FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 lipca 2025, 22:43 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
w sobote jade do pszczelarza po pszczolki :lol: ciecze się bo pogoda ladna a ja obecnie mam tylko jedna rodzinke w posiece, problem jest w tym ze nie przewoziłem nigdy pszczol autem osobowym trochę sie boje by dojechac bezpiecznie, zabezpieczylem ule maksymalnie jak moglem mam nadzieje ze będzie ok pszczoly sie nie pogniotą , jedziemy po 4 rodzinki auto to vw t4 bus hehe zlozymy siedzenia i w droge . . . . :pl:
skrecilem ze sobą dennice i korpusy by było stabilnie oby tylko to wystarczylo

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
pisiorek pisze:
w sobote jade do pszczelarza po pszczolki :lol: ciecze się bo pogoda ladna a ja obecnie mam tylko jedna rodzinke w posiece, problem jest w tym ze nie przewoziłem nigdy pszczol autem osobowym trochę sie boje by dojechac bezpiecznie, zabezpieczylem ule maksymalnie jak moglem mam nadzieje ze będzie ok pszczoly sie nie pogniotą , jedziemy po 4 rodzinki auto to vw t4 bus hehe zlozymy

Spokojnie jak kiedyś wiozłem w samochodzie osobowym rójkę w plecaku+kilka tysięcy na plecaku bez żadnego kapelusza nie dostałem nawet jednego strzała. Plecak powiesiłem na haczyku na wieszak w samochodzie i było ciekawie, mądre to nie było ale za to rodzinka przybyła.

pozdrawiam rever

pisiorek pisze:
zlozymy siedzenia i w droge . . . . :pl:

Kolego z tego co widzę nigdy nie przewoziłeś pszczół
wylot ma być na całość otwarty i za siatkowany żadne beleczki
zajedź rano do gościa przełóż pszczółki do ulu i dostaw do wieczora i tak wcześniej nie odjedziesz jak nie przestaną latać czyli 18-19 ta w zależności od pogody
na wierch przygotuj sobie powałki z pajączkami a jak takich nie masz to płótno i taker jak się boisz by Ci się zamki nie przesuwały to takerem przyszczel każdą i tyle

BoCiAnK dennice sa osiatkowane tlenu im nie braknie co do beleczek w wylotkach to nie ma problemu mam siatke takerem przymocuje belki mogę wyciagnac, jasli chodzi gore hm jak nie badzie baleczek jeno powalka to te ramki będą jezdzic przecie nie bada zakitowane

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
BoCiAnK pisze:
wylot ma być na całość otwarty i za siatkowany żadne beleczki
a może ma dennice osiatkowane hm :?: wtedy ja zazwyczaj wyloty gąbką zatykam a nie żadną siatką... na wierzch beleczki między ramki i zawsze tak odkłady wożę... i jeszcze nigdy żadnego problemu nie było... gdzie bym tam takerem jeszcze ramki strzelał :thank:

Ramki pszczele

pisiorek pisze:
jasli chodzi gore hm jak nie badzie baleczek jeno powalka to te ramki będą jezdzic przecie nie bada zakitowane
jak masz siatkę w dennicy to zostaw beleczki jak są... będzie dobrze... tylko trzeba pamiętać żeby pod spód był dopływ powietrza... ja jak wożę to mam taką kratownicę z listew skręconą na ule i na tym je kładę, tak żeby był dostęp powietrza pod spód :wink: i zawsze ramki równolegle do kierunku jazdy :wink:

Ramki pszczele

na codzien woze ludzi po Krakowie tramwajem :haha: pora teraz nauczyć się wozic pszczoly hehe

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
to jak już masz doświadczenie z ludźmi, to już z górki ;)

Ule na jakich gospodaruję: wlkp, dadant, wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: lubuskie
Witam
Mam dopiero dwa lata pszczoły i kilkakrotnie woziłem ule osobówką (Peugeot 206) na pożytek, rójki też przywoziłem. U mnie wyglądało to tak: dennica z pajączkami, korpus i na to powałka z pajączkami, wszystko razem spięte pasem, dodatkowo odkręcałem deski przy wylotkach aby niepotrzebnie miejsca nie zajmowały. Wylotki zatykałem gąbkami. Żadnych problemów z transportem :)

Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: będzie WP.
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
pisiorek pisze:
na codzien woze ludzi po Krakowie tramwajem :haha: pora teraz nauczyć się wozic pszczoly hehe

Pojedź tranwajem, napewno im powietrza nie zabraknie. :)
No to Ci zazdroszczę. Nie wiem kiedy ja będę jechał po swoje pszczółki, mam nadzeję, że kiedyś to nastąpi. :)

Będziemy czekać na dalsze relacje.

Pozdrawiam i powodzonka - aleksx

pisiorek pisze:
na codzien woze ludzi po Krakowie tramwajem :haha:
musisz mnie kiedyś przewieźć :thank: :haha: :haha: :haha:

Ramki pszczele

pisiorek pisze:
w sobote jade do pszczelarza po pszczolki :lol: ciecze się bo pogoda ladna a ja obecnie mam tylko jedna rodzinke w posiece, problem jest w tym ze nie przewoziłem nigdy pszczol autem osobowym trochę sie boje by dojechac bezpiecznie, zabezpieczylem ule maksymalnie jak moglem mam nadzieje ze będzie ok pszczoly sie nie pogniotą , jedziemy po 4 rodzinki auto to vw t4 bus hehe zlozymy siedzenia i w droge . . . . :pl:

a o pasach nie słyszałeś, po 9 zł u "łysonia'
bezpieczniej na przyczepce. twój wybór.

jino2 pisze:
a o pasach nie słyszałeś, po 9 zł u "łysonia'
bezpieczniej na przyczepce. twój wybór.
te pasy tyle warte co.... :thank: mechanizm z cienkich blaszek zrobiony... lepiej kupić w markecie :wink:

Ramki pszczele

ja mam kilka lat i działają, poprostu nie szarpie ich.

Może i masz rację... jak się będzie z nimi delikatnie obchodzić to posłużą... ale to nie dla mnie :wink:

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Pytanie jest tylko jedno jakie masz zabezpieczenie w razie wypadku, a to co ci koledzy napisali to nikt się o to pytał nie będzie

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
..wiozłem rojke zatrzymała mnie straz graniczna.....ale chłopaki nie chcieli policzyc ile wioze bez kontroli dokumentow sie odbyło

sasiadka z innej wioski opowiadała lata 80" w maluchu jedno dziecko na reku drogim w ciazy...pszczoły luzem w maluchu rojka właza pod spodnice...po nogach :haha: :haha: ...ale taki były czasy tak zaczynała swoje pszczelarstwo z mezem plus jest taki ze jej synowie zahartowani na żadła od niemowlecia...... :haha:

HaQ pisze:
..wiozłem rojke zatrzymała mnie straz graniczna.....ale chłopaki nie chcieli policzyc ile wioze bez kontroli dokumentow sie odbyło
bo przecież wszyscy wiedzą że pszczoły "gryzą" :thank: :mrgreen: Więc po co tam wścibiać nosa :wink:

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Tylko jeszcze musisz sprawdzić czy te pszczoły nie mają choroby lokomocyjnej. :haha:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
xsiek pisze:
bo przecież wszyscy wiedzą że pszczoły "gryzą" :thank: :mrgreen: Więc po co tam wścibiać nosa :wink:

Moze żądła

już pszczolki się oblatują u mnie i nosza pylek :lol:
wszysko poszlo bez problmow jednak mialem dostać bucfasta a dostałem niemke bo gość już wszysko sprzedal . matki sa oznakowane czerwiu jest około 5 ramek na kazda rodzine , koles pszczoly ma 25 lat gość sprawial wrazenie bardzo wpozadku ale opowiadal dość kontowersyje rzeczy typu ze pszczoly w zimie maja miec cieplo itd. widać ze trzyma się starych metod ,najważniejsze ze cale to zamieszanie mam już z glowy dostałem 4 zadla hehe ale jestem zadowolony :D

pisiorek pisze:
mialem dostać bucfasta a dostałem niemke
i to jest bardzo dobra wiadomość.

kupiliśmy 4 rodziny 2 dla mnie 2 dla kolegi, aktualnie mam 3 rodzinki i 7 pustych uli sprubuje zrobić 3 odkłady oby się udało mieć kilka rodzin i nauczyć się wszystkiego 8) ech

Adwokat Diabła fajny masz nik :evil:
a ja bym chciał mieć 1 rodzinke buckfasta

Podepnę się po temat kolegi, rzecz też dotyczy transportu. Chce przywieźć 4 ule wielkopolskie z pszczołami. Nie są to moje ule, nie mam pewności, że są szczelne. Istnieje jakiś sposób na zabezpieczenie ich przez wychodzeniem pszczół? Nie wiem, może je w coś spakować? jakiś worek? Druga sprawa, co zrobić gdyby ewentualnie wyszły z ula? same wejdą z powrotem, czy trzeba im jakoś pomóc?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
hexamito pisze:
Druga sprawa, co zrobić gdyby ewentualnie wyszły z ula? same wejdą z powrotem, czy trzeba im jakoś pomóc?

Wtedy trzeba wezwać zawodowego negocjatora - on ich przekona do powrotu. :lol: :lol: :lol:

Poważnie.
Kolego musisz być pewny co do szczelności ula, bo nawet najmniejszy otwór może być przyczyna nieszczęścia.

pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
....pamietaj niemozesz zatykac wylotka bo sie podusza zabezpiecz gesta siateczka..i w droge

pisiorek" ile zapłaciles za te rodzinki i ile za ule..?

HaQ, 390zl za rodzine ,ule miałem swoje przelozylismy pszczolki poczekałem godzinke az wszystkie wejda i w droge.
hexamito , ule musisz miec idealnie szczelne bo sobie narobisz klopotow nie ma zartow

pisiorek pisze:
390zl za rodzine
to nieźle przepłaciłeś.

Adwokat Diabła :lol: mysle ze nie , wole kupic rodzine za 390zl zrobic z z niej odkład i odwirowac trochę miodu.

pisiorek pisze:
wole kupic rodzine za 390zl zrobic z z niej odkład i odwirowac trochę miodu.
Kupię taką samą w sile za 250 zł, zrobię z niej dwa odkłady, wezmę miód zarówno z rodziny jak i z każdego z odkładów. Można tylko trzeba wiedzieć jak dlatego napisałem że przepłaciłeś.

Adwokat Diabła ,pewnie masz racje :roll: nie moglem nigdzie znalesc tanszych rodzin zadnych rodzin na sprzedaż nie moglem znalesc dalem ogłoszenie na forum odpisal mi tyko 1 gość .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Adwokat Diabła pisze:
Kupię taką samą w sile za 250 zł, zrobię z niej dwa odkłady, wezmę miód zarówno z rodziny jak i z każdego z odkładów. Można tylko trzeba wiedzieć jak dlatego napisałem że przepłaciłeś.

trzeba być niezłym desperatem żeby normalne rodziny wiosną sprzedawać po takiej cenie, nie mówie bo okazje się czasami zdarzają ale nie jest to napewno cena rynkowa

pisiorek pisze:
390zl za rodzine ,ule miałem swoje

Sprzedać taka rodzinę na wiosnę i za takie pieniądze to trochę szkoda , taka rodzina może przynieść nawet 50 kg miodu tylko po 20 zł kg, 1-2 odkłady i da nam 1200-1400 zł co Wy na to.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
Ja w czwartek dwie kupione rodziny przeniosłem do własnych uli w ciągu dnia (było 25 stopni) i zostawiłem u pszczelarza. Jadę po nie z najbliższy czwartek. Uznałem, że tak im będzie lepiej. Odbiorę je wcześnie rano i ok. 8-9 będą na na nowym miejscu. Ule spinam pasami.

piko a jaka odleglosc masz do tego gościa ? oplaca sie dwa razy jezdzic hm
STANI twoje obliczenia sa czysto teoretyczne trzeba mieć doświadczenie by tak pokierować rodzine by te 50kg przyniosła ja tego doświadczenia nie mam :( jak 10 kg odwiruje i zrobie odkład będę się cieszyl :haha:

pisiorek pisze:
piko a jaka odleglosc masz do tego gościa

Opłaca się, jeśli pszczołom lepiej. Muszę chuchać na te dwie rodziny i tyle.
Więcej nie mam

pisiorek pisze:
jak 10 kg odwiruje i zrobie odkład

Mam taki sam ambitny plan :)

Stani jak masz pasiekę wędrowną to możesz i tyle odwirować ale w pasiece stacjonarnej. Ja mam pasiekę na skraju Puszczy Kampinowskiej i nie mam z ula nawet połowy tego a rodziny mam mocne obecnie od 8 do 10 ramek Wlkp. Pozdrawiam Stanisław i życzę ci dalszych takich zbiorów.

Ule na jakich gospodaruję: WZ
STANI pisze:
pisiorek pisze:
390zl za rodzine ,ule miałem swoje

Sprzedać taka rodzinę na wiosnę i za takie pieniądze to trochę szkoda , taka rodzina może przynieść nawet 50 kg miodu tylko po 20 zł kg, 1-2 odkłady i da nam 1200-1400 zł co Wy na to.
- z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać. "STANI" co tam się rozdrabniać jak szaleć to szaleć - 40 kg miodu do tego jeszcze 70 kg ziołomiodu,że o mleczku ,pyłku ,kicie i wosku to nawet nie wspomnę a gdzie jeszcze pierzga i ze dwa odkłady :D - to ile to razem będzie ? :roll:

Znam pszczelarza który dwa lata temu z 12-tu uli wżął 96 kg mając bardzo dobre pozytki w zasięgu lotu pszczoly kilka hektarów rzepaku pszczoly stały w dwóch hektarach gryki masę hektarowa maliny i porzeczki ,sady , mlecz ,duży park lipowy stare wiekowe lipy, akacja muzę mniej od lipy, spać liściasta bo wystąpiła wręcz idealne pozytki ciągłe marzenie dla każdego pszczelarza. Ja w tym czasie tylko średnia 43 kg z ula na zupełnie innym terenie i jeszcze powiększałem pasiekę

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Wiesz 8kg z ula to taki dobry wynik nie jest...

prubuje skopiować wypowiec poprzednika by się odnieść do tego i nie potrafie :twisted: tepy jestem ech

temat "ile miodu z jednego ula ?" to temat rzeka mysle ze każdy z was to wie , mam tu doswiadczonego pszczelarza który mi trochę pomaga wiec mysle ze pare litrow uda się odwirować bo rejon w pożytki jest dobry , najważniejsza jest wiedza i doswiadczenie a doświadczenia nie da się kupic , choćbym miał mieć miod tylko dla siebie to pszczolki będę miał bo mi się to strasznie spodobalo a może z czasem zwroca mi srodki które zainwestowalm ...

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Nie przejmuj się forumowymi opowieściami i gadkami o rekordach. To ile dadzą pszczoły już mało zależy od Ciebie bo na to pracuje się od końca lipca poprzedniego roku. Teraz tylko obserwuj rozwój, poczytaj o nastroju rojowym żeby zamiast miodu nie zaczęły się mnożyć pszczoły - nic oprócz deklaracji sprzedawcy o nich nie wiesz , więc lepiej polegać na własnych obserwacjach. Za wiele w ulu nie grzeb bo to zawsze dezorganizuje rodzinkę, tyle ile trzeba aby sprawdzić co masz sprawdzić - zawsze się zastanów po co otwierasz ul. Będzie dobrze , a miód same pozbierają :D Każda ilość będzie rekordowa , bo to pierwszy , niezapomniany raz :pl:

manio , dzieki :lol:

pisiorek pisze:
prubuje skopiować wypowiedź poprzednika

Zaznaczasz fragment postu myszą trzymając naciśnięty lewy jej klawisz.
Gdy już zaznaczysz potrzebny fragment, klikasz prawym klawiszem myszy
na przycisk "Cytuj" znajdującym się w prawym dolnym rogu posta, którego fragment zaznaczyłeś.
Cytowanie pojawia się na dole strony w oknie edycyjnym.

manio pisze:
Nie przejmuj się forumowymi opowieściami i gadkami o rekordach. To ile dadzą pszczoły już mało zależy od Ciebie bo na to pracuje się od końca lipca poprzedniego roku. Teraz tylko obserwuj rozwój, poczytaj o nastroju rojowym żeby zamiast miodu nie zaczęły się mnożyć pszczoły - nic oprócz deklaracji sprzedawcy o nich nie wiesz , więc lepiej polegać na własnych obserwacjach. Za wiele w ulu nie grzeb bo to zawsze dezorganizuje rodzinkę, tyle ile trzeba aby sprawdzić co masz sprawdzić - zawsze się zastanów po co otwierasz ul. Będzie dobrze , a miód same pozbierają Każda ilość będzie rekordowa , bo to pierwszy , niezapomniany raz

Brawo. I to jest najlepszy nauczyciel "młodych wilczków"

pisiorek pisze:
Zaznaczasz fragment postu myszą trzymając naciśnięty lewy jej klawisz.
Gdy już zaznaczysz potrzebny fragment, klikasz prawym klawiszem myszy
na przycisk "Cytuj" znajdującym się w prawym dolnym rogu posta, którego fragment zaznaczyłeś.
Cytowanie pojawia się na dole strony w oknie edycyjnym.

:pl: udało się :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika

...nie do końca, bo wyszło, że to Twój tekst :P

marcyha pisze:
...nie do końca, bo wyszło, że to Twój tekst

teraz jest oki :) . marcyha a co ta krowcia z foto ma wspolnego z pszczelarstwem ? 8)
ciekawa sprawa :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]