Krupiec