FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 19:00 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Mam na mysli PL ,z tego co wiem jak jest rolna to niemozna postawic trwale zwiazanego z gruntem wiem to od sasiada bo ma kolo domu dzialke rolna i na niej nie mogl postawic altany na fundamencie

henry

henry650, ale jest tak jak napisał asan, musisz mieć siedlisko gospodarcze by postawić coś do 35 metrów bez projektu i na fundamencie. Na gołej działce budowlanej nie możesz bez pozwolenia i projektu. Ja na rolnej też takiego nie mogę jedynie do 25 metrów bez pozwolenia i projektu jedynie na zgłoszenie.. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Dokładnie czytałem o tym ponad rok temu, ale w przepisie była mowa o budynku na cele rolnicze, uzupełniającym zabudowę siedliskową.
IMHO to wyklucza działkę nie będąca siedliskiem, z drugiej strony można by spróbować na głupa złożyć zgłoszenie o planowanej budowie takiego obiektu. Jak w ciągu 30dni nie wystąpią ze sprzeciwem to można stawiać (chociaż wiadomo że u nas mogą sie obudzić później Cię ciagać po kolegiach i sądach.)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Cytuj:
Art. 29.
1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających za-budowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:
a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,
b) płyt do składowania obornika,
c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,
d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wyso-kości nie większej niż 4,50 m,
e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;
2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekra-czać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie-poszerzane
Cordovan napisał
Cytuj:
Jak do tej pory (bo podłączyli mi prąd jeszcze w tym tygodniu) całość pochłonęła ok 80.000 zł gotówką bez kredytu licząc włącznie z zakupem gruntu. :wink:

a ile kosztowało Cię podłączenie prądu
i jak to się ma do podłączenia do budynku gospodarczego, jeżeli nie ma budynku mieszkalnego na działce :?:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie-poszerzane
a co do domku na pasiece proponuję domek z płyt warstwowych
(patrz moje pasieki , link poniżej )
tani, szczelny, kiedy trzeba chłodno ( latem), i ciepły gdy chłodniejsze dni.

przy kupnie tych płyt po przecenie (za część metrażu płaciłem 20zł za metr)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
nusiu, z tego co ja się orientowałem u nas (Szczecin) to sytuacja wygląda tak:
jeśli w odległości do 200 m od Twojej działki jest linia to Ci podłączą skrzynkę przy standardowej opłacie ( ok. 2200 zł)
natomiast jeśli jest dalej jak 200 m, to za każdy następny metr bieżący ty płacisz 40 zł/netto + opłata jak wyżej.
Także najlepiej by było do 200 metrów.
Odrębnym problemem jest wybór taryfy - bo można prosić o podłączenie prądu budowlanego - wtedy dużo się płaci miesięcznie
ale można też prosić o podłączenie 1kv, bo potrzebujesz np. do kosiarki.
Tyle ja się doczytałem, bo stoję przed podobnym dylematem.
Ciekawa dyskusja, dobrze, że ten temat ruszony. :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jest jeszcze nieraz proponowana taryfa dla"działkowiczów" kiedyś opłacalna ale obecnie przy większym zużyciu wychodzi strasznie drogo ,być może jest to ta wersja z 1kv ?

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Cordovan wiesz nie jestem za bardzo w temacie przepisow bo 11 rok mnie niema w kraju ,wiedzialem tylko to od sasiada bo chcial cos zrobic kolo domu ale na rolnej dzialce a ja na swojej budowlanej mam juz budynki wiec nie mam problemu z postawieniem pisze pismo do powiatu szkic na mapce i 1 miesiac czekania jak nikt nie kwestionuje to rura

henry

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
W przyszlym roku maja uproscic Prawo Budowlane .I to juz w 1 kwartale . Bedzie mozna stawiac budynki bez pozwolenia.
http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,14 ... #BoxBizTxt

nusiu pisze:
a ile kosztowało Cię podłączenie prądu
i jak to się ma do podłączenia do budynku gospodarczego, jeżeli nie ma budynku mieszkalnego na działce
Nie wiem czy to będzie wykładnią na całą Polskę ale u mnie za samo przyłącze o mocy 7KW bo takie mi wystarczy bym miał gniazdko 230V i siłę 380V kosztowało ok 1200 zł. Kolejna sprawa to położenie WRZ czyli linii od przyłącza do domu czy budynku gospodarczego. W moim przypadku pracownia postawiona jest 30 metrów od ulicy a tym samym od skrzynki z licznikami musiałem dać 35 metrów kabla i to zawyżyło koszt. Kabel kosztuje 15 zł netto metr, jak masz bliżej zyskasz. Mnie WRZ kosztował 1300 zł a całość 2500 zł łącznie. W umowie przedwstępnej z energetyką i w samym wniosku zaznaczyłem iż działka jest rekreacyjna ( w papierach jest rolna) i dlatego zakładałem odrazu przyłącze docelowe bo jak wpiszesz że działka budowlana (jeśli taką masz to klops chyba że budynek już stoi a budowa jest zakończona) narzucą ci że masz mieć przyłącze budowlane (czasowe do zakończenia budowy) i wtedy płacisz sporo więcej za pobór mocy niezależnie czy z niej korzystasz czy nie (opłata stała) za samą energię też płacisz więcej.

nusiu pisze:
a co do domku na pasiece
stawiam z Maxa. Ma być całoroczny mały domek bez zgłoszenia też 25 metrów na dole (salonik z łazienką i aneksem kuchennym) i tyle samo na górze (dwie sypialki), w kalenicy nie przekraczający 4,80 metra. Jak dla mnie starczy bo przeprowadzać się tam nie zamierzam na stałe teraz a jak dożyję emerytury to taki domek mi starczy. Obok tego postawię gospodarczy z kotłownią też 25 metrów i zgodnie z wytycznymi z Starostwa iż mogę na swojej działce postawić 3 takie budynki tyle będzie stało. Oczywiście w dokumenty zgłoszeniowe do Starostwa należy wpisać każdy taki budynek jako gospodarczy, wtedy się nie czepiają, bo jak wpiszesz domek rekreacyjny już inaczej coś jest zdaje się o ile pamiętam jak to przechodziłem w momencie biurokratycznej wojny w składaniu papierów. Masakra z tymi dokumentami, więcej pozwoleń, zezwoleń, zaświadczeń i nerw przy tym straconych niż to warte. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]