FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 22:47 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
Witam.
W tamtym tygodniu zakupiłem swoje pierwsze pszczoły w ulu jednościennym wielkopolskim. Pszczoły obsiadały 10 ramek i sprzedający założył jeszcze przed przewozem półnadstawki. Niestety nie miał kraty odgrodowej. Po przywiezieniu na pasieczysko ustawiłem ule i dałem pszczołom spokój. Sprawdziłem, tylko czy przeżyły transport i wyglądało, że wszystko jest w porządku. W obydwu ulach wentylowały wlot i nic niepokojącego nie było widać.
Następnego dnia poszedłem sprawdzić co się dzieje i nic specjalnego przez pogodę się nie działo, pszczoły zachowywały się spokojnie ale pogoda była burzowa, niestety nie zdążyłem założyć kraty.
Co teraz z tym zrobić? Założyć kratę - będzie to tydzień po założeniu półnadstawki.
Pszczelarz który mi sprzedał pszczoły powiedział, że w przyszłym tygodniu mogę zakładać drugi korpus. Jak to technicznie robić?
Proszę o wskazówki - bo będę to robił tak jak jest opisane u Ostrowskiej tylko nie wiem co robić z półnadstawką. Problemem też jest to, że nie mam suszu, sama węza.
Jak porozkładać ocieplenia pomiędzy korpusami i półnadstawką?
Gdzie włożyć kratę odgrodową, czy ona musi szczelnie przylegać korpusu.
Pszczelarz który mi sprzedał pszczoły jako ocieplenie górne ula stosował kilka gazet - czy to nie jest zbyt mało? Dodam, że pomiędzy ramkami miał założone beleczki tak, że miał szczelnie zamknięte gniazdo od góry.
Dostępne dni do pracy w pasiece to sobota i wtorek, później muszę wyjechać na tydzień.
A tak w ogóle to na czym teraz powinienem się skoncentrować - co jest najpilniejszego do roboty?
Czy nie muszę leczyć pszczół? Pszczelarz mówił, że leczył na warroze w jesieni i pszczoły są zdrowe ale czytałem, że też się leczy na wiosnę. A co z nosemozą? Ogólnie nic nie mówił, że należy teraz na coś leczyć pszczoły stąd moje pytanie.

Z góry dzięki
Sylwek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
sylwek, jak to jest półnadstawka z węzą to załóż tą kratę ogrodową i poczytaj więcej. I nie dłub tyle w ulu bo matkę przetrącisz ;)

Sprawdź tylko czy weszły w ogóle do tej półnadstawki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Zapewne weszły skoro nie ma kraty. Strzepnij wszystkie pszczoły do rodni, połóż kratę, na to półnadstawkę, jeśli pierwszą półnadstawkę mają odbudowaną i noszą nakrop to daj ją do góry, a półnadstawkę z węzą daj pomiędzy odbudowaną, a rodnią. Karta ma być rozmiaru rodni i musi szczelnie przylegać (przynajmniej tak, aby matka nie przeszła do półnadstawek.
Pozdrawiam tczkast

Troche mnie zaskoczyło 2 nadstawki od razu? Myslalem ze po jednej sie daje zaleja to przekladka do gory i nastepna pomiędzy

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak jeszcze nie kupiłeś krate odgrodową to jutro kup. Zobacz czy w półnadstawce są jajeczka a moze i larwy, Jak są to zrub przeglond i poszukaj matki i daj ja na dół pod krate. I daj wezę na całą pułnadstawkie jak jeszcze nie dałeś. Na tydzień wystarczy ten pół korpus, a jak przyjedziesz to dasz drugo półnadstawkie z wezą ale cała i pomieszaj wezę do tych 2 nadstawek. Pozdrawiam miły_marian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]