FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 lipca 2025, 00:19 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Nie należę do PZP bo Ślązki Związek wystapoł z ich struktur uważam że to nic dobrego że powstało tak dużo organizacji nie należących do PZP bo tak jak jest napisane wyżej w postach nikt nie będzie rozmawiał z kilkunastoma organizacjami a jedynie z tą która ma najwięcej ilość członków. Moim zdaniem Dom pszczelarza ma pozostać w rękach PZP a nie w rękach jakiegoś tam mieszacza miodów.

bo lubię pisze:
DROBNY, te ogólniki można podciągnąć pod każdą organizację społeczną, a jakieś spektakularne osiągnięcia z ostatnich lat ?,jestem "świeży " w tym środowisku i chciałbym się dowiedzieć co dla tych malutkich na dole jest ,było robione ?, bo jestem w kropce i nie wiem czy dać te 50groszy świadomie ,czy też tylko na podtrzymanie etatu. Może rozwiń temat lobbingu ,kto kogo lobbuje ?
Cytuj:
Z reguły wielogłos jest transparentny i jest to wielogłos środowiska to jest ważne.

No cóż tak jak pisałem wcześniej na każdym szczeblu są inne zadania.
Może wymienię kilka bardzo istotnych załatwionych dla pszczelarzy o co było walczone od ładnych paru lat:
- Zawieszenie Neonikotynoidów weszło w życie na poziomie Uni Europejskiej ( stanowcze poparcie zawieszenia przez polskie Min Rolnictawa już w pierwszym głosowaniu wbrew środowisku rolników poparte na wniosek i przedstawiane dokumenty w pracach zespołu ds. Pszczelarstwa Przy Min Rolnictwa powołanego na wniosek PZP)
- Zakaz uprawy GMO między innymi kukurydzy MON 810 (nie doskonała ustawa ale już coś krok w dobrym kierunku)
- uznanie pyłku jako części składowej miodu ( groziło badanie miodu na zawartość pyłków GMO dużo by pisać)
- zazielenienie śródpolne (też rolnikom się za bardzo nie podoba wniosek ale załatwione po działaniach między innymi PZP na poziomie Komisji Europejskiej) czego dotyczy czytaj w Internecie,
- sprzedaż bezpośrednia ( jeszcze 5 lat temu blady strach na pszczelarzach jeżeli chodzi o odbiór i wymagania co do pracowni obecnie już ponad 4000 pszczelarzy ma zgłoszoną pracownie i wcale nie jest to takie straszne, uzyskane przez wielokrotne interwencjie u Głownego Lekarza Weterynarii)
- blokowanie ustawy dotyczącej zmiany podatków w działach specjalnych ( w projektach było: na początek prowadzenie ewidencji a potem po kolejnych zmianach zapewne jakieś podatki)
- wprowadzenie do KPWP refundacji sprzętu.
To kilka takich istotnych jest ich znacznie więcej ale zaraz odezwie się wielu ojców sukcesu albo takich którzy te sprawy będą przypisywać jakimś innym czynnikom.
Jest i wiele spraw jeszcze do wyjaśnienia i załatwienia i wiele błędów popełniono ale ten nie popełnia błędów co nic nie robi chociaż samo nie robienie nic w swojej sprawie to jest dopiero błąd.

DROBNY pisze:
Kończąc -PZP składek nie podnosi.
DOM PSZCZELARZA REMONTUJĄ PSZCZELARZE bo właściciel Firmy Orion postanowił część pieniędzy zarobionych na sprzedaży syropu APIFOOD przekazać na remont DOMU PSZCZELARZA w Kamiannej. Bo taka była potrzeba

Jeżeli jest tak potrzebny ten dom Pszczelarza i powstał z wcześniejszych składek Pszczelarzy
to dlaczego Nie Przenieść Tam Władzy z Warszawy
Zamiast Płacić holenderne sumy za wynajem Lokalu[/quote]
PZP ma załatwiać sprawy w Warszawie a nie w Krynicy i te sumy za wynajem nie są wcale horrendalne drożej zapewne by wyniosło płacenie za dojaz z każdą sprawą Najpierw do Kamiannej a potem do Warszawy.
A Dom Pszczelarza no cóż przez 30 lat był miejscem gdzie wielu zrobiło sobie maszynekę do wyciągania pieniędzy od pszczelarzy (ilość składek cegiełek itp) . Dla wielu stał się kością niezgody przez którą ciągali się po sądach STOP!!! najwyższa pora zmienić tą sytuację!!!

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Te wiadomości co przytaczasz to jest minimum a nawet nic jeżeli chodzi o pracownie to chyba tylko w Polsce są takie wymogi w UK tylko zawodowcy mają obowiązek ,GMO to wszyscy robią szum a pozostałe rzeczy piszesz między innymi przez PZP więc jakby cicho siedzieli to też by się zmieniło więc jest nic jak tak na taką organizacje a za darmo tam nie siedzą

henry

BoCiAnK pisze:
Jeżeli jest tak potrzebny ten dom Pszczelarza i powstał z wcześniejszych składek Pszczelarzy
to dlaczego Nie Przenieść Tam Władzy z Warszawy
Zamiast Płacić holenderne sumy za wynajem Lokalu

PZP ma załatwiać sprawy w Warszawie a nie w Krynicy i te sumy za wynajem nie są wcale horrendalne drożej zapewne by wyniosło płacenie za dojaz z każdą sprawą Najpierw do Kamiannej a potem do Warszawy.
A Dom Pszczelarza no cóż przez 30 lat był miejscem gdzie wielu zrobiło sobie maszynekę do wyciągania pieniędzy od pszczelarzy (ilość składek cegiełek itp) . Dla wielu stał się kością niezgody przez którą ciągali się po sądach STOP!!! najwyższa pora zmienić tą sytuację!!!

DROBNY pisze:

Mówisz tak jak bym nie wiedział gdzie Sabat mieszka
Przecież on nie siedzi non stop w wawie a jak siedzi to dopiero są koszty

henry650 pisze:
Te wiadomości co przytaczasz to jest minimum a nawet nic jeżeli chodzi o pracownie to chyba tylko w Polsce są takie wymogi w UK tylko zawodowcy mają obowiązek ,GMO to wszyscy robią szum a pozostałe rzeczy piszesz między innymi przez PZP więc jakby cicho siedzieli to też by się zmieniło więc jest nic jak tak na taką organizacje a za darmo tam nie siedzą

henry

A co ty takiego zrobiłeś dla pszczelarstwa oprócz tej składki której tak bardzo nie chcesz płacić.
Z tego co przypuszczam twoje pszczoły tu w Polsce pewnie na spadzi stacjonują w lesie. Ciekawe kto załatwił, że pszczelarze mogą bezpłatnie wydzierżawiać tereny leśne pod pasieki.
Pochwal się swoimi osiągnięciami dla innych zanim zaczniesz.....
Szkoda, że ci z zarządu za ciebie w pasiece nie robią i to za darmo wtedy byś odczuł pomoc PZP :D

BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:

No właśnie, że prawie siedzi non stop trzy dni w tygodniu Wawa a w weekendy jeszcze po różnych spotkaniach pszczelarskich.

Rob pisze:
DROBNY pisze:
Zdecydowana większość pszczelarzy tak to widzi i nie ma pojęcia czy i w ogóle potrzebna jest taka organizacja jak PZP.

Tak się składa, że ja widzę sens istnienia krajowej organizacji pszczelarskiej, to czego nie widzę to właściwa praca osób będących na pszczelarskim świeczniku.Bo nie może być tak,że były minister Sawicki zachowuje się jak lobbysta producentów chemii rolniczej, a prezydent organizacji której członkowie maja ciągłe problemy z wytruwaniem pszczół nie reaguje. Nie może być tak, że jest w sejmie wysłuchanie na temat pszczelarstwa, a tenże prezydent zamiast merytorycznych rozmów posuwa pierdoły o wpływie produktów pszczelich na płodność człowieka (nie czas był i miejsce na to). Oglądam konferencję prasową tegoż pana i znów to samo-teksty o planach leczenia bezpłodności w Kamiannej a poważne pszczelarskie problemy zmarginalizowane....W d....e mam Kamianną i jej problemy, to jest stary zapyziały obiekt któremu potrzeba nie wiecznej debaty (bo to niby taki pszczelarski klejnot w koronie), ale dobrego menadżera i dobrej obsługi. Ciągle liczę na to, że ktoś zmądrzeje w PZP, bo biorąc pod uwagę liczbę członków jest to jedyna w kraju organizacja mogąca mieć realny wpływ na choćby wprowadzenie odpowiednich przepisów chroniących nasze pupilki przed regularnym truciem, pozostałe może mają znaczenie regionalne ale w skali kraju niewiele mogą.

No cóż i tu muszę się zgodzić z Tobą, Sabat za dużo gada często skrótami myślowymi i akurat nie na temat taka już jego uroda a czasami za dużo tam gdzie nie potrzeba natra polityka. Ważne żeby to co jest załatwiane poza kamerami było załatwiane jak należy. Do tego jest potrzebna jak najmocniejsza organizacja pszczelarska która idzie załatwiać sprawy już po ustaleniach wewnątrz organizacyjnych jako jeden głos środowiska pszczelarskiego wtedy są zdecydowanie większe szanse załatwić sprawy pozytywnie

DROBNY pisze:
BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:

No właśnie, że prawie siedzi non stop trzy dni w tygodniu Wawa a w weekendy jeszcze po różnych spotkaniach pszczelarskich.

No to mnie rozczarowałeś
bo kiedyś nie tak dawno słyszałem że wynajem lokalu to suma B duża do tego go 1000 innych wydatków związanych z najmem
- woda , prąd , media , itp
wiec jaki problem siedzieć w kamiennej za friko
na spotkania i też można jeździć z Krynicy a z ministrem nie gada co dnia
szuka się oszczędności a co się robi by zaoszczędzić
Podwyżki Szykuje

Zdzisław. pisze:
Dom Pszczelarza to nie klejnot w koronie ale kula u nogi ,miałby racje bytu ale nie w takim miejscu i przy takim skomunikowaniu .
Wiem obraziłem ludzi zwiazanych sentymentem i wspomnieniami :wink: ,ale tym sie budynku nie utrzyma ,tym bardziej że obiekt jest zmuszony konkurować z podobnym prywatnym lepiej zapewne zarządzanym i oferującym lepszy standart ,trzeba sobie powiedzieć prawde a nie lawirować .
Następna sprawa DROBNY, Orion nie remontuje domu z własnych dochodów z miłosci do pszczelarzy czy .... :haha: ale we własnym interesie niebawem zostanie podpisana umowa o 10-letniej dzierżawie tego obiektu przez tą firme :mrgreen: i to jest powód niebywałej szczodrości .
Naganne jest to że za dużo rzeczy w PZP jest tajne przez poufne . :oops:

Najpierw piszesz, że ten obiekt to kula u nogi i nie ma racji bytu i tu się z tobą zgadzam tam kokosów się nie zrobi. Ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni. Napewno nie liczy na zysk bo tam sie tego nie osiągnie napewno pieniądze tam zainwestowane mógłby lepiej wykożystać w innym biznesie.
W PZP nie jest dużo rzeczy tajne tylko nie wszystko jest przekazywane niżej poprzez Prezesów a w gazecie i w internecie wszystkiego napisać się nie da. :wink:

BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:
BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:

No to mnie rozczarowałeś
bo kiedyś nie tak dawno słyszałem że wynajem lokalu to suma B duża do tego go 1000 innych wydatków związanych z najmem
- woda , prąd , media , itp
wiec jaki problem siedzieć w kamiennej za friko
na spotkania i też można jeździć z Krynicy a z ministrem nie gada co dnia
szuka się oszczędności a co się robi by zaoszczędzić
Podwyżki Szykuje

To może zaproponuj to związkowi WZP Kraków, Tarnów, Karpacki itd niech się przeniesie do Kamiannej mają bliżej a oszczędności ewidentne.
Jeżeli chodzi o finanase PZP szaleństwa nie ma ale podwyżek napewno nie będzie. Chociaż na marketing prodkutów z ula przydało by się pare złotych i to tak żeby nie prosić się Importerów Miodu :wink: Jest pare fajnych pomysłów.

Awatar użytkownika

DROBNY, napiszę Ci tak.
To co przypisujesz PZP i Sabatowi, nie zawsze jest Jego zasługą.
Ośmieszasz się pisząc te brednie.

MODERATOR
Awatar użytkownika

DROBNY,
DROBNY pisze:
henry650 pisze:

henry

A co ty takiego zrobiłeś dla pszczelarstwa oprócz tej składki której tak bardzo nie chcesz płacić.
Z tego co przypuszczam twoje pszczoły tu w Polsce pewnie na spadzi stacjonują w lesie. Ciekawe kto załatwił, że pszczelarze mogą bezpłatnie wydzierżawiać tereny leśne pod pasieki.
Pochwal się swoimi osiągnięciami dla innych zanim zaczniesz.....
Szkoda, że ci z zarządu za ciebie w pasiece nie robią i to za darmo wtedy byś odczuł pomoc PZP :D
Po pierwsze nikt nie załatwił darmowego stacjonowania pasiek w lasach panstwowych ,po drugie mamy lasy gromadzkie czyli nasze wiejskie ,po co z zarządu mają mi robić w pasiece skoro pszczoły dla nich nie stanowia wartości tylko ich stołki i kasa za nic u mnie ma kto robic w pasiece a jak by mieli robic tak jak załatwiaja sprawy pszczelarzy to dzięki za pomoc a co ja zrobiłem dla pszczelarstwa przestałem placic składki a to duży plus .Pocztyaj to co napisałem od początku w tym temacie i daj odpowiedzi na pytania które zadałem i podyskutujemy dalej

henry

krzysglo pisze:
DROBNY, napiszę Ci tak.

Sukces Ma wielu ojców porażka jest sierotą. Następny który mi zarzuca brednie chociaż sam tylko wie tyle ile wyczyta w internecie.

MODERATOR
Awatar użytkownika

DROBNY, nikt ci nic nie zarzuca tylko nie potrafisz nic udowodnic ale tonący brzytwy sie chwyta dobranoc

henry

henry650 pisze:
DROBNY,
DROBNY pisze:
henry650 pisze:

henry

Po pierwsze nikt nie załatwił darmowego stacjonowania pasiek w lasach panstwowych ,po drugie mamy lasy gromadzkie czyli nasze wiejskie ,po co z zarządu mają mi robić w pasiece skoro pszczoły dla nich nie stanowia wartości tylko ich stołki i kasa za nic u mnie ma kto robic w pasiece a jak by mieli robic tak jak załatwiaja sprawy pszczelarzy to dzięki za pomoc a co ja zrobiłem dla pszczelarstwa przestałem placic składki a to duży plus .Pocztyaj to co napisałem od początku w tym temacie i daj odpowiedzi na pytania które zadałem i podyskutujemy dalej

henry

No właśnie wydaje Ci się że sytacja taka była od zawsze i nic nie trzeba było załatwiać . Przeczytaj ustawę o lasach i zobacz kto ją przeprowadzał przez sejm.
No właśnie mierzysz innych swoją miarą samemu nie robiąc nic dla innych mówisz, że inni to nieroby.
Mam bardzo duży szacunek dla BoCianKa bo zrobił bardzo dużo dla pszczelarstwa tworząc chociażby to forum a przecież jest Prezesm Koła które pośrednio należy do PZP ( uważany przez ciebie za nierobów). Miał pomysł co może zrobić dobrego dla pszczelarstwa i to uczynił a TY co nie będę płacił składek i jeszcze sobie ich poopluwam brawo.

MODERATOR
Awatar użytkownika

DROBNY, idz do szkoły do z czytaniem cosik kiepsko u ciebie czy ja coś pisałem o kołach czy o zwiazku czyli o tych co na górze a przecież już wiele kół sie oderwało od związku więc na dobranoc poczytaj dokładnie co napisałem skoro chcesz tak zajadle bronić PZP i odpisz na temat moich wypowiedzi bo ja na twoje pytania odpisałem

henry

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
henry650, Ustawę o lasach to Ty sobie poczytaj , będziesz miał świeże wiadomości, że za postawienie pasieki w lasach się nie płaci, radze poczytać.

henry650 pisze:
DROBNY, idz do szkoły do z czytaniem cosik kiepsko u ciebie czy ja coś pisałem o kołach czy o zwiazku czyli o tych co na górze a przecież już wiele kół sie oderwało od związku więc na dobranoc poczytaj dokładnie co napisałem skoro chcesz tak zajadle bronić PZP i odpisz na temat moich wypowiedzi bo ja na twoje pytania odpisałem

henry

No cóż przykro mi że nie wiesz co to jest loobowanie.
Ale tak krótko
lobbowaćwywierać wpływ na organy władzy państwowej w interesie określonych grup społecznych lub politycznych wywierać wpływ na organy władzy państwowej w interesie określonych grup społecznych lub politycznych
I taka powinna być i jest główna rola obecnie zarządu PZP. PZP nie uchwala ustaw nie stanowi prawa ale Zarząd PZP ma za zadanie lobbować na rzecz środowiska pszczelarskiego.
A skoro to co Ci napisałem to dla Ciebie mało to napisz mi co powinni jeszcze zrobić lub załatwić by żyło się lepiej.

DROBNY pisze:
Chociaż na marketing prodkutów z ula przydało by się pare złotych i to tak żeby nie prosić się Importerów Miodu :wink: Jest pare fajnych pomysłów.

Aleś Teraz dał po nabiale
A kur... Jak Sabat rozmawiał z ministrem przed Kamerami TV przed zapowiadanym protestem pszczelarzy w wawie to co miał pod nogami Polski Miód :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :pala:
Ja Też mam pomysła Jak sobie sam reklamy nie zrobię to mi jej nikt nie zrobi :wink:

MODERATOR
Awatar użytkownika

Widzę że Bogdan myśli podobnie jak ja i inni też ja juz ci napisałem co powinni zrobić poczytaj dobrze co pisałem to słowo loobowanie znam a poco mamy internet ? napisze ci jeszczeraz co powinni zrobic a ty im to przekaż POWINNI UDUPIĆ IMPORTERÓWI MIESZACZY MIODÓW ,CUKIER DLA PSZCZELAŻY ,RESZTE POCZYTAJ CO NAPISAŁEM BO NIECHCE MI SIE PISAC PO STO RAZY BO I TAK NIE ZROZUMIESZ CO WIDAĆ A NA KOŃCU ZMIENIC ZARZAD PZP

henry

BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:
Chociaż na marketing prodkutów z ula przydało by się pare złotych i to tak żeby nie prosić się Importerów Miodu :wink: Jest pare fajnych pomysłów.

Aleś Teraz dał po nabiale
A kur... Jak Sabat rozmawiał z ministrem przed Kamerami TV przed zapowiadanym protestem pszczelarzy w wawie to co miał pod nogami Polski Miód :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :pala:
Ja Też mam pomysła Jak sobie sam reklamy nie zrobię to mi jej nikt nie zrobi :wink:

A ci co szli w marszu to jakie mieli czapeczki i kto ich prowadził czyje logo było na transparentach. Czyż nie tej samej osoby.
A teraz z jednym z organizatorów marszu po sądach się prowadza.
Ale fakt k..... wa to była wpadka. Ale on też troche polskiego kupuje. Może to akurat był ten Polski.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
czytając powyższe wpisy utwierdzam się w słuszności twierdzenia , że najwyższą nagrodą za pracę społeczną jest to ,że Cię nie opierdolą publicznie .

DROBNY pisze:
Ale fakt k..... wa to była wpadka. Ale on też troche polskiego kupuje. Może to akurat był ten Polski.

W marszu szli Tacy co o słuszną sprawę walczyli i pokazali że są jednością , a że Karzeł chciał pokazać swoje logo i to dumny to szedł mając cały marsz w dupie wszyscy po nim koty wieszają a jaka piastuje funkcję Hmmmm dobrze wiesz i od kogo miód skupuje i dlaczego
DROBNY pisze:
A ci co szli w marszu to jakie mieli czapeczki i kto ich prowadził czyje logo było na transparentach. Czyż nie tej samej osoby.

Nie wszyscy -czapeczki mieli Ci co mu właśnie ten polski mód sprzedają ....

Awatar użytkownika

DROBNY pisze:
krzysglo pisze:
DROBNY, napiszę Ci tak.

Sukces Ma wielu ojców porażka jest sierotą. Następny który mi zarzuca brednie chociaż sam tylko wie tyle ile wyczyta w internecie.

Zapewniam Cię, że dużo słyszę i widzę - naocznie. A czytać, czytam również w prasie, czasopismach, kalendarzach i książkach. Dużo też mam wiedzy przekazanej przez innych "starych" stażem pszczelarzy.
A jeszcze więcej wyciągam wniosków. Nie wszystko ślepo akceptuję.

DROBNY pisze:
Zarząd PZP ma za zadanie lobbować na rzecz środowiska pszczelarskiego

PZP lobbuje za wprowadzeniem cła na import miodu ?
PZP lobbuje za uczciwym informowaniem konsumentów miodu co i skąd znajduje się w zakupowanym przez niego słoiku z miodem ?
NIE
A wiesz dlaczego ? Wiem, że wiesz. Kolesie płacą, kolesie wymagają.
To po jaki ch to towarzystwo wspomagać składkami i utrzymywać ?
Aaaa. KPWP. To on jeszcze trzyma pszczelarzy przy PZP.
To dlatego wielu z Was drze mordy, że dopłaty bezpośrednie do ula to utopia. To nie utopia, to Wasz koniec.

BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:

W marszu szli Tacy co o słuszną sprawę walczyli i pokazali że są jednością , a że Karzeł chciał pokazać swoje logo i to dumny to szedł mając cały marsz w dupie wszyscy po nim koty wieszają a jaka piastuje funkcję Hmmmm dobrze wiesz i od kogo miód skupuje i dlaczego
DROBNY pisze:

Nie wszyscy -czapeczki mieli Ci co mu właśnie ten polski mód sprzedają ....

Powiem szczerze, że incjatywa była przednia chociaż nie do końca dobrze wykorzystana i nie w tym towarzystwie. Byłem, widziałem, rozmawiałem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
qwa napisałem elaborat i... ehh
DROBNY powiem ci, że nie jest problemem samo PZP a obecny jego kształt, który jest mało wydolny.
Na czele albo przynajmniej przed kamerami powinien stać lobbysta mający PR w małym paluszku. Tu jest największa bolączka.
Sama struktura z założenia jest dobra, tylko jak przy każdym złożonym mechanizmie ważny jest każdy trybik, coś po drodze szwankuje, to cała maszyna źle działa. Manager stojący na czele PZP powinien wiedzieć, że klient wybiera produkt, w większości na podstawie pierwszego wrażenia i on jest tym pierwszym wrażeniem.
Ministrowe to tylko ludzie zmieniani co 4 lata więc trzeba wiedzieć, jak z nimi rozmawiać..
Tak w skrócie :mrgreen:

ubuff pisze:
qwa napisałem elaborat i... ehh
DROBNY powiem ci, że nie jest problemem samo PZP a obecny jego kształt, który jest mało wydolny.
Na czele albo przynajmniej przed kamerami powinien stać lobbysta mający PR w małym paluszku. Tu jest największa bolączka.
Sama struktura z założenia jest dobra, tylko jak przy każdym złożonym mechanizmie ważny jest każdy trybik, coś po drodze szwankuje, to cała maszyna źle działa. Manager stojący na czele PZP powinien wiedzieć, że klient wybiera produkt, w większości na podstawie pierwszego wrażenia i on jest tym pierwszym wrażeniem.
Ministrowe to tylko ludzie zmieniani co 4 lata więc trzeba wiedzieć, jak z nimi rozmawiać..
Tak w skrócie :mrgreen:

Tylko to kosztuje a płacić nie ma komu.
Importerzy chętnie by zapłacili ale :pala: konflikt interesów.

DROBNY pisze:
Powiem szczerze, że incjatywa była przednia

To Czemu na czele Nie Szedł Sabat - czego się bał albo wstydził
Jako Pszczelarz Prezydent i Człowiek powinien stanąć Ramie w Ramie z nami a nie dzień wszczepiennej Pierdoły Pociskać przed kamerami
Powiem Ci dlaczego bo nikt nie stanie przeciw chlebodawcy
kolopik pisze:
To dlatego wielu drze mordy, że dopłaty bezpośrednie do ula to utopia. To nie utopia, to Wasz koniec.

Skończyły by się właśnie imprezy wyjazdy sekretarki kierowniczki trzeba by było siedzieć w Kamiannej o swoich kanapkach

Awatar użytkownika

Nie ma komu płacić, bo widzą co się dzieje, nie płacą dzieje się gorzej...
w takiej jednej książce było "... czemu pijesz? Bo jestem smutny. A czemu jesteś smutny? bo piję..." Zmiany muszą zaczynać się od działań ludzi "z dołu" im większa struktura tym dłużej to trwa.
PZP trzeba przebudować, ale chodzi mi o wymianę ludzi decydujących o jego losie, czyli przebijać się coraz wyżej i na każdym szczeblu wygrywać swoje małe wojny.
Jest drugie wyjście :twisted: mniej pozytywistyczne, a pardziej średniowieczne, zastosować oblężenie tej twierdzy, odciąć od dostaw ( składek) i cierpliwie poczekać, aż samo się podda :mrgreen:

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
DROBNY pisze:

:thank: :thank: :thank: taaa... Polskie to były... chyba etykiety :wink: Jak się dołoży łyżeczkę soli do kg cukru to jest to sól czy cukier ? :pl:

Ramki pszczele

Kiedyś gdzieś czytałem, że Rosjanie mieli bardzo podobne problemy do naszych, skończyły się gdy pojawił się dobry lobbysta i menadżer, może warto skorzystać z tamtych doświadczeń...
DROBNY pisze:
Tylko to kosztuje a płacić nie ma komu.
Importerzy chętnie by zapłacili ale konflikt interesów.
z reguły jest tak, że najpierw trzeba włożyć by zyskać, tylko żeby zyskiem nie była niechciana ciąża to trzeba myśleć głową a nie główką :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Widzę temat od kilku lat wałkowany dotyczący refundowanych leków na warozę i jego brak skuteczności, a w dalszym ciągu refundowany jako jedyny słuszny przez co i jego zawyżona cena ,czy związek zrobił coś w tym temacie,to jest rzecz ważna jak nie najważniejsza dla pszczelarzy a jak widać pomijana,czy też przemilczane.Czy związek w tym środowisku nie ma wpływu ,czy też nie chce mieć ?.Co do działów specjalnych się nie zgodzę,założenia min.finansów są tak rozłożone w czasie drobnymi kroczkami rozbić opór środowiska i uniknąć szoku cenowego dla społeczeństwa i żaden związek tutaj nie ma zasług już się wszyscy z tym pogodzili ,ale można napisać "odwlekliśmy w czasie".

xsiek pisze:
Jak się dołoży łyżeczkę soli do kg cukru to jest to sól czy cukier ?

Pasztet zajęczy pół na pół - jeden zając i jeden wół.

Awatar użytkownika

ehh. jednak oblężenie :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Sumujac :

PZP jest największą liczebnie organizacja pszczelarską w kraju [zapłacone składki]

Pozostałe organizacje mają znaczenie marginalne [zbyt mało członków]

Skłócenie i zantagonizowanie środowiska pogłębia niemoc i marazm.

W przewidywalnej przyszłości nie widac zwiastunów zmian.

Organizacje pszczelarskie skupiają wszystkich tzn: producentów sprzętu,pszczelarzy zawodowych i hobbystów ,rozlewnie miodu ,dystrybutorów miodu i pasz , importerów .Mix interesów i celów.

Jak ma być dobrze ?

Prawda co piszesz kolego. To ja dołożę że, za czasów prezydentury p. Sabata kilka znaczących związków odeszło z PZP. Dlaczego? Wiemy dlaczego! Rozdrobnienie idzie dalej. Warto dotrzeć do Górnołużyckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy rok 2012, Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wałbrzychu rok 2013 a w 2014? (tylko dolnośląskie).
Jeszcze trochę i PZP nie będzie się miło czym poszczycić (członkowie uciekają). A skoro jest tak dobrze jak to pisze kolega Drobny to dlaczego tak się dzieje?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Rozdrobnienie jest faktem ucieczka ludi tez faktem krzyki by odchodzić też faktem. Ciekawe komu na tym zależy i co stracą pszczelarze. A skoro nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a, a może nie działa tu żadna wraża siła, tylko ludzie maja coraz większą świadomość że ich składki idą na promocję ich konkurencji - importerów/mieszaczy?
PZP to nie jest jedyny związek który ma coraz więcej przeciwników i ludzi którzy chętnie by widzieli jego upadek. Łączy je sposób działania wierchuszki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
asan pisze:
że ich składki idą na promocję ich konkurencji - importerów/mieszaczy?
No tak żadna to siła ale przepływ kasy jest a jak nie wiadomo o co chodzi to o przepływ kasy :haha: oby tylko jak będzie wielkie bum cały impet poszedł tam gdzie powinien a nie gdzie zwykle idzie.

asan pisze:
PZP to nie jest jedyny związek który ma coraz więcej przeciwników i ludzi którzy chętnie by widzieli jego upadek. Łączy je sposób działania wierchuszki.

Jakeś to ślicznie określił. Podziwiam trafne określenie.
Ale czy ta "nasza" wierchuszka jest z nami ?
asan,
Trzeba Kolegom "potrzebywaczom" Unijnego wsparcia, myślę, że Tobie też, wpoić w łby, że sięganie w "Pomoc" czyni polskiemu pszczelarstwu więcej zła niż dobra.
Dlaczego ?

Ule na jakich gospodaruję: WP
kolopik pisze:
sięganie w "Pomoc" czyni polskiemu pszczelarstwu więcej zła niż dobra.

Prawda najprawdziwsza. :!:

Awatar użytkownika

Może warto by było się zastanowić co się stanie jak upadnie PZP i do władzy dorwią się mieszacze lub organizacje z nimi współpracujące. Czy oni wtedy będą dbać o interesy pszczelarzy? Czy o swój własny?

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
krzys, Z tego co czytam o działaniach władz, to wygląda że wtedy przynajmniej mieszacze będą jawnie we władzach, zamiast rządzić z tylnego siedzenia.
A te organizacje współpracujące to które, z nazwy ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
panowie a co wy się spodziewacie po PZP

jak tam są same komuchy z PSLu

aby zaszły zmiany w PZP trzeba poobsadzać na stanowiska nowych młodych i wykształconych ludzi
jednym słowem jest potrzebna całkowita rekonstrukcja związku

potrzebne są młode głowy z nowymi pomysłami i werwą do pracy

a nie stare pokomunistyczne pierdzistołki

aż mi żal naszych rolników jak nieraz z nimi rozmawiam o polityce i padają słowa "na kogo głosowałeś na PSL "
a jak PSL było w koalicji to na wsi zawsze bieda że aż piszczy
więc jak ma być dobrze na wsi i w pszczelarstwie jak ciągle te same gęby przy korycie tylko wymieniają się stołkami

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
kamil85 masz całkowitą rację ci z PSL-u to tylko umieją sobie i swojej rodzinie załatwić prace. jeżeli jest rolnikiem to załatwić wszelkie pomoce finansowe z unii a dla pospólstwa to nic aż do czasów wyborów.A gdy się wybory zbliżają to kasa w kieszeń i do wiejskich sklepów i za 0,5 l pseudo wódki mają już głos. A po wyborach to cię mają w d....... . Już dawno społeczeństwo winno się obudzić i :pala: roz....ć całe to towarzystwo. Wiem,że nie jest to możliwe.
Pozdrawiam

komark1 pisze:
A gdy się wybory zbliżają to kasa w kieszeń i do wiejskich sklepów i za 0,5 l pseudo wódki mają już głos

No stary, nieco pojechałeś z takimi tekstami to w mojej okolicy skończyłbyś jak ten co by z taką flaszką wyjechał: :pala: :pala:... takich głosów to się w mieście szuka bo tam więcej żulii mieszka :evil:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Tematy takie jak religia, polityka są do zaakceptowania ale tylko przy wódce na forum pszczelarskim lepiej ich unikać a co do narzekań na PZP jest tylko jedno wyjście o którym kolopik nie raz powtarzał i ja też jestem tego samego zdania... ta gruba świnia przy korycie pasie się waszym żarciem (czytaj składkami)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]