mariuszm pisze:
[...] ...we wszystkich publikacjach spotkałem się z negatywnymi opiniami na temat tego rodzaju noży. Chodzi o to co pisał kriss że warstwa miodu mająca kontakt z nożem ma kontakt z wysoką temperaturą (nawet do 90 stopni).Pytanie jaki to ma wpływ na miód ,faktem jest że ten kontakt jest krótki ale czy na tej warstwie kontaktowej nie będziemy mieli już do czynienia z tworzeniem się HMF Wiem że gdyby tak było to stężenie HMF w całym miodzie z miodobrania jest znikome i pewnie dopuszczone przez polskie normy ale pytanie jest następujące :Czy wiedząc o tym pszczelarz który reklamuje swój miód jako produkt zdrowy może świadomie zaniżać jego wartość ?
Pozdrawiam Mariusz
Dorzuce wiec i swoja negatywna ocene tego noza. Ma go moj znajomy i znalazlem sie raz w jego pracowni akurat wtedy, kiedy wyjal go dopiero z opakowania po przysylce.
Stary i doswiadczony pszczelarz, zawodowiec. To byl horror dla obserwatora, ktory jest pszczelarzem.
Po pierwsze, to kojarzy sie bardziej z siekiera niz z nozem do odsklepiania, a po drugie, to doslownie
paruje podczas odsklepiania, a zatem pozostawiam wnioski do oceny wszystkich, ktorzy zdecydowaliby sie na ten noz.
Osobiscie mam super noze wykonane we wlasnym zakresie z ...kosy do koszenia trawy. Moze mi ktos zarzucic, ze to nie stal kwasoodporna i bedzie mial racje, ale sam noz ...the best!
Cienki, ostry jak brzytwa i nie musze go nawet maczac w goracej wodzie. Lekkie pociagniecie i cala powierzchnia odsklepiona. Oczywiscie trzeba go umiejetnie naostrzyc. Ale jest utrzymywany w idealnej czystosci i - jak dotad - nie spotkalem sie z lepszym, a mam tez takie ...ze sklepu. Leza sobie spokojnie... Sadze, ze tylko odsklepiarka mechaniczna moze z nim konkurowac.
Jerzy