bzzy pisze:
zauważ jedno że takie forum jak to, daje Ci to że jak masz wątpliwość to zawsze możesz zapytać, nikt się nie będzie śmiał się, oraz nie ma podziału na dużych i małych każdy jest równy i każdy z każdym dyskutuje.
Dzieki "bzzy" za slowa szczerej otuchy. Powiem Ci, ze zanim zalogowalem sie na tym FORUM, odwiedzalem tak naprawde wszystkie inne Fora dyskusyjne i - owszem, mozna tam znalezc wiele ciekawych informacji i podyskutowac z niektorymi, ale ... Wlasnie!
Mysle, ze Ty podobnie? Ale czasem to az sie nie chce tych stron otwierac i sadze, ze nie musze tlumaczyc dlaczego?
Na tym FORUM naprawde jest przyjemnie sie znalezc, a i ja sam stalem sie troche odwazniejszy. Moze czasem cos tam napisze, ze ktos ma zupelnie inne zdanie, albo nawet moze uwazac, ze to ...nie tu. Zgadzam sie, bo ja nie mam jeszcze zbyt duzego doswiadczenia nie tylko w pszczelarstwie, ale i w poruszaniu sie nawet na tym FORUM. Czasem czegos nie zauwaze, czasem do czegos innego podejde pochopnie, albo wrecz zbyt emocjonalnie, no bo jestem pasjonatem pszczelarstwa. Na wszystko trzeba troche czasu.
Teraz jestem poszukiwaczem dla siebie jakiejs alternatywy, bo jeszcze nie zaczalem, wiec dyskutuje, czasem prowokuje do wypowiedzi, bo moze ...a noz to dla mnie, itd. Ale jak juz zaczne, to chcialbym maksymalnie sie nie mylic. Wiem, ze bede mial rozne typy uli - przynajmniej na poczatku tak bedzie, bo tak bylo, albo i jest prawie u kazdego, a przynajmniej u wielu. Kazdy czegos poszukuje bo w wiekszosci jestesmy hobbystami i chce sie poeksperymentowac - nawet, jak jakas strata powstanie.
I tak naprawde to chce chyba juz teraz ula Dadanta 1/2 - wielonadstawkowego, ale z ta dennica wielofunkcyjna osiatkowana KONIECZNIE! Czy to oznacza, ze innych dennic albo i uli nie bede mial? BEDE, bo jestem tego bardzo ciekawy, a wcale niekoniecznie jeszcze przekonany, ze to az taaaakie dobre! Hobby i juz!!! Przeciez mam wiele innych rzeczy i to wcale nie dlatego, ze byly czy sa mi potrzebne - ot, taka zachcianka: "zeby miec". Smieszne? Cale nasze zycie czasem bywa smieszne i wazne jest tylko to, zeby wiecej sie smiac, bo do placzu bywa czasem wiecej chwil. Najwazniejsze jest pozytywne nastawienie, a ja bardzo lubie ludzi, lubie wsrod nich byc, patrzec co robia, jak to robia, rozmawiac, razem sie cieszyc, pomagac, itd.
Na tym Forum - jak widac - takie mozliwosci sa i ja je mam, z czego bardzo sie ciesze.
Uwierzcie - czytam Wasze WSZYSTKIE WYPOWIEDZI!!!
Wiele rzeczy sobie kopiuje, analizuje, itd. Czy to oznacza, ze sam to zrobie? - Tez nie! Nie starczy zycia. Ale jaka to frajda sprowadzic cos dla siebie skads tam, zaprosic przyjaciol i razem tym sie cieszyc. Mam bardzo wielu przyjaciol w roznych stronach swiata. Czasem tam jezdze, czesciej oni do mnie - i JEST O CZYM ROZMAWIAC!
Moze mi ktos zwroci uwage, ze to nie miejsce na takie romantyczne refleksje. To tym razem prosze o wybaczenie i obiecuje, ze sie poprawie, ale ja wiem, ze pszczelarstwo to tez takie romantyczne dla niejednego hobby! - Zgadzacie sie ze mna?
A zatem najserdeczniej wszystkich Was, Drodzy Koledzy z Forum - pozdrawiam!
I dyskutujmy dalej o pszczolach!!!
Jerzy
P.s. Aha, dzieki za wypowiedzi na interesujace mnie tematy! Obiecane humory zamieszcze juz w odpowiednim dziale tego Forum, ale postaram sie najpierw wyszukach cos ciekawego.