FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 16:57 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Witam
Mam takie pytanie bo nie do końca wiem co zrobić... jakiś czas temu kupiłem pasiekę za zimowaną na dwóch korpusach wielkopolskich z tego co sie dowiedziałem i z własnych obserwacji pszczelarz pod koniec tamtego roku pszczół nie zdążył przygotować do zimy ale miodu jesienią tez nie wybrał, zrobiłem wstępny przegląd górnego korpusu większość rodzin dość silna obsiadają od 6/8 ramek a czerw na 2/4 pokarmu i świeżego nakropu tez dość sporo. Trzy rodziny na tyle słabe ze dolny korpus i cześć górnego pleśniały... wiec zrzuciłem je do jednego korpusu ale zastanawiam sie czy nie lepiej było by teraz wszystkie rodziny zrzucić na jeden korpus a dopiero za miesiąc korpusy dodawać wraz z kratami odgrodowymi... co o tym myślicie ??

Pozdrawiam

Tak właśnie zrób. Przenieś do jednego korpusa- będą mieć cieplej, bo mniejsza kubatura do ogrzania.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Wczoraj zrobiłem tak kilka uli i dobrze bo dolne korpusy są praktycznie puste...

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
EmilM pisze:
Tak właśnie zrób. Przenieś do jednego korpusa- będą mieć cieplej, bo mniejsza kubatura do ogrzania.

Jest jeszcze inne rozwiązanie. Gdy pszczoły zagospodarują te 6 - 7 ramek w górnym korpusie przestawiamy dolny korpus do góry, jest tam dużo wolnych komórek do czerwienia i zwykle pozostaje pierzga z jesieni. Pszczoły bardzo szybko zagospodarowują ten korpus, przenoszą pokarm z dolnego i matka szybko go zaczerwia. Czasami przed rzepakiem udaje się jeszcze raz przestawić korpusy, co daje bardzo silne rodziny gdy zaczyna on kwitnąć.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Czy bendą mieć cieplej to ja bym polemizował. Noce jeszcze sa chłodne a jak zostawimy ich tylko na 1 dolnym korpusie to od wylotka chłud zaraz idzie na kłomb rozluzniony a tam jest czerw i go trzeba ogrzać. A jak czerw jest u góry i na dole są ramki to powietrze zimne w nocy ma troche dłuższą drogie i czensciowo się już ogrzewa. A jak zapomnimy i albo nie mamy czasu zajzeć do rodziny na jednym korpusie to ona może wejsć w nastruj rojowy a jak mamy 2 korpusy to matka jak zaczerwi gure to zejdzie na dolny korpus i tam ma duże pole do popisu składanie jajek. Trzeba pamientać ze jak jest pozytek to pszczoły składaja pokarm nad czerwiem i zmusza matkie zejscia do dolnego. Pozdrawiam miły_marian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]