_barti_ pisze:
Możecie mi napisać o ramce pracy? Na czym to polega, kiedy sie wkłada taką ramke. Jakie jest postępowanie. Chętnie wysłucham też opisu innych metod zapobiegających wychodzeniu roi.
Choć może się posypie wiele krytycznych postów pod tym co napisze ale to jest forum i chętnie przeczytam każdy post pod moim i zapewniam że żaden nie dostanie usunięty hehehehe
Ramko pracy nic innego jak inne ramka tylko że do wychowu trutni Nie mające Barii nic wspólnego z wychodzeniem roi , nie zapobiega powstrzymaniu roi , po ramku pracy nawet nie stwierdzimy stanu rojowego
( kiedyś wyczytałem że pojawienie się pierwszych zaczerwionych komórek trutowych świadczy o początku stanu rojowego to jest prawda że wychowują trutnie dla podtrzymania Życia ale czy je wychowają w ramku pracy czy nie to nie ma żadnego znaczenia
Każda zdrowa silna rodzina wychowuje trutnie nawet do 3,5 tyś osobników i jest to normalne zjawisko.
Jedyna rzeczą jaką możemy zaobserwować oglądając ramko pracy to stan roboczy rodziny i to jeszcze nie zawsze ( poddanie ramka w lipcu niczego nam nie da i nie powie bo go nawet nie odrobią ) a pszczoły będą pracowały w pocie czoła
Nastrój roboczy zauważymy po wylotku i intensywności lotów ,po wyciągnięciu dodanej w kwietniu/maju/czerwcu węzy że jest odrobiona
Ja stosuję ramko pracy ale tylko po to by na poddawanych ramkach z węzą nie było komórek trutowych (po prostu żeby mi pszczoły nie niszczyły plastrów) z momentem przestania dodawania węzy zabieram ramko pracy jest to ok. 15 czerwca bo jest im już nie potrzebne .Pszczoły w pustej przestrzeni gdy mają węzę zawsze pociągną kom trutowe . Które zawsze wycinam nie dopuszczając do zasklepienia czerwiu .
Ktoś może powiedzieć że wycinanie zasklepionego czerwiu trutowego to Biologiczna walka z Varooa zgadza się . Lecz dla mnie jest to walka nie opłacalna przeliczając ilość miodu jaką pszczoły z użyją na wykarmienie 1 ramki pracy typ Dadant /Wielkopolski to wychodzi ok. 3 kg miodu na ul mam 100 uli czyli 300 kilo miodu gdybym dopuścił do zasklepu odbierając ten miód i sprzedając po jak naj niższej cenie nawet 5 zł za kilo =1,500 zł do tyłu kupując kwas szczawiowy , Bienenwohol za kwotę 200 zł mam Sto razy lepszy efekt jak wycięcie nawet pięciu ramek na ul z trutniami
Co do staniu rojowego należy się zapoznać z takim tematem dlaczego powstaje w ulu stan rojowy ;; naturalna cecha podziału rodziny , nadmierna ilość karmicielek , ciasnota w ulu , przegrzanie ula , brak pożytku , genetycznie przekazane cechy rojliwości matki matce
A ramka pracy nie ma tu nic wspólnego