BoCiAnK pisze:
Jeżeli chodzi o moją gospodarkę na dadanie jest to tylko kwestia przyzwyczajenia się
z waroozą walczę cały czas od wczesnej wiosny po późną Jesień a nawet w zimie nie ma ona u mnie łatwego życia bo gdy mi się nie chce wyjmować wstawionych na dennice jesienią pojemników z Tymolem to cierpią do wiosny aż zmieniam dennice
Jedyną taką małą wadą dadanta jest zbyt szeroka ramka z powodzeniem wystarczyła by 300mm tak jak już tu gdzieś wspomniałem moim ideałem jest ul o ramce 300x300
W ulu jaki Krzysiek Przedstawił ciekawym rozwiązaniem jest ramka u dołu wąska co zmusza pszczoły w okresie karmienia na zimę o inny układ pokarmu -nie ma lub nie powinno być pustego pola na środkowej części ramki przesuwanie się kłębu ku gorze gwarantuje że ma nad sobą dużo pokarmu przez co nie zabraknie jak przy niskich ramkach
za to wadami wysokich uli jest ich wysokość gdzie na dadana gniazdo kładę 2 x 1/2 i spokojnie ściągnę to na warszawiaka dodać na gniazdo 2x 1/2 jako miodnie musiałbym stać na drabinie 
Witam
Bogus ladnie to ujol w swoim poscie, i faktycznie zimowla na takich ramkach jest fantastyczna, obsluga ula to marzenie, bes dluta czy tesz srubokreta jak to wielu pszczelarzy urzywa, ramki bardzo latwo sie wyjmuje, nie ma gniecenia pszczulek, odpadaja odstepniki ramkoewe wbijane w listewki ramek, odpada drutowanie ramek, produkcja ramek jest prosta i larwa!!!!!..... mozna wykonac wszystkie elementy na prostej pilarce stolowej.
Pasek 5cm wezy pelno ekologicznej wystarcza w zupelnodci, z kilograma zawezam 50 ramek gniazdowych, w ten sposub nie zmusza sie pszczul do odbudowy pelnych plastruw na calej wezie co redukuje stres w rodzinie pszczelej, budowa taka jest barometrem wskazujacym stan rodziny pszczelej i jakosc matki, rodzina taka moze bez jakichkolwiek ograniczen czym jest weza zmuszajaca rodziny do takie budowy a nie innej, no i jak Bogus wspomnial jest latwiajszy start do zmniejszonej komurki pszczelej 4,9mm do 5,1mm co chamuje rozwuj warozy.
Jak wiadomo nie wszystkie rodziny pszczele ladnie odbudowywuja podana im weze o zmniejszonej komurce do wymiaru 4,9mm, wklejajac systematycznie paski o tym wymiarze po kilku sezona doprowadzimy do zmniejszonej komurki, nie zmuszajac pszczul na gwalt pelnymi taflami wezy.
Ja tu gadu gadu o wezie i komurkach i odbieglem od tematu ula Apostoly´ego !!!!!!....
Z ula tego nie zostalo sie za durzo jedynie pomysl ramki trapezowej i jej walory, zrezygnowlem z dennicy samoczyszczacej ktura prowadzi do dezorientacji Pszczelarza utrudniona jest diagnoza osypu zimowego, dennica zawsze jest czysta i osyp spada przed ul, dp wiosny nie ma po nim sladu, dlatego zdecydowalem sie na dennice oiatkowana mojego pomyslu z wylotkiem usytuowanym 10mm pod dolnymi belkami ramek, ul taki zbudowany jest z deski pojedynczej lipowej 35mm grubosci posiada dawa uchwyty biczne i stawia go sie normalnie na zwyklym stolku pasiecznym, i co wazne jest lekki i funkcjonalny i nadaje sie na wedruwki z pszczulkami.
Musze zrobic kilka aktualnych zdjec tej modyfikacji, wyglada naprawde interesujaco!!!!!!!!....
Zapomnialem dodac ze wymiary rami troszke sie zmienily mianowicie wysokosc 350mm szerokosc gura 482mm szerokosc dolem 270mm.
No Bogus zblizam sie do twojego idealnego rozmiaru ramki 300mmx300mm
Orginalna ramka Apostolego jest troszke za wysoka, dopasowalem wysokosc ramki do procesu produkcyjnego tych uli i ewentualnego ich wirowania, czego sie nie robi!!!!!.... co w gniezdzie to swiete i nalerzysie pszczolom, nawet lekie dodatki spadziowego jeszczenigdy pszczolom nie zaszkodzily, gdzies wlasnie Bogus ladnie to opisal!!!!!!.....
Pozdrowienia Krzysztof K