FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 07:38 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Witam. Wiem że temat wielokrotnie wałkowany na forum, ale proszę o wyrozumiałość. Jak to jest z tymi ulami jednościennymi ??? Nie chodzi mi tu o zimę, wręcz przeciwnie o lato. Wielu pszczelarzy mówi że te ule się przegrzewają itd. Jak wy robicie żeby uniknąć niepotrzebnej pracy pszczół przy schładzaniu ula ?? Dennica osiatkowana wystarczy ? I czy przy dennicy osiatkowanej w daszku są inne otwory. Pozdrawiam i zdrowych pszczół. Maciej

Ule na jakich gospodaruję: wlk
ule stawiasz raczej w cieniu i nie malujesz je na ciemne kolory.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Sabaton pisze:
Witam. Wiem że temat wielokrotnie wałkowany na forum, ale proszę o wyrozumiałość. Jak to jest z tymi ulami jednościennymi ??? Nie chodzi mi tu o zimę, wręcz przeciwnie o lato. Wielu pszczelarzy mówi że te ule się przegrzewają itd. Jak wy robicie żeby uniknąć niepotrzebnej pracy pszczół przy schładzaniu ula ?? Dennica osiatkowana wystarczy ? I czy przy dennicy osiatkowanej w daszku są inne otwory. Pozdrawiam i zdrowych pszczół. Maciej

paweln pisze:
ule stawiasz raczej w cieniu i nie malujesz je na ciemne kolory.

Moje ule stoja na stanowisku slonecznym, pomalowane sa na jasno (kol: dab, sosna), ostatnio maluje je nawet na ciemno.
W daszku sa 2 otwory fi 25 mm (zasiatkowane) na przeciwleglych szczytkach.
Dennice wszystkie osiatkowane i po 15-20 maja wszystkie otwarte na full.
Nie stwierdzilem, aby w ktorymkolwiek ulu ulegla pofaldowaniu wstawiona weza, czy plaster dziewiczy - na wskutek "przegrzania".
Dobrze, gdyby na takie pytania odpowiadali ci, ktorzy praktycznie tego doswiadczaja, a wszelkie 'strachy' zostana przepedzone.
Ule: 1/2 D, ramki odrutowane poziomo.

Pozwolę sobie przytoczyć wiadomość od kolegi z forum. Mam nadzieje że nie obrazi się za jej opublikowanie, ale moim zdaniem to wyjaśnia bardzo wiele w sprawie uli jednościennych.
darius4257 pisze:
Czesc
mieszkalem w afryce murzyni chodzili w czapkach uszy zakryte i w korzuchach ,tak tez spali na sloncu.Przy wysokich temperaturach.....
To zrozumialem ze chronilo ich to przed przegrzaniem.
Zröb doswiadczenie plus 50 stopni ubierz sie w korzuch i wejdz do pomieszczenia plus 50
bedziesz mial temperature 37 stopni i organizm nie przegrzejesz a kolega bedzie potem sie zalewal...
Z mojego 25 lat doswiadczenia to ul powinien byc jak odwröcony gumowiec.......
na dole siatka reszta szczelna...
czyli od gory zaczne
1 daszek z drzewa obity np. blacha
2 styropian 5cm
3 folia
4 boki z deski 2cm moze byc kolor obojetny na wiosne lepszy ciemny w lato bialy ale to obojetnie dla ciebie .dno z siatki wiatry nic pszczola nie zrobia bo jest szczelnie w daszku nie ma byc otworow w zime wiosne lato jesien.(jak gumowiec szczelnie ).podloga nigdy nie zamykany ma byc swierze powietrze na maxa tez zima lato jesien wiosna.
Ul nie moze byc tak zrobiony ze kumuluje zimno w noc wiosenna a potem jak slonce juz zachodzi to dopiero ogrzeje go...
Gdy dasz deski np 2 cm slonce nagrzeje ciemna deske, u gory styropian ochroni ich przed przegrzaniem zadnych wentylacji bo sie dostanie cieple powietrze do ula ..
jak cos to pytaj lece do sklepu........
u mnie mam 47 gumowcöw i wszystko jest OK ..mam styropiany i mam z desek i z plyty i z osb.........najlepsze na wiosne to styropiany a na jesien zima deska ...
a super na caly rok bylo by... boki z deski 25mm i foliad ramki i daszek styropian 5 cm
.......poz d

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Sabaton pisze:

Jeszcze parę lat temu miałem kilka warszawiaków poszerzanych wykonanych z pojedynczej płyty budowlanej 17 mm. Daszki - sklejka 5 mm, 5 cm styropianu i sklejka. Dennica również z płyty, wylotek 20 mm wysoki na całej długości ula. Często ustawiałem je na pożytku w pełnym słońcu, nigdy nie miałem problemów z przegrzaniem rodzin. Nie zauważyłem też różnicy w wydajności miodowej w porównaniu do uli ocieplonych, które stały w pasiece stacjonarnej.

Siatka w podłodze wystarczy, ale wylot 2 cm wysoki i na całą szerokość ula czyli około 38-40 cm też daje radę :)

Czy przy takim wysokim i szerokim wylotku robić otwory w daszku ?

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Moje ule jedno ścienne maja dennice osiatkowana ,wylotek na 2,5cn oraz otwory w daszku z czterech stron ale mam powalke ze sklejki 5mm oraz 3 pajączki ktore w zależności od potrzeb sa zakrywane tak gospodaruje w UK ale oni maja troche inaczej otwory w powałce ale nie zakrywaja

henry

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Ule jednoliścienne maja to do siebie mogą się przegrzebywać latem w pełnym słońcu i pszczoły muszą nosić wodę i schładzać tem.w ulu co powoduje zatrudnienie dużej ilości pszczół do schładzania tem. w ulu zamiast pracować przy zbiorach miodu łatwiej pszczołom podnieść temperaturę o parę stopni niż obniżyć choć by o 1 stopień Ule ocieplane pod tym względem są pewniejsze choć w każdym ulu można pomoc pszczołom w utrzymaniu temperatury po przez odpowiednia regulacje wentylacja

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Mogą ale nie muszą drewno nagrzewa się wolno mam 5 uli optimal z deski 2,5 cm i jakoś nie zauważyłem przez parę lat żeby coś się złego działo z ulem jak i pszczołami. Daszek bez wentylacji oczka w każdym korpusie za wyjątkiem miodni, zabudowa zimna. Kolega Stani jakie ma ule??
STANI pisze:
Ule jednoliścienne maja to do siebie mogą się przegrzebywać latem w pełnym słońcu i pszczoły muszą nosić wodę i schładzać tem.w ulu co powoduje zatrudnienie dużej ilości pszczół do schładzania tem. w ulu zamiast pracować przy zbiorach miodu łatwiej pszczołom podnieść temperaturę o parę stopni niż obniżyć choć by o 1 stopień Ule ocieplane pod tym względem są pewniejsze choć w każdym ulu można pomoc pszczołom w utrzymaniu temperatury po przez odpowiednia regulacje wentylacja

Używam, uli styropianowych, drewnianych ocieplanych i jednościennych. Wszystkie korpusowe, nie zauważyłem w żadnym problemów o których piszesz a od lat stawiam je np na rzepaku i gryce w szczerym polu bez odrobiny cienia, pszczoły nie wylegały na zewnątrz a wydajność była we wszystkich podobna. Różnice zauważyłem w nabytych okazjonalnie w ubiegłym roku leżakach, w nich faktycznie były problemy bo wentylację stanowiły tylko dość wąskie wylotki.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Moje ule to małopolskie o ramce 360X200 od środka boazeria 2 cm styropian 0.5 cm przestrzeń powietrzna i HDF 35mm. i to jest wystarczające

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]