FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 września 2025, 18:26 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna
Autor Wiadomość

Panowie przeczytałem wasze wypowiedz i stwierdzę ..... Oj.. tak..tak..
Kolega ma ponad setkę i dopóki miał pracę było wszystko OK. Teraz zaangażował całą rodzinę , prowadzi pasiekę wędrowną , stoją na targach i nie ma czasu poskrobać się po ...... Czy mu cos przybywa ...? Raczej ubywa lat , ale kocha pszczoły. Jak firma zwalniała to powiedzieli mu ty masz z czego żyć . Teraz tej firmy nie ma, a na targ przeniosło sie wielu , a tam " można " handlowac wszystkim - ?

rysiekm pisze:
Jak firma zwalniała to powiedzieli mu ty masz z czego żyć . Teraz tej firmy nie ma

Czyli gdyby nie miał pszczół tak jak większość w tym zakładzie to.......w tej chwili pewnie byłby stałym gościem "ośrodka pomocy społecznej", a tak nie jest.

Pszczoły uratowały go przed wielkimi problemami - i tak trzymać!!!

A że praca w większej niż przeciętna pasieka nie należy do lekkiej to fakt, ale to też dobrze bo przez to nie ma aż tak wielkiej konkurencji.

Wniosek z tego taki -- Każda Praca Człowieka Wzbogaca--
Każdy posiada inną miarę wartości pracy co dla jednych się nie opłaca to drudzy cieszą się że pracują.
PS. Jednak zawsze pozostanę przy zdaniu,że pszczelarstwo to pasja połączona z miłością.
Pozdrawiam.

rysiekm pisze:
Jednak zawsze pozostanę przy zdaniu,że pszczelarstwo to pasja połączona z miłością.

Popieram w 100%, bez tego nic w tym "zawodzie" się nie osiągnie na dłuższą metę.

Awatar użytkownika

Panowie nie ma co przesadzać z tymi zbiorami miodu. To wszystko uzależnione jest od miejsc gdzie ma się pasiekę. Nie w każdym regionie naszego pięknego kraju można wyciągnąć tak dużo z ula. W mojej okolicy to i najmądrzejszy nie weźmie więcej jak 25 kg z ula nie ma takiej opcji. Chyba, że będzie wędrował i szukał pożytków. To nie te rejony gdzie np. jak kwitnie mniszek to jak okiem siepnąć żółciutko u mnie tylko na miedzach czasami, rzepaku nie mam w ogóle choćby pszczółki oczy wypatrzyły to i tak go nie zobaczą, gryki nie znają nie wiedzą co to takiego, spadzi - a która z nich o tym słyszała. Kilkadziesiąt drzew akacji w ich dolocie, tyle samo lip i chwasty. I kto mądry tu zbierze wielkie ilości miodu ani pszczoła ani pszczelarz.

Jak się robi to co się lubi to i pieniądze z czasem same zaczną się pojawiać. Mniejsze lub większe to zależy od zaangażowania i miłości.

Waldek co prawda jestem z Łowicza 50-60 km od ciebie ale ci doradzę na rzepak możesz jechać w kierunku na Kutno na akację w kierunku na gąbin na grykę masz o 50 km bliżej ode mnie jakbym poszperał w twojej okolicy to i lipę bym znalazł. Rusz się trochę a podwoisz bądż potroisz swoją średnią i będziesz mógł pisać o opłacalności pszczelarstwa

www.pasieka-nowinski.pl

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Czy z tego da sie utrzymać?

Jak wszędzie, sam zawód nie gwarantuje godziwego dochodu - w szczególności pszczelarstwo jest dziedziną, gdzie należy mieć duże wieloletnie doświadczenie praktyczne, czytając nawet najlepsze książki i przeglądając najlepsze fora, nie będziesz miał dochodu z pszczelarstwa - najlepiej mieć ,,pod ręką" życzliwego doświadczonego pszczelarza.

Inna sprawa z 10 czy 30 uli sprzedasz miód po cenach rynkowych powiedzmy 25 -30zł/litr, jednak jak będziesz miał pasiekę 150 i więcej uli, to cena hurtowa proponowana przez skup12- 18zł/litr (przyjadą zabiorą Ci miód w beczkach np lipowy, wykonają badania i powiedzą, że to nie lipowy tylko wielokwiat - albo godzisz się na ich cenę, albo zapłać za badania i zabieraj swoim transportem). Wszędzie cwaniactwo, a dlaczego nie przyjadą i na miejscu nie pobiora próbek i dopiero proponują cenę pszczelarzowi?????

To jest dobre za młodu nabierać praktyki, a na emeryturze lub rencie, jak pozwoli zdrowie można całkiem przyzwoitry ,,grosik" dorobić.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
a wg mnie można z tego dobrze żyć. Nie mówię tu o pszczelarzach mających 20 uli ale te 200 - 300. Piszę to po kilkuletnich obserwacjach pewnego pszczelarza. Mając 20 uli można sobie miło spędzić czas i zarobić kilak groszy.

Awatar użytkownika

neryng,
Czyli obserwujesz i wiesz a nawet masz przekonanie że to dobry biznes cwaniak
i sam nie chcesz za niego sie brać ? :szok:
To albo teoretyzujesz albo dorobić się niechcesz :haha:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzony
Ja mam aktualnie 25 rodzin. Nie jestem w stanie opanować w tej chwili większej ilości ale mam coroczny jakiś tam dodatek do budżetu domowego co pozwala mi pokryć niewielkie wydatki. Zawsze coś to daje.
Pozdrawiam :D

Uważam ,że nieodzownym dla sukcesu jest baza pożytkowa jak również sposób prowadzenia gospodarki,stacjonarny lub wędrowny.Można miec 100 uli i uzyskac mniej niż z 30 uli.Wszystko zależy od tego na co człowiek się nastawia,kasa czy przyjemne hobby.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Sukces w pszczelarstwie to wiedza pozwalająca zgrać poniższe czynniki:
1. Pogoda
2. Lokalizacja
3. Matka
4. Ul
5. Oczekiwania rynku
6. Praca pszczelarza.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
7. Szczęście.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Szczupak pisze:
Czyli obserwujesz i wiesz a nawet masz przekonanie że to dobry biznes cwaniak

a sądzisz inaczej?
wiem, bo znam tego pszczelarza, znam od jakiś 15 lat. Mój ojciec ma około 20 uli i z tego też jakiś grosz jest a ja osobiście kiedy tylko mogę pomagam ojcu choć jestem daleko od domu i mam swoje inne zajęcia.

Awatar użytkownika

Dzięki Ci Marko za porady. Znam te wszystkie okolice o których piszesz. Okolice Kutna są mi dobrze znane w Gabinie jestem dwa, trzy razy w tygodniu. Wiem gdzie tam rosną akacje. Jeżeli o lip[y chodzi to znaczna ilość jest ich w Łącku ale tam jest przepszczelenie. Ja na razie nie wędruję bo pajety jestem pracą zawodową. Chociaż marzę o wędrówkach ale to jak pójdę na emeryturę to może się tym zajmę a pójdę już w tym roku. Może wtedy powiem, że pszczelarstwo daje mi jakieś tam dochody. Pozdrawiam.

Marzenia trzeba spełniać. Życzę powodzenia

www.pasieka-nowinski.pl

waldek6530
Cytuj:
Ja na razie nie wędruję bo pajety jestem pracą zawodową.

Ja też jestem zapracowany ale gdybym pszczół nie woził to sezon kończyłbym na rzepaku :załamka: ...dzięki wędrówce wpada mi lipa, gryka i od ubiegłego roku nawłoć cwaniak .Dzięki wędrówce ubiegły rok zamknąłem ok 40 kg z ula a to tylko dlatego, że musiałem wiać z nawłoci o czym pisałem w innym wątku. Wędruję mimo tego, że pszczółki to dla mnie przede wszystkim hobby a dopiero później zysk to się po prostu opłaca :D

z moich obserwacji wynika że mniejszym problemem jest wyprodukowanie miodu niż jego późniejsza sprzedaż w dobrej cenie

Oj prawda to,prawda

www.pasieka-nowinski.pl

Awatar użytkownika

Panowie bo albo za dużo produkujecie albo za drogo za niego chcecie :mrgreen:
Wiadomo, że jak więcej jest towaru to trzeba za niego trochę taniej i tak się na swoje wyjdzie.
Ja miałem mało bo ok. 200 litrów to już w grudniu miałem go z głowy gdybym miał jeszcze z 200 to bym do końca stycznia opchnął po 30 zeta za 0,9. Drożej nie chciałem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
waldek6530 pisze:
Panowie bo albo za dużo produkujecie albo za drogo za niego chcecie :mrgreen:
Wiadomo, że jak więcej jest towaru to trzeba za niego trochę taniej i tak się na swoje wyjdzie.
Ja miałem mało bo ok. 200 litrów to już w grudniu miałem go z głowy gdybym miał jeszcze z 200 to bym do końca stycznia opchnął po 30 zeta za 0,9. Drożej nie chciałem.

Witam
Widzisz kolego to wszystko zależy od punktu siedzenia .Kolega utrzymuje się z 200 litrów miodu? Zapewne nie dla kolegi pszczoły to hobby .
200 litrów to przynajmniej w miesiąc musi schodzić ,aby się utrzymać ,żeby zainwestować to trzeba mieć grubszą gotówkę czyli rocznie 5-10 ton miodu trzeba opylić .
Pozdrawiam Tomek

ja z jednego miodobrania zazwyczaj mam 18-24słoiki 0,9l a miodobrań w sezonie mam 4 bo tak jak BoCiAnK powiedział jak ktoś dba to ma

Awatar użytkownika

Colorato to nie szalejesz, chyba, że to z jednego ula a uli 200 to by było sporo tego. A co do Tomka to ja nie wyobrażam sobie sprzedać 10 ton miodu na pewno nie na rynkach i u znajomych bo bym wszystkich wpędził w cukrzycę. To już musi być sprzedaż hurtowa ja o takiej nie myślałem. Dla mnie hurtownik to mój sąsiad bo co roku bierze 20 słoików 0,9 ( najlepszy kupiec). A sprzedać 10 ton miodu to szczerze współczuję.

żeby sprzedać więcej niż 5 ton miodu to trzeba mieć sporo sklepów umówionych i jeżdzić po festynach co podnosi koszty i absorbuje czas

brachol pisze:
żeby sprzedać więcej niż 5 ton miodu to trzeba mieć sporo sklepów umówionych i jeżdzić po festynach co podnosi koszty i absorbuje czas

A jak chodzisz czy dojeżdżasz do pracy to co ?? wolę przysłowiowo jeździć po festynach jak bym miał do pracy chodzić i byle kto dyktować mi co mam robić :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
BoCiAnK pisze:
BoCiAnK pisze:
brachol pisze:

A jak chodzisz czy dojeżdżasz do pracy to co ?? wolę przysłowiowo jeździć po festynach jak bym miał do pracy chodzić i byle kto dyktować mi co mam robić :wink:

niezależność jest fajna. Robisz co chcesz i kiedy chcesz :) :pl:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Marcinluter pisze:
BoCiAnK pisze:
BoCiAnK pisze:
brachol pisze:

niezależność jest fajna. Robisz co chcesz i kiedy chcesz :) :pl:

Poza jednym wyjątkiem.
Kiedy masz pszczoły. :haha:

brachol pisze:

Sklepy tak ,ale stać po festynach,bazarach to trzeba mieć czas lub angazujesz w to wiecej ludzi ,którzy będą stali z miodem w kilku miejscach ,miód musisz sprzedać po wyższej cenie ,musisz opłacić miejsce , dolicz teraz koszty paliwa ,dojazdu . Małopolska,Warszawa i większe aglomeracje, większe skupiska ludzi, można się bawić i sprzedawać miód po 45-50 zł ,a tak to moim zdaniem szkoda czasu lepiej od razu szukać dobrego skupu ,niech przyjeżdzają i zabierają 5 ton.
Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc 5 ton podzielic na 290kg A idzie u ciebie M.zamowic wysoko miodna pszczole Chinska.Czy tylko miöd.poz d

Miodomir pisze:
można się bawić i sprzedawać miód po 45-50 zł ,a tak to moim zdaniem szkoda czasu lepiej od razu szukać dobrego skupu ,niech przyjeżdzają i zabierają 5 ton.

A jak masz więcej to cześć do żyda a cześć w plener :pl: uwielbiam to :wink: czas zawsze jest Nie brawem mnie Owidiusz W Bielsku :wink:
ale wcześniej odwiedzę Busko Zdrój :haha:

BoCiAnK pisze:
A jak masz więcej to cześć do żyda a cześć w plener :pl: uwielbiam to :wink: czas zawsze jest Nie brawem mnie Owidiusz W Bielsku :wink:
ale wcześniej odwiedzę Busko Zdrój :haha:

Kolego róbta co chceta to jest wolny rynek do mnie na wioskę też możesz wpaść z miodem bo mi już miód się rozszedł .
Pozdrawiam Tomek

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
BoCiAnk, ale masz okazje pozwiedzać troche, a my pracusie na etatach od godziny do godziny a następnie pszczoły lub co innego co kto lubi, ale i tak jest fajnie bo jest zajęcie a (niektórych) praca lubi, ale co tam byle do wiosny dziewczyny już latają będzie zajęcie.Przez zime w pomieszczeniu jak na zdjęciu :pl: Obrazek Obrazek

Marian. pisze:
zajęcie.Przez zime w pomieszczeniu

No jasne też nie marnowałem wolnego czasu międzyczasie Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz jeszcze 1000 ramek i może być maj :wink:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
BoCiank, Ty masz conajmniej chyba o 40 razy więcej rodzin jak ja, bo ja narazie mam 13 a do celowo zakładam do 20-30 max, żeby za 2,5 roku mieć zajęcie na emeryturze i dalej mieć kontakt z naturą, bo przyroda jest piękna i żeby nie traćić z nią kontaktu, mam dziewczyny jak ja to mówie, wszystkie je lubie mimo, że one czasami są złośliwe.. :pl:

Awatar użytkownika

O pieniądzach nie ma co wspominać raz są,innym razem ich brak jedno co jest pewne przy pszczołach to robota,tej zawsze jest na ful a to rzecz bezcenna przy bezrobociu.
:lol:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Koledzy pszczelarstwo to "fabryka" pod chmurką, a więc kaprysy przyrody to normalność.Niewiele rzecz da się zaplanować a szczególnie wielkość zbiorów miodu.Każdy liczy, że następny rok będzie lepszy a tu d..a.

Awatar użytkownika

Z pszczołami to podobnie jak z rybami - pewnie dzisiaj złowię ta największą !

czy sie da utrzymać, pewnie że tak rachunek prosty:
sprzedajesz rocznie

200l x35zł=7000zł/12=583zł mies.
400lx35zł=14000zł/12=1166zł mies.
600lx35=21000zł/12=1750zł mies.
1000lx35=35000zł/12=2916zł mies.

jesli emeryci są wstanie wyzyć za zwoje świadczenia to mały pszczelarz też powinien.

20 uli x 20 l miodu = 400l
koszt utrzymania pasieki lekarstwa, słoiki, cukier ok 2000zł

da się zyć;)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
żandar,
fajnie liczyć. Emeryt emeryturę do rączki dostaje, nie musi się uganiać za klientem, koszty paliwa też są dobre. Trzeba mieć dobrą bazę pożytkową . Dolicz coroczne zakupy leków, węzy, RAMEK- jeżeli są potrzebne, matek - czasami, pokarmu , koszty produkcji są z roku na rok coraz większe.
Aby się utrzymać musiałbyś minimum 1000l sprzedać aby żyć godnie a nie po spartańsku. A po za tym licz się z ryzykiem : jest pożytek lub go nie ma. Jeżeli masz pracę za 2k to pasieka będzie niezłym dodatkiem do pensji jeżeli żyjesz z pasieki to będziesz narzekał. Takie moje zdanie.
MM

A moje zdanie jest takie. Oczywiście zależy jak duża jest pasieka - ale powiedzmy 20-40 pni. Na takiej pasiece napewno nie stracisz ani grosza, w najgorszym wypadku, nic nie zarobisz.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
kolopik pisze:
A moje zdanie jest takie. Oczywiście zależy jak duża jest pasieka - ale powiedzmy 20-40 pni. Na takiej pasiece napewno nie stracisz ani grosza, w najgorszym wypadku, nic nie zarobisz.
Z tym że nic nie zarobi to się nie zgodzę z kolegą bo parę żądeł może zarobić .albo jako nagrodę dostać darmowo .pawel

Tak. Ale to poza konkursem.

Marcinluter pisze
Aby się utrzymać musiałbyś minimum 1000l sprzedać aby żyć godnie a nie po spartańsku

1000 litrów to na prowadzenie dużej pasieki braknie, co ponadto sprzedaż to jest twoja wypłata i od ciebie zależy czy sprzedaż następne 1000 czy 5000 l

www.pasieka-nowinski.pl

rzecz jasna że za kwoty rzędu 500-800 zł miesiecznie nie idzie wyżyć ale jest to jakiś stały dochód który na pewne wydatki gospodarstwa domowego wystarczy, co do rocznych kosztów utrzymania pasieki to napisalem że powinny zmieścić sie w 2000zł i myślę że przy umiejetnym gospodarowaniu powinno wystarczyć (jedynie zakup węzy może to podnieść), co do kosztów sprzedaży paliwo etc. 300-400 l sprzedaje sie nie wychodząc nawet z domu więc kosztów nie ma;)

rzecz jasna że za kwoty rzędu 500-800 zł miesiecznie nie idzie wyżyć ale jest to jakiś stały dochód który na pewne wydatki gospodarstwa domowego wystarczy, co do rocznych kosztów utrzymania pasieki to napisalem że powinny zmieścić sie w 2000zł i myślę że przy umiejetnym gospodarowaniu powinno wystarczyć (jedynie zakup węzy może to podnieść), co do kosztów sprzedaży paliwo etc. 300-400 l sprzedaje sie nie wychodząc nawet z domu więc kosztów nie ma;)

żandar pisze:
co do rocznych kosztów utrzymania pasieki to napisalem że powinny zmieścić sie w 2000zł

Witam
Kolega chyba żartuje
Nie mam dużej pasieki tak jak koledzy na forum co mają po 200 czy 400 pni ,ale te 2000 zł to kropla w morzu . (Podpowiem x 100) wtedy można iść na całego. Jak się ma x50 to można iść na pół gwizdka .
Pozdrawiam Tomek

Z inwestycjami oczywiście (samochód,działka,duża pracownia, pracownicy sezonowi, sprzęt do miodobrania itd.) czyli trzeba przeskoczyć pewien pułap.
Jak się go nie przeskoczy w kilka lat to jest trudniej . Ja raczej go nie przeskoczę bo to nierealne na razie ,ale tym co się udało już mają o wiele lżej ,ale pieniądze to nie wszystko .
Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Tomek czy ty oszalałeś 200000 zł utrzymanie pasieki. Chyba dobrze liczę co Ty napisałeś : żandar pisze o 2000 zł a Ty mówisz, że razy 100 czyli 200000 to nie mała przesada. za te pieniądze kupiłbyś np. ponad 5 ton węzy do czego ci tyle.Ja tak podałem tylko przykład ta węzę

panowie wszyscy się tu rozpisują czy można się utrzymać z pszczół czy nie ale nikt nie zapytał o jakie utrzymanie chodzi bo przecież dla żula spod sklepu takiego małego hobbysty to pewnie mu wystarczy na parę porządnych zakupów a nawet zjednanie paru nowych przyjaciół :mrgreen: a dla innego człowieka i 300 będzie za mało żeby żyć na "poziomie" . Tak więc ta rozmowa będzie miała sens gdy pytający określi jakie ma oczekiwania do wygenerowanych zysków bo na pewno jeżeli sam się będzie zajmował pszczołami to jego największą opłacalnością będzie poprawa ogólna zdrowia możliwość obcowania z przyroda a nawet bez zgody NFZ może dostać serie zastrzyków :pl:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]