FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 lipca 2025, 20:20 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Rav pisze:
To powstał by Związek Producentów Sprzętu Pszczelarskiego utrzymujące wysokie ceny i dla zwykłego pszczelarza nic się nie zmieni.

A słyszał Kolega o takim Organie jak UOKiK i nakładanych przez niego karach za zmowy cenowe ?
Rav pisze:
Ponawiam pytanie. Skąd się biorą pieniądze na dopłaty.

Odpowiadałem w poprzednim poście.

kolopik pisze:
W gospodarce rynkowej jest tak, że jak ilość towaru maleje to jego cena rośnie. Ten sztucznie wysoki poziom generuje obecny system. Kolesie prezesi kól zamawiają produkty u swoich kolesiów a kasa idzie do podziału według zasług.

Problem dopłat do rodziny pszczelej jest tak samo dyskusyjny jak obecny system dopłat. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Analizując ceny, np. sprzętu, sprzed refundacji i obecnie, widzimy jasno kto na tym zarabia. Inaczej - kto korzysta z faktycznie z dotacji. Ktoś zadał pytanie, dlaczego pszczelarze nie potrafią się zjednoczyć? Próby były, sami o tym wiemy, ale są ludzie, albo "siły", którym takie zjednoczenie zdecydowanie nie jest na rękę . Wszyscy wiemy dlaczego. Ktoś podał przykład myśliwych i wędkarzy. Wierzcie mi, że w tych środowiskach wcale nie jest tak dobrze.
Kolega "kolopik" powołuje się na "kolesiostwo" prezesów Kół. Obserwuję ten temat bardzo blisko z boku i wierz mi Kolego, to nie prezesi Kół, ale "pszczelarska wierchuszka" rozdaje karty w tej grze i to na poziomie najwyższym, wyższym niż Region.
Moim zdaniem, gra o dopłaty do ula jest warta świeczki. Być może ceny wrócą do"normalności".

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kolopik pisze:
A słyszał Kolega o takim Organie jak UOKiK i nakładanych przez niego karach za zmowy cenowe ?

No to gdzie jest UOKiK w sprawie np. Apiwarolu.

kolopik pisze:
Rav pisze:
Ponawiam pytanie. Skąd się biorą pieniądze na dopłaty.

Odpowiadałem w poprzednim poście.

Tak, a prezenty przynosi św. Mikołaj, to wiemy wszyscy.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
To ja zadałem pytanie dlaczego nie ma dopłat do rodziny pszczelej,śledzę każdy wpis i wielki szacun za każdy wpis wychodzi na to,że nic się nie da zrobić w tej sprawie? Przypuszczam ,że jeżeli będziemy o tym głośno mówić nawet kiedy to nie będzie się podobać przykładowo dobremu koledze który jest przypuśćmy prezesem koła związku itp. to razem moglibyśmy koledzy coś osiągnąć Będą teraz zebrania spotkania zarządów
może należy głośno o tym mówić może słać informacje do MR za pomysłem któregoś z kolegów który uczestniczy w tej wymianie zdań.A może by ktoś z szacownych kolegów opracował taką interpelancie do MR i umieścił ja na forum,przecież wśród nas jest wiele wspaniałych kolegów oddanych sprawie.

komark1 pisze:
Przypuszczam ,że jeżeli będziemy o tym głośno mówić nawet kiedy to nie będzie się podobać przykładowo dobremu koledze który jest przypuśćmy prezesem koła związku itp. to razem moglibyśmy koledzy coś osiągnąć Będą teraz zebrania spotkania zarządów

Tylko trzeba zacząć od tego kto zechce się wychylić na zebraniu i kto go poprze → ilu takich będzie , → podejrzewam że nieliczni .

Vigor masz rację,że możesz zostać sam ale wiesz,że zaniechanie jest też "grzechem"

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Nie ważne z jakich środków mają te dopłaty. Ważne, że mają i jeszcze ważniejsze, że KE tego nie zakwestionowała

Nie zakwestionuje bo to środki krajowe [Słowackie,Czeskie ] i Unia nie ma nic do tego,sytuacja żmienia sie diametralnie jak idzie o środki Unijne.

W tak wychwalanym scenariuszu czeskim dopiero od mniej więcej 2lat na szerszą skale "dopuszczono" pszczelarzy do konsumpcji środków z Uni,do tego czasu były kierowane do :dużych firm z otoczenia pszczelarstwa :( i nasz system budził zazdrość zwykłego czeskiego pszczelarza ,Oni swój określali krótko-złodzieje :pala:

Zdzisław. pisze:
sytuacja żmienia sie diametralnie jak idzie o środki Unijne.

Skoro jesteś tak dobrze w temacie zorientowany to odpowiedz;
czy UE narzuciła nam taki sposób wsparcia pszczelarstwa, czy "my" sami takiego gniota stworzyliśmy ?,
czy UE zabroniła nam przeznaczyć część tych funduszy na płatności bezpośrednie do rodziny pszczelej ?
Bo fundusz pomocowy to nie jest.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Zdzisław. pisze:
sytuacja żmienia sie diametralnie jak idzie o środki Unijne.

Skoro jesteś tak dobrze w temacie zorientowany to odpowiedz;
czy UE narzuciła nam taki sposób wsparcia pszczelarstwa, czy "my" sami takiego gniota stworzyliśmy ?,
czy UE zabroniła nam przeznaczyć część tych funduszy na płatności bezpośrednie do rodziny pszczelej ?
Bo fundusz pomocowy to nie jest.

No i tutaj mnie "dostałeś" :lol: tak zorientowany to nie jestem :(
Unia określa ramy ,a My wypełniamy te ramy treścią ,efektem tej naszej polskiej twórczości jest ustawa regulująca redystrybucje tej pomocy z Uni
Unia wymaga ,wiarygodnej dokumentacji z rozdziału tych środków dla poszczególnych beneficjentów "papierów" pozwaląjących prześledzić gdzie i na co te kwoty zostały przeznaczone ,okres kontrolny -standart 5 lat .

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Dwa lata temu temat odżył w Unii, która proponowała dopłaty bezpośrednie do pasiek od 180 rodzin wzwyż. PZP proponował od 80. Na razie cisza. Do tej pory nie nie było i nie ma przepisów unijnych na pomocowe dopłaty bezpośrednie, albo ja nie słyszałem.
Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
komark1 pisze:
To ja zadałem pytanie dlaczego nie ma dopłat do rodziny pszczelej,.A może by ktoś z szacownych kolegów opracował taką interpelancie do MR i umieścił ja na forum,przecież wśród nas jest wiele wspaniałych kolegów oddanych sprawie.

Najlepiej w Wordzie do pobrania i uzupełnienia swoich danych.
Teraz jest dobry moment, bo za niedługo będzie opracowywany nowy KPWP.
I tak jak zostanie przyjęty przez UE, tak będzie przez kolejne lata realizowany.
Oczywiście możemy dalej udawać że jest dobrze,a "przy kieliszku" narzekać, ale możemy też próbować to zmienić. Parę tys. podpisanych wniosków z propozycjami,wysłane na skrzynkę ministerstwa?

Awatar użytkownika

Były nawet podawane kwoty w Euro-żyć nie umierać :haha:
Ale temat umarł,czy śmiercią naturalną ? śmiem wątpić nikomu z ważnych nie zależało na takim rozwiązaniu .

Zależało, ale coś mi się zdaje że za komuny prędzej by to przepchnął.
Nawet jak wprowadzą te dopłaty bezpośrednie w co wątpię to z pewnością od jakiejś ilości uli wzwyż i potrzebne będą papiery że pszczoły zarejestrowane w Urzędzie Skarbowym. Pewnie przeliczą wtedy ESU na pszczoły, numerowane podpisane ule i czort wie ile jeszcze udogodnień wymyślą kolejny sztab ludzi do kontroli zatrudnią a kwota do ula i tak będzie niewielka.
Pozdrawiam,
polbart

Weż im nie podpowiadaj bo który przeczyta i faktycznie będziemy żygac dopłatami. :haha: :haha: :haha:

Napisałem tylko to co radio Wolna Europa podawało :haha:
Pozdrawiam,
polbart

polbart pisze:
Zależało, ale coś mi się zdaje że za komuny prędzej by to przepchnął.
Nawet jak wprowadzą te dopłaty bezpośrednie w co wątpię to z pewnością od jakiejś ilości uli wzwyż i potrzebne będą papiery że pszczoły zarejestrowane w Urzędzie Skarbowym. Pewnie przeliczą wtedy ESU na pszczoły, numerowane podpisane ule i czort wie ile jeszcze udogodnień wymyślą kolejny sztab ludzi do kontroli zatrudnią a kwota do ula i tak będzie niewielka.
Pozdrawiam,
polbart

Czyli już jeden jest przeciw ?

Ja jestem za, ale nie wierzę ze dopłaty bezpośrednie do ula zostaną wprowadzone w życie.
Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

No i sami panowie doszli do wniosku, że koszty funkcjonowania dopłat są ogromne. Urzędnicy, kontrole, wymogi, papiery, doradcy itd. I nie ważne czy do ula czy do sprzętu.
Już pisałem, eurokołchoz to nie św. Mikołaj. Pieniądze na dotacje trzeba komuś zabrać w formie podatków. Komu? .
Mnie, Tobie, dziecku które uzbierało na lizaka, wszyscy płacimy vat.
I to w imię czego; urojonej idei ,wspólnej europy, wspólnej waluty ...
... już nam się odbija czkawką.

A cały paradoks polega na tym, iż sami domagacie się zniewolenia (bo jak nazwać te urojone wymogi) za kilka groszy.

pozd

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Rav, myślisz że jakby nie było UE to by nam tyle nie zabierali? Nie wierzę. Oni są przyzwyczajeni do dobrych pensji, samochodów, telefonów bez limitu rozmów, potężnych nagród i zmian stołków co się wiąże z wysokimi odprawami. I tak by łupili i tak. Tu nie chodzi o to żeby komuś zabrać bo komuś trzeba dać. Tutaj chodzi o to żeby dać to co Ci się należy bo oni i tak już z Ciebie zdarli co mieli zedrzeć. Nie weźmiesz Ty to wezmą inni i się będą śmiali. Ja jeżdżę po Polsce i widzę na przykładzie samych dróg. Czasy z przed wstąpieniem do Unii a teraz. Nie ma co porównywać. Gdyby nie Unia na pewno tego by nie było. Obwodnice miast, drogi - nie jest źle. Fakt, płacimy i coś z tego dostajemy. Ale najważniejsze jest to że za kasą idą konkretne wytyczne i to chałatajstwo tego się jakoś trzyma. Choć jak już pisałem polak potrafi.

Awatar użytkownika

I z patologiami trzeba walczyć, a nie namnażać.

.
dudi pisze:
Gdyby nie Unia na pewno tego by nie było. Obwodnice miast, drogi

Niemcy za okupacji też budowali.

dudi pisze:
Rav, myślisz że jakby nie było UE to by nam tyle nie zabierali?

Zafundowaliśmy sobie jeden z najdroższych systemów polityczno-gospodarczych w historii ludzkości. Chiny, Indie, Korea, Ameryka Południowa tylko się cieszą upychają u nas towary ( a my płaczemy, że mieszanina miodów z UE i spoza ).
Zamykamy cukrownie, huty, stocznie, bezrobocie i tyraczka do 67lat, tylko gdzie jak wszystko importujemy.

Chcemy się dorobić na pszczelarstwie, nie ma problemu ale własną pracą a nie wyciąganiem pieniędzy z budżetu. Sprzedawać więcej miodu.
Pytanie kto od nas kupi, jak wcześniej złupiliśmy klientów podatkami.

Proste.

pozd

Rav pisze:
I z patologiami trzeba walczyć, a nie namnażać.

.
dudi pisze:
Gdyby nie Unia na pewno tego by nie było. Obwodnice miast, drogi

Niemcy za okupacji też budowali.

dudi pisze:
Rav, myślisz że jakby nie było UE to by nam tyle nie zabierali?

Zafundowaliśmy sobie jeden z najdroższych systemów polityczno-gospodarczych w historii ludzkości. Chiny, Indie, Korea, Ameryka Południowa tylko się cieszą upychają u nas towary ( a my płaczemy, że mieszanina miodów z UE i spoza ).
Zamykamy cukrownie, huty, stocznie, bezrobocie i tyraczka do 67lat, tylko gdzie jak wszystko importujemy.

Chcemy się dorobić na pszczelarstwie, nie ma problemu ale własną pracą a nie wyciąganiem pieniędzy z budżetu. Sprzedawać więcej miodu.
Pytanie kto od nas kupi, jak wcześniej złupiliśmy klientów podatkami.

Proste.

pozd

System unijny w takiej formie długo nie pociągnie. Pomysł dobry realizacja poprzez biurokrację kiepska. Do tego najważniejszą gałęzią Unii Europejskiej jest system bankowy. To tam pcha sie najwięcej pieniędzy. Jak w tamtym tygodniu chiny podały informację o tym, że eksport towarów się zwiększa to u europejskich analityków zagościła radość (idioci). W europie będzie kryzys i to coraz większy jak się ludziom nie bedzie chciało robić. Chińczycy przejeli całą produkcjie towarów które wymagają więcej pracy ludzkiej i przez to tak się rozwijają. W Europie zamykane były zakłady produkcyjne a produkcjie przenoszono do Chin. Co zrobiono z Łodzią miasto które kiedyś było potegą włókienniczą a dzisiaj ludzie tam nie mają pracy. W zamian jak grzyby po deszczu powstają chińskie centra handlowe.
A wracając do naszego podwórka. Na dzień dzisiejszy rynek miodu jeszcze nie jest interesującym rynkiem dla dużych importerów z dwóch powodów 1. mała wartość 2. znacznie istotniejszy: narazie ponad 50% sprzedaży miodu odbywa się przez sprzedaż bezpośrednią. I tego trzeba pilnować aby ta sprzedaż nie spadała bo jak spadnie jeszcze bardziej to wtedy i dopłaty do ula i inne dotacje nam nie pomogą. Na dzień dzisiejszy te zwroty co są są równoważne jednemu kg miodu w sprzedaży bezpośredniej lub innaczej 1 złotówce na kg miodu przy średniej wydajności 20 kg z ula. I na tym się skupmy aby nie musieć coraz taniej miodu sprzedawać bo nam ktoś zacznie rynek odbierać.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
kolopik pisze:

Niby to naiwnych nie sieją, a... :haha: :haha: :haha:

Temato dopłat to bardzo drażliwy temat - i to nie tylko w pszczelarstwie...
Osobiście jestem za dopłatami bezpośrednimi, ale jeżeli by one weszły w życie to napewno będą jakieś obostrzenia np. w postaci ilości rodzin. Tak więc mali pszczelarze raczej nic by nie dostali.

Jeżeli chodzi o kwestię Czech, że UE się nie miesza bo to są ich własne pieniądze z budżetu Państwa to nie jest do końca prawda. My też nibychcieliśmy ratować stocznie a UE nie pozwoliła jako że jest to pomoc de minimis.
ps: a u siebie przemysł motoryzacyjny to mogli dotować :pala:

Awatar użytkownika

Rav, uważasz że gdybyśmy nie weszli do Unii to towar z Chin by nas nie zalał? Bzdura totalna. Mam na co dzień do czynienia z handlem. Towar Chiński był w Polsce dużo wcześniej jak Unia :lol: Myślisz że w Stanach nie ma Chińskiego towaru? Też jest i nie mniej jak u nas. Chińczycy zalali cały świat a to tylko dlatego że tania siła robocza bo ludzie pracowali za paczkę ryżu a to sie przełozyło na cenę końcową produktu . Faktem jest że część Polskich producentów przeniosła produkcje do Chin. Ale wiesz ilu przez to padło bo im narobili barachła którego nikt nie chciał kupić? Kończą się i czasy taniego towaru z Chin. Chińskie jest już coraz droższe a jakoś jaka była taka jest. Mieli swoje 10 min i wiedzieli gdzie uderzyć. A u nas się to przyjęło. Dlaczego? Dlatego jak już wspominałem wcześniej jesteśmy biedni i kupujemy to co tanie, kombinujemy żeby jakoś żyć. Korea? Owszem. A wiesz ilu pracowników zatrudnia np Koreański samsung? Wiesz ilu samych informatyków pracuje w tej firmie i zarabia konkretna kasę? Wiesz że najlepsze oddziały informatyczne samsunga to Polska? Myślisz że gdyby nie unia to te firmy by były u nas? Ja nie mówię że Unia jest cacy. Ale wiem że dużo gorzej by było gdybyśmy do niej nie należeli. Po prostu wybraliśmy mniejsze zło.

Awatar użytkownika

dudi,

Masz absolutnie rację, problem Chin jest złożony, mieli swoje 5 minut i tego nie zmarnowali.
Nie o to chodzi.
Problem polega na tym, że ciągle mamy jakieś roszczenia, coś nam się należy jak " psu miska ". Takie padają argumenty. Tylko nikt się nie zastanawia skąd na to wziąć pieniądze. Pytam po raz 3 w tym temacie.

To nie sztuka wysunąć postulat " 1000 zł do ula za zapylanie". :pl: i co. Jestem za. :thank: :thank: :thank:

Chcemy mieć kasę z pszczół, musimy mieć zamożnych klientów, żeby oni mieli pieniądze muszą mieć prace, żeby była praca potrzeba stabilnego wzrostu PKB na poziomie 4-5%, potrzeba przemysłu nie durnych dyrektyw go wykańczających, a tego wysokimi podatkami na rolników, pszczelarzy, wędkarzy, pana Henia i UE osiągnąć się nie da.

pozd

małeconieco- nie nie jestem za tym aby ktokolwiek stracił oraz aby komukolwiek zabierać gdyby doszło do takiej sytuacji,że byłyby dopłaty do rodziny pszczelej to winni dostać wszyscy i ci zwani potentatami pszczelarskimi i ci co mają swoje pasieki w przydomowym ogródku według mojej oceny było by to sprawiedliwe.Składki w zasadzie płacimy jednakowe.
wojciech_p - czy mógłbyś sprecyzować jak to zrobić tzn.jak wysyłać do MR nasze sygnały, WORD nic mi nie mówi,przyznam,że nie jestem dobry w tych klockach.Dziękuję!

Awatar użytkownika

Widzisz Rav, nie ma co dyskutować bo z dopłat zeszliśmy na politykę a to nie o tym miało być. :mrgreen: Wszyscy wiemy jak to wygląda, a szczegóły zawsze będą nas różniły.

Pytasz
Rav pisze:
skąd na to wziąć pieniądze

Już Ci pisałem. Jeżeli chodzi o środki unijne to my już zapłaciliśmy a teraz czekamy na swoje. Jeżeli chodzi o środki z budżetu państwa - prosta sprawa też już wspomniałem z nagród i odpraw naszych dygnitarzy. Myślę że jak ja tak i Ty i wielu wielu innych chciało by dostać raz na rok taka nagrodę. O pensji i innych przywilejach już nie wspominam. :thank:

Rav pisze:
Chcemy mieć kasę z pszczół, musimy mieć zamożnych klientów

A na to to my już wpływu nie mamy. A najlepiej jakby zapłacili nam uczciwie na skupie :lol:

Awatar użytkownika

dudi,

racja

dudi pisze:
z dopłat zeszliśmy na politykę

dudi pisze:
A na to to my już wpływu nie mamy.

pozostaje kartka wyborcza :pala: i posłać w diabły
dudi pisze:
naszych dygnitarzy

pozd

http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 5/10181026

Jak by to powiedzieć...jestem za dopłatami a nawet przeciw...za dopłatami dlatego, że w UE dostają je inni i ich brak byłby dla nas dyskryminacją, i formą nieuczciwej walki ekonomicznej, przeciw nim dlatego,że powodują one potężne patologie w każdej dziedzinie której dotyczą. Gdyby ktoś jutro ogłosił że pojutrze likwidowane są wszystkie dopłaty w całej Europie to jestem pierwszy na liście podpisów za tym by to zrobiono.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
My w uni z dopłatami a i tak taniej ziemniak z peru itd. Po likwidacji dopłat jeszcze musiałby być zakaz sprowadzania z poza uni bo wszędzie taniej razem z transportem.

Tylko że zawsze po drodze znajdzie się ktoś kto zechce okroić
swoje 20% z dotacji i będzie stwarzał problemy w uzyskaniu .

Ule na jakich gospodaruję: dadan,wz
Niech żyje JKM :pl: :pl: :pl:

0 unii 0 podatków 0 państwa w NASZYM KRAJU :pl: :pl: :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ciekawe czy niektórzy wiedzą, co piszą.

Wyciągnąłem tylko esensję z wcześniejszych postów :mrgreen: koledzy tak ogródkiem próbowali to powiedzieć :haha:

Awatar użytkownika

A ja do ministerstwa napisałem że cały system wsparcia jest do d.../ oczywiście delikatniej / i otrzymałem odpowiedz;

MINISTERSTWO ROLNICTWA

I ROZWOJU WSI

Departament Rynków Rolnych
Warszawa, 18 lutego 2013 r.

RR-mdj-503-8/jp/1

W nawiązaniu do pisma z dnia 20 stycznia 2013 r. przekazanego drogą elektroniczną, zawierającego uwagi związane z opracowywanym Krajowym Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2013/14-2015/16 (KPWP), Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że powyższe uwagi zostały włączone do dokumentacji merytorycznej związanej z KPWP w celu ich rozpatrzenia.

DYREKTOR DEPARTAMENTU

- //- Bogumiła Kasperowicz -//-

Dlatego zachęcam niech każdy pisze , zasypać ich korespondencją , a każdy z nas nich ma czyste sumienie że próbowali coś zrobić , a nie tylko narzekać i pozwalać na wyzysk!!!!

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Rav - kolopik znany jest z ,,ciętego języka" jednak przedstawia fakty - Twoja argumentacja jest natomiast cieniutka, ponieważ rzeczywiście uwarunkowania otrzymania dotychczasowego dofinansowania odpowiada wąskiej grupie ludzi (wysoko postawionych działaczy PZP, producentów sprzętu, leków, matek i odkładów) - cała kasa z UE trafia do nich i to jest bezsporne.
Argumentujesz:
- producenci mogliby zmówić się cenowo - czy masz na myśli pozostałe 24 kraje UE - dostałbym kasę i kupiłbym to co mi potrzebne tam gdzie taniej, a dzisiaj mam jakiś wybór i to co proponują nie wygląda na zmowę cenowa?
- dlaczego mam utrzymywać skostniałe struktury PZP? (bo nie dostałbym dofinansowania), zwykli członkowie na zebraniach mówią w 95% o dopłatach bezpośrednich t.j. (do 1 rodziny zgłoszonej u powiatowego lekarza weterynari), z niewiadomej przyczyny ich zdanie jest pomijane.

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę

Komentarz do dzisiejszego posta na stronie TM :

Tadeusz
March 14th, 2013 at 16:42

Jest mowa o pieniądzach w ramach Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa na lata 2013/2014, 14/15 i 15/16. Przy zakupie sprzętu będą mogli korzystać pszczelarze posiadający nie mniej niż 15 rodzin. Będzie to 70 zł na rodzinę pszczelą, nie więcej niż 10 000 zł. Podmioty uprawnione (np. PZP) nie będą mogły pobierać żadnych pieniędzy, (o których pisze trajanus), będą mogły ubiegać się o refundację kosztów od ARR.
Będzie refundowane 60 procent ceny jednostkowej fabrycznie nowego sprzętu, bez określania jego rodzaju.
Szkolenia będą refundowane w określonych tematach. Nowością jest refundacja szkoleń przygotowujących do egzaminów na tytuł pszczelarza i mistrza.
Leki będą refundowane w 80 procentach, bez dodatkowych opłat dla Zwiazków.
Ze szkoleń i leków mogą korzystać wszyscy pszczelarze, bez określania progu liczby posiadanych uli.

Co Wy na to , jest kilka niewiadomych .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Podstawowe pytanie, czy refundacja będzie musiała przechodzić przez związki?

Podatki:https://taxfinlaw.pl/podatkowyprzewodnik

https://g.co/kgs/8mMWUvQ

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transm ... 2800368E7A

vigor pisze:
Nowością jest refundacja szkoleń przygotowujących do egzaminów na tytuł pszczelarza i mistrza.
vigor pisze:
Ze szkoleń i leków mogą korzystać wszyscy pszczelarze, bez określania progu liczby posiadanych uli.
vigor pisze:
Co Wy na to , jest kilka niewiadomych .

Z kilku niewiadomych wyłania się jedna wiadoma a właściwie PEWNA.
Kasa ma iść tam gdzie iść powinna. Czyli do chusteczki.

Awatar użytkownika

podstawowe pytanie. Czy aby skorzystać z refundacji należy być zrzeszonym pszczelarzem tak jak do tej pory czy nie? Mówi się o wsparciu dla wszystkich pszczelarzy także nie wiem czy tutaj nie wprowadza się niezrzeszonych w błąd.

http://spp-polanka.org/doc/zalozenia_kpwp_2013-2016.pdf

Awatar użytkownika

jv2m,
Ja też napisałem i otrzymałem taką samą odpowiedź.

cyt.
MINISTERSTWO ROLNICTWA

I ROZWOJU WSI

Departament Rynków Rolnych
Warszawa, 6 lutego 2013 r.

RR-mdj-503-5/jp/13 (458)

W nawiązaniu do pisma z dnia 16 stycznia 2013 r. przekazanego drogą elektroniczną, zawierającego uwagi związane z opracowywanym Krajowym Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2013/14-2015/16 (KPWP), Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że powyższe uwagi zostały włączone do dokumentacji merytorycznej związanej z KPWP.

W związku z prośbą przekazaną w trakcie rozmowy telefonicznej przeprowadzonej w dniu dzisiejszym, Ministerstwo w załączeniu przekazuje notatkę z roboczego spotkania w sprawie założeń do KPWP, które miało miejsce w Ministerstwie w dniu 16.01.2013 r., z udziałem przedstawicieli organizacji pszczelarskich, nauki oraz administracji państwowej.

DYREKTOR DEPARTAMENTU

- //- Bogumiła Kasperowicz -//-

i załącznik udostępniam tu:

https://skydrive.live.com/#cid=DFC98A74 ... 89FD98!108

Czyli z notatki wynika, że żadna z organizacji pszczelarskich nie widzi potrzeby wprowadzenia dopłat bezpośrednich.

Ja też napisałem ale do kancelarii sejmu która nawet nie potwierdziła odbioru mejla
vigor pisze:
Nowością jest refundacja szkoleń przygotowujących do egzaminów na tytuł pszczelarza i mistrza.

A gdzie tu nowość? Szkolenia na kwalifikowanego i na mistrza w których uczestniczyłem były refundowane przez ARR, nie refundowane były egzaminy.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ta nowość polega na szkoleniu na nieistniejące stopnie zawodowe ;)
Teraz jest afair robotnik wykwalifikowany i technik pszczelarstwa.

Awatar użytkownika

krzysglo i jv2m, brawo koledzy
tylko widać ze pszczelarze chcą czegoś innego niż ich związki branżowe :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
JM pisze:
Ooo!
Nie ważne, że inni niesłusznie mają.
Nie ważne, że aby komuś dać to innemu trzeba zabrać.
Nie ważne, że przy okazji trzeba dodatkowo opłacić armię urzędników, że przy okazji dochodzi do przekrętów - bo jeżeli tak, to powołać i opłacić organ kontrolny, orzekający, odwoławczy i egzekujący, a kolejne centralne biuro do kontroli tych poprzednich, itd...

Ważne tylko, żeby też nienależną daninę dostać.

Jak jacyś natrętni żebracy, ba... nawet niektórzy żebracy swój honor mają.

:brawo: :brawo: :brawo:

JM pisze:
Ooo!
Nie ważne, że przy okazji trzeba dodatkowo opłacić armię urzędników, że przy okazji dochodzi do przekrętów - bo jeżeli tak, to powołać i opłacić organ kontrolny, orzekający, odwoławczy i egzekujący, a kolejne centralne biuro do kontroli tych poprzednich, itd...

Jak jacyś natrętni żebracy, ba... nawet niektórzy żebracy swój honor mają.

Intencje masz słuszne, ale argumenty do d....jestem za likwidacją wszelkich dopłat ale pod warunkiem, że zlikwidują je Niemcy, Francuzi i cała reszta bo:
Cytuj:

-Ważne, jest to, że jeśli oni mają a Ty nie, to mają nad Tobą nieuczciwą ale jednak przewagę ekonomiczną...jeśli jesteś z nimi w jednej strukturze gospodarczej to Cie najpierw zdominują a potem wyeliminują gdyż nie możesz się bronić np. cłami.
Cytuj:

- Ważne ale nie zapominaj, że my też do tej wspólnotowej kiesy (czy chcemy czy nie) się dokładamy.
Cytuj:

- Bardzo ważne, to jest niestety patologia żrąca wiele struktur, niestety "królik" zawsze ma wielu przyjaciół, przydałby się ktoś z "wielką maczetą...." lub jajami jak kto woli i zrobił porządek
Cytuj:

- Ano, żeby w tej nieuczciwości były jednak jakieś w miarę równe szanse jest istotne by ją dostać
Cytuj:
Jak jacyś natrętni żebracy, ba... nawet niektórzy żebracy swój honor

- Słowo honor strasznie staniało ostatnimi czasy, ja je rezerwuję do nieco innych zachowań...popatrz na negocjacje w sprawie budżetu UE, każdy chce wyszarpać jak najwięcej dla siebie i traktuje to jak rację stanu, czy wyobrażasz sobie, że przedstawiciel Polski wchodzi na mównicę i stwierdza; "dopłaty są nieuczciwe, Polska rezygnuje z ich pobierania"?
Już widzę tych wychwalających gościa polityków innych krajów...tylko po każdym klepnięciu po plecach ten nasz polityk musiałby sprawdzać tył marynarki czy mu ktoś nie nakleił kartki z napisem "FRAJER".

Jak pisałem wyżej, jestem za zniesieniem dopłat wszelkiego rodzaju pod warunkiem ich całkowitej likwidacji, a jak walczyć o równowagę cenową?...Cła wymyślono bardzo, bardzo dawno temu, to dzięki nim opłacała się produkcja w poszczególnych krajach i to one sprawiały że przez setki lat za tę sama usługę czy produkt płaciło się zbliżona cenę i w Warszawie i w Paryżu...teraz cła są be i mamy jak mamy...czyli dopłatami dopłacamy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]