FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 15:41 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 894 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
A ja pozbyłem się powyższych problemów po przejściu na ramkę 14-kę.
Gniazdo w zależności od pogód i pożytków od jednego do czterech segmentów. Żadnych krat pionowych, żadnego żonglowania ramkami za wyjątkiem ramki pracy. Miody odmianowe mogę wirować co tydzień.
A najbardziej cieszę się z tego, że po całkowitym przejścu na ten segment będę miał jeden rodzaj ramki w pasiece a przyjemnie ciężki segment z miodkiem nie będzie ważył więcej niż 20 kilo.
A rasa pszczół nie ma tu żadnego znaczenia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
kolopik pisze:
A ja pozbyłem się powyższych problemów po przejściu na ramkę 14-kę.
Gniazdo w zależności od pogód i pożytków od jednego do czterech segmentów. Żadnych krat pionowych, żadnego żonglowania ramkami za wyjątkiem ramki pracy. Miody odmianowe mogę wirować co tydzień.
A najbardziej cieszę się z tego, że po całkowitym przejścu na ten segment będę miał jeden rodzaj ramki w pasiece a przyjemnie ciężki segment z miodkiem nie będzie ważył więcej niż 20 kilo.
A rasa pszczół nie ma tu żadnego znaczenia.

Dzięki za informację. Za rok napiszę Ci to samo :lol:

jędruś pisze:
Cordovan pisze:
Miałem 12 ramkowe wlkp wcale lepsze nie były od 10-tek. Poszły z odkładami.

Widocznie AGA więcej nie zaczerwi.
Dla mnie skoro zaczerwi 10 ramek wlkp od deski do deski to mało nie jest, wręcz wystarczająco. Zapas mają zawsze nad gniazdem bo na tyle pazerny nie jestem by zabierać im cały miód, do swojej dyspozycji mają na stałe półnadstawkę nakropu jaki naniosą a dla mnie dwa kolejne korpusy o pełnej ramce wlkp jako miodnia są wystarczające. :wink:

adidar pisze:
Tylko czy w międzyczasie pszczoły nie zaczną mi przenosić z gniazda 18-stkowego pokarmu do tych dołączonych na górze ramek. Chociaż myślę, że nie ta pora już na to.
Teraz pszczoły znoszą do gniazda a nie z niego wynoszą. :wink:

Awatar użytkownika

Zawsze kolega może korpus wielkopolski podstawić pod te 18 pszczoły się wygryzą i przejdą do górnych 18 stek aby się upewnić że matka nie zejdzie na dół i nie zacznie tam czerwić to można dać kratę odgrodową pomiędzy korpusami.

Pozdr.

adidar pisze:
W tym roku mam nietypowy dylemat z zazimowaniem rodzin w ulach z ramką 18-stką.
Jako, że to jest pierwszy rok, to pszczoły mają w większości tegoroczne ramki. Mają też woszczyznę, którą wprawiałem z innych ramek. Żmudna robota, ale przynajmniej gniazda mają już ułożone w ustawieniu 7+7. Więc na 14 ramek jest zazwyczaj na max 10-12 czerw. Może z 6 jest zaczerwionych całkowicie, reszta to tak na 60%. Obawiam się więc o siłę tych rodzin, bo na moje oko, roje mają może ze 2-3 kg pszczół na chwilę obecną.
Mam kilka rodzin wlkp zwykłych z kundlami i muszę im wymienić matki, więc korpusy z pszczołami tymi chcę połączyć z 18-stkami. Pytanie tylko jak najlepiej to zrobić?
Chcę dać te korpusy z pszczołami na samą górę ułożonych już rodzin na 18-stkach i zaczekać aż wygryzie się z nich czerw kryty, po czym zabrać ramki wlkp strzepać pszczoły niżej i dać wiadro inwertu. Tak silne rodziny mogą wtedy spokojniej zimować. Tylko czy w międzyczasie pszczoły nie zaczną mi przenosić z gniazda 18-stkowego pokarmu do tych dołączonych na górze ramek. Chociaż myślę, że nie ta pora już na to.
Dodam tylko, że od 2-3 lat nie zimuję rodzin, które mają w przeliczeniu na chwilę obecną mniej jak 9-10 ramek wlkp czerwiu.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 260 i 190 mm
Cytuj:
adidar
.Dwa tygodnie temu ustawiłem standard z 4 ramkami czerwiu na dennicy a na to dwa korpusy 18,do wczoraj jedna ramka była pusta tzn.czerw wygryziony a miód przeniesiony do góry ,zostały jeszcze 3 ramki ,myślę że do soboty i one będą puste,w związku z powyższym odradzam stawiać standard na 18 no chyba że planujesz jeszcze wirowanko :D .pozdrawiam Bogdan.

Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie 18 cm
Witam, chciałbym sie dowiedzieć od Kolegów pewnej rzeczy...
Zazimowałem pszczółki na dwóch pełnych korpusach 18cm, pod spód podstawiłem jeszcze pusty korpus, dennica osiatkowana, pszczół było bardzo dużo, moje pytanie dotyczy uwiązania sie kłębu zimowego...
Pod ramkami nie widać żadnych pszczół, między ramkami owszem są, ale czy kłąb nie powinien być widoczny od spodu...?

Pytam tak żeby się upewnić, że nic złego sie nie dzieje:-)
Ja zresztą uważam, że pszczoły sobie krzywdy nie zrobią, jeśli maja zapewniony spokuj, suchy ul i pokarm na zimę to sobie świetnie dadzą radę:-)
...oczywiście jak im pszczelarz nie zaszkodzi...;-)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pszczoły zawiązały się bezpośrednio pod pokarmem. Dlatego są w środku gniazda.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Bardzo dobrze ze dałs pusty kirpus na denice. Pszczoły moga wejsć do pustych komurek. Mniej zuzywaja pkarmu bo siedzą w komurkach a nie na wolnym powietrzu pod korpusem. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

michalka23, A ile kilo cukru dałeś na zimę do tak przygotowanych rodzin?

Witam, dzieki za odpowiedzi:-) w nawiązaniu do pytania Kol. Szczupak, każda rodzina dostała co najmniej 23 litry syropu tj. około 17-18 kg cukru.

Chyba im wystarczy:-)? co myslicie?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Spokojnie starczy - jeszcze w miodzie będziesz ten cukier jadła.

:D Miło mi, na imie mi Michał a nazywam sie Kaczmarek, stąd michałka:-)))

choć nick mylący:-)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

18 kilo cukru - to teoretycznie każda ramka w górnym korpusie jest pełna
jeśli coś miały swego miodku to i tak praktycznie dolny korpus jest pusty dlatego pszczół nie widać :bezradny:
poprosdtu siedzą sobie w uliczkach i wolnych komórkach w dolnym korpusie
ich siła chyba też nie jest imponująca ale powinno być ok jak na dennicy osiatkowanej stoją

"...ich siła chyba też nie jest imponująca..."
No to mnie zmartwiłeś:-( kiedy zaglądałem do uli jeszcze w październiku a tam od dołu pszczoły od góry pszczoły, pomyślałem: no w końcu to dobrze wygląda:-) wydawało mi sie, że w takiej sytuacji pszczół było bardzo dużo... a tu...

No zobaczymy na wiosnę co to będzie, ale ja mimo wszystko jestem dobrej myśli:-)
Pozdrawiam.

Pod ramkami nie widać żadnych pszczół, między ramkami owszem są, ale czy kłąb nie powinien być widoczny od spodu...?
Moim zdaniem powinien być widoczny, jest jeszcze dość ciepło i kłąb nie jest jeszcze zbity. Napisz ile miałeś ramek czerwiu na 20 sierpnia i kiedy zacząłeś leczenie od warrozy. Na słabych pożytkach sierpniowych ciężko za zimować silną rodzinę na tej ramce. W przyszłym sezonie wymień matkę na bardziej plenną a zobaczysz różnice.

www.pasieka-nowinski.pl

Nie wiem czy my sie dobrze rozumiemy, pisząc, że pszczół pod ramkami nie widać mam na mysli to, że nie wiszą i nie chodzą po dolnych beleczkach ramek, natomiast między ramkami, tj. od samego dołu ramki (jak ramka się sie zaczyna) już są widoczne i nie to, że pojedyńcze sztuki, tylko pełne uliczki międzyramkowe.

Co do ilości czerwiu na 20 sierpnia, powiem szczerze, że po ostatnim miodobraniu mało co zaglądam do uli, co najwyżej podnoszę daszek wyciągam 1-2 ramki, jeśli jest czerw, zostawiam i nic więcej nie grzebię, myślę, że tak dla nich jest najlepiej:-)
...Natomiast jeszcze przed karmieniem zimowym, mogę powiedzieć, że pszczól przybywało i to było widać:-)

Może w jakiś cieplejszy dzień zajrzeć do uli...? Choc wolałbym dać im spokój.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Daj spokój.. nic to nie zmieni już tylko zaszkodzi.

Zmieniając temat, zastanawiał się ktoś (lub próbował) gospodarki "snozowej" na ramce 18cm??

Ule na jakich gospodaruję: wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: Kolbudy
Mam pytanie do Polbarta.
Jak zbierać i przechowywać pierzgę w ulu o niskiej ramce ?.

Od nowego sezonu chciałbym przenieść pszczoły do uli na ramce wielkopolskiej 18cm i czytałem w jednej z Twoich wypowiedzi, że w ulach z niskimi ramkami jest to proste.
Czy mogę prosić Ciebie o rozwinięcie tego tematu?
Myślę, że skorzysta z takiej informacji wielu początkujących pszczelarzy.

Serdecznie pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyślności w nowym roku.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
adamjaku pisze:
zastanawiał się ktoś (lub próbował) gospodarki "snozowej" na ramce 18cm??

Masło maślane !
Albo ramka 18cm , albo gospodarka snozowa .
Jedno przeczy drugiemu .

Awatar użytkownika

OK, na korpusie 18cm.. lepiej, czy dokładniej wytłumaczyć?

adamjaku pisze:
OK, na korpusie 18cm.. lepiej, czy dokładniej wytłumaczyć?

Rozumiem , że masz na myśli normalne korpusy a zamiast ramek snozy ?
Nie wiem , czy ktoś tak gospodaruje , bo wg. mnie to bez sensu .
Pszczoły pokleją plastry do ścianek .Jak będzie pełen korpus plastrów , to trzeba by chyba szablą , lub nożem kuchennym je odcinać .
Wirowanie kłopotliwe .

Chyba , że kilka sztuk w miodni "dla swoich" do possania wstawić pomiędzy ramki.
Ale nawet . . . to chyba lepiej kilka rameczek sekcyjnych wkomponować !?
Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębno
Witam serdecznie Kolegów.
Mam jedno zasadnicze pytanie, jak się przedstawia sprawa rojliwości rodzin buckfast , na dwóch korpusach z ramką 18cm. w przyrównaniu do tradycyjnej ramki wielkopolskiej ? Z poważaniem St.

Awatar użytkownika

I jeszcze jedne sprawa .
Czy gniazdo, 2 x 18cm. jest w stanie ze względu na swoją szerokość , zapewnić pełną plenność, matek rasy buckfast ? St

Awatar użytkownika

MałyStasiu, Rozmawialiśmy chyba przez tel, że gniazdo to ma powierzchnię mniej więcej 14 plastrów wielkopolskich, więc tego miejsca matka ma mnóstwo.

Awatar użytkownika

Cześć Adam , sprawa nie jest taka prosta. Bo gdybyś zaczynał gospodarzyć
na 18-nastkach trzy lata temu, i miał za sobą dwa pełne sezon, to był by jakiś punkt odniesienia. Zakładając oczywiście że zimowałeś byś rodziny średnie 2kg i silne 4kg, wtedy mogli byśmy ocenić rozwój tych rodzin w maju i czerwcu na ramce 18cm. Dlatego zadaję pytanie na forum, aby uzyskać jednoznaczną odpowiedz ... muszę wybrać 360x180 albo 448x159 . Z poważaniem St

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
Nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi z prostego powodu .
1. Mało kto ma takie dwa typy ramek w swojej pasiece przez parę lat żeby mógł porównać je w takich samych warunkach i żeby było to porównanie obiektywne a i tak nie będzie obiektywne bo będzie dotyczyło tylko danego regionu w którym występują właściwe dla danego regionu pożytki , w innych regionach może być inaczej.
2 Podejrzewam że każdy będzie chwalił swoje.
W sumie to te dwa rodzaje ramek są porównywalne i jak powiedział kiedyś Polbart na tym forum - każdy pszczelarz powinien wybrać sobie swój "genotyp" ula i ramki z czym się zgadzam.
Ale logicznie rozumując większa ramka będzie korzystniejsza na bardziej intensywną gospodarkę wędrowną , czyli na duże pożytki towarowe i dla silnie czerwiących lini pszczół jak Backfasty czy włoszki . Natomiast mniejsza do ramka do mniej intensywnej gospodarki i na słabsze pożytki a nawet pożytki tz miody odmianowe. I teraz musisz wybrać jaki typ gospodarki będziesz prowadził i na jakie możesz liczyć pożytki.

Awatar użytkownika

Tadek 11, Obejrzyj sobie film na jakiej ramce amerykanie czy inni wędrują z pszczołami. Tylko niska ramka.
Wcale nie jest powiedziane, że mała ramka do małych pożytków. Chociaż pewnie pozwala ona uzyskać miód odmianowy w słabszych terenach.
Ze względu właśnie na wagę korpusów z miodem 80% świata ma niską ramkę.

Awatar użytkownika

adidar pisze:
Tadek 11, Obejrzyj sobie film na jakiej ramce amerykanie czy inni wędrują z pszczołami. Tylko niska ramka.
Wcale nie jest powiedziane, że mała ramka do małych pożytków. Chociaż pewnie pozwala ona uzyskać miód odmianowy w słabszych terenach.
Ze względu właśnie na wagę korpusów z miodem 80% świata ma niską ramkę.

Ale ja nigdzie nie napisałem , że mała ramka do małych pożytków. Sam zbudowałem ule WP z ramką 18 cm i jestem z nich zadowolony bo dotychczas miałem ramkę Ostrowskiej i widzę różnicę na korzyść ramki 18 cm.
Sensem mojego postu było porównanie szerokości obu ramek jakie ma do wyboru MałyStasiu a nie ich wysokości. I jeżeli w moim poście pisałem dalej duża ramka lub mała to miałem na myśli tylko te dwie - to znaczy -360x180 albo 448x159 . A ty zinterpretowałeś to w ogólnym tego słowa znaczeniu. Zresztą te dwie ramki są bardzo podobne i nadają się zarówno na duże pożytki jak i na mniejsze i nie to było intencją mojej wypowiedzi a to że każdy pszczelarz powinien sobie wybrać taką ramkę jaką uważa za stosowną w swojej pasiece , optymalną do swoich pożytków , rasy pszczół i upodobań osobistych. A jeżeli ktoś prosi o poradę to cenna jest każda uwaga. A poza tym to nie ramka będzie produkowała miód tylko pszczoły i umiejętności pszczelarza są tu najważniejsze.
Pozdrawiam
Tadek

Awatar użytkownika

Tadek 11, Ok, interpretacja faktycznie inna. Powiedz w takim razie jak zapobiegasz nastrojowi rojowemu- zabierasz cały korpus czy pojedyńcze ramki?

Awatar użytkownika

W ulach Ostrowskiej które aktualnie wymieniam na Wlp 18 cm i jestem liczebnie w połowie wymiany , robiłem to przez zabieranie pojedynczych ramek i robiłem odkłady, bo zabranie całego korpusu to za dużo w moich warunkach , bo zaraz po rzepaku występuje u mnie obficie akacja i odbieranie z rodziny większej liczby ramek (np całego korpusu Ostrowskiej) , znacznie zmniejszyło by siłę rodzinki na akację. Ule Wlp z ramką 18 cm mam drugi rok i nie przerabiałem jeszcze tego ale jeżeli zajdzie konieczność to będę próbował robić odkład z całego korpusu , odgradzając ten korpus przekładką jednocześnie dostawiając korpus węzy i odwracając wylotek odkładu w przeciwną stronę. Ostatecznie po to robi się niższe ramki żeby była z tego wygoda i żeby robić operacje całymi korpusami. Ale jak będzie w praktyce to zobaczymy.
Jak na razie jestem zadowolony z tej ramki , tym bardziej że jednocześnie zastosowałem w nowych ulach siatkowe dennice , których w ulach Ostrowskiej nie miałem.
Pozdrawiam
Tadek
https://picasaweb.google.com/1051103990 ... directlink

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
Tadek 11 pisze:
https://picasaweb.google.com/1051103990 ... directlink

Bardzo porządnie wykonane!
Porównuję ze swoimi kupionymi od Uznanego Producenta Nie Powiem Kogo
i widzę, że masówka to nie jest to co misie lubią najbardziej :)
Czym malowałeś na biało? Jestem na etapie malowania właśnie...
Pozdrawiam, Piotr

Awatar użytkownika

Malowałem impregnatem powłokotwórczym Sadolinu kolor biały kremowy
http://www.sadolin.pl/index.cfm/produkt ... okotworczy
Nie jest taki drogi , jest dość rzadki , głęboko penetrujący i ładnie prezentują się słoje drewna po dwukrotnym malowaniu.
Tadek

Awatar użytkownika

Dziękuje serdecznie kolegom za cenne uwagi i przemyślenia. W między czasie wertowałem pilnie wszelkie posty na temat skróconej ramki , kontaktowałem się na PW. i Tele. brałem wszelkie za i przeciw. Ze względu na najkrótszy czas potrzebny na obsługę rodziny , operatywność , dobrą wentylacje , przystosowanie do gospodarki wędrownej i możliwość pozostawiania żelaznego zapasu w gnieździe wybrałem LN 3/4 o ramce 448 x 185 z osiatkowaną dennicą . Z poważaniem St

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
MałyStasiu czy Dębno które podałeś to jest to w zachodniopom.? Ja też chciałem przejść na LN 3/4 ale u Lukasiewicza nie kupi się tych ramek tylko LN 1/1 a do 3/4 tylko duże zamówienia a robienie samemu się mi nie opłaca.

maderm,
Dzwoń do Tumidajewicza /508 394 121/, zrobi Ci jakie chcesz, ile chcesz i kiedy chcesz. Wykonanie i materiał extra, z ceną się dogadasz.

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
kolopik, dziękuje za nr. telefonu do Tumidajewicza , jutro zadzwonię.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Tadek 11 pisze:
W ulach Ostrowskiej które aktualnie wymieniam na Wlp 18 cm i jestem liczebnie w połowie wymiany , robiłem to przez zabieranie pojedynczych ramek i robiłem odkłady, bo zabranie całego korpusu to za dużo w moich warunkach , bo zaraz po rzepaku występuje u mnie obficie akacja i odbieranie z rodziny większej liczby ramek (np całego korpusu Ostrowskiej) , znacznie zmniejszyło by siłę rodzinki na akację. Ule Wlp z ramką 18 cm mam drugi rok i nie przerabiałem jeszcze tego ale jeżeli zajdzie konieczność to będę próbował robić odkład z całego korpusu , odgradzając ten korpus przekładką jednocześnie dostawiając korpus węzy i odwracając wylotek odkładu w przeciwną stronę. Ostatecznie po to robi się niższe ramki żeby była z tego wygoda i żeby robić operacje całymi korpusami. Ale jak będzie w praktyce to zobaczymy.
Jak na razie jestem zadowolony z tej ramki , tym bardziej że jednocześnie zastosowałem w nowych ulach siatkowe dennice , których w ulach Ostrowskiej nie miałem.

Mam ramkę 360 x 160 od kilku lat i może wymienimy się doświadczeniami na pw
Pozdrawiam

MałyStasiu,

To zdjęcie w awatarze to z którego regionu na świecie? Blisko morza czarnego ?

Awatar użytkownika

janu.jj pisze:
MałyStasiu,

To zdjęcie w awatarze to z którego regionu na świecie? Blisko morza czarnego ?

Kolega widzę z kinematografią światowa na bakier :) , lazurowe wybrzeże , ciągnie się od Genui po cieśninę Gibraltarską , ale w zasadzie "wsio ryba" . Morze śródziemne . St

Witam, czy Koledzy w swoich ulach jednościennych zasuneli już dennice i odjęli korpusów?
Zastanawiam się czy to już czas na to.
U nas pogoda generalnie ładna, średnio koło 10 stopni i słonecznie, dzisiaj akurat troszkę gorzej. W nocy przymrozki 1-2 stopnie.
Pszczółki pyłek z leszczyny już noszą, w ulach widać już coś się ruszyło.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

michalka23, niczego jeszcze nie ruszamy dopóki nie będzie 14-15 stopni w cieniu. Wtedy można zrobić szybki wgląd i zobaczyć co jest. Korpusów ujmować? A po co?
Zimujesz na 2 korpusach i tak trzymasz nadal, bo zanim matka to zaczerwi wszystko to przy obecnej pogodzie bedzie koniec marca-poczatek kwietnia. Pod koniec marca można zrobić zamianę korpusów.
Powyższe wskazówki dotyczą pogody w obecnym kształcie i założeniu, że utrzyma się tak przez następny miesiąc.
A oblot mieliśmy 20 lutego i od tamtego czasu ule mają zasunięte siatki i dołożone jest ocieplenie na góre.

Dzięki za szybka odpowiedź. Z ujmowaniem korpusów miałem na myśli korpusy które służą jako poduszka powietrzna.
To zostawić je jeszcze czy już zdjąć?
A jeśli chodzi o wkładki..., w takim razie dzisiaj pojadę je założyć:-)

Awatar użytkownika

michalka23, te korpusy należy usunąć co są pod gniazdem. Matki i tak czerwią w najwyższym i dostęp pszczół do czerwiu należy im skrócić, żeby jak najwolniej się spracowywały.

Awatar użytkownika

Musze powiedzieć, że ramka 18 w moich warunkach i przy plennych liniach pszczół jest jak na razie idealna.
Zima na 2 korpusacgh, żadna rodzinka się nie osypała. 100% dało radę mając nad kłebem po oblocie 8-10 cm pokarmu. Nie było konieczne żadne dokarmianie pobudzające. Matki najpierw zaczerwiiały dół powoli rozszerzając kulę czerwiu na górę i kolejne ramki.
Pobudzanie i obsługa tych uli to majestat w porownaniu do ramki wlkp zwykłej i uli kombinowanych. Polega to na zwykłej co tygodniowej ingerencji:
- obrót górnego korpusa o 180 stopni
-następnie zamiana korpusów dolnych z górnymi. Pszczoły zaczynają przenosić i zjadają pokarm, matka zaczerwia na maxa wolne przestrzenie.

Gromadzenie miodu w tych ulach jest o 30% szybsze w porownaniu do wlkp. Pszczoły zalewaja skrajne ramki ale miejsca na czerwienie matka ma full.
Wszystkie manewry obsługi tego ula z tą ramką na 25 rodzinach zabierają mi 30 minut raz w tygodniu. Polega to na żonglerce całymi korpusami. 50 % uli ma już 3 korpus jako miodnię, a te drugie 50% dostanie je w za kilka dni. W porównaniu do siły tych rodzin to są one też o 30-40 % silniejsze od rodzin na ramkach wlkp. Wszystko za sprawą powierzchni 2 korpusów które odpowiadają 14 ramkom wlkp zwykłym.
Na chwilę obecną to ule, które podbijają moją pasiekę i szanują mój kręgosłup :D

Awatar użytkownika

Muszę i ja potwierdzić pozytywną opinię o wielkopolskich ze skrócona ramką 18 cm. W zeszłym roku zazimowałem 8 rodzinek na tej ramce korpusy mam 11 ramkowe. Zimowla przebiegła bez problemu na dwu korpusach silniejsze na 2 x 10 ramek a słabsze 2 x 7 ramek , osyp minimalny. Jako pierwsze wystartowały do oblotu. W przyszłym tygodniu będę dostawiał 3 korpusy , u mnie we wschodniej Polsce jest trochę chłodniej. Jako że jest to pierwszy sezon to o składaniu miodu w tych korpusach nie mam jeszcze doświadczeń , ale właściwie to mam bo dotychczas gospodarowałem na ulach Ostrowskiej i stosowałem już ramki na miodnie 15 cm i jestem przekonany że będzie dobrze. Ale na wiosnę widzę lepszy rozwój niż w ulach Ostrowskiej.
Obrazek
Pozdrawiam
Tadek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja w tym roku będę testował ule o rameczce skróconej do 20 cm. Jeśli przez sezon-dwa będą pozytywne efekty to moje wielkopolskie pójdą pod pilarkę :)

Wypada sklecić ze 4 korpusy na 18 cm i spróbować. Mam 26 cm, 13 cm to jeszcze 18 brakuje :D . Ale boje się, że mi się 18 spodoba i będę korpusy wielkopolskie musiał przerabiać :evil:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
a ja zauważam jedno, w tym roku i przy tej zimie to w jakimkolwiek ulu, nawet ze skrzynek po pomarańczach pszczoły rozwijają się super, więc to wychwalanie 18 to nic nadzwyczajnego.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Pawełek. pisze:
a ja zauważam jedno, w tym roku i przy tej zimie to w jakimkolwiek ulu, nawet ze skrzynek po pomarańczach pszczoły rozwijają się super, więc to wychwalanie 18 to nic nadzwyczajnego.

Prawda jest taka, że silna i zdrowa rodzina z zapasem pokarmu to i w pudle przezimuje a ul jak to ul każdy ma najlepszy...

Awatar użytkownika

Z tego co widzę, adidar ma oba typy i porównuje rozwój w obu.. więc powyższe posty zostały napisane bez czytania..
Najlepsze na forum stwierdzenie jest takie:
bonluk pisze:
silna i zdrowa rodzina z zapasem pokarmu to...
i jak sobie czytam, to jest to recepta na wszystko, na choroby, na brak pożytku, na pogodę. I jakoś nikt nie odpowiada, co robić, aby ona taka silna i zdrowa była.. a to właśnie ul, węza, matka i szereg innych drobnych czynników składa się na całość czyli zdrowa i silną rodzinę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 894 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]