FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 czerwca 2025, 03:35 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 31 stycznia 2014, 19:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
piko pisze:
To forum coraz bardziej mi się podoba!
We wszystkich znanych mi materiałach na temat szkodliwości GMO
brakuje jednego elementu - nikt nie badał wpływu metabolitów organizmów
zmodyfikowanych na środowisko. Zwrócił moją uwagę na ten aspekt sprawy biolog i genetyk.
Pozdrawiam, Piotr

Bardzo mnie to cieszy ,staram się aby przeciętny Polak zastanowił się nad tym co się z nami naprawdę dzieje. Do czego prowadzi zgadzanie się na manipulacje ,które decydują o nas i naszych pszczołach.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 19:46 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 23:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
idzia12 pisze:
staram się aby przeciętny Polak zastanowił się nad tym co się z nami naprawdę dzieje

To bardzo ambitny cel!
Jednak przeciętnego Polaka to, niestety, nie interesuje.
Media i banki dbają o taki stan rzeczy zniewalając nas.

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 19:47 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 23:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
Nie mogę ani obejrzeć, ani ściągnąć
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 621D8538BB
Czy ktoś dysponuje kopią?

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:00 - pt 

Rejestracja: 17 kwietnia 2008, 18:41 - czw
Posty: 207
Lokalizacja: łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 435/17
Na mojej stronie są filmy A. Niedzwiecki.
Może stamtąd uda Ci się obejrzeć.

_________________
Pozdrawiam.
and777


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:03 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
piko .Popróbuj od początku choć najważniejsza dla pszczelarza jest 4 część.
http://www.youtube.com/watch?v=2Cy9q__D ... 621D8538BB
Coś jeszcze.
Chciała bym wierzyć ,że przedstawione działania są tylko wymysłem paru szaleńców. Lecz dlaczego tak myśleć nie mogę?
https://kefir2010.wordpress.com/categor ... chnologia/

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:16 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Coś jeszcze od Pani Niedzwiedzkiej ,odważnej kobiety walczącej o nas.
http://www.youtube.com/watch?v=xdtsKsCnZQk

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:19 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 23:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
idzia12 pisze:
piko .Popróbuj od początku choć najważniejsza dla pszczelarza jest 4 część.

Nie samymi pszczołami człowiek żyje ;)

and777 pisze:
Na mojej stronie

Udało się, dzięki.
Strona bardzo ciekawa, będę czytał.
No, i pięknie tam u Ciebie, aż zazdrość bierze!

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:20 - pt 

Rejestracja: 02 stycznia 2014, 22:47 - czw
Posty: 476
Lokalizacja: okolice Piły
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
:pl: idzia12-zgadzam się z Tobą,bo polaka natura jest taka żeby tylko ślepo przytakiwać a to jest oddanie komuś inicjatywy,POLAK się obudził jak miał zaborców bat na d....ie.

_________________
Dla przyjaciół Zdzisiek,dla pszczółek wielbiciel.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:22 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
piko pisze:
Jednak przeciętnego Polaka to, niestety, nie interesuje.
Media i banki dbają o taki stan rzeczy zniewalając nas.


Kilku osobom podrzuciłem książkę "doktryna szoku", jeden z kolegów powiedział "ta książka jest jak tabletka w matrixie i wcale nie jestem pewny czy chciałem wiedzieć".
Też uważam że ignorancja to stan błogosławiony.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:30 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
asan pisze:
piko pisze:
Jednak przeciętnego Polaka to, niestety, nie interesuje.
Media i banki dbają o taki stan rzeczy zniewalając nas.


Kilku osobom podrzuciłem książkę "doktryna szoku", jeden z kolegów powiedział "ta książka jest jak tabletka w matrixie i wcale nie jestem pewny czy chciałem wiedzieć".
Też uważam że ignorancja to stan błogosławiony.

Ja też taka nie jestem ,więc mierzę ludzi swoją miarą. Mam nadzieję ,że raczej są oni nie świadomi a nie ignorują. Nadzieja kształtuje świat i daje siłę . I oby tak i teraz było.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:35 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 23:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
asan pisze:
"ta książka jest jak tabletka w matrixie i wcale nie jestem pewny czy chciałem wiedzieć".

Znam to.
Ludzie nawet nie chcą wiedzieć o możliwości życia w matriksie.
Podyskutować, bo przecież nie chodzi o nachalne przekonywanie do własnej wizji , można z osobą, która rokuje.
Dlatego nauczyłem się trzymać język za zębami, szkoda energii.

idzia12 pisze:
Chciała bym wierzyć ,że przedstawione działania są tylko wymysłem paru szaleńców. Lecz dlaczego tak myśleć nie mogę?
https://kefir2010.wordpress.com/categor ... chnologia/

Wiele wątków...
O niektórych słyszałem.
Na razie skomentuję nie wprost - czasami zastanawiam się, czy pewne grupy ekologów i ich działania nie są sponsorowane właśnie po to, by w tzw. opinii publicznej pozostało wrażenie, że w ogóle ekolodzy to wariaci ...

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:38 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 23:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
idzia12 pisze:
Nadzieja kształtuje świat i daje siłę

Piękne, idealistyczne.
Nadzieja daje siłę i kształtuje indywidualnie i to pozwala wpływac na świat. Ale udaje się nielicznym.
W innym przypadku to wszystko inaczej by wyglądało!

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 21:32 - pt 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Dlatego warto wspierać akcje typu "antymonsanto"Europa nieco inaczej patrzy na bezpieczeństwo żywnościowe i jest raczej negatywnie nastawiona do GMO, ten stan niechęci należy umiejętnie podtrzymywać i walczyć z monopolami.

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 21:57 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
GMO .Badania długotrwałe.
http://www.youtube.com/watch?v=nMiVq5LF ... E3331265B6
http://www.youtube.com/watch?v=EDeQ5IeCcBQ
http://www.youtube.com/watch?v=pdvxdC9NPB8
Polityka Monsanto
http://www.youtube.com/watch?v=FuPuBC0j21Q
http://www.youtube.com/watch?v=WggQdaLi0ZE
http://www.youtube.com/watch?v=2IiZ4cqY ... E3331265B6
Zobaczcie też pod nr. 15
Terror GMO - Przyszłość pożywienia - MONSANTO - skazenie mutantami
http://www.youtube.com/watch?v=fE3sC9uQe-s

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 22:04 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 23:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
idzia12 pisze:
Zobaczcie

Dzięki. Się zobaczy...
Akurat na youtube mało ten temat śledziłem.

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 22:30 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Niby kto ma się sprzeciwiać dla Monsanto jak nie społeczeństwo, posłów i instytucje można kupić .

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 22:51 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
bo lubię pisze:
Niby kto ma się sprzeciwiać dla Monsanto jak nie społeczeństwo, posłów i instytucje można kupić .

Dlatego właśnie ten temat był założony, też tak uważam.
Doniesienia są z wielu krajów ,to już nie jest ściema lecz fakty, niestety.
http://www.youtube.com/watch?v=lFv4tOIZ2wc
http://www.youtube.com/watch?v=hTauGmn8bxg
http://www.youtube.com/watch?v=Fkmg_A_VmfA
http://www.youtube.com/watch?v=g5yYmzjwmL0

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 22:58 - pt 
bo lubię pisze:
Niby kto ma się sprzeciwiać dla Monsanto jak nie społeczeństwo


Na górę
  
 
Post: 31 stycznia 2014, 23:08 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
kolopik pisze:
bo lubię pisze:
Niby kto ma się sprzeciwiać dla Monsanto jak nie społeczeństwo

Przejdź się do sklepu ze śor i zobacz jak Monsanto się sprzedaje społeczeństwu. Nie temu z miast choć działkowicze biorą bez opamiętania, ale temu ze wsi. Rolnikom, sadownikom, ogrodnikom i wszelkiego rodzaju plantatorom.
A może stać się tak, w co nie wątpię, że to wredne Monsanto wymyśli skuteczny środek na warozę i co ? Z podkulonym ogonkiem pójdziemy i powiemy poproszę.

Nie wszyscy. Ja nie stosuję tego świństwa i nigdy nie zastosuję. Tak się przejawia świadomość zagrożenia .Mam nadzieję ,że większość z was też już do tej grupy społecznej należy. I będzie to kształtować lepszy świat dla waszych pszczół, żaden pszczelarz nie pomyśli o zastosowaniu tego środka przed wysiewem facelii.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 19:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
kolopik, oczywiście że się sprzedaje lecz zachowanie zdrowego rozsądku jak w jednym tak i w drugim jest wskazane,a kto inny ma o tym decydować jak nie ci na końcu łańcuszka finansowego.Inicjatywy społeczne jak najbardziej trzeba wspierać i nie ważne czy da to efekt czy też nie ,ważne jest odczucie solidarności dla decydentów i że ktoś jednak patrzy na ręce i poczynania rządnych bezwzględych zysków z pominięciem wszelkich zasad i,jak wspomniałem matki natury nie da się oszukać ,ona się dostosuje ,lecz skutek tego może być trudny do zaakceptowania dla nas.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2014, 23:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Chcę troszkę odświeżyć może jeszcze ktoś będzie zainteresowany
https://secure.avaaz.org/pl/stop_monsan ... eb&v=32933
1,047,335 już podpisało. Zbierzmy 1,250,000

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 23:45 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
http://www.youtube.com/watch?v=EDeQ5IeC ... ata_player

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 23:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
:( To Polska właśnie, płaczę nad sobą i nami wszystkimi
http://www.youtube.com/watch?v=7-k0ojSON1M :cry: :cry: :cry:
http://www.youtube.com/watch?v=koLTLVDjku0

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2014, 00:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Dla wnikliwych
http://www.youtube.com/watch?v=0gFNfPfeQ3Y
http://www.youtube.com/watch?v=0gFNfPfeQ3Y
http://www.youtube.com/watch?v=yKXwmQPggrY
http://www.youtube.com/watch?v=jFB5-ZErv20

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2014, 20:55 - pt 

Rejestracja: 05 lutego 2011, 20:39 - sob
Posty: 22
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe
poszło :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 01:05 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
piko pisze:
Nie samymi pszczołami człowiek żyje ;)

Piko po twoich słowach zdecydowałam się podzielić się moim konikiem medycyną ortomolekularną ,można by było pomyśleć ,że nie ma to nic wspólnego z pszczelarstwem. Nic bardziej mylnego. Zamieszczę linki ,tam jest mowa o suplementach diety ,pochodzących z soków owoców ale my jako pszczelarze mamy jeszcze cenniejszy suplement diety pochodzący z natury, pyłek kwiatowy.
http://www.czytelniamedyczna.pl/2601,sk ... lad-c.html
Związki triterpenowe np.Charakteryzują się one różnorodnym działaniem biologicznym, m.in. podwyższają odporność organizmu na niekorzystne warunki środowiska zewnętrznego (działanie adaptogenne), uszczelniają naczynia włosowate, rozszerzają naczynia wieńcowe, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Selen- odtruwa metale ciężkie.
Aminokwas alanina o którym mowa odpowiedzialna za endorfiny( hormon szczęścia), jest w pyłku (średnio 1,12%)
wit A,E,C, likwidują wolne rodniki,są wyłapywaczami szkodliwych substancji.
wit B6,B12, miedź, wapń i kwas foliowy są opisane w wykładach i występują także w naszym pyłku w dużych ilościach. Naturalnych wit nie można przedawkować.
W jądrach komórek pyłku o charakterze generatywnym stwierdzono przewagę kwasu dezoksyrybonukleino-wego (DNA), a w jądrach komórek pyłku o charakterze wegetatywnym przewagę kwasu rybonukleinowego (RNA).
Białka odpowiedzialne za odżywianie które jest wykładnikiem zdrowia i budulcem, wynosi średnio 21,4%.
Propolis ma działanie bakterio, wiruso i GRZYBOBÓJCZE. O działaniu na grzyby w organiźmie człowieka ,też tam mowa.
Polecam wykorzystanie tych wykładów i zastanowienie się nad zastosowaniem rodzimych naturalnych elementów w diecie.
http://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM
http://www.youtube.com/watch?v=ACidKrwaXqc
http://www.youtube.com/watch?v=AbH6FrUiRLg
I coś na grypy i przeziębienia :pijemy:
http://www.youtube.com/watch?v=hYdVwGrj ... 887829640B

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 23:11 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
To o ludziach i dla ludzi.
http://kefir2010.wordpress.com/tag/zakwaszenie/
http://www.youtube.com/watch?v=dzxIlF4N ... D3AA2478A2
Wiemy jednak, że nasze pszczoły to zwierzęta u których równowaga zasadowa jest tak samo ważna. PH jelit pszczoły powinno być kwaśne. Więc analogicznie patrząc nasze żywienie pszczół powinno prowadzić do zakwaszenia ich organizmu. Ideałem było by, pozostawienie na zimę na miodzie. Są jednak lata gdy występuje obfitość spadzi i występuje prawdopodobieństwo większego zaszkodzenia naszym podopiecznym. Niektórzy pszczelarze co robią, dodają cytryny do cukru ,na zakwaszenie (tak myślą). Mam nadzieję ze przeczytaliście artykuł zamieszczony i już wiecie, że cytryna nie zakwasza lecz alkalizuje. Czy te działanie jest słuszne?
Ja osobiście staram się zostawiać na miodzie, jeśli wiem, że nie zaszkodzi. Gdy jest inaczej dodaję do części pokarmu dynię ,gruszki, śliwki mirabelki. Dynia i gruszki mogą być zarówno surowe jak i gotowane a śliwki jedynie gotowane ( cukier). Unikam owoców nadgniłych, bo tam są toksyny. To mój prywatny sposób. Myślę, że każdy pszczelarz powinien sobie jakiś wypracować, jeśli przełożył sobie znaczenie równowagi kwasowo zasadowej na grunt pszczelarski. Pozdrawiam.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 23:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
idzia12 pisze:
Unikam owoców nadgniłych, bo tam są toksyny.
Owoce nadgniłe nie nadają się do spożycia ani do żadnego sposobu przetwarzania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 23:25 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
To właśnie napisałam.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 23:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
idzia12, Bardzo Cenne słowa godne powtórzenia Cieszy też kuchnia w której takie owoce nie występują. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 23:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Skończyłem czytać artykuł z linku na stwierdzeniu, że zakwaszają organizm leki.
Leki, bez rozróżniania jakie.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2014, 22:03 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
minikron pisze:
Skończyłem czytać artykuł z linku na stwierdzeniu, że zakwaszają organizm leki.
Leki, bez rozróżniania jakie.

Wyobraź sobie jakiej długości był by artykuł, gdyby zawierał wszystkie leki zakwaszające choćby dopuszczone w obrocie polskim. Mając takie ogólne stwierdzenie, teraz można wnikliwie rozpatrzyć tą sprawę w konkretnym przypadku jednostki. Wiesz jakie leki bierzesz ,wyszukaj. Lecz, już jesteś świadomy ewentualnego wystąpienia podwyższonej kwasowości.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2014, 22:24 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
idzia12, z całą sympatia, ale to troche nie tak. Jak pisze "leki" to powinna się spodziewać, że czytelnicy odczytają "wszystkie". A to jest po prostu nieprawda.
Człowiek jest z natury wszystkożerny, na pewno nie jest z natury wegetarianinem, choć na pewno jedzenie warzyw jest zdrowe, z tym nie dyskutuję. Straszenie strasznymi skutkami po zjedzeniu schabowego jest trochę nie fair.
W ogóle odnoszę wrażenie, ze to taka nowa moda na odkwaszanie.
Wg mnie ważniejsze, żeby pożywienie nie było zatrute.
Życzę zdrowia, Tobie i sobie troszkę też :)

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2014, 00:28 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
minikron pisze:
idzia12, z całą sympatia, ale to troche nie tak. Jak pisze "leki" to powinna się spodziewać, że czytelnicy odczytają "wszystkie". A to jest po prostu nieprawda.
Człowiek jest z natury wszystkożerny, na pewno nie jest z natury wegetarianinem, choć na pewno jedzenie warzyw jest zdrowe, z tym nie dyskutuję. Straszenie strasznymi skutkami po zjedzeniu schabowego jest trochę nie fair.
W ogóle odnoszę wrażenie, ze to taka nowa moda na odkwaszanie.
Wg mnie ważniejsze, żeby pożywienie nie było zatrute.
Życzę zdrowia, Tobie i sobie troszkę też :)

Z tym mięsem nie ma tak źle, można jeść. W zależności od grupy krwi mniej lub więcej. Tu tylko chodzi o utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej. Jeśli ktoś ma w diecie tylko mięso, na śniadanie obiad i kolację ,do chleba i ziemniaków, a do tego opija się kawą i czarną herbatą. Występuje problem. Warto wtedy się odkwasić zastosować rosół z kaszą jaglaną, desery z mleczkiem z kaszy jaglanej lub po prostu ugotować jajka zebrać skorupki, przegotować je jeszcze raz wysuszyć i zemleć dodawać do sałatek i innych dań.
Jeśli w diecie mieszamy składniki wymienione kwasowe i zasadowe z przewagą tych drugich powinno być dobrze ,pod warunkiem ,że nie trafimy na GMO w tkance.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2014, 19:05 - wt 

Rejestracja: 11 stycznia 2012, 12:16 - śr
Posty: 43
Lokalizacja: Grójec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
"Owoce nadgniłe nie nadają się do spożycia ani do żadnego sposobu przetwarzania."

Polemizował bym :D
Wszak z pomocą drożdży i procesu destylacji możemy je pięknie przetworzyć. :wink:

odnośnie tego "zakwaszenia" to też ostatnio jakaś nagonka, i oczywiście reklamy cudownych środków.
Nie dajmy się zwariować .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2014, 19:35 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
franek525 pisze:
"Owoce nadgniłe nie nadają się do spożycia ani do żadnego sposobu przetwarzania."

Polemizował bym :D
Wszak z pomocą drożdży i procesu destylacji możemy je pięknie przetworzyć. :wink:

odnośnie tego "zakwaszenia" to też ostatnio jakaś nagonka, i oczywiście reklamy cudownych środków.
Nie dajmy się zwariować .


firmy farmaceutyczne muszą zarobić to tworzą nieistniejący problem, tak to już jest.
Jeśli chodzi o zakwaszenie syropu to sok z cytryny ma odczyn kwaśny i zakwasza (może cała cytryna wraz z miąższem ma inne właściwości, tego nie wiem). Obecność kwasu (w tym wypadku kwasu cytrynowego) sprzyja hydrolizie sacharozy do cukrów prostych. Jest on katalizatorem reakcji hydrolizy. Po zakwaszeniu środowiska rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy zachodzi szybciej, przez co oszczędza się żywot części pszczół przerabiających cukier. O jelita pszczół i ich pH tutaj nie chodzi, chodzi natomiast o gruczoły ślinowe wytwarzające enzymy rozkładające sacharozę.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:19 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nie wiem jak jest z kwaskiem cytrynowym i o tym nie pisze, ale cytrynie nadaje kwaśny smak wit.C a odczyn jej jest zasadowy. Co jest dość mylące. Taki odczyn nie sprzyja pszczołą.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:22 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Witamina C to nie jest kwas askorbinowy?

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:24 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
To znaczy że witamina C czyli KWAS askorbinowy daje odczyn zasadowy?
Czego to sie jeszcze czlowiek dowie na tym forum.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:32 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
,,Alkalizują organizm:

- niemal wszystkie jarzyny i owoce (przodują cytryny, poza tym arbuz i ogórki!)
– skiełkowane nasiona warzyw i traw
– nierafinowane oleje: oliwa z oliwek, rzepaku, olej kokosowy, olej lniany
– sól morska i sól himalajska
– świeże mleko kozie i jego przetwory (niepasteryzowane)
– mleko kobiece
– mąki i wypieki z quinoa (komosy ryżowej), dzikiego ryżu, gryki, amarantusa i orkiszu, kasza jaglana
– jonizowana woda alkaliczna
– stewia, ksylitol (cukier brzozowy), organiczny miód pszczeli (taki prosto od pszczelarza)
– prawidłowo zaparzona zielona herbata, herbaty ziołowe (nie z żurawiną), yerba mate, woda z cytryną
– umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp., natomiast aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza

Nie oceniajcie na podstawie smaku: cytryna jest bardzo kwaśna ale cudownie alkalizuje. Pijcie dużo wody czy herbaty zielonej ze świeżo wyciśniętą cytryną. Byle bez cukru. Cukier jest słodki ale zakwasza :),,
http://kefir2010.wordpress.com/tag/zakwaszenie/

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:37 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Z tego wynika, że sam cukier jest dla pszczół lepszym źródłem pożywienia niż z cytryna. O kwasku nie mówię, bo nic na ten temat nie znalazłam a też przydało by się przyjrzeć.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:38 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Jakbym czytał ulotkę reklamową. Dalej nie rozumiem jak produkty zawierające kwasy organiczne mają alkalizować. No ale w sumie nie musze, nie jestem targetem tego czegoś.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 00:43 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
idzia12, nie daj sobą tak sterować. To, co w internecie napisane trzeba weryfikować a nie przyjmować na wiarę.
To, co cytujesz to czysta demagogia, nie ma wiele wspólnego z rzetelną wiedzą.
Wiem, naraziłem się, wybacz...

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 01:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
idzia12 pisze:
Nie wiem jak jest z kwaskiem cytrynowym i o tym nie pisze, ale cytrynie nadaje kwaśny smak wit.C a odczyn jej jest zasadowy. Co jest dość mylące. Taki odczyn nie sprzyja pszczołą.


Sorki, ale pleciesz 3 po 3. Poczytaj na internecie nie tylko o zakwaszaniu organizmu, ale również na Wikipedii o kwasie cytrynowym, który nadaje kwaśny posmak cytrynie! Witamina C jest też w cytrynie, ale ona kwaśnego smaku nie nadaje. Ktoś ci nieźle w główce namieszał. :!:

Żeby nie trzeba było dużo szukać tu masz cytat:
"W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach[1], w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny)."

A poniżej tabelka z wartością pH owoców i nie tylko:
Wybrane wartości pH
Kwas żołądkowy 1.2-3.0
Cytryna 2.2-2.4
Jabłko 2.9-3.3
Mleko 6.3-6.6
Białko jaja 7.6-8.0
Proszek do pieczenia 8.3-8.7

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 01:12 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Proszę o dowody. To że chcą kasę zrobić koncerny, to prawda, ale nie jedna droga prowadzi do celu. Nie tylko leki( do kosza) dieta, zioła ,naturalne produkty jak skorupki jaj wybiegowych od chłopa. Kiedyś człowiek żył w innych warunkach w zgodzie z naturą, był mniej zakwaszony. Teraz niszczy naturalną florę bakteryjną antybiotykami ,opryskami z żywności i konserwantami z mocno przetworzonych produktów. UHT mleko i produkty GMO to też nie bajka. Inne leki też nikt nie bada pod katem kwasowości a jeśli bada to tak jak zbadali żarówki energooszczędne na zawartość rtęci. Dużo mięsa spożywa, bo nie musi go upolować. Nie rusza się dostateczne, bo po co? Stał się zwierzęciem kanapowym. Pilot to jego okno na świat, a tam nagonka kup to , zjedz tamto więc je i nie patrzy co. Mam wymieniać dalej. Musimy się dostosować do świata który nas otacza lub poddać.
http://www.youtube.com/watch?v=SsbaZSmBgNY
górski_pszczelarz podaj źródło tych rewelacji.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 01:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
,, Pomimo swojej kwaśnej zawartości, po strawieniu, cytryna posiada silne właściwości zasadotwórcze, pomagające nam w odkwaszaniu organizmu. Sok cytrynowy posiada również właściwości odkażające, leczy,,
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne ... ywcze.html
Jeszcze jedno źródło dodatkowe ,co do zasadowości.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 09:19 - śr 

Rejestracja: 13 sierpnia 2013, 10:07 - wt
Posty: 41
Lokalizacja: Kielce
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Z punktu widzenia chemii trochę inaczej to wygląda. Kwas cytrynowy reaguje ze związkami zasadowymi np występującymi w mleku i produkty tej reakcji mają odczyn lekko zasadowy. To taki przykład do rozjaśnienia sytuacji, cały problem jest dużo bardziej skomplikowany. Co nie zmienia faktu, że i tak jesteśmy nabijani w butelkę. Organizm człowieka ma własną gospodarkę elektrolitową i potrafi utrzymać prawidłowe PH bez pomocy środków, które próbuje się nam wcisnąć. Ale najlepsza jest propaganda, że stosujemy dużo leków itp..., to weźmy sobie jeszcze jeden...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 09:26 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
idzia12 pisze:
Pomimo swojej kwaśnej zawartości, po strawieniu, cytryna posiada silne właściwości zasadotwórcze,


Możesz mi to rozpisać wzorami chemicznymi ?

idzia12 pisze:
– jonizowana woda alkaliczna


Aż mi się przypomniała woda energetyzowana (np przez P. Kaszpirowskiego lub Nowaka) oraz "woda krystaliczna" czyli woda po odmrożeniu - podobno zapamiętuje strukturę krystaliczną.
Na chwilę obecną to jak dla mnie robienie ludziom wody z mózgu, coś jak sok z owoców acai czy te ziółka które jakiś emeryt kupił za 4tyś (i nie były to niestety narkotyki).

[quote="hexamito"] Jeśli kwas zmieszasz z zasadą to mieszanina będzie dążyć do zobojętnienia. To czy wynik będzie zasadowy, neutralny, kwaśny zależy (pewnie w w uproszczeniu) od stężenia kwasu/zasady. Dlatego nie można powiedzieć że ocet daje w organizmie odczyn zasadowy bo gdy się łyżkę sody kaustycznej rozpuści w filiżance octu to wychodzi odczyn zasadowy.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 09:40 - śr 

Rejestracja: 13 sierpnia 2013, 10:07 - wt
Posty: 41
Lokalizacja: Kielce
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
hexamito pisze:
Jeśli kwas zmieszasz z zasadą to mieszanina będzie dążyć do zobojętnienia. To czy wynik będzie zasadowy, neutralny, kwaśny zależy (pewnie w w uproszczeniu) od stężenia kwasu/zasady. Dlatego nie można powiedzieć że ocet daje w organizmie odczyn zasadowy bo gdy się łyżkę sody kaustycznej rozpuści w filiżance octu to wychodzi odczyn zasadowy.


Ale podczas tego zobojętnienia powstają sole, które dysocjują i mogą dawać odczyn lekko kwaśny, obojętny lub lekko zasadowy. Jeszcze raz napisze, że to jest bardzo skomplikowany temat. Po za tym możliwość reakcji jest tutaj ogromna


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 09:43 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
hexamito pisze:
Po za tym możliwość reakcji jest tutaj ogromna


Czy w takim razie twierdzenie że jedzenie cytryn powoduje odkwaszanie organizmu nie jest podkładaniem się ?

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji