FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 września 2025, 20:30 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
madmax pisze:
To oznacza mniejszą konkurencję, nie licząc importu miodu i wielkich krajowych pasiek po 500+ pni.

Tak wszyscy mają po 300-500 pni ,a jak by sie tak przeszło po tych niby pasiekach to nawet 200 do kupy by nie wyszło z 500 :wink:
Rekordziści maja nawet po 1000 czy wiecej ,ale nikt tych uli nie widział ,a jak stoją to kilka uli zdechlaków przed firmą .

PASIG pisze:
Rekordziści maja nawet po 1000 czy wiecej ,ale nikt tych uli nie widział ,a jak stoją to kilka uli zdechlaków przed firmą

PASIG, Z tego wychodzi cały poziom polskiego zdechło-pszczelarstwa.

Czytam tak sobie na polance teraz te głupoty prezydenta S i jego opinie do ministerstwa rolnictwa o zimowli pszczół ,czytam sobie post niejakiej Ateny o 10tyś. pszczelarzy utrzymujacych się z pszczół i musze stwierdzić ,że chyba przestane czytac internet ,jedynie to jeszcze na Leszka strone wejdę chyba z sentymentu bo cos tam sie dzieje od wiosny ,kręcona jest telenowela pszczelarska i na TM w ramach relaksu :mrgreen: bo tak to szkoda czasu mitrężyć.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Telenowela siedemnaście mgnień wiosny :wink:

Prezydent nie kontaktuje się z pszczelarzami, którym spadają pszczoły :D i walczy z warrozą prawidłowo.
Ocieplanie rodzin pszczelich na zimę, gówniane środki przeciwko warrozie, syropy których resztki w wiaderkach są skrystalizowane już w grudniu i wiara w to co napisane i powiedziane doprowadza rok rocznie wielu pszczelarzy do smutku.
Ci, którzy trąbią o spadkach rodzin pszczelich, nie za bardzo przykładają się służby pszczołom.

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
PASIG pisze:
Czytam tak sobie na polance teraz te głupoty prezydenta S i jego opinie do ministerstwa rolnictwa o zimowli pszczół ,czytam sobie post niejakiej Ateny o 10tyś. pszczelarzy utrzymujacych się z pszczół i musze stwierdzić ,że chyba przestane czytac internet ,jedynie to jeszcze na Leszka strone wejdę chyba z sentymentu bo cos tam sie dzieje od wiosny ,kręcona jest telenowela pszczelarska i na TM w ramach relaksu :mrgreen: bo tak to szkoda czasu mitrężyć.

Ja rozmawiałem jużz czterema z mojej okolicy i strat albo nie ma albo są niewielkie, poniżej 10%, więc u mnie i mojej okolicy jest mniej więcej tak jak w tym piśmie do ministra

Pierwsze zjawisko to brak pszczół jesienią po zakarmieniu na zimę z powodu warrozy i wirusów spowodowane nieprawidłową kolejnością stosowania nierzadko nieskutecznych w pełni środków przeciwko warrozie zarówno kupowanych jak i produkowanych we własnym zakresie.

Drugie - tegoroczne, zostało spowodowane nadmiernym ociepleniem rodzin pszczelich na zimę. Pół biedy albo wielkie szczęście jak pszczoły miały możliwość oblotów lutowo - marcowych. Jeśli nie, pasieki szły niekiedy w 100% do nieba.
Na podstawie rozmów z pszczelarzami z całego kraju i własnego wyczucia mogę powiedzieć, że dotychczasowe spadki w skali kraju oscylują wokół 15-20 %. Ile jeszcze pszczelarze połączą trudno powiedzieć.
Zjawisko częstego braku matek wiosną wydaje się być silniejsze aniżeli w zeszłym roku.

Jeśli każdy z nas nie zadba sam o swoje pszczoły to na pewno szum medialny wokół nich im nie pomoże. Bo na szumie się niestety wszystko kończy.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
polbart pisze:
Jeśli każdy z nas nie zadba sam o swoje pszczoły to na pewno szum medialny wokół nich im nie pomoże. Bo na szumie się niestety wszystko kończy.

Całkowita zgoda ale szum zapewne nie zaszkodzi i jeżeli dotrze do osób decyzyjnych - może w przyszłości zaprocentować przy np. stosowaniu chemizacji rolnictwa czy nasadzeń (likwidacji) drzew miododajnych.
Dobrze też, że w mediach mówi się o pszczelarstwie, bo jest to zapomniana i nie traktowana poważnie a przecież bardzo ważna gałąź rolnictwa.

pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Pozostało tylko modlić się żeby chińczyki sztucznych pszczół nie wymyślili :(

Awatar użytkownika

polbart, Ja napiszę tak bez ogródek. Z 34 "posiadaczy" pszczół, w promieniu 15 kilometrów, których znam straty sięgnęły ponad 90%. U nich powodem była wentylacja i bardzo mało pokarmu danego na zimę, przy jednoczesnym ogołoceniu gniazd dosłownie ze wszystkiego. Dobrze, że chociaż ule wymietli i pozamykali, bo w sezonie byłoby prze...ne z chorobami.
Wśród tych, co dbają o pszczoły, a przynajmniej się starają, na parenaście osób straty sięgnęły koło 50 procent. Tutaj zawinili sami. Obszerne, ocieplone ze wszech stron gniazda, zwężony wylotek na 3 cm, późne karmienie we wrześniu cukrem przy małej ilości czerwiu. A przy ociepleniu marcowym jeszcze syropek do ula rozcieńczony władowali, aby matule pobudzić do czerwienia. Część pszczół grzała czerw i nie poszła na ramka z pokarmem. Straty były mniejsze. Przezimowało u nich koło 70 procent, ale dużo rodzinek poszło do połączenia, a niektóre z tych co zostały, to osobiście dalej bym łączył, bo do siły może dojdą na malinę. Stary pszczelarz nie chce powiedzieć ile mu rodzinek odeszło z tego świata, ile połączył, bo mu głupio. A wystarczy wstąpić do nich na pogaduchę i zobaczyć ile wylotków jest zatkanych i już wszystko wiadomo. O latającej sraczce w powietrzu już nie wspomnę.
Dobrze, że u niektórych został nawyk sprzed lat, z przyzwyczajenia do długich zimowli. Dobrze, że ludzie są w miarę kumaci i padłą rodzinkę, ramki po niej zabierają z pasieczysk, zamykają po nich ule, czyszczą je, bo syf by się rozciągał.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
To dobrze, że wśród pszczelarzy są różne opinie, różne sposoby gospodarki itp.
Moim skromnym zdaniem takie zdecydowane stwierdzenie, że winą za spadki należy obarczyć ocieplenie uli jest odważne i mocno kontrowersyjne. Do tego jak dla mnie nielogiczne, bo wynikałoby z tego, że pszczoły rozwój dostosowują do temperatury w bezpośredniej bliskości kłębu, bez oglądania sie na długość dnia, siłę rodziny, ilość zapasów itp.
Gdyby wziąć pod uwagę to, że w swojej historii przychodziło im żyć w różnych "ulach", jednych mocno ciepłych, innych mocno "przewiewnych" i potrafiły się dostosować do pomieszczenia tak, że przeżywały i miały się dobrze, to wyciąganie wniosków, że teraz giną, bo im jest ciepło, jest mocno naciągane.

Ja osobiście w ciągu całego roku nic nie zmieniam z ocieplaniem/oziębianiem, poduszki zawsze są na powałkach, wylotek zawsze otwarty na maxa.
Jakoś żyją, bidule...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
adriannos,
Dobrze ,że na tym terenie mają ciebie ,bo inaczej czarna(pszczelarska ) dziura.

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
I więcej szacunku dla starszych bo to jednak im zawdzięczamy to co wiemy o pszczołach do tej pory.

Gdybym nie ocieplił i nie zwęził gniazd kilku słabeuszu po pierwszym oblocie 11 kwietnia to dzisiaj bym juz ich nie miał ,a tak to jest duza szansa ,że przyniosą miód w czerwcu i nawet moze jakiś odkład sie zrobi jeszcze z nich bo czerw maja kryty widac ,że zdrowy zwarty ,a poczatkiem marca myslałem ,ze bedzie wiosna i wszystkim rodzinom zamknąłem wentylacje dolne i górne ,ogołociłem też pszczoły z pokarmu we wrześniu ,nawet pszczoła zimowa po części przerabiała cukier wiem ,ze 10kg niektórym mogłoby nie starczyć ,na 12kg wszystkie przezyły bo tyle dałem ,rodziny nie były silne ,w tym roku zazimuje silniejsze to dostaną po 15 kg cukru ,a i tak sporo odbiore na wiosne ,ramki przydadzą sie do odkładów.

Wystarczy spojrzeć w nie tak odległą przeszłość by stwierdzić że praktycznie od ładnych "paru lat" w Polsce praktycznie w 100% ule były ocieplane. Również i zimy w zależności od miejsca stacjonowania pasieki bywały różne. I jakimś dziwnym "cudem" przetrwały do tej pory i mają się znacznie lepiej niż choćby u sąsiadów z zachodu gdzie dominują ule nie ocieplone. Problemem są późne pożytki (nawłoć) które skutecznie pobudzają matki do długiego czerwienia (bez większego znaczenia w jakim ulu ocieplonym czy też nie pszczoły się znajdują), utrudnia to prawidłową walkę z warrozą szczególnie że nie jest ona prowadzona systemowo (w jednym czasie we wszystkich pasiekach), dodatkowo u mniej doświadczonych pszczelarzy powstaje problem z prawidłową oceną zapasów zimowych. Wychowanie późnego czerwiu znacznie je uszczupla.

Hehe do tego jak dodamy i wprowadzimy w życie informacje z internetu jak to super można pszczelarzyć w ten czy inny sposób, o którym nie mieliśmy jak dotąd pojęcia i tak na prawdę w praktyce nie wiemy jak to wygląda - to nieszczęście gotowe.

Ale w sumie myślę że nie jest aż tak źle, fakt pszczoły mają pewne opóźnienie w rozwoju w stosunku do lat poprzednich i siła ich jest jakby mniejsza, ale i kwitnienie roślin również jest nieco opóźnione. W tym momencie zaczyna się masowo wygryzać już czerw i praktycznie z każdym dniem będzie pszczół coraz więcej. Myślę że za maksymalnie 5-10 dni będą nasze ule pełne pszczół i będą zdolne nosić do ula całkiem przyzwoite ilości nektaru z dopiero co rozpoczynającego kwitnienie np. rzepaku

minikron pisze:
To dobrze, że wśród pszczelarzy są różne opinie, różne sposoby gospodarki itp.
Moim skromnym zdaniem takie zdecydowane stwierdzenie, że winą za spadki należy obarczyć ocieplenie uli jest odważne i mocno kontrowersyjne. Do tego jak dla mnie nielogiczne, bo wynikałoby z tego, że pszczoły rozwój dostosowują do temperatury w bezpośredniej bliskości kłębu, bez oglądania sie na długość dnia, siłę rodziny, ilość zapasów itp.
Gdyby wziąć pod uwagę to, że w swojej historii przychodziło im żyć w różnych "ulach", jednych mocno ciepłych, innych mocno "przewiewnych" i potrafiły się dostosować do pomieszczenia tak, że przeżywały i miały się dobrze, to wyciąganie wniosków, że teraz giną, bo im jest ciepło, jest mocno naciągane.

Ja osobiście w ciągu całego roku nic nie zmieniam z ocieplaniem/oziębianiem, poduszki zawsze są na powałkach, wylotek zawsze otwarty na maxa.
Jakoś żyją, bidule...

Poduszki zawsze są na powałkach, wylotek zawsze otwarty na maxa.
To nie jest ocieplony ul. Zatwory boczne ze słomy plus tradycja słoma przed Wigilią w e wszystkie przestrzenie i przychodzi taka zima i jest bardzo źle. Przeżyłem wiele z pszczołami i moge powiedzieć że najlepiej zimują w cienkiej desce z osiatkowaną dennicą i tylko blaszanym daszkiem aż do pierwszego oblotu.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

polbart pisze:
Przeżyłem wiele z pszczołami i moge powiedzieć że najlepiej zimują w cienkiej desce z osiatkowaną dennicą i tylko blaszanym daszkiem aż do pierwszego oblotu.

Pozdrawiam,
polbart

Ja nie mam aż takiego doświadczenia. Mam i od kilku lat używam co prawda dennic osiatkowanych, ale będę sie z tego powoli wycofywał, tylko raz lepiej zimowały te na siatce, bodajże 3 lata temu, kiedy od połowy grudnia do kwietnia ule były zasypane śniegiem po dachy i w tradycyjnych był problem z wentylacją.
https://plus.google.com/u/0/photos/1176 ... 1971659937
Z czego ma wynikać ta "lepszość" zimowli w zimnych ulach? Z wyhamowania czerwienia? Przejrzyj, proszę, wpisy pszczelarzy z całej Polski z okresu drugiego ocieplenia ok. 10 kwietnia. Wszyscy, ci, co trzymają w ciepłych czy zimnych mówili jednym głosem: NIE MA CZERWIU, SĄ TYLKO JAJECZKA!!
Ocieplenie ula nie miało tu nic do rzeczy. W ciepłych i zimnych dokładnie to samo.
Pszczoły głupie nie są, nauczyły sie dostosowywać rozwój do pogody a nie do pomieszczenia w jakim żyją.
My możemy im tylko przeszkadzać, zmieniając co chwila warunki, psując to, jak sobie ul przygotowały. Dlatego ja nic im nie zmieniam, maja ciągle takie same warunki i do stałych warunków sie przygotowują, układając zapasy i kłąb.
Oczywiście mówie tylko o swoich pszczołach, swoim terenie, swoich ulach, swoim doswiadczeniu :)

Można zimować w ciepłych ulach ale już nie ścieśniać i nie docieplać na zimę tylko zrobić dostateczny dopływ tlenu.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

DamianN1995 pisze:
Pozostało tylko modlić się żeby chińczyki sztucznych pszczół nie wymyślili :(

\Nie trzeba czekać na chińczyków. W dzisiejszych wiadomościach na TVP1 przed 20-stą mówiono o zmniejszającym się pogłowiu pszczół w Polsce i jakiś profesor rozmawiał z P. redaktor i mówił on, że pracuje nad tzw. małymi helikopterami (5 cm długości) które to będą zapylały kwiatki. Maja zbierać pyłek z jednego kwiatu i roztrząsać go na inne. Nie wiem jak to będzie ale na pewno natury nie zastąpią.

Niedługo to w kartonowych pudełkach te swoje pszczoły będziecie zimować. A jak przeżyją bo jest to możliwe jak tylko będą zdrowe, młode i będą miały co jeść to powiecie jacy z was odkrywcy NOWEGO ULA.
Zimować można we wszystkim tylko jaki jest to wysiłek energetyczny dla pszczół i jakie przygotowanie do zimowli dla pszczelarza.
Na jesieni mnóstwo pszczelarzy chwaliło się ile to nawłoci zebrali a dzisiaj przeważnie ci sami płaczą, że pszczół nie mają(nie wszyscy). Od klilu lat w górach wyczekują pożądnej spadzi ( w zeszłym roku wystąpiła we wrześniu) i w tym swoim wyczekiwaniu zapominają o warozie i śierpniowym rozwoju pszczół.
Jak mamy ciepłą jesień to wiele błędów pszczoły wybaczą jak będzie tak jak ta ostatnia to uuuuuuu a tu jeszcze wiosna przypomniała dwa stare przysłowia w marcu jak w garncu i kwiecień plecień.

:D

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
DROBNY pisze:
Na jesieni mnóstwo pszczelarzy chwaliło się ile to nawłoci zebrali a dzisiaj przeważnie ci sami płaczą, że pszczół nie mają(nie wszyscy).
Ja należę do tych ujętych w nawiasie. Przyjeżdzam z wędrówek na zimowisko gdzie wokoło jest kilkadziesiąt hektarów nawłoci, po odiwrowaniu nadstawek (i tylko nadstawek) rozpoczynam karmienie inwertem do czasu aż przestaną go pobierać. Nie interesuje mnie miód jaki doniosły sobie do gniazda, jest ich. Zazimowałem 20 rodzin, przeżyło 20 rodzin. Faktem jest, że pomiędzy oblotem marcowym a połową kwietnia część trochę osłabła, ale obecnie z dnia na dzień jest dużo lepiej. Większość już zaczęła odbudowywać węzę i ramki pracy.

DROBNY pisze:
Od klilu lat w górach wyczekują pożądnej spadzi ( w zeszłym roku wystąpiła we wrześniu) i w tym swoim wyczekiwaniu zapominają o warozie i śierpniowym rozwoju pszczół.

I co jeszcze? Spadź jest co roku w górach przynajmniej w niektórych miejscach ,ostatnio kumpel mi opowiadał ,że kąpał się w wannie w miodzie spadziowym w 2011 tyle tego miał .

Sam czy z koleżanką?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
PASIG pisze:
I co jeszcze? Spadź jest co roku w górach przynajmniej w niektórych miejscach ,ostatnio kumpel mi opowiadał ,że kąpał się w wannie w miodzie spadziowym w 2011 tyle tego miał .

Chyba w ramach depilacji ciała :)

polbart pisze:
Sam czy z koleżanką?

:haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Bądżmy "nowocześni" :oczko: jak ma takie inklinacje to mógł równie przyjemnie czas spędzić w tej wannie z Kolegą :oops:

To dopiero w piątek ... chociaż podobno dzień zmienili :lol:

Pozdrawiam,
polbart

Uważaj bo Cię za ograniczenia czasowe mianują ....fobem, czy jakoś tak :lol: , teraz nie w piątek a codziennie :haha:

A skąd wiesz :?: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
A po takiej kąpieli miód do sloikow i do klienta :mrgreen:

Witam kolegów ,jestem tu nowy mam 37 lat na internetach za bardzo się nie znam ,ale na pszczołach to już się dorobiłem sporego majątku .Średnia roczna to 11,5 tony ,a zacząłem 15 lat temu zawodowo i czas na emeryturkę i odpoczynek lub na inny biznes mniej stresujący i pozbawiony wysiłku fizycznego bo lata już nie te młodzieńcze. Czas jeszcze na małżeństwo i na spłodzenie syna bo nie miałem okazji .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
tadziu pisze:
Czas jeszcze na małżeństwo i na spłodzenie syna bo nie miałem okazji .

No to bierz się chłopie do życia ale najpierw się wyśpij :thank: :thank:
Tu jeden Gość na forum ma córkę na wydaniu -tak przynajmniej pisał zimą :lol: :lol: :lol: Może się dogadacie

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Wracając do tematu kalkulacji rentowności pszczelarzenia. Dopiero zaczynam więc wiedza o przychodach może być cokolwiek mizerna ale o kosztach....
Koszty jednorazowe:
- Zakup uli 5 X 240 = 1200 PLN
- Drobny sprzęt pasieczny ok. 300 PLN
- Węza, ramki 500 PLN
- Miodarka 2000 PLN
- Stół do odsklepiania 600 PLN
- Okłady 5 X 180 = 900 PLN
Razem koszty jednorazowe 5 500PLN
Koszty stałe w trakcie 4 lat:
- zakarmianie zimowe 4 lat X 5 rodzin X 12kg X 3PLN = 720 PLN
- Apiwarol 4 lat X 50 PLN = 200 PLN
- koszt matek 2 lata X 5 matek X 50 PLN =500 PLN.
Razem koszty stałe 1420 PLN
Po stronie kosztów 6 920 PLN (prawdopodobnie nieznacznie niedoszacowane)
Po stronie przychodów (prognozowane jedynie przychody z miodu) 4 lata pszczelarzenia / 3 lata miodobrania X 20 kg X 25 PLN X 5 rodzin = 7 500 PLN.
Zysku pozostaje max.580 PLN na ew. pokrycie kosztów niedoszacowanych lub wydarzenia nieprzewidziane (osypanie rodziny, choroby itp.) i może jeszcze zostanie na flaszkę....Ale tylko jedną.
Z moich obliczeń jeżeli nie popełnię kardynalnych błędów w hodowli na czysto mogę wyjść dopiero w 5 roku pszczelarzenia. Czy w mojej kalkulacji jest jakaś luka?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
imphotep40, małe jest
policz miodu 40kg (suma z trzech miodobrań) i będzie bliżej rzeczywistości obrazującej początkującego pszczelarza (jakim jestem w północno-zachodniej Polsce).
Dodatkowo możesz wywalić koszt cukru jeśli stoisz w okolicy nawłoci, a i tak wychodzi te 40kg... z cukrem na zimę i odebraniem całej nawłoci to 50kg

Zakładasz gospodarkę stacjonarną (koszty paliwa, utrzymania pojazdu), nie uwzględniasz amortyzacji sprzętu, przyjmujesz cenę cukru na 3zł, a w ciągu ostatnich 2 lat taka cena była raczej wyjątkiem niż regułą. Nie liczysz kosztów pracy (a przecież zamiast siedzieć w pasiece mógłbyś zarabiać gdzie indziej - mówimy o podejściu zawodowym, a nie hobbystycznym) oraz ubezpieczenia (ew. wpisowego, ulowego, frycowego czy co tam wymagają z danin w związku).
Z drugiej strony matki możesz kupować NU i koszty spadną o połowę. Apiwarol chyba jest refundowany, więc jeśli wystąpisz o refundacje to cośtam urwiesz.
Co do zbiorów miodu to Sol Bąk proponuje żeby dać 40-50kg/ul jeśli dobrze zrozumiałem. I tu się nie zgodzę bo przy odrobinie pecha, kilku błędach trudno jest wyjść powyżej 10kg/ul. No ale jak już umiesz i masz dobrą okolicę/wędrujesz to te 50kg z ula nie będzie jakimś wyczynem.
Szczerze mówiąc to jak robiłem dla siebie takie rachunki to mi wychodziło że by się szybko koszty zwróciły to trzeba by mieć 20-30 rodzin (koszty startowe oczywiście) i co ważne, te rodziny musiałyby być w miarę poprawnie obsługiwane. Ale bez umiejętności istnieje szansa na osypanie się rodzin, rozwój chorób itd. Tak więc zaczynać od 20 rodzin też jest bez sensu.
To tyle z punktu widzenia greenhorna przed pierwszą zimowlą.

Panowie prosta zasada, żeby wyciągnąć to trzeba wsadzić :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
imphotep40 pisze:
Czy w mojej kalkulacji jest jakaś luka?

W ramach kreatywnej księgowości zmień okres amortyzacji sprzętu z 5 lat na 10 i od razu powieje optymizmem :)

P.S. 5 uli to się nazywa "hobby", do którego z definicji dopłaca się bez zbędnego marudzenia.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: brak
widać że już nie macie roboty przy pszczołach :haha: :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
CYNIG pisze:
W ramach kreatywnej księgowości zmień okres amortyzacji sprzętu z 5 lat na 10 i od razu powieje optymizmem :)

P.S. 5 uli to się nazywa "hobby", do którego z definicji dopłaca się bez zbędnego marudzenia.
Święte słowa ,na którymś z forów pszczelarskich kiedyś czytałem taki post : Pszczoły mam już trzy lata i do tej pory nie miałem miodu koledzy powiedzcie mi jak to zrobić ? :haha: :haha: :haha:

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

imphotep40 pisze:
Czy w mojej kalkulacji jest jakaś luka?

Hehe pszczoły to nie cegły, nie da się niczego na 100% oszacować szczególnie że jeszcze ich nie masz z tego co wywnioskowałem.

Ale mogę powiedzieć tak - pomagałem w wyposażaniu nie jednej pasieki i jeszcze nikt w perspektywie kilku lat nie żalił mi się że jest na minusie.

Tylko jest jedna zasada jeśli jeszcze nie macie pszczół, inwestować trzeba dość ostrożnie, wielki rozmach na początku nie jest tu wskazany.

Ule na jakich gospodaruję: brak
polskipszczelarz pisze:
nikt w perspektywie kilku lat nie żalił mi się że jest na minusie
A kto Ci się przyzna że dokłada, jak na forum po 40kg z odkładów targają, a 100 kg to nic nadzwyczajnego z produkcyjnej .

pewex pisze:
A kto Ci się przyzna że dokłada, jak na forum po 40kg z odkładów targają, a 100 kg to nic nadzwyczajnego z produkcyjnej .

Fakt na forum takie wyniki osiąga się bez żadnego napinania :) :) :)

Raczej moja wypowiedź wynikała z częstych rozmów osobistych i telefonicznych z tymi pszczelarzami niż z tego co piszę się na forum.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
CYNIG pisze:

A większość z nas od podobnych, a nawet mniejszych ilości zaczynała :lol:
Pozdrawiam tczkast

Zgoda. A wiąkszość z tych co skakali w zbyt głęboką wodę się potopiła.

Fakt - pszczelarstwo jest jak poker, nawet jak sezon nie dopiszę (karta nie idzie), z pszczołami jesteśmy dalej i marzymy jak to cudownie będzie w przyszłym roku (odegramy się w następnym rozdaniu) :) :) :)

Jak w jednym tak w drugim przypadku przeważnie zawsze źle się kończy jak "GRA" się va bank :) :) :)

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Zgoda. A wiąkszość z tych co skakali w zbyt głęboką wodę się potopiła.
Gdybym w pierwszym roku mojego pszczelarzenia miał 10 uli to chyba bym się zapłakał , Tak że kol . kolopik ma absolutną rację .

wiesiek33 pisze:
Gdybym w pierwszym roku mojego pszczelarzenia miał 10 uli to chyba bym się zapłakał

Ja miałem tą "dobrą" sytuacje, że od mojego urodzenia pasieka liczyła przynajmniej kilkadziesiąt (blisko setki) rodzin.

Teraz często mówię jakbym miał z 10 -20 uli to tak jakbym ich w ogóle nie miał :)

Ps. Widać, że się pszczelarze zaczynają nudzić, zaczynamy luźne tematy.

Awatar użytkownika

Zobaczymy co to będzie początkiem stycznia, gdy popijając gorące kakao będziemy patrzeć w okna.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
adriannos pisze:
Zobaczymy co to będzie początkiem stycznia, gdy popijając gorące kakao będziemy patrzeć w okna.

W styczniu to już będziemy szykować miodarki na miód z wierzby i lokówki na pierwsze serie matek :haha:

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

adriannos pisze:
Ja zmoich okien widzę swoją pasiekę a nawet pszczoły przed wyltkiem .Moze którogoś pięknego wieczoru pobijemy rekord bo już się zestarzał.
Najwięcej użytkowników (232) było online 22 lut 2011, o 09:44

Awatar użytkownika

Dobrze, że ja nie mam problemu z utrzymania się z pasieki.
Mam kilka uli na własne potrzeby, nie zajmuję się sprzedażą miodu, a wszelkie prace przy ulach traktuję hobbystycznie, bo lubię oglądać te małe pracowite stworzonka :D
Nawet jeśli dopłacam do interesu, to z nich nie zrezygnuję, bo oprócz miodu zapylają mi kwiaty w sadzie i ogrodzie. Sąsiedzi też pośrednio z tego korzystają :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]