FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 19:42 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
bzzy pisze:
Tych metod jest wiele to niech dopisze tutaj, bo temat raczej ciekawy niż np pisanie jaki typ podkarmiaczki lub w jakim kierunku ul ustawić.

Kol. Robercie , jak ktoś może coś dopisać jak w kółko zadaje tulko pytanie a jeszcze nic konkretnego nie napisał i ciągle tylko z jakiego żródla są wiadomości .
To odpowiadając na to pytanie mogę tylko powiedzieć że żródło już wyschło i został tylko potocek , może być jako odpowiedż . Cymbał i nienieuk zadaje w kólko pytanie w podstawówce od kogo ściągnołeś a złodziej chowa wszystko żeby go nie okradli .

Ryszard B.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 435/17
Kolego ryszard_b ja tutaj nikogo nie obrażam ani nie łamie regulaminu forum. Nie masz wpływu na to co ja pisze, ile i jakie zadaje pytania.
Pozdrawiam.
and777

Tytuł:
and777 pisze:
Kolego ryszard_b ja tutaj nikogo nie obrażam ani nie łamie regulaminu forum. Nie masz wpływu na to co ja pisze, ile i jakie zadaje pytania.

Koledzy Netykietę tego forum to ja mam pod palcem na myszce ,, wole przenosić posty ,tematy w odpowiednie miejsca jak usuwać nie wnoszące do danego tematu wiadomości
Nie ważne czy ktoś robi błędy , czy pyta za dużo , czy napisze coś co jest już nie Aktualne ale tak przeczytał i napisał , czy przekopiował Ważne że wniósł cząstkę wiedzy która może pomóc innym i nam samym
Myślę że powrót do sedna tematu jest najważniejszą jego treścią :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
tak tak Bogusiu ale ilość to nie zawsze jakość, czasem jest lepiej dyskutować na jeden temat niż pierniczyć czy stojaczek pod ulem ma być 25 czy 30cm i czy go posmarować masłem czy olejem aby mrówki nie wchodziły, tak samo jak ktoś pisze że chce mieć zółte pszczoły aby sobie urozmaicić w pasiece, albo stawiamy na jakość i wiedze albo klepiemy głupote i mówimy, że jest super,

ps a czemu funkcja usuwania postów nie działa, wiesz przecież, że ja lubie takie sprawy i mam wprawe nawet 8) 8) 8)

Tytuł:
bzzy pisze:
tak tak Bogusiu ale ilość to nie zawsze jakość, czasem jest lepiej dyskutować na jeden temat niż pierniczyć czy stojaczek pod ulem ma być 25 czy 30cm i czy go posmarować masłem czy olejem aby mrówki nie wchodziły, tak samo jak ktoś pisze że chce mieć zółte pszczoły aby sobie urozmaicić w pasiece, albo stawiamy na jakość i wiedze albo klepiemy głupote i mówimy, że jest super,

ps a czemu funkcja usuwania postów nie działa, wiesz przecież, że ja lubie takie sprawy i mam wprawe nawet 8) 8) 8)

Robert gdyby to forum było forum samych mg i uczonych w piśmie to moglibyśmy dyskutować nad fazami księżyca a kopulacją zajęcy , ale wszyscy jesteśmy amatorami tylko jedni starszymi drudzy młodszymi z większą i mniejszą wiedzą doświadczeniem , myślę że głupot nie klepiemy po nas przyjdą następni którym zadadzą te same pytania i będą mieć te same dylematy
A widzisz masłem się nie smaruje bo od słońca zjełczeje olej ścieknie i mrówki wejdą tak czy srak :mrgreen:
Nie ma Edytuj i nie będzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jak coś ktoś będzie chciał zmienić to tylko na PW napisać i zaraz zmienimy :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

masło i olej to przykład więc pomiń ten przykład, ale jak już mamy forum i są osoby z róznym zaawansowaniem, to chociaż niech każdy wykaże się swoim wkładem i da coś od siebie, oczywiście coś więcej niż same pytania, bo przecież ktoś np kupuje matkę reprodukcyjną np sklenar i pisze, że córki ok i poleca lub nie poleca bo coś mu przeszkadzało w tej pszczołe, lub ktoś kupił ule zrobione tak i tak i są ok ale np drewno jest średniej jakości, przecież w pasku na dole jest wiele osób które się loguje praktycznie każdego dnia, a na koncie nic wielkiego, przecież opisanie swoich dokonań to jest temat do dyskusji i do rozważań,

ps a gdzie jest wogóle mój ulubieniec pszczółka24, słyszałem, że w sezonie rójek miał wiele, przynajmniej z ula dwie, ale teraz to już chyba się uporał ze swoimi paroma ulami i coś może napisać, oczywiście życzeń swiątecznych nie oczekuje :twisted:

Tytuł:
bzzy pisze:
ale jak już mamy forum i są osoby z róznym zaawansowaniem, to chociaż niech każdy wykaże się swoim wkładem i da coś od siebie, przecież opisanie swoich dokonań to jest temat do dyskusji i do rozważań,

ps a gdzie jest wogóle mój ulubieniec pszczółka24,:

Masz rację bo tak powinno być :wink:

Pszczółka sadzi Agresty niskopienne ma się rozumieć :P :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

do bzzy "pszczoła" Paweł chyba sie nie uporał nadal ze swoimi ulami hehehe Miód od BocianKa dla Niego stoi u mnie juz od trzech miesiecy w mieszkaniu heheh musze go kiedys postraszyc ze moze kiedys nie wytrzymie i spróbuje ten miód , a jak juz spróbuje moze nic mu nie zostac :D

Tytuł:
oj Łobuzy, jestem i kontroluje wszytko. Robciu nie martw się dostaniesz odemnie świąteczne zyczenia zobaczysz;). Ale musze Ci tez napisać, że nie miałem ani jednej rujeczki w tym roku:) z czego jestem bardzo ale to bardzo zadowolony. Musze chyba drabine sprzedać, nie chcesz kupić bo słysząłme, że u Ciebie to te rójki szalały w tym roku:).

Mateuszku, jak tylko uporam sie ze wszytkim to spotkam się z Tobą, ale jeszcze nie moge podać żadnej daty.

Tytuł:
Awatar użytkownika

charlie-19 pisze:
do bzzy "pszczoła" Paweł chyba sie nie uporał nadal ze swoimi ulami hehehe Miód od BocianKa dla Niego stoi u mnie juz od trzech miesiecy w mieszkaniu heheh musze go kiedys postraszyc ze moze kiedys nie wytrzymie i spróbuje ten miód , a jak juz spróbuje moze nic mu nie zostac :D

słuchaj Pawcio ma problemy z rójkami, jak się ledwo ogarnął to już jesień, wszyscy swoje rodziny nakarmili, a on biedak cukru szukał, ale słyszałem, że skończyło się dobrze, widziano go jak obładowanym rowerem mamy targał biedak cukier do swojej pasieki z pobliskiego sklepu, druga sprawa sam widzisz jak miód od Bogdana bierze to jaki słaby sezon miał, a ja mu kiedyś radziłem aby pszczoły sobie odpuścił, a jakieś małe akwarium w domu postawił :wink: :wink: :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
A ja myślę tak. To forum odbiegało, od innych pszczelarskich (nie będę podawał nazwy, bo przecież każdy wie, jakie mam na myśli) właśnie tym, że nie ma kłótni. Niech tak pozostanie. Myślę, że tu już wszystko wyjaśnione.

Posty zostały niektóre usunięte, za zgodą Bociana, jako nie wnoszące nic do tematu!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Skopiowałem ten post w całości z innego forum - może ktoś wie o co w nim chodzi autorce

"Nie chcę błądzić.
Chcę trafić do ulubionej kawiarni, gdzie przegadałam wiele godzin z sympatykami pszczelarstwa.
Wczoraj usłyszałam , że jeden czat jest Zagajnikowy , a drugi Bocianowy.
Mogę prosić o definicje , gdzie jest luz..a gdzie komercja?
Wczoraj wymiękłam.
Szczegolnie w temacie domorosłych sposobów na walkę z roztoczem.
Chodzi mi o słynną recepturę z którą tak skutecznie zwalczyliśmy na polankowym Forum.
Wiem i powiedziałam to w MINROLU, że pszczelarze będą walczyć za każdą cenę i na wszelkie możliwe sposoby o swoje pszczoły uwzgledniajac to, że mają do dyspozycji mały wybór substancji czynnych dopuszczonych do stosowania w kraju.
Po prawdzie to jest ich dwie (piszę o środkach chemicznych), ale ta wolnaamerykanka mnie zmroziła.
Macie jeszcze szansę na kontakt z panem Ziniewiczem, który śmiało lansuje kumafos, żeby dobić wszystkich odpowiedzialnych za jakość produktów z ula pszczelarzy, którzy mam nadzieję doprowadzą w końcu do rygorystycznego przestrzegania standartów jakościowych KRAJOWEGO MIODU, aby udokumentować jego cenę, która powinna być adekwatna do jego wartości spożywczych nie wzbogaconych tablicą Mendelejewa."

Tytuł:
wieslaw48 pisze:
Skopiowałem ten post w całości z innego forum - może ktoś wie o co w nim chodzi autorce

"Nie chcę błądzić.
Chcę trafić do ulubionej kawiarni, gdzie przegadałam wiele godzin z sympatykami pszczelarstwa.
Wczoraj usłyszałam , że jeden czat jest Zagajnikowy , a drugi Bocianowy.
Mogę prosić o definicje , gdzie jest luz..a gdzie komercja?
Wczoraj wymiękłam.
"

Czy tu czy tam zadam tylko jedno pytanie
Co to jest luz ??? i komercja internetowa ??
Wiem że Tu takiej odpowiedzi raczej nie otrzymam odpowiedzi od Autorki Tekstu
więc może wy wiecie ??? bo ja nie
może w tej komercji zamiast o pszczołach rozmawia się o czym innym ???????????????

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gdzie ta Pani widzi tablice mendelejewa w miksturze Bogdana. Ona pewnie jest z tych co popierają bayern i jego czystą chemię. Pewnie popleczniczka preziów i całej innej górki. Szkoda zawraca sobie nia głowę.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Witam

yyy ile dostane $ jak komuś pomogę ??

Oczywiście to był żart. Uważam że najlepiej było by dla tej pani wejść jako anonimowa osoba na to forum i sprawdzić przecież to nie jest sezon pszczelarski i żeby coś wypróbować nie trzeba czekać parę lat :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to w końcu kogoś ubdło :evil: że AMBROZOL- KS niszczy warozę za małe pieniądze i skutecznie .
A jak by sie kto pytał to Mendelejew zostawił tam jeszcze (na swojej tablicy) wolne miejsca -pewnie dla firm farmacełtycznych :mrgreen: i tej pani co chce łykać chemie z miodem :?
A my panowie co osiem tygodni Lu strzemiennego- miksturą - niech robactwo wie że na ten trunek żałować nie będziemy :lol:
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen: ( zielony ze złości - nawaliłem kwasu na 100 litrów AMBROZLU :roll: albo muszę pasieke powiększyć ,albo waroze rozchodować 85 deko :shock: a miało być gram :( )

Tytuł:

Tak trzymac , a zawsze cos lub ktos zniknie /nie jest to zlosliwe/. Ale balbym sie chodowac warozy, chyba ze na konkurecje. POZDRAWIAM

Tytuł:
Szczupak pisze:
zielony ze złości [/b]- nawaliłem kwasu na 100 litrów AMBROZLU :roll: albo muszę pasieke powiększyć ,albo waroze rozchodować 85 deko :shock: a miało być gram :( )

No Kurde tego się nie spodziewałem nowa nazwa leku Ambrozol to jeszcze przypomnij dla nowych członków
Skład

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
[center][glow=orange]AMBROZOL I [/glow][/center]

Skład:

1 litr wody najlepiej destylowanej
1 kilogram cukru
85gr kwasu szczawiowego
100ml alkoholu 50-90%(np. Weingeist-bimber z owoców)
10gr kwasu cytrynowego
1gr (50 kropli ) Olejku eterycznego
Olejek eteryczny Wintergrünöl jest to olejek eteryczny otrzymywany z zimozielonego krzewu Gaultheria procumbens L.

[center][glow=orange]AMBROZOL II* [/glow][/center]

1 litr wody najlepiej destylowanej
1 kilogram cukru
85gr kwasu szczawiowego
100ml alkoholu 50-90% np. mixtura propolisowa.
10gr kwasu cytrynowego
25 kropli olejku Eukaliptusowego
25 kropli Olejku Tymiankowego
25 kropli olejku Anyżowego

*-Przepis na Ambrozol Bez dodatku olejku Wintergrünöl

Pozdrawiam Psepscółek. :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gaultheria procumbens L. po naszemu GOLTERIA - malutki krzewik prawie płożący zimozielony listki drobne, ma czerwone owoce średnicy 0,5-1 cm. Olejek dostępny w naszych zielarniach.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Sadze ze nikt nikogo niezmusza do receptury Bogusia ale niech nikt niezmusza nas do syfu jaki jest z dotacji przeciez to co z dotacji to wielkie gowno i wole te recepture od Bogusia i tylko ktos ograniczony idzie w zaparte ,a co do komercji to moze ta pani wyjasni co to jest bo ja niewiem co to takiego ?

henry

Tytuł:
Może nie wszyscy pamiętają jakie dyskusje prowadziłem z Bogdanem na początku mojego uczestnictwa na Tym Forum.
Uważałem że skoro KS jest uznany na zachodzie i u nas to dlaczego nam ktoś chce coś udowadniać. Potem powiedziałem nigdy nie mów nigdy...
AMBROZOL jest naprawdę dobry bo KS jest dobry + dodatki, aby to warroza wytrzymała musiałaby mieć skafander...
Przypomniała mi się niedawno usłyszana anegdota. NASA poszukiwała pisadła dla kosmonautów coby mogli robić zapisy - notatki w stanie nieważkości. Zrobiła konkurs i podobno nikt się nie zgłosił. Potem ktoś wpadł na pomysł, że może to być zwykły ołówek. Doskonale się do tego nadawał, tylko nie zostało to zastosowane - zaproste rozwiąznie.
Proste rozwiązania są genialne, a jak nie wiadowo o co chodzi to zazwyczaj chodzi o kasę, a tu Kasa jest bardzo ważna.
Na wiosnę rozmawiałem z starszym panem, który powiedział mi, że był u niego pszczelarz co miał 300 rodzin i warroza po zimie 2007/2008 wykończyła mu wszystkie. A bardzo znany nam i dla mnie Bardzo Szanowany Pan... (Admin Wie o kim mówie) został bez pszczół. Tu nie ma mocnych.
Czasem myślę, gdyby głupota mogła fruwać ... mniej byłoby problemów. Przeciez ja tez od warrozy dostałem po d... i drążę ten temat. Walka z chorobami to bardzo ważny element gospodarki pasiecznej. Brak wiedzy w tym temacie, bądź przyjęcie nieefektywnych metod gospodarki pasiecznej kończy się smutno - utratą pasieki.
Pamiętam gdzieś Bogdan pisał ja we wrześniu dobijam resztki warozy ...
Monitoring i Ambrozol.
Pozdrawiam wszystkich biorących udział w dyskusji
Eryk Klemens
PS
Cieszy mnie popularność Forum Ambrozji

Tytuł:
Awatar użytkownika

To jeśli juz mamy Ambrozolek to nie zapominajmy odymianiu CHUBO -zolem :shock: ( na brzozach jest go sporo i spacer do lasu gratis)
Prosto tanio i skutecznie - damy warozie wypić i zakurzyć.
Już nie mogę się doczekać na tą imprezke - choć będę tylko kelnerem co podaje do stołu i życzy smacznego :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
wieslaw48 pisze:

Szczegolnie w temacie domorosłych sposobów na walkę z roztoczem.
Chodzi mi o słynną recepturę z którą tak skutecznie zwalczyliśmy na polankowym Forum.
Wiem i powiedziałam to w MINROLU, że pszczelarze będą walczyć za każdą cenę i na wszelkie możliwe sposoby o swoje pszczoły uwzgledniajac to, że mają do dyspozycji mały wybór substancji czynnych dopuszczonych do stosowania w kraju.
Po prawdzie to jest ich dwie (piszę o środkach chemicznych), ale ta wolnaamerykanka mnie zmroziła.
Macie jeszcze szansę na kontakt z panem Ziniewiczem, który śmiało lansuje kumafos, żeby dobić wszystkich odpowiedzialnych za jakość produktów z ula pszczelarzy, którzy mam nadzieję doprowadzą w końcu do rygorystycznego przestrzegania standartów jakościowych KRAJOWEGO MIODU, aby udokumentować jego cenę, która powinna być adekwatna do jego wartości spożywczych nie wzbogaconych tablicą Mendelejewa."

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Dziś mamy UNIE dziś szuka się tablic Mendelejewa
Nie pamięta Wół jak Cielęciem Był jak w Czasopismach pszczelarskich widniały ogłoszenia
Sprzedam Klartan ,, Wykonuje Paski na zamówienie , Sprzedam Gabon , w 2004/5 wrało na forach o domowym Apifosie wkładkach z Amitrazą Ciekawe czym się jeszcze raczono nim wynaleziono cudowny lek B******
Dziś zastrasza się pszczelarzy używaniem domowych skutecznych preparatów Na bazach Amitrazy że pozostawia pozostałości co jest lepsze pasek nasączony o który ocierają się tylko pszczoły czy Furreto O którym grzmi się aż huczy tu nie dość że są te same składniki to po wprowadzeniu opar do ula osiadają na wszystkim co się w nim znajduje Tego owa Pani nie raczyła zauważyć
Kwasy to nie chemia wiec co o co biega o cenę to moge szczerze napisać Litr bewitalu = 150zł a 1,7 litra mikstury o dużo lepszym działaniu = nie całe 30 zł
Tak dla bieglejszych w internecie i ciekawych tablic Mendelejewa
Jakie też leki stosuje się w Chinach, Ukrainie ,Węgry i innych na Varoozę ,Zgnilec Nosemoze inne Szukamy u siebie A co IMPORTUJEMY i z czym ??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wreszcie sie doliczyłem - mi za 10 litrów Ambrozolu wyszło140 zł. (czyli 14 zł. za litr cena detal.)
Prosta kalkulacja 1,7 litra do 10litrów więc około sześć razy wiecej zabiegów dla rodzin za tą samą cene :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gabon jest nadal stosowany w Czechach (Unia Europejska), a zakazany w Polsce. Stosowanie Gabonu potwierdził na seminarium w Walcach p. Siedlacek podczs wygłoszonego odczytu. Szkoda, że tak krótko wystąpił bo można było się dowiedzieć od niego wielu interesujących wiadomości jak czescy pszczelarze radzą sobie w tych czasach. Prowadził również stoisko z akcesoriami pszczelarskimi ceny które zapamiętałem: Ramka Jentera z pełnym wyposażeniem na 40 mateczników - 250 PLN, Napinacz karbownik do drutu w ramkach 15 PLN, flamaster do znakowania matek 10 PLN, szczotka duża z importu/Niemcy/ do omiatania pszczół 13 PLN. O takich cenach u naszych krajowych handlowców to możemy tylko pomarzyć.

Tytuł:
wieslaw48 pisze:
Gabon jest nadal stosowany w Czechach (Unia Europejska), a zakazany w Polsce. Stosowanie Gabonu potwierdził na seminarium w Walcach p. Siedlacek podczs wygłoszonego odczytu.

Nie tylko
A Variidol ?
A Szwajcarski Varoobin ? można by do bulu wymieniać co się stosuje w UNI
tylko że Słowakom i Czechom i innym nie mieszają na forach w głowach handlarze innych preparatów a w Polsce robi się interes zamiast walczyć z varoozą :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Masz zupełną rację. Chyba jeszcze pamiętasz slogany "cukier krzepi" a a za jakiś czas "cukier to biała śmierć" itd. Jak nie będziemy się kierowali własnym umysłem tylko słuchali tych co robią interesy to daleko nie zajdziemy.

Tytuł:
dewu pisze:
Gaultheria procumbens L. po naszemu GOLTERIA - malutki krzewik prawie płożący zimozielony listki drobne, ma czerwone owoce średnicy 0,5-1 cm. Olejek dostępny w naszych zielarniach.

ja ten olejek będę znowu zamawiał na kwiecień- maj ,a rodziny które potraktowałem tą miksturą na jesień, sprawdzę na wiosnę .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
A jak stosować Ambrozol?? Pewnie gdzieś jest to napisane ale nie mogę znaleźć, liczę że ktoś pomorze mniej rozgarniętemu koledze;)

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
dołączam sie do pytania pawełka mozna odpowiedziec na priv aby nie zasmiecac forum

Tytuł:
birkut pisze:
dołączam sie do pytania pawełka mozna odpowiedziec na priv aby nie zasmiecac forum

opisywane jest wiele razy jednym z nich jest Tuuuuuuuuuuuuuuuu :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję, ale mam pytanie, Ty Bogdanie piszesz że co 8 tygodni polewasz, klemens że można tylko raz w sezonie. Poza tym co 2 miesiące to gdybym polał je po miodobraniu ostatnim to następny raz dopiero we wrześniu, czyli raczej odpada jako lek stosowany do leczenia przed czerwieniem sierpniowym, poprawcie mnie jeśli się mylę. Chyba że po ostatnim miodobraniu używacie jakiegoś innego leku.

Tytuł:
Polewać można cały sezon jest to środek naturalny i ekologiczny
Lecz nie należy stosować go częściej jak co cykl życia pszczoły czyli pszczoła w sezonie żyje od 28 do ok 35 dni a maks 40 dni czyli 6-7 tygodni
Gdy polejesz kwasem pszczoły to waroza odpadając pozostawia w pancerzy rankę (przez którą się żywi ) ta ranka się nie zabliźni i polewając częściej zamiast uśmiercać pasożyta uszkadzasz pszczoły z ranami
Przynajmniej tak to stwierdzono
uważam jak by to nie było że zastosowanie Kwasu w Ambrozolu 3-4 razy w sezonie daje na tyle pozytywny efekt że od sklepiając czerw trutowy u mnie nie znalazłem ani jednej waroozy
Kolega który w identyczny sposób postępuje nie dowierzając od sklepił u siebie czerw pszczeli oglądał i nie znalazł tez nic
Eryk napisał 2 razy OK może miał na myśli Jesienne i w czesno - wiosenne zabiegi wtedy gdy nie ma czerwiu i to się zgadza bo KS nie działa pod za sklepem :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

czyli gdybym polał pszczoły ambrozolem w tym tygodniu co teraz będzie, to następny raz polewałbym koniec lipca/początek sierpnia i potem w połowie września. Czy taki sposób cykl aplikacji wystarczy żeby się ograniczyć inwazję na tyle aby pszczoły dobrze przezimowały czy może jeszcze coś zastosować??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]