FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 13:33 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

no i tak rozpisałem się a nie odpowiedziałem na twoje watpliwości: wg. mnie: wszystkie dennice mam ocieplone styropianem, wysokość wylotka 2 cm jest ok. ale ja w to miejsce wkładam beleczkę o wymiarach 2x2 z wycietym wlotem w połowie wysokości beleczki w koncu pszczole wystarczy ok. 7mm żeby przejść, jesli chodzi o podloge to niewiem o jaka drewniana kratę chodzi ale pszczoły bez problemu chodzą po siatce czy deskach podkarmiaczki.

Tytuł:

Witaj ciepły moje zdanie na temat twojego projektu jest takie :
1.Nie ma potrzeby ocieplania podłogi
2.Myślę że wylotek 20 mm jest ok jeżeli będzie przez całą szerokość dennicy, musisz dorobić tylko wkładkę aby móc zwężać wylotek po oblocie na wiosnę
2Krata o której mówisz jest po to aby pszczoły nie robiły ci dzikiej zabudowy na dolnych beleczkach ramek dolnego korpusu tylko właśnie na tej kracie, możesz z niej zrezygnować ale między rodnią a górą szuflad musi być przerwa około 20 mm w innym wypadku pszczoły Ci to zabudują, Oczywiście na szufladzie musi być siatka.
4Myślę że odpuść sobie te prowadnice szkoda roboty ,pożytku żadnego a jak ci coś w nie wpadnie to tylko problemy z wkładaniem szuflady
Pozdrawiam Mariusz

Tytuł: Wysoka dennica
Awatar użytkownika

Zrobiłem dennicę o wysokości 9cm, z wylotkiem da dole i oczywiście siatka będzie na równi dolnej części wylotka. Siatka będzie wyciągana żeby zastąpić ją pełną zastawą ( chyba że zmieści mi się zastawaka pod siatkę ). Zastanawiam się nad tym, czy nie będzie za duży odstęp między wylotkiem, a dolną częścią ramek. Z dziką nadbudową nie powinno być problemu przy osiatkowanej dennicy, ale czy komunikatywność pszczół nie będzie pogorszona z tego powodu. Co koledzy o tym sądzą?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
bodzio700 pisze:
Zrobiłem dennicę o wysokości 9cm, z wylotkiem da dole i oczywiście siatka będzie na równi dolnej części wylotka. Siatka będzie wyciągana żeby zastąpić ją pełną zastawą ( chyba że zmieści mi się zastawaka pod siatkę ). Zastanawiam się nad tym, czy nie będzie za duży odstęp między wylotkiem, a dolną częścią ramek. Z dziką nadbudową nie powinno być problemu przy osiatkowanej dennicy, ale czy komunikatywność pszczół nie będzie pogorszona z tego powodu. Co koledzy o tym sądzą?

Witam

Z moich doswiadczen z dennicami stwierdzilem ze im blizej wylotek znajduje sie w obrebie dolnej czesci ramki tym lepiej i zeby nie zwiekszac zbytnio przestrzeni podramkowej wymyslilem sobie taka wlasnie werande wylotkowa umozliwiajaca doslowne wchodzenie pszczul miedzy uliczki ramkowe odleglosc miedzy dolna belka ramki a listwa werandy wynosi 10mm i pszczola z latwoscia wchodzi miedzy ramki i nie musi szukac scianki wspinac sie po niej i dopiero wchodzic do punktu w ktury chce osiagnac.
Zobacz zdjecia moze one rozwiarza twuj problem.
Pozdrawiam Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
a pod siatką jest wanienka czy już dno, również jakie masz dno bo patrząc na pierwszy rysunek nie jest pełne??

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy pisze:
a pod siatką jest wanienka czy już dno, również jakie masz dno bo patrząc na pierwszy rysunek nie jest pełne??

Witam

Pod siatka znajduje sie przestrzen owysokosci 5cm i na dole wsuwana sklejka do zamykania na wiaosne otwartej siatki.
Kolejne zdjecie wyjasnia wszystko
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

teraz już wszystko jasne, dzięki

Tytuł:
Awatar użytkownika

ps u Łysonia ostatnio kupiłem siatkę w takiej ramie metalowej i robiąc dennice drewnianą, tą siatkę zrobiłem wysuwaną do tyłu, czyli podobnie ale troszkę inaczej, siatka na zimę wyjedzie co zrobi się przestrzeń pod ramkami

Tytuł: Wysoka dennica
Awatar użytkownika

bzzy pisze:
ps u Łysonia ostatnio kupiłem siatkę w takiej ramie metalowej i robiąc dennice drewnianą, tą siatkę zrobiłem wysuwaną do tyłu, czyli podobnie ale troszkę inaczej, siatka na zimę wyjedzie co zrobi się przestrzeń pod ramkami

Chcac zwiekszyc pszestrzen pod ramkami moge odwrucic szufladke i wtedy mam 7cm i dosyc miejsca na ewentualny osyp.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Z moich doswiadczen z dennicami stwierdzilem ze im blizej wylotek znajduje sie w obrebie dolnej czesci ramki tym lepiej i zeby nie zwiekszac zbytnio przestrzeni podramkowej wymyslilem sobie taka wlasnie werande wylotkowa umozliwiajaca doslowne wchodzenie pszczul miedzy uliczki ramkowe odleglosc miedzy dolna belka ramki a listwa werandy wynosi 10mm i pszczola z latwoscia wchodzi miedzy ramki i nie musi szukac scianki wspinac sie po niej i dopiero wchodzic do punktu w ktury chce osiagnac.

Krzysztofie K. Widzę, że moja wersja z wylotkiem u dołu dennicy nie jest zbyt dobra, ale chodziło mi o to, że przy zimowaniu na otwartej dennicy z wylotkiem u góry mogą być zbyt duże przeciągi. Ale to jest moja opinia i być może się mylę. Jestem na progu budowy tej dennicy więc każda rada się przyda. Pozdrawiam.

PS. Widzę że pasieka znajduje się niedaleko Stuttgartu, a tam czasem bywam.

Tytuł: Dennica
Awatar użytkownika

bodzio700 pisze:
Cytuj:

Krzysztofie K. Widzę, że moja wersja z wylotkiem u dołu dennicy nie jest zbyt dobra, ale chodziło mi o to, że przy zimowaniu na otwartej dennicy z wylotkiem u góry mogą być zbyt duże przeciągi. Ale to jest moja opinia i być może się mylę. Jestem na progu budowy tej dennicy więc każda rada się przyda. Pozdrawiam.

PS. Widzę że pasieka znajduje się niedaleko Stuttgartu, a tam czasem bywam.

Po wlorzeniu wkaladki wylotowej puznym latem eliminujesz wszelkiego rodzaju przeciagi, a jak ul od gury dobrze zamkniety to i nawet bes wkladki nie bedzie przeciaguw, moje zimija na dwuch magazynach i zreguly klab uwiazany jest w gurnej czesci drugiej nadstawki pod powalka.
Sama wkladka zalatwia wszystko, zapobiega przed zawuewaniem i wchodzeniem myszy do ula. Musze zrobic zdjecie przekroju wylotka z wkladka to bedzie morzna lepiej zrozumiec zasade dzialania takiego wylotka gurnego.
W zaliczniku zdjecie dennicy z wkladka, weranda czyli ten nalotek zbudowany jest w formie schodka jak wlozysz wkladke do nie ma sily zeby zawiewalo. Mam nadzieje ze ci pomoglem, jak zrobie zdjecie przekroju to bedzie wszystko jasne.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Gratulacje znowu super wykonanie no i super zdiecia naprawde super

henry

Awatar użytkownika

henry650 pisze:
Gratulacje znowu super wykonanie no i super zdiecia naprawde super

henry

Dzieki za mile slowa
Lubie eksperymentowac i czasami cos wychodzi, dennice ta jusz troszke zmodafikowalem poprawilem ale jeszcze musze ja uproscic, budowa wylotka zostanie ale cos zmienie z ta szufladka, uproszcze konstrukcne i zredukuje ilosc elementuw potrzebnych do jej eykonania.
Modyfikacja wyciagania wkladki wylotowej jusz zostala wykonana i reszta pujdzie za nia.
Pozdrawiam Krzysztof k

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Fajnie jak dokonczysz modyfikacje to zrób nowe fotki moze wszyscy skozystamy mnie wszystkie nowosci interesuja i wszystkie wynalazki z pszczelarstwa tutaj mam czas wiec mozna cos zrobic a jak wróce do domu to bedzie jak znalazł

henry

Tytuł:

Wszystko ładne i przemyślane,ale mam pytanie do Krzysztofa K
Czy weranda wylotkowa nie przeszkadza pszczołom wsprzątaniu ula?

Awatar użytkownika

K-las pisze:
Wszystko ładne i przemyślane,ale mam pytanie do Krzysztofa K
Czy weranda wylotkowa nie przeszkadza pszczołom wsprzątaniu ula?

Apsolutnie to nie przeszkadza tylna listwa ma 2,5cm grubosci i jak pszczoly zechca to dla nich zadna bariera i wyrzuca smieci bes proplemu, ale z drugiej strony to mozesz wsunac szufladke, i o karzdej porze roku i wymiesc ewentualny osyp czy okruchy wosku bes podnoszenia ula i denerwowania psczulek, i przy tej okazji masz postawic pewna diagnoze o zimujacej rodzinie, a miejsca jest na tyle zeby pomiesci ewentualny osyp zimowy, ktury nie powinien stwarzac zdrowej rodzinie wiekszych problemuw.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztofie mam pytanie co do wielkości oczek siatki, na fotce wyglądają na dość duże. Możesz podać ich średnicę. Chciałem założyć siatke 2X4 ale prześwit prawie żaden. Więc boję się czy warroa przeleci.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:
Awatar użytkownika

dewu pisze:
Krzysztofie mam pytanie co do wielkości oczek siatki, na fotce wyglądają na dość duże. Możesz podać ich średnicę. Chciałem założyć siatke 2X4 ale prześwit prawie żaden. Więc boję się czy warroa przeleci.

Witam

Oczka siatki aluminiowej maja okolo 3,5x3,5mm grubosc 1,7mm punkty laczen siatki sa plasko walcowane tagrze pszczoly ladnie po niej chodza i nie wyrywaja sobie nurzek.
Ostatnio kupilen siatke ze stali nierdzewnej powleczona jest niebieskim plastikiem, przyciete formaty lerza ladnie plasko i nie robi sie brzuch siatka lerzy idealnie prosto, ta niebieska ma oczka o wielkosci 2,5x2,5mm, co calkowicie wystarcza zeby waroza wpadla do szufladki pulapki.
Ta aluminiowa terz jest nie zla i moim zdaniem nie droga jak na niemieckie warunki.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Gdzie można u nas w kraju kupić siatkę aluminiową o wymiarach oczka 3,5x3,5 mm?
Może koledzy mają namiary na sklepy lub producenta. Siatki z tworzywa sztucznego nie zdają egzaminu przy dennicach osiatkowanych ze względu na odkształcenia i deformacje.

Awatar użytkownika

Mam pytanie, czy siatka o oczkach 3x5mm
nadaje się do dennicy, czy rozmiar za duży?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Za duża.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlp poliuretanowe, dadant komb
Siatkę aluminiową na dennicę kupiłem tutaj http://www.siatka-alu.pl/index.php?opti ... &Itemid=38 Oczka o podziałce 2 x 4mm. Może być malowana proszkowo. Według mnie b dobra. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzwoniłem tam wczoraj i 80zł za metr mnie zniechęciło. Ale dzięki za rozmiar 2x4mm

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
2 x 4mm według mnie będzie bardzo dobra

Tytuł:
http://www.permet.pl/index.html
tu by można zadzwonić

Tytuł:

miałem siatkę 4x3,5 i niestety pszczółki się przeciskały, a na dodatek bardzo szybko ją niszczyły, musiałem zmienić na 3,5X3,5 ze sztucznego tworzywa, ale tą również muszę zmienić z 2 powodów po pierwsze nie da się się całej dennicy potraktować palnikiem, a po drugie pszczółki nad nią pracują szczególnie na styku z deską, co jej długowieczności nie wróży. teraz zrobiłem sobie szablonik do wiercenia otworków i zrobię kratkę do dennicy z drutów z rozebranych krat odgrodowych /pozostały po zmianie typu ula

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztofie K, podpatrzyłem trochę i zrobiłem coś podobnego. Siatka powinna być na równi z werandką, czy może być niżej i jaką wysokość ma dennica? Moja ma 12cm i myślę, że wystarczy. Ja chcę zimować na jednym korpusie WP i co do przeciągów, to zawsze można przytkać wylotek na minimum. Pozdrawiam.

Tytuł:

Pisałem już o tym na forum dzwonisz czy wysyłasz maila wystarczy powiedzieć że do uli gość wie już jaką podajesz adres i po sprawie (http://www.siatka-alu.pl/)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Która siatka aluminiowa nadaje się bardziej do dennicy: o oczkach 2x4mm czy 3x5mm?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Sławek pisze:
Która siatka aluminiowa nadaje się bardziej do dennicy: o oczkach 2x4mm czy 3x5mm?

Jak dobrze pamiętam to krata odgrodowa ma oczka 4,3 mm. Jak wiadomo matka nie przejdzie poza kratę pszczoła natomiast tak. Siatka na dennice ma uniemożliwić pszczołom zasuwanie po dnie szufladki gdzie zmagazynowana zostanie warroza do pieca. Wydaje mi się że pewniejsza będzie ta 2x4 mm choć nie wykluczam tej drugiej. Lepiej kupić mniejsza siatkę niż większa i potem wymieniać. :)

Pozdrawiam Psepscółek. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja stosuję siatkę aluminiową cięto-ciągnioną o oczkach 3,5/5mm ale trzeba zauważyć że oczka są w kształcie rombów i pszczoła się nie przeciśnie.Wymiar jest mierzony w najszerszych miejscach i powiedzmy milimetr bliżej jest juz odpowiednio mniejszy.Siatka o takich oczkach ma jeszcze taką zaletę że jak ktoś buduje dennicę wielofunkcyjną z poławiaczem pyłku to nie trzeba siatki odgradzającej pyłek bo taką rolę spełni podłoga.

Tytuł:

Mamy prawie po sezonie -może by tak wrócić do tematu jakieś nowe pomysły, doświadczenia tym bardziej, że będzie czas żeby trochę pomajsterkować. Robił może ktoś dennice w/g rysunków pana Mazurka (pierwsza strona) nie mam tej książki a może bym coś takiego zmajstrował.

Awatar użytkownika

bodzio700 pisze:
Krzysztofie K, podpatrzyłem trochę i zrobiłem coś podobnego. Siatka powinna być na równi z werandką, czy może być niżej i jaką wysokość ma dennica? Moja ma 12cm i myślę, że wystarczy. Ja chcę zimować na jednym korpusie WP i co do przeciągów, to zawsze można przytkać wylotek na minimum. Pozdrawiam.

Witam

U mnie siatka znajduje sie dokladnie 7,5cm przesunieta od werandki do wnetrza ula, i obnirzona jest o 2,5cm w dul, co zapobiega chodzeniu pszczul po siatce, pszczoly wracajace do ula laduja na werandce i wchodza docelowo miedzy uliczki ramkowe, i to samo dzieje sie jak wylatuja z ula, biora poprostu najkrutrza droge do ula i z ula !!!!!......
No i fakt ten ze na niekturych siatkach ze stali nierdzewnej pszczoly chodzace po siatce wyrywaja sobie odnurza jest w ten sposub wyeliminowany, a siatka spelnia swoja role jako pulapka na waroze i zabespiecza 100% wentylacje w calym sezonie i przy wedruwkach.
I w takim wypadku mozna urzywac ruznych siatek bo pszczoly nie sa zmuszone chodzic po nich, co gwarantuje umieszczenie werandki tusz pod dolna kanta ramek w odleglosci 10mm.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Super zdiecia widac wszystko ja na dłoni bedzie co podpatrzec

henry

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uważam, że pieniądze na refundację leków z ARR, powinny (przynajmiej częściowo) iść trochę w innym kierunku.
Powinny być refundowane wysokie osiadkowane dennice z wymiennymi taśmami z klejem po obustronach przyklejone na około na ściankach.
Dla osób chcących prowadzenie pasieki bez "twardej chemii" i stosowanie BeeVitalu to by pomogło.
Spadłe pasożyty nie mogły by się wspinać po ścianakch dennicy bo by się przykleiły.
Po kilkukrotnych zabiegach BeeVitalem ilość pasożytów by zmalała do minimalnej ilości.
A na następny rok to zostanie nam stosowanie z refundowanych:
ApiLifeVar lub Apiwarol.

Tytuł:
Awatar użytkownika

krzysglo pisze:
Uważam, że pieniądze na refundację leków z ARR, powinny (przynajmiej częściowo) iść trochę w innym kierunku.
Powinny być refundowane wysokie osiadkowane dennice z wymiennymi taśmami z klejem po obustronach przyklejone na około na ściankach.
Dla osób chcących prowadzenie pasieki bez "twardej chemii" i stosowanie BeeVitalu to by pomogło.
Spadłe pasożyty nie mogły by się wspinać po ścianakch dennicy bo by się przykleiły.
Po kilkukrotnych zabiegach BeeVitalem ilość pasożytów by zmalała do minimalnej ilości.
A na następny rok to zostanie nam stosowanie z refundowanych:
ApiLifeVar lub Apiwarol.

Witam

U mnie spadaja do szufladki pod siatka i nie ma szansy zeby weszly spowrotem na gure, a fakt ze pszczoly nie chodza po siatce na kturej morze lerzec jeszcze zywa waroza i taka napewno wskoczy spowrotem na pszczole ktura wniesie ja do gniazda!!!!!...
Szufladke pulapke stosuje praktycznie caly sezon i widze nie tylko osyp warozy po zabiegu, ale i naturalny spadek warozy, i poprzez ewentualne stracanie jej przes same pszczoly. Ztym klejem to niezly pomysl, ale jak ktos chce moze dodatkowo posmarowac cienka warstwa wazeliny technicznej podkladke do kturej przykleja sie roztocza warozy.
Przy mojej konstrukcji dennicy jest to niepotrzebne bo jak waroza woadnie na podkladke ktura znajduje sie 5cm pod siatka to niema szansy wypelzniecia na gure siatki, po 3-5 godzin waroza ginie z glodu w szufladce!!!!.........
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:

KRZYSZTOF PIEKNA ROBOTA TYCH DENNIC .......TO JEST TO.GRATULUJE.

Tytuł:
Kiedy zobaczyłem dennicę wysoką p Krzysztofa, mam na myśli tą pierwszą jeszcze nie zmodyfikowaną pomyślałem, ze warto by taką wykonać. Problemu w sprzęcie nie mam to wykonałem ich więcej, po kilku sezonach co się okazuje pierwsza dennica konstrukcji p Krzysztofa to totalne dno. Począwszy od umiejscowienia wylotka do którego prowadzi pionowa ściana po której pszczoły z wziątkiem mają trudnośc się wspiąć. Po krótkim czasie nastąpiła modyfikacja dennicy więc znów wykonałem kilka i przyznam jest lepsza. Ale do czego zmierzam widziałem zdjęcia pasieki Krzysztofa K i jakoś nigdzie nie zauważyłem takich lub podobnych dennic. Wydaje mi się że ten pan prowadzi pasiekę hobbystyczną i miesza ludziom w głowie a typów uli jakie ma w swojej pasiece nie sposób policzyć. Zimować można w ulach z pojedynczej deski i nawet to lepiej pszczołom na zdrowiu wychodzi ale w sezonie to już się naukowcy którzy prowadzili badania wypowiedzieli.

Tytuł:
A może Kolego Ty zrobiłeś korpus z otworem na przegonkę a nie dennice Możesz ją pokazać lub wskazać link do zdjęcia tego niby dna jak to nazwałeś
w swoim czasie widziałem ule bez pomostów i pełne korpusy miodu może twoje pszczółki sily nie mają wejść
Uważam że Krzysztof to nie tylko bardzo dobry technik stolarz wykonawca ale i racjonalizator i pomysłodawca ma się czym pochwalić
Uważam również że posiada fachową wiedzę na temat prowadzenia pasieki a że lubi modernizację i wynalazki to napisał tu już paręset postów i ani w jednym nie namawiał nikogo do przechodzenia na jego typ gospodarki czy przechodzenia na jego typy uli w jakich się pasjonuje hobbystycznie pszczelarstwem
Nie wiem w czym namieszał komuś w głowie wszak każdy ma rozum i wolną wole
Pokaż swoje dzieła ocenimy :wink:

Tytuł:
Wiem co to jest korpus a co to jest dennica. Myślę sobie tylko, że jeżeli się coś prezentuje szerszej publiczności i zachwala to przedstawiając same zalety to jest to juz przynajmniej przez jeden sezon sprawdzone. O kondycję i siłę swoich pszczółek tez się nie martwię. Dennica ta zamieszczona była na stwonie pasieki allbiene i wydaje mi się, że niewielu o niej wiedziało a natrafiłem na nią szukając na stronach niemieckich dennic. Sama teoria i dobre chęci to nie wszystko. A mieszał choćby tym, że przez długi czas pisał o gospodarce w ulach nieocieplonych jako najlepszej a następnie zmienił zdanie . Ostatnio wrócił jednak do pierwszej teorii. A tak naprawdę wydaje mi się, że forum powinno być po to aby czerpać z niego wiedzę zamieszczaną pewnie też i przez racjonalizatorów. Tylko czy ta wiedza odzwierciedla rzeczywistość?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Cytuj:
hontet
PostWysłany: 2010-01-22, 20:40 Temat postu:
Wiem co to jest korpus a co to jest dennica. Myślę sobie tylko, że jeżeli się coś prezentuje szerszej publiczności i zachwala to przedstawiając same zalety to jest to juz przynajmniej przez jeden sezon sprawdzone. O kondycję i siłę swoich pszczółek tez się nie martwię. Dennica ta zamieszczona była na stwonie pasieki allbiene i wydaje mi się, że niewielu o niej wiedziało a natrafiłem na nią szukając na stronach niemieckich dennic. Sama teoria i dobre chęci to nie wszystko. A mieszał choćby tym, że przez długi czas pisał o gospodarce w ulach nieocieplonych jako najlepszej a następnie zmienił zdanie . Ostatnio wrócił jednak do pierwszej teorii. A tak naprawdę wydaje mi się, że forum powinno być po to aby czerpać z niego wiedzę zamieszczaną pewnie też i przez racjonalizatorów. Tylko czy ta wiedza odzwierciedla rzeczywistość?

Nie ładnie zaczynać życie na forum od krytyki. Pokaż swoje dzieła. Wtedy porównamy.
Krzysztof K, Bociank, Psepcołek, mendalinho i wielu innych pokazuje to co robi na zdjęciach. Dochodzą do profesjonalizmu własnym doświadczaniem, a wykonwyanie przez KrzysztofaK uli na czopy jaskółczy ogon świadczą o najwyższych zdolnościach stolarskich i fachowych.

Tytuł:

KRZYSZTOF K witam ciebie i wszystkich na tym forum , czy możesz tak pokrótce opisać czym wycinasz takie piękne czopy na rogach uli ,masz jakąś maszyne specjalistyczną czy to jest robione frezem z góry dzięki za odpowiedz Jestem pod wrażeniem sposobu , dokładności i staranności wykonanej przez ciebie roboty

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kol. Krzysztof już to ładnie opisał w tym temacie

Pozdrawiam Rafał.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Przyszła i na mnie pora w robieniu wysokich dennic :) a że mam do dyspozycji tylko deski calówki to będą "pancerne".

Bogdan, na którymś ze zdjęć pokazywałeś, że stosujesz panele podłogowe na dnie dennicy.
Napisz jak Ci się one spisują, nie puchną od wilgoci?
Zostały mi ze dwie paczki po budowie domu i żal by je było wywalać.

Pozdrawiam

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Czu ktoś z Was będzie mi w stanie podac szerokośc oczek w siatce, którą mogę użyc do zrobienia dennicy higienicznej cos na wzor nowych dennic od łysonia, zabezpieczającej przed przejściemm pszczoły, a pozwalającej na swobodny opad warrozy?? I gdzie ewentualnie za rozsadne pieniadze mozna ja kupic. Szukam czegos takiego na allegro ale niestety nic nie moge znalezc.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
w tym temacie jest wszystko poczytaj
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... &start=100

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czyli tak dla ścisłości siatka w linku bedzie się nadawał??

http://www.allegro.pl/item991736689_sia ... udowy.html

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Ja kupiłem n5 i wydawała się za mała zrobiłem tylko jedna dennice, potem dokupiłem n8 i ta jest idealna u tego samego sprzedawcy co podałeś, n8 do zabudowy w arkuszach jest sztywniwjsza.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Ja i Adidar mamy od tego człowieka z allegro n8 aluminium i sprawuje się bardzo dobrze, tylko jeszcze jej nie opalałem palnikiem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Też kupiłem u niego N8 jest ok

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]