FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:07 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Co się stanie jezeli bedzie dalej taka zima? Chodzi o wczesne czerwienie matki np . w styczniu , początek lutego . Pytam , poniewaz są takie zapowiedzi ze bedzie ciepło???? Czy genetyka jest taka ze mimo to matka nie bedzie czerwic?? Dzieki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
mniszek, na całe szczęście oprócz temperatury ma jeszcze wpływ długość dnia. Później to się będzie napędziać, pierwszy pyłek, nektar i rodzinki zaczną się rozwijać.Bardziej newralgiczny będzie okres końca wiosny i spadki temperatur. Pszczoły zimowe spracowane wychowem czerwiu a tu jeszcze trzeba będzie mobilizować siły na ogrzanie gniazda.
Ja też wolałbym temperatury ujemne i takie stabilne a nie tą wiosnę co jest teraz.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mniszek pisze:
Co się stanie jezeli bedzie dalej taka zima? Chodzi o wczesne czerwienie matki np . w styczniu , początek lutego . Pytam , poniewaz są takie zapowiedzi ze bedzie ciepło???? Czy genetyka jest taka ze mimo to matka nie bedzie czerwic?? Dzieki.

W cieplejszych krajach pszczoły żyją i mają się dobrze. Jak zostały odpowiednio zabezpieczone na "zimę" to nic im się nie stanie. Pszczoły są owadami, które nie wymagają konkretnych jednakowych warunków do zimowli. Znakomicie dostosowują się do aktualnie panujących warunków.
Jeśli chodzi o czerwienie, to jak nie będzie dopływu pyłku to matki nie będą czerwić chyba, że mają jego spore zapasy w gniazdach. Bo bo czym niby karmić mają larwy? Matki mogą co najwyżej czerwić przez zimę, ale w bardzo niewielkim stopniu.

Awatar użytkownika

Pszczoły w podbramkowych sytuacjach karmia larwy "przerobionymi" oprzędami larw co przekłada się oczywiście na jakość tak karmionych populacji pszczół, niemniej gwarantuje przeżycie i szanse na "odrodzenie" koloni czy też gatunku ,to stara i skuteczna strategia przetrwania.

Ule na jakich gospodaruję: waszawski poszerzany
Witam,
zajrzałem dziś do pasieki we wszystkich ulach pszczoły robiły obloty. Temperatura +11 w cieniu, powałki mino braku ocieplenia niestety ciepłe znaczy ze niestety chyba jest wychowywany czerw. Modlić sie tylko oby nie przyszło jakieś nagłe ochłodzenie i mrozy bo to może być katastrofalne w skutkach...

u mnie wszystkie rodziny mialy oblot wczoraj ,jesli chodzi o temperature powalek to sa one zupelnie zimne ,co ciekawe widzialem tez trutnie i to nie byly zdechlaki ktore ledwo zyja tylko zdrowe i silne trutki polataly troche i wchodzily spowrotem do uli ,wydaje mi sie ze dozyja do wiosny .
pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Skoro rodzina zdecydowała się na zimowanie trutni to musisz na nią zwrócić baczną uwagę na wiosnę. Bez przyczyny te trutnie tam nie są. Może coś z matką jest nie tak?

Slawek,

nie wiem? mam ponad 20 rodzin i w wiekszosci trutnie sa ,rok temu tez byly .nie jest ich duzo ale sa ,matki raczej sa ok nie mialem prob wymiaty nie bylo zadnych mateczikow.

Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
pisiorek pisze:
Slawek,

nie wiem? mam ponad 20 rodzin i w wiekszosci trutnie sa ,rok temu tez byly .nie jest ich duzo ale sa ,matki raczej sa ok nie mialem prob wymiaty nie bylo zadnych mateczikow.

Slawek pisze:
Skoro rodzina zdecydowała się na zimowanie trutni to musisz na nią zwrócić baczną uwagę na wiosnę. Bez przyczyny te trutnie tam nie są. Może coś z matką jest nie tak?

Nie uprawiaj proszę bajkopisarstwa ponieważ u mnie też
są jeszcze trutnie i o niczym to nie świadczy .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Po wglądzie. Nie czerwią. Jeszcze.

Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
U mnie też po wylotku w jednej rodzinie kręcił się truteń.
Matka zielona, niby na nią czas - zobaczymy wiosną.

Niestety w godzinach południowych jestem w pracy, więc nie wiem czy mam obloty, temperatury w okolicach +11.
Jak przyłożę uch do pajączka w powałce to słychać leciutki szum, wiec chyba wszystko w porządku.

Też na powałkach pod daszkami zaczęła pojawiać się pleśń, wszystko przez te zgniłe wilgotne wyże. Na szczęście wewnątrz ula pleśni nie ma, sprawdzałem w tym który miał na powałce najwięcej.
Przetarłem i uchyliłem daszki dla lepszej wentylacji.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Poniewaz zblizamy sie małymi kroczkami , do pierwszego czerwiu matek ; chcialem dopytac nasze grono co sądzicie o wycinaniu pierwszego czerwiu, gdzie najwiecej wchodzi warozy.????? Czy ten pierwszy czerw jest az tak bardzo wazny w stosunku to głownego szkodnika????, oczywiscie mowimy o jednorazowej niwielkiej ilosci ? Wiem ze była ostra dyskusja , ale moze nasi najnowsi pszczelarze roku i nie tylko jeszcze powiedzą swoje zdanie DZIEKI. :roll: :roll:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
wiesz co znaczy dla rodziny po zimie wychowanie czerwiu ogrzanie go itd dla mnie to jest zwykłe dobijanie rodziny która później może się ślimaczyć z rozwojem do połowy lata... pierwszy oblot dym i dziękuje

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Emphaser pisze:
dla mnie to jest zwykłe dobijanie rodziny która później może się ślimaczyć z rozwojem do połowy lata...

Cóż to jest za rodzina, której zabranie kilkadziesiąt zakrytych komórek pod koniec lutego lub na początku marca, może spowodować dobicie ?.

pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
oby było tak jak mówisz... kilkadziesiąt. i czy faktycznie wycięcie tych kilkudziesięciu komórek będzie miało jakiś duży wpływ na rodzinę

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Będąc na szkoleniu prowadzący szkolenie Przemysław Grobelny twierdził,że wiosną w czasie pierwszego przeglądu usuwa wszystek czerw po czym leczy apiwarolem, mówił,że nie odbija się to na późniejszej kondycji rodziny.Ja tego nie praktykowałem.
Pozdrawiam

komark1,
Tą metodę stosują Skandynawowie , Gdy byłem w Szkocji rozmawiałem z pszczelarzem i też to stosował czyli bardzo wczesno wiosenne usuwanie czerwiu spowodowane to było jednym podstawowym warunkiem leczenia
jak w jednym tak i w drugim przypadku ostatnim z pożytków jest wrzos nie ma czasu na wirowanie oddawanie plastrów jest jedna zasada w gnieździe pozostawia się 1-2 ramki pierzgi i dodaje się 5-6 ramek węzy i karmi gotowa paszą matki praktycznie już nie czerwią , większość warozy pada śmiercią naturalną a resztki właśnie zabiera się wiosną bądź też zasklepiony czerw maluje Amitrazą coś na zasadzie słowackiego Varidolu FUN praktycznie 99 % skuteczności należny tylko zwrócić na jedną rzecz uwagę .Pory Roku nie są adekwatne do naszych terminów !

komark1 pisze:
Będąc na szkoleniu prowadzący szkolenie Przemysław Grobelny twierdził,że wiosną w czasie pierwszego przeglądu usuwa wszystek czerw po czym leczy apiwarolem, mówił,że nie odbija się to na późniejszej kondycji rodziny.Ja tego nie praktykowałem.
Pozdrawiam
Jasne tak mówiłem i nadal to podtrzymuję ale tego czerwiu jest niewielka elipsa, zresztą zdjęcia widziałeś, inni na forum również.Ja tam problemów z varroa nie mam by sypało się jak u niektórych w setkach czy tyś. sztuk.

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Pory Roku nie są adekwatne do naszych terminów !
I tu jest pies pogrzebany nie wszystko da się przenieść ślepo na nasze podwórko .Do wrzosów to każda rodzina zdąży się rozwinąć :)A ta ramka którą Cordowan pokazał to czerw po spadłej rodzinie :) I nie ma się czym chwalić.

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

olemiodek pisze:
A ta ramka którą Cordowan pokazał to czerw po spadłej rodzinie
Ech Zbyszku nie che mi się po raz wtóry tłumaczyć, poproszę w tym roku kolegę Tadeusza by mi towarzyszył i robił zdjęcia.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
CarIvan pisze:
olemiodek pisze:
A ta ramka którą Cordowan pokazał to czerw po spadłej rodzinie
Ech Zbyszku nie che mi się po raz wtóry tłumaczyć, poproszę w tym roku kolegę Tadeusza by mi towarzyszył i robił zdjęcia.

:D :thank: jestem do dyspozycji

BoCiAnK pisze:
bądź też zasklepiony czerw maluje Amitrazą
No właśnie,czy taki zabieg jest skuteczny,bo o wiele prostrzy i jaki ma wpływ na czerw.

Awatar użytkownika

Tadeusz 1, W dyspozycji do czego? Można to różnie interpretować :)

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]