FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 lipca 2025, 11:07 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Witajcie, pytanie amatorskie ale ważne.
W kilku ulach nie mam w ogóle młodego czerwiu, jest trochę na wygryzieniu.
Matki nie mogę znaleźć, ramki zalane z większości a w dwóch ulach w 30%.
Czy na pewno nie ma matki czy jest ale nie czerwi?
Pszczół w ulach dużo.
Wiem że na odległość Ciężko coś powiedzieć ale czy możliwe że przez zmianę pogody matki przestały czerwic?
Co zrobić? :(

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
U mnie jak na jesieni zeszłego roku w jednym ulu nie było matki to ten ul był wyraźnie głośniejszy od innych, pszczoły też zupełnie inaczej się zachowywały po podniesieniu powałki. Spróbuj się przysłuchać wieczorem czy "podejrzany" ul nie szumi głośniej od innych i czy po puknięciu w niego zaszumi i się uspokoi czy nie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Adam-Opole, Nie martw się, matki już przestały czerwić

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Adam-Opole, w takim momencie przydaje się znakowanie matek .Pszczół sporo matka przerwała czerwienie i jak ją znaleźć kiedy przeglądy krótkie z uwagi na możliwość rabunków. Wszystko dobrze, pewnikiem przerwały czerwienie taka pora.Pozdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Adam-Opole pisze:
ramki zalane z większości a w dwóch ulach w 30%.
Pisz jaśniej bo z tego co napisałeś wynika że nie zakarmiłeś pszczół na zimę i jesteś zdziwiony że zalane aż w 30 %.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Adam-Opole pisze:
W kilku ulach nie mam w ogóle młodego czerwiu, jest trochę na wygryzieniu.
Matki nie mogę znaleźć,

w 1-nym ulu to moge zrozumiec ze cos sie stalo z matka i nie czerwi jadnak piszesz ze kilku ulach nie masz mlodego czewiu ? ciekawe

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
A co to za problem, że już nie ma młodego czerwiu. Jak jest siła w ulach to ja bym sie cieszył. W kilku ulach na raz raczej matki nie zgineły.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Następny, naturalny, wywołany przez przyrodę stoper dla warrozy. W tym sezonie.
Mam wrażenie, że w tym roku cały sezon był około miesiąc przyśpieszony.
Wywoływanie czerwienia na siłę jest bezpodstawne i szkodliwe. Pszczoły wiedzą coś czego my nie wiemy. Wystarczą, krótkotrwałe, nocne ochłodzenia by zniweczyć cały wylęg. Więc po co się męczyć.
kobayszi pisze:
A co to za problem, że już nie ma młodego czerwiu. Jak jest siła w ulach to ja bym sie cieszył. W kilku ulach na raz raczej matki nie zgineły.

Pewnie. Wcześniej czerwiły jak szalone. Jeśli zaś siły nie ma, to już raczej nie będzie. Nad przyczyną trzeba się pochylić.

Awatar użytkownika

Będzie ochłodzenie.
,,Noce zimne, z licznymi spadkami temperatur poniżej 5 stopni, miejscami pojawią się pierwsze przygruntowe przymrozki.,,
http://krolowa-superstar.blog.pl/2015/0 ... ale-babie/
I jasność już jest. My wiemy to teraz a one wcześniej przewidują. W końcu od tego ich życie zależy.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
idzia12 pisze:
. My wiemy to teraz a one wcześniej przewidują. W końcu od tego ich życie zależy.

No... z myśleniem u zwierząt sprawa jest ciągle problematyczna, a z tym przewidywaniem to już całkowita fantazja.
Gdyby one faktycznie taką zdolność posiadały to ich życie nie byłoby aż tak okrutne.
Owszem, zwierzęta świetnie reagują, ale na bodźce których aktualnie doświadczają, a od tego do przewidywania to daleka droga.

Awatar użytkownika

JM pisze:
idzia12 pisze:
. My wiemy to teraz a one wcześniej przewidują. W końcu od tego ich życie zależy.

No... z myśleniem u zwierząt sprawa jest ciągle problematyczna, a z tym przewidywaniem to już całkowita fantazja.
Gdyby one faktycznie taką zdolność posiadały to ich życie nie byłoby aż tak okrutne.
Owszem, zwierzęta świetnie reagują, ale na bodźce których aktualnie doświadczają, a od tego do przewidywania to daleka droga.

To jak myślisz dlaczego przed tsunami pół godziny wcześniej pszczoły opuszczały swoje schronienia. Dlaczego przed ostrą zimą przygotowują się inaczej np . mocno kitują, więcej pokarmu biorą. Przyoczka nie są do końca zbadane a dają im informacje których my nie mamy.
Sam widziałeś, że kiedy pogoda miała być w zeszłym roku, co niektórzy na uszach chodzili by powstrzymać czerwienie a natura dawała rodzinom inne wskazówki. Pszczoły które nie ograniczano w czerwieniu czerwiły w październiku. Ostatnie pokolenie obleciało się, upasło i nie osypało. W tym roku czerwiu nie ma, lub wylęga się resztka, jaj brak, mimo że podkarmiamy jak zawsze. Powinny rozbudzić się w czerwieniu, choć nieznacznie, tak się nie dzieje. Poczytaj sobie o przyoczkach, jaką funkcję mają i jakie informacje już wiemy że przekazują. Czego jeszcze nie wiemy?
Mało wiemy i ja z tego zdaję sobie sprawę.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
idzia12 pisze:
o jak myślisz dlaczego przed tsunami pół godziny wcześniej pszczoły opuszczały swoje schronienia...

No, i warto też jeszcze wspomnieć o świstakach...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Nie mylmy reakcji owada na bodźce fizyczne z myśleniem/inteligencją. Owszem bodźce niezwykle słabe i być może nie wszystkie precyzyjnie określone ale jednak zamiast geniuszu pszczół upatrywałbym prostej akcji-reakcji.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
idzia12 pisze:
JM pisze:
idzia12 pisze:

To jak myślisz dlaczego przed tsunami pół godziny wcześniej pszczoły opuszczały swoje schronienia. Dlaczego przed ostrą zimą przygotowują się inaczej np . mocno kitują, więcej pokarmu biorą. Przyoczka nie są do końca zbadane a dają im informacje których my nie mamy.
Sam widziałeś, że kiedy pogoda miała być w zeszłym roku, co niektórzy na uszach chodzili by powstrzymać czerwienie a natura dawała rodzinom inne wskazówki. Pszczoły które nie ograniczano w czerwieniu czerwiły w październiku. Ostatnie pokolenie obleciało się, upasło i nie osypało. W tym roku czerwiu nie ma, lub wylęga się resztka, jaj brak, mimo że podkarmiamy jak zawsze. Powinny rozbudzić się w czerwieniu, choć nieznacznie, tak się nie dzieje. Poczytaj sobie o przyoczkach, jaką funkcję mają i jakie informacje już wiemy że przekazują. Czego jeszcze nie wiemy?
Mało wiemy i ja z tego zdaję sobie sprawę.

Ja akurat jestem w trakcie układania gniazd i z tym brakiem jaj to nieprawda.
W większości rodzin matki jeszcze czerwią .

Marcin pisze:
Ja akurat jestem w trakcie układania gniazd i z tym brakiem jaj to nieprawda.
W większości rodzin matki jeszcze czerwią .

marcin dobrze pisze ,u mnie przy zakarmianiu matki ograniczyly czerwienie do minimum poniewaz pszczoly zalewaly ramki. teraz po wyrywkowych wgladach do kilku uli okazalo sie ze tak ulozyly zapasy zimowe ze 1-na lub 2 ramki w zrodku gniazda maja zostawione miejsce i matki czewria, pszczoly ukladaja tam duze ilosci pylku.
pokarmu nie wezma wiecej ,zalaly po 7 lub 8 ramek na ful a jednak zostawily matkom miejsce na czerw. kazdy kto troche wie o pszczolach ma swiadomosc ze matki nie przerywaja czerwienia prawie wcale nawet w zimie skladaja nie wielkie ilosci jaj. to co pszczoly z nimi robia zjadaja lub wychowuja to juz inna sprawa .

szkoda zeAdam-Opole, cos nam zamilkl i nie wyjasnil pytan oraz watpliwosci :pala: :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]