manio pisze:
Jeśli są trutówki to matki nie ma. Najpierw zlikwiduj trutówki odnosząc ul na 15 -20 metrów i wysyp pszczoły na płachtę. Trutówki nie polecą. Potem możesz połączyć , ale nie tak jak piszesz bo się zetną. Najprościej to postawić postawić inny ul lub odkład w miejsce strutowiałej rodzinki. Jeśli chcesz wprost dodać to rozdziel łączone rodziny gazetą , same ją zetną i połączą się bez walki. Dobrze też spryskać pszczoły herbatką z mięty lub melissy , ale zawsze lepiej dać do "poczytania" gazetkę ( daj ją na kratę odgrodową) i rozdzielić bo stare pszczoły marnie się łączą .
tere fere dwie morele.
PAWEL83 pisze:
Witam wszystkich , mam dylemat zamówiłem dwie matki nu i jedną przyjęły a drógą prawdopodobnie NIE , trutują mi w jednym odkładzie więc tym bardziej małe prawdopodobieństwo że mi ją przyjęły . Mam odkład świeży ok 2 tyg i matka zaczerwiła w nim 3 ramki WLK. Moje pytanie czy mogę połączyć tamten odkład trutówkowy z tym co matka już czerwi????Nie mam 100 procent pewności że w tym trutówkowym odkładzie matki nie ma na 100 procent. Czy mogę je połączyć? i jak to najlepiej zrobić??? CZY ustawić 5 ramek za zatworem i dać małą szparką pod zatworem aby po przechosziły?? czy zmieść je po prostu za zatwór bez ramek? Proszę o pomoc dziękuje i pozdrawiam wszystkich .
przejżyj ten odkład z "trutówkami" może to matka się źle unasienniła i czerwi na trutnie? musisz ją znaleźć i usunąć, jesli to na 100% trutówki to weź ten dobrzy odkład wstaw w środek tego z trutówkami, oba przy łaczeniu spryskaj wodą z kroplani miętowymi czy jakimi tam masz. Matkę z tego dobrego dla pewności możesz dać w klateczkę i powiesić przy środkowej ramce dobrego odkładu, wejście do klateczki mozesz zakleić nawet kawałkiem węzy.