FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 lipca 2025, 17:31 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Chciałbym dowiedzieć się co według waszej opinii i doświadczenia polecilibyście poczatkującemu pszczelarzowi ul ostrowskiej czy wielkopolski 1+3 półnadstawki?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
2 takie i 2 takie, po 2 sezonach będziesz wiedział co ci pasuje

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Jeśli masz bogate pożytki i pszczoły mają możliwość zapełnić bez większych problemów korpus ostrowskiej miodem, można się pokusić o ten typ ula, ale jeśli z pożytkami jest raczej ubogo to wybrałbym 5 X 1/2 wlkp.

Ps. Jeśli już miałbyś decydować się na Ostrowskiej to pomyśl o warszawskim poszerzanym korpusowym, moim zdaniem lepsze rozwiązanie.

seban1237,
Radzę zacząć z wysokiego "C"
Ul segmentowy, jedna ramka w pasiece. Wysokość ramki 13-18 cm.Typ nie ma większego znaczenia.
Że trudniejsze zimowanie ? Bzdury tych co takiej gospodarki nie próbowali. Do tego odpada kupa niepotrzebnych klamotów.

ostrowskiej jest ciekawy ale zniechęca mnie ta zimowla na 2 korpusach i nietypowa ramka mało aksesoriów do ula i może być problem z odkładami.
Ale pożytki nie są olbrzymie.
Przyznam że bardziej interesuje mnie 1+3 z uwagi na duży wybór dodatków czy łatwa zimowla.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
seban1237 pisze:
ul ostrowskiej czy wielkopolski 1+3 półnadstawki?
Skoro wybór tak zawężony że bierzesz pod uwagę tylko takie rozwiązania to ja bym wybrał 1+3 wielkopolski. A jeszcze lepiej ramkę h 18 cm. lub każdy inny o niskiej ramce poniżej 20 cm.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

kolopik pisze:
seban1237,
Radzę zacząć z wysokiego "C"
Ul segmentowy, jedna ramka w pasiece. Wysokość ramki 13-18 cm.Typ nie ma większego znaczenia.
Że trudniejsze zimowanie ? Bzdury tych co takiej gospodarki nie próbowali. Do tego odpada kupa niepotrzebnych klamotów.

kolopik wiem że ten typ gospodarki jest nowoczesny bo mamy jedną ramkę ale ja zaczynam także na razie nie chce eksperymentować.

wiesiek33 pisze:
seban1237 pisze:
Skoro wybór tak zawężony że bierzesz pod uwagę tylko takie rozwiązania to ja bym wybrał 1+3 wielkopolski. A jeszcze lepiej ramkę h 18 cm. lub każdy inny o niskiej ramce poniżej 20 cm.

Możesz napisać coś więcej?

Jednak mam wątpliwości czy podołam gospodarce w 1+3 ale czasem pomogą koledzy z forum więc myślę że dam rade.
Jak do tej pory dobrze pracowało mi się na lezaku.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
seban1237, w ostatnim czasie na forum napisano już bardzo dużo na temat uli korpusowych (to takie tematy dyżurne) masz w praktyce całą zimę na zastanawianie się. Przeczytaj to co już jest na forum to będziesz wiedział o jakie szczegóły się dopytać.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

seban1237 pisze:
kolopik wiem że ten typ gospodarki jest nowoczesny bo mamy jedną ramkę ale ja zaczynam także na razie nie chce eksperymentować.

Tak czy tak zaczynasz. To odpowiedz sam sobie na pytanie; Czy chcesz się uczyć dokładnie jednej gospodarki, czy kilku ale po łebkach ?

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
seban1237, dwa wymiary ramek na początek to zło. Zaczynam i w przyszłym roku będę mieć już trochę ramek. Ale w tym był dramat, o potrzebowałem 1/2, a miałem całą. Potrzebowałem 1/1, a miałem 1/2. Ciąć szkoda było bo brakujewszystmiego.
Nie powiem gospodarka 1+3*1/2 bardzo mi się podoba, ale już zamowilem l3/4 do testów. Chcę jednej ramki :-)

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Tak czy tak zaczynasz. To odpowiedz sam sobie na pytanie; Czy chcesz się uczyć dokładnie jednej gospodarki, czy kilku ale po łebkach ?

Gospodarka na jednej ramce jest prosta , przyjemna i efektywna . Wbrew pozorom jest o wiele mniej pracy jak z z wielkopolskim 1 +3 nie będę nawet się starał opisywać w tej chwili dlaczego bo to temat na poemat . Wiem że niektórzy zniechęcili się do tego typu ula ale myślę że to dlatego że nie zrozumieli podstaw. Ja na moim DanLanie zacząłem wiosną tego roku i jestem bardzo zadowolony teraz chętnie pozbył bym się wielkopolskich 1+3 pewnie z czasem je przerobie .

wiesiek33 pisze:
kolopik pisze:

Gospodarka na jednej ramce jest prosta , przyjemna i efektywna . Wbrew pozorom jest o wiele mniej pracy jak z z wielkopolskim 1 +3 nie będę nawet się starał opisywać w tej chwili dlaczego bo to temat na poemat . Wiem że niektórzy zniechęcili się do tego typu ula ale myślę że to dlatego że nie zrozumieli podstaw. Ja na moim DanLanie zacząłem wiosną tego roku i jestem bardzo zadowolony teraz chętnie pozbył bym się wielkopolskich 1+3 pewnie z czasem je przerobie .

wiem najbardziej z jednego typu ramki podoba mi się ostrowskiej tylko zniechęca mnie ta zimowla na 2 korpusach.
I utrudnienie z kupnem odkładów bo większość ma wielkopolskiej.

seban1237 pisze:

Są jeszcze pakiety i rójki.

kolopik pisze:
seban1237 pisze:

Są jeszcze pakiety i rójki.

wiem no i moge uzgodnić sobie na jakiej ramce chciałbym odkład.

Awatar użytkownika

seban1237 pisze:
wiem najbardziej z jednego typu ramki podoba mi się ostrowskiej tylko zniechęca mnie ta zimowla na 2 korpusach.
Ul ostrowskiej ma za wysoką ramkę do zimowania na dwóch a za niską żeby zimować na jednym , w lecie na gniazdo jeden za mało dwa za dużo , jak dla mnie jest to nie udany eksperyment . Ale cóż każdy chce po sobie coś pozostawić . :!:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Kolego.. ja zaczynałem 2 lata temu od WZ. Na rok następny dorobiłem do WZ nadstawkę 20x20 i 20 sztuk w nadstawce. Po sezonie przeszedłem na WLKP zarówno w zestawieniu 21+/2 jak i 1+3x1/2. Po kolejnym sezonie również i tych się pozbyłem. Przeszedłem na WLKP 18cm wysokie.. i na kolejny sezon szykuje korpusy, choć teraz wybrałbym jednak ramkę szerszą i niższą.. około 16cm - czyli pewnie wyszłoby coś w rodzaju dadana 1/2.. Koniecznie korpusowe. Na forum dostaniesz wszystko, węzę, pakiety, odkłady, ramki.. to już nie problem.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Z kupnem to może nie, ale spróbuj sprzedać odkłady na ramce 14cm, lub na 18 cm. Póki co to jest nowość w pszczelarstwie i albo ten system przejdzie albo i nie. Można za przykład podać ule Apipol i Ostrowskiej które miały być idealne (Ostrowskiej) a jednak nie zostały przyjęte. Np Polbart zachwala jak tylko może l3/4, tyle że nie sprzedaje odkładów. Co do wyposażenia ula to mamy tylu producentów że u kogo chcesz zrobi Ci co chcesz w każdym wymiarze. Takie jest moje zdanie i tego się trzymam po ukierunkowaniu mnie przez kolegę z forum Krzyśka (Xsiek) na ule wlkp 1 plus 3 x 1/2. A za kilka sezonów czas pokaże który system pozostanie najpopularniejszy.
Mam takie spostrzeżenie, które może być błędne: ramka 18 cm zaczęła być wprowadzana do pasiek odkąd Tomek Miodek ją u siebie zastosował i to samo z l3/4 odkąd Polbart ją rozreklamował

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Dominikkuchniak pisze:
Z kupnem to może nie, ale spróbuj sprzedać odkłady na ramce 14cm, lub na 18 cm. Póki co to jest nowość w pszczelarstwie i albo ten system przejdzie albo i nie. Można za przykład podać ule Apipol i Ostrowskiej które miały być idealne (Ostrowskiej) a jednak nie zostały przyjęte. Np Polbart zachwala jak tylko może l3/4, tyle że nie sprzedaje odkładów. Co do wyposażenia ula to mamy tylu producentów że u kogo chcesz zrobi Ci co chcesz w każdym wymiarze. Takie jest moje zdanie i tego się trzymam po ukierunkowaniu mnie przez kolegę z forum Krzyśka (Xsiek) na ule wlkp 1 plus 3 x 1/2. A za kilka sezonów czas pokaże który system pozostanie najpopularniejszy.
Mam takie spostrzeżenie, które może być błędne: ramka 18 cm zaczęła być wprowadzana do pasiek odkąd Tomek Miodek ją u siebie zastosował i to samo z l3/4 odkąd Polbart ją rozreklamował
Zgadzam się z kolegą a zwłaszcza ze stwierdzeniem o sprzedaży odkładów.Ze statystyk wynika że najpopularniejszym ulem na świecie jest dadant .A Polsce wielkopolski.Widocznie coś w tym jest .Trudniej się płynie pod prąd.Ja u siebie mam wielkopolskie 1+3 1/2 .Dla mnie przy słabych pożytkach to dobre rozwiązanie.

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
Ja jestem zwolennikiem ramki wielkopolskiej skróconej do 18cm.Dla mnie najważniejszym aspektem przemawiającym za 18 ,pomijając wcześniej wymienione zalety jest bezproblemowa wymiana ciemnych przeczerwionych ramek w gnieździe na świeżą nie przeczerwioną woszczynę.
Dopóki korpus gniazdowy w standardowym ulu WLK nie jest do końca zapełniony bezproblemowo dodaje się ramki z węzą.Gdy korpus gniazdowy jest pełny zaczynają się problemy z wymianą ramek gniazdowych na ramki z węzą do odbudowy bo nie ma gdzie przenosić nadmiaru ramek z gniazda i trzeba kombinować, co wcale nie jest takie proste.
Ul WLK ze skrócona ramką do 18 cm jest bardziej higieniczny z uwagi na bezproblemową wymianę ramek gniazdowych na świeże w 100% w jednym sezonie.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
balwro, trochu Cię nie rozumiem... co za różnica czy 18 czy standardowy wlkp w kwestii wymiany ramek, można gospodarować też na pełnych korpusach jak ktoś chce i idzie takim tokiem rozumowania... najprościej robić odkłady i problem rozwiązany... tylko na wlkp sprzedasz bez problemu a na 18 już zaczynają się schody... u siebie przerzucasz przeczerwione ramki do miodni i z tego miód wirujesz... ja w miodni mam ramki dziewicze i nie przeczerwione i miód z takich ramek pozyskuje...

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
seban1237, a dlaczego masz niby zimować na 2 korpusach Ostrowskiej? Maja ramkę 210 i zimują na 1 i jest ok. Ja tez dopiero będę testował ramkę Ostrowskiej i myślę że powinna się sprawdzić. Miałem iść w jakąś obniżona WKP ale mam serdecznie dość ramki niestandardowej a tez interesuje mnie 1 ramka w pasiece. Choć przy moich korpusach nie problem obniżyć je np do 18 - zobaczymy - więcej będę wiedział za rok

Zapomniałem dodać że jeśli ktoś jest początkujący to przez kilka lat będzie powiększał pasiekę, ale w pewnym momencie osiągnie taki punkt że odkłady/pakiety będzie musiał sprzedawać/rozdawać. Tak jak Olemiodek napisał, tak gdzieś czytałem że na świecie są dwa typy uli Dadant i Langstroth, co więcej w danym kraju tylko do tego typu ula producenci robią elementy i nic po za tym, a w Polsce jest z 15 bo co komu się umyśli to robi, zachwala, inni próbują i co jakiś czas ktoś pyta jaki typ ula wybrać. Lub że ktoś miał 4 typy a teraz piąty próbuje i zobaczy jak mu wyjdzie.
A np ramka wlkp 18cm, jest minimalnie mniejsza od 1/2 dadanta. Jeśli da się prowadzić pasiekę w ulach wielokorpusowych 1/2 dadanta to po co wprowadzać ramkę wlkp 18cm?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Nie wiem, czy np. Niemcy to już świat, ale tam widzi mi się, że jest w sprzedaży więcej typów uli, niż piszesz: http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/1

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Dominikkuchniak pisze:
w pewnym momencie osiągnie taki punkt że odkłady/pakiety będzie musiał sprzedawać/rozdawać.

Niekoniecznie, robisz odkład, stawiasz na pasieczysku, rozwijasz, karmisz na zimę.. po wrzosie przywozisz rodzinkę i łączysz.. z 2 masz jedna silną, zakarmioną i na wiosnę korzystasz.. to nie argument.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
seban1237 pisze:
[/quote]wiesiek33A co Ty masz do rami 360X200 piszesz aby poniżej 200

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Dominikkuchniak, a jak myślisz czy takie mają robić jak Ty masz czy takie jak ja mam, dla mnie to są moje najlepsze ule i najlepiej mi się w nich pracuje to dlaczego mają takich nie robić a tylko takie jakie mają inni którzy też sobie chwalą. Nie można wrzucić wszystko do jednego worka, jeden lubi audi a drugi opla i który ma zostać?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
marcyha,
W ostatnim pszczelarstwie jest artykul o pszczelarstwie wloskim i mozna sie z niego dowiedziec, ze u nich 90% uli to dadanty.

Bo są chytrzy i chcieli mieć dużo miodu stad duza ramka

Ule na jakich gospodaruję: inny
8) ramki o wysokości 18 cm są w polskich pasiekach od kilkudziesięciu lat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Panowie ujednolicenie ramek czy jak kto woli uli, pozwoli na obniżenie kosztów przy produkcji wszelkiego rodzaju sprzętu.Uprości obrót odkładami i samymi rodzinami pszczelimi.No ale my jako naród dający sobie radę w każdych warunkach, mamy własne zdanie i chwała nam za to.

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Ok póki co wycofuje się z tego co napisałem o produkcji uli w innych krajach, bo nie mogę znaleźć źródła informacji które o tym mówiły. :thank: Co do łączenia, no fakt to jest dobry pomysł. Ale np mając pasiekę stacjonarną 50 pni, w każdym roku będziemy powtarzać tą czynność? Nie wszyscy mają wrzos, czyli późny pożytek po którym pasowało by rodziny wzmocnić na zimę.
Olemiodek ma rację, dlatego w tym kierunku idzie agencja dająca dofinansowanie na 3 typy uli. Kilka razy nie tylko w Polsce próbowano ujednolicić ule na dany kraj no ale marny tego efekt.

Ule na jakich gospodaruję: inny
:haha: od 120 lat nasi pszczelarze robią nowe, wspaniałe i najdoskonalsze ule o najróżniejszych ramkach, każdy jest rewolucyjny i sam miód nosi :pl: i jest ciekawie :D

olemiodek pisze:
No ale my jako naród dający sobie radę w każdych warunkach, mamy własne zdanie i chwała nam za to.

A mnie się wydaje, że to zubożenie pożytków wymusza zmianę wielkości ramki.
Monokultury rolne i chemizacja wygnały pszczelarzy z raju pożytkowego, została przerwana ciągłość pożytków. Pożytki zrobiły się krótkie, nie ma w zbożach kwitnących chwastów, nie ma czerwonych koniczyn bo krowy przeniosły ze wsi do ZOO. Takie coś przestało sprzyjać dużej ramce.
I masz rację. Szkoda tylko, że tak mało jest tych co to własne zdanie mają. Większość się zmian boi i ułudnie tkwi w twierdzeniu, że duża ramka to dużo miodu.
Ja się na własnej skórze przekonałem, że jest odwrotnie.

kolopik pisze:
A mnie się wydaje, że to zubożenie pożytków wymusza zmianę wielkości ramki.
Monokultury rolne i chemizacja wygnały pszczelarzy z raju pożytkowego

A napiszesz dlaczego usmany, mający monokultury na skalę nie spotykaną w .pl używają dużej ramki ?

No ale u nich jedna monokultura to nasze województwo.
A ja wiem czy LN to taka duża ramka ? Spora ale za to szeroko niska.

kolopik pisze:
No ale u nich jedna monokultura to nasze województwo.

Ale ich pszczoły nie latają szybciej i dalej niż nasze. Jak postawisz w motokulturze np rzepaku to czy w USA, UA czy w RP będzie tak samo.

Cytuj:
A ja wiem czy LN to taka duża ramka ? Spora ale za to szeroko niska.

Ale to się przekłada na operacja korpusowe, ludzie twierdzą że u nas L jest za duży. BTW drugim bardzo popularnym ulem w USraju jest dadant.

A jeśli idzie o obniżenie ramek to apipol ma cały system, ale jakoś nie znalazł on specjalnie uznania na szerszą skalę.
Zresztą większość ramek polskich pszczelarzy odejdzie razem z nimi, bo popularności nie zdobędą. Nowym pszczelarzom zależy na łatwości zakupu odkładu, części, węzy i dostępności literatury. Starzy nauczyli się gospodarować na swoich ulach i nie widzą sensu ładować kasy w niepopularne wynalazki. Sam pisałeś że u Ciebie rozmiar ramki nie wynikał z głębszych przemyśleń, tylko chodziło o przecięcie posiadanej ramki na pół. Bo tanio i szybko, a straty małe.
No i jak czytam to masa modyfikacji polega na ujęciu/dołożeniu centymetra do wymiaru. Żeby było nietypowo, albo wyniknęła z powodu błędów w czasie budowy ula. Prawie jak w żarcie o budowniczym kolei w Rosji, który zapytał cara czy chce mieć tory takie jak wszyscy czy szersze. Carowi się wyrało "a na chu.. mi szersze tory?" no to mu zrobił o tyle szersze ;)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
asan pisze:
A napiszesz dlaczego usmany, mający monokultury na skalę nie spotykaną w .pl używają dużej ramki ?

Duże monokultury = wędrówki na duże monokultury.

asan pisze:
to mu zrobił o tyle szersze

szersze tory robiono później ze względów strategicznych.

Podatki:https://taxfinlaw.pl/podatkowyprzewodnik

https://g.co/kgs/8mMWUvQ

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Większość się zmian boi i ułudnie tkwi w twierdzeniu, że duża ramka to dużo miodu.
Ja się na własnej skórze przekonałem, że jest odwrotnie.

Czyli mała ramka = dużo miodu. Genialne.
A mi mówili, że ul (ramka) miodu nie nosi.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Dlaczego u nas jest misz masz bo każdy albo prawie każdy potrafi sam coś zrobić i dąży do tego aby było jak najtaniej... Na zachodzie jak jeden nauczył się składać gazety w fabryce tak nie w głowie mu robienie uli... Kupuje gotowe... i nie myśli nad tym czy taka ramka lepsza czy może inna...

a i jeszcze jedno ktoś mi kiedyś powiedział to nie ul, ramki czy pszczoły są chujowe to pszczelarz jest dupa...

asan pisze:
Nowym pszczelarzom zależy na łatwości zakupu odkładu, części, węzy i dostępności literatury.

Pisałem wyżej, że oprócz odkładów są pakiety i rójki a jak będą chętni na zakup na nietypowej ramce to i producenci odkładów szybciutko to zauważą natomiast części i węza jest na telefon na "wczoraj" nie rozumiem jednak co literatura ma do typy ula.
asan pisze:
Sam pisałeś że u Ciebie rozmiar ramki nie wynikał z głębszych przemyśleń, tylko chodziło o przecięcie posiadanej ramki na pół. Bo tanio i szybko, a straty małe.

To nie do końca dokładnie czytałeś lub czytałeś wybiórczo.
U mnie rozmiar ramki a co za tym idzie ciężar korpusa wynikł głównie z urazu kręgosłupa. To był główny powód moich poszukiwań.
A że wyszło jak wyszło to się teraz bardzo cieszę. I ten jeden centymetr wcale mi nie przeszkadza, zawsze ten mój segment jakiś pszczelarz osiłek może ode mnie odkupić na nadstawkę do swoich korpusów.
Moduł nie został zmieniony, pasuje do Wpol jak ulał.

kolopik pisze:
Pisałem wyżej, że oprócz odkładów są pakiety i rójki

No są, w zeszłym roku nie znalazłem ogłoszenia rójke sprzedam, pakiety to są dostępne dość późno i też nie są u nas zbyt popularne.

Cytuj:
a jak będą chętni na zakup na nietypowej ramce to i producenci odkładów szybciutko to zauważą natomiast części i węza jest na telefon na "wczoraj" nie rozumiem jednak co literatura ma do typy ula.

To idzie raczej w drugą stronę, jeśli niska ramka się spopularyzuje wśród starych to i nowi będą ją wybierać.
A książka o specyfice gospodarowania w takim czy innym ulu na pewno na początek ułatwi życie i rozwieje część wątpliwości. O wlkp, warszawskich, ostrowskiej, a nawet apipolu możesz znaleźć materiały, o cudakach nic. I zapomnij że pół zycia albo dłużej zajmujesz się muchami. Pomyśl jak wół cieleciem był ;)

Ani Wielkopolski ani Ostrowskiej teraz ramka 20 czy 18 cm. ale w zamian więcej korpusów co daje więcej możliwości w gospodarowaniu.

Awatar użytkownika

asan pisze:
jeśli niska ramka się spopularyzuje wśród starych to i nowi będą ją wybierać.
Nie licz na to że ktoś mając kilkadziesiąt rodzin i 60+ będzie zmieniał typ ula lub ramki , Pomijając kol. KOLOPIKA któremu chwała za to że szczerze pisze co myśli a to młodzi mają czytać uczyć się i wyciągać wnioski a nie zadawać bzdurne pytania typu; czy z pszczół można się utrzymać .Zanim zarejestrowałem się na tym forum chyba ze dwa lata czytałem -czytałem- czytałem po pewnym czasie wiedziałem kto jest pszczelarzem a kto bajko pisarzem i tych należy się wystrzegać bo potrafią zakrzyczeć tych co na prawdę mogli by wiele powiedzieć .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Pszczelarzenie rozpoczynałem z ulami Ostrowskiej z gniazdem na jednym korpusie przez cały rok.Do zalet tych uli zaliczam wyłącznie niską wagę korpusów. Do wad zbyt niską powierzchnię ramek w gnieździe a co się z tym wiąże szybki nastrój rojowy często na początku maja. Aby się ratować w maju robiłem odkłady tracąc dużo miodu. Następnie spróbowałem gniazda w maju i czerwcu prowadzić w dwóch korpusach. Dzięki temu pszczoły później wchodziły w nastrój rojowy ale było zbyt dużo pracy przy przeglądach. Zniechęcony tymi problemami przebudowałem ule Ostrowskiej na wielkopolskie 10 ramkowe. W tych ulach gospodarka była już łatwiejsza , pszczoły chciały się roić kilka dni później co dla mnie było ważne/moim głównym pożytkiem jest rzepak/.W 1998 roku zbudowałem 13 ramkowe ule wielkopolskie i ustawiłem je w miejscu o średnim rozwoju wiosennym. Po dwóch latach zauważyłem , iż w pasiece tej jest najwyższa produkcja miodu i najpóźniej występujący nastrój rojowy. Od tego czasu wykonuję wyłącznie takie ule. Wadą tych uli jest ciężar pełnego korpusu. Trzeba się również uporać z wilgocią w ulach. Często na początku kwietnia na pierwszej ramce jest czerw.

Awatar użytkownika

Ja do postu lecha, z którym całkowicie się zgadzam, dodam jeszcze jedno.
Pewnie będzie wiele odmiennych od mojej opinii, ale mi wydaje się, że matki lepiej czerwią na jednej większej ramce, niż na kilku małych. Badań nie robiłem, ale takie nieodparte wrażenie mi się nasuwa z obserwacji mojej pasieki.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Przez lata mielismy ule 3/4 dadant i mamy dalej ale po prubach gospodarki na ulach angielskich ramka 360x220 oraz pol nadstawki stwierdzilem ze beda one lepsze niz dotychczasowe ktore na obecne pozytki sa za duze ,wiec szykuje sie zmiana jak gniazdo bedzie za male to dokladam pol nadstwake a jak za duze to przeloze krate i spoko

henry

Awatar użytkownika

lech pisze:
1998 roku zbudowałem 13 ramkowe ule wielkopolskie
Ja mam 12 ramkowe i na ich podstawie z wykorzystaniem dennic powałek i daszków część przerobiłem na szerokośc dadanta i wysokość 17 cm. Czyli 435/170. Nazwałem to Danlanem . wiem że takie ule mają co niektórzy o czym pisał Polbart.jak na razie jestem bardzo zadowolony.

lech pisze:
szybki nastrój rojowy często na początku maja

Zbyt ciasny ul sprzyja powstawaniu nastroju rojowego, jednak największe znaczenie ma tutaj matka jaka jest w ulu, łatwiej znaleźć matki które sporadycznie wchodzą w nastrój rojowy, niż wymienić typ ula w całej pasiece.

PS. Tylko trzeba brać poprawkę, że często ta sama matka od różnych hodowców zachowuje się inaczej i cała sztuka polega na znalezieniu takiego co sprzedaje to co chcieliśmy kupić :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]