FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 08:22 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane, wielko
Miejscowość z jakiej piszesz: United Kingdom
W dniu dzisiejszym spotkalem sie z nieuczciwym producentem uli ktory dostarczyl mi niekompletne ule wykonane z odpadkow I czesciowo z plyty osb, umawialem sie na kompletne ule ktore mialy byc pieknie wykonane(zdjecia produkowanych uli na zdjeciach prezentowaly sie pieknie), niestety to co do mnie dotarlo wolalo o pomste do nieba nie mowiac juz o tym nawet ze brakowalo 1/3 korpusow czy powalek, niestety musialem odeslac producenta z tym towarem do domu. Pytanie teraz ode mnie, czy moglby mi ktos polecic kogos sprawdzonego przez Was kto zajmuje sie produkcja dobrze wykonanych i solidnych uli wielkopolskich w miare przystepnej cenie ?

viewtopic.php?f=8&t=16520

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Tumidajewicz - doskonałej jakości ule. Nie wiem czy są drogie czy też tanie - nie porównywałem do uli innych producentów. Urzekła mnie ich jakość dlatego cena za ul ma znaczenie trzeciorzędne.

Ule na jakich gospodaruję: stojak wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bartoszyce
Ja też kupuję co roku ule od Tumidajewicza ze względu na jakość.Mam dla porównania kilka sztuk od innego znanego producenta i różnica w wykonaniu jest widoczna.Cena też jest zauważalna na korzyść Tumidajewicza.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Polecam bartnicy.pl

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Dyrda - Ule wielkopolskie

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Tumidajewicz i Sułkowski.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
TomekMiodek.
Ule jednościenne, bardzo dobrze przygotowane do samodzielnego montażu.Doskonałej jakości drewno,cena przystępna.

wojciech_p pisze:
cena przystępna.
jest to cena za materiał do poskładania więc gdzie ona jest przystępna? gdyby była to cena za poskładany ul to ok a tak do składania samemu to można sobie na tartaku zamówić elementy i będzie pół taniej jak TM oferuje :haha: .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Nie przesadzaj, parę wkrętów i ewentualnie klej-koszt niewielki i o ile znam życie to dołoży do zestawu w tej cenie.
A cenę samych elementów można negocjować.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
wojciech_p, masz rację, wkręty są w cenie a dodatkowo deski (boki) są tak obrobione, że całość można skręcić "na kolanie" i kąty zostają zachowane.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, juz zdecydowalem sie I rozmawialem z wybranym producentem. A z Pana Miodka uli niestety nie skorzystam gdyz w moim klimacie raczej ule jednoscienne sie nie sprawdza , do tego cena za "tylko" poucinana I wyheblowana deske do samodzielnego skladania raczej odpycha niz przyciaga :shock:

Wcześniej brałem 2 razy od polskiego pszczelarza (bez żadnych problemów) ale po reklamie na forum tym razem się bałem i wziąłem od http://ulebartodziej.pl/ i nie żałuję. Dostawa od ręki i ule solidniejsze może ociupinę cięższe.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski x2 warszawski pos
Miejscowość z jakiej piszesz: Wislica
ba, a sa one kompatybilne z polskim pszczelarzem?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
Pasieka Malkowice pisze:
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, juz zdecydowalem sie I rozmawialem z wybranym producentem. A z Pana Miodka uli niestety nie skorzystam gdyz w moim klimacie raczej ule jednoscienne sie nie sprawdza , do tego cena za "tylko" poucinana I wyheblowana deske do samodzielnego skladania raczej odpycha niz przyciaga :shock:

Kup jakieś maszyny , suche deski sosnowe bez sęków,przygotuj sam te elementy wtedy przekonasz się co do ceny.

Wszyscy producenci uli maja podobne lub zblizone ceny jednak ci co buduja ocieplane maja trzy razy wiecej pracu niz Pan Miodek przy struganiu swoich desek...to jest po prostu zdzierstwo.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Trzeba tu zwrócić jednak uwagę na to, że ule jednościenne muszą być wykonane z drewna wysokiej klasy a ocieplane z klepki można zrobić praktycznie z odpadów.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp korp.
Miejscowość z jakiej piszesz: Podkarpacie
Pasieka Malkowice pisze:
Wszyscy producenci uli maja podobne lub zblizone ceny jednak ci co buduja ocieplane maja trzy razy wiecej pracu niz Pan Miodek przy struganiu swoich desek...to jest po prostu zdzierstwo.
Witam.Ule wielkopolskie 10-ramkowe z wyposażeniem w zalezności od potrzeb -jodła i lipa w srodku -klepkowe ocieplone wysuszonym materiałem naturalnym,jakość wykonania the best.Pan Wszołek ,miejscowość Czermna okolice Jodłowej.Tel.535 414 790.Polecam.Marek.

Jarek pisze:
Trzeba tu zwrócić jednak uwagę na to, że ule jednościenne muszą być wykonane z drewna wysokiej klasy a ocieplane z klepki można zrobić praktycznie z odpadów.
mimo to wolę ule od Mateusza z ekoule, te ocieplane, już złożone i z pewnością dłużej wytrzymają niż te TM, wątpię też by TM z super drzewa je robił, bo by nie zarobił sprzedając je w takiej cenie i do tego do poskładania a Mateusz ma poskładane. Takie sprzedawanie nieposkładanych to uciekanie od robocizny jakiej wcale tak na kolanie się nie zrobi, czas trzeba stracić a to też koszt tyle że roboczy. To takie robienie klientów w .......... by zminimalizować czas i nakład pracy bo idiot klient sobie poskłada a zapłacić musi tyle samo co za już poskładane. :haha: :haha: :haha:

Co do uli P. Miodka to chyba jeszcze sie nie zdazylo zeby byly wykonane z drewna 1 klasy a maszyny z tego co opowiadal to kupione byly z dotacja wiec az takich koszyow produkcji to tam nie ma. Moze I ule klepkowe mozna robic z odpadkow (sam takie dzis dostalem) lecz raczej mozna je raczej zrobic jedynie dla siebie a nie na sprzedaz masowa...I prosze sobie porownac naklad pracy jaki trzeba wykonac przy produkcji uli klepkowych lub z drewna-ocieplane do "wystrugania" I pociecia paru desek jak to jest w przypadku P.M. Ludzie rozumni chyba wiedza o co chodzi..a ci co tam kupili i polecaja to chyba tylko dlatego bo co innego moga powiedziec po wtopieniu kasy :lol:

Awatar użytkownika

Pasieka Malkowice pisze:

proponuje zorientować się ile kosztuje m2 deski na wymiar struganej 4 stronnie, poziej sobie dociąć, wyfrezować, nawiercić i policzyć ile to kosztuje a poźniej głupoty opowiadać, ule bezfelcowe trzeba wykonywać do mm aby nie było szpar pomiędzy korpusami a te nie kiwały się

ule ocieplane zrobisz z odpadów a odchyłki mogą być i cm a to i tak niczemu nie szkodzi, dlatego własnie większość początkujących robi ule klepkowe a nie jednościenne bo wykonanie takiego korpusu to już wyższa szkoła jazdy a i trzeba mieć na czym to zrobić

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
Takie sprzedawanie nieposkładanych to uciekanie od robocizny jakiej wcale tak na kolanie się nie zrobi, czas trzeba stracić a to też koszt tyle że roboczy. To takie robienie klientów w .......... by zminimalizować czas i nakład pracy bo idiot klient sobie poskłada a zapłacić musi tyle samo co za już poskładane.

może i uciekanie ale klient ma taniej zawsze w cenie i jeszcze o koszty wysyłki bo do jednej paczki wejdzie ci 9 korpusów nieposkładanych LN a tylko 4 złożone bo gabaryty paczki nie pozwalają więcej, co wolisz przesyłać powietrze czy konkretny materiał czyli finalnie wychodzi ok 10zł różnicy na sztuce czyli po zł za wkręcenie kazdego wkręta którego i tak masz w komplecie

kudlaty, spoko, ja nie neguję jakości wykonania ale to że miodek robi ludzi w konia bo wysyła elementy uli do poskładania samemu za taką samą kasę za jaką można kupić ule już poskładane niezależnie czy ocieplane czy z pojedynczej deski. Frajer tylko by takie ule do samodzielnego składania kupował za takie pieniądze. Co do przesyłki, widzisz ja wolę zapłacić 80 zł za paletę i na niej mogę 20 uli spakowanych dostać już skręconych a tak zapłacę 50 zł za to samo w dwóch paczkach jak będą nieposkładane.

Awatar użytkownika

CarIvan,
ktoś jak ma kilka uli to sam szuka dodatkowej pracy i ta oferta jest właśnie dla takich ludzi którzy chcą coś sami zmajstrować przy domu a nie posiadają zaplecza pozwalającego na większe operacje, jedni robią przegląd 2 minuty inni 20 wszystko kwestia skali i czasu
co do ceny przesyłek paletowych to najtańsza mi znana firma (pekaes) bierze 170zł od palety do 700kg, wiem że przy podpisanej umowie na większą ilość paczek można zejsć do ok 140zł a to jest dalekie od tych 5 dych o których piszesz

Awatar użytkownika

CarIvan - Czy osobiste animozje nie przysłaniają ci nieco obiektywności?

Na paletę 20 uli gotowych nie wpakujesz. Więc koszty przesyłki są dość znaczące. Przesyłanie korpusów w częściach do montażu nie jest żadnym lokalnym wynalazkiem. Wystarczy popatrzeć po sklepach choćby i czeskich - okazuje się że tam pakiety na 4 ule są normalną formą sprzedaży.

Ale zgodzę się z jednym, jeśli dla kogoś wkręcenie 12 wkrętów, tak właśnie na kolanie, jest problemem to faktycznie nie powinien kupować korpusów w takiej formie. Cała zabawa przy chyba 16 korpusach zajęła jakiąś godzinkę czy dwie.

CYNIG pisze:
Nie mam żadnych osobistych animozji do TM bo dla mnie to kabareciarz medialny a nie pszczelarz, z matkami przekładanymi pędzelkiem mu nie szło, wziął się za odkłady, z tymi też nie szło to wziął się za ule, na czymś trzeba pszczelarzy kroić by mieć kasę skoro jest się medialnym klaunem z youtube.

CYNIG pisze:
Ale zgodzę się z jednym, jeśli dla kogoś wkręcenie 12 wkrętów, tak właśnie na kolanie, jest problemem to faktycznie nie powinien kupować korpusów w takiej formie. Cała zabawa przy chyba 16 korpusach zajęła jakiąś godzinkę czy dwie.
Nie twierdzę że to problem ale skoro ule są nieposkładane dlaczego są w takiej samej cenie jak u innych producentów już złożone? Ja za takie same pieniądze mam ule poskładane, ocieplane, w super jakości jaka pozwoli im przetrwać kilkadziesiąt lat więcej niż ule TM bez uszczerbku a dostawę mam gratis pod dom. Opłaca mi się kupować te do składania? Moja godzinka pracy to 100-150 zł jak bym przeliczył na czas jaki mam stracić na poskładanie ula, tym bardziej mi się nie opłaca.

CarIvan pisze:
CYNIG pisze:
Nie mam żadnych osobistych animozji do TM bo dla mnie to kabareciarz medialny a nie pszczelarz, z matkami przekładanymi pędzelkiem mu nie szło, wziął się za odkłady, z tymi też nie szło to wziął się za ule, na czymś trzeba pszczelarzy kroić by mieć kasę skoro jest się medialnym klaunem z youtube.

CYNIG pisze:
Nie twierdzę że to problem ale skoro ule są nieposkładane dlaczego są w takiej samej cenie jak u innych producentów już złożone? Ja za takie same pieniądze mam ule poskładane, ocieplane, w super jakości jaka pozwoli im przetrwać kilkadziesiąt lat więcej niż ule TM bez uszczerbku a dostawę mam gratis pod dom. Opłaca mi się kupować te do składania? Moja godzinka pracy to 100-150 zł jak bym przeliczył na czas jaki mam stracić na poskładanie ula, tym bardziej mi się nie opłaca.

To Ty chyba z zawodu dentysta co ? :)

Pasieka Malkowice pisze:
Co do uli P. Miodka to chyba jeszcze sie nie zdazylo zeby byly wykonane z drewna 1 klasy a maszyny z tego co opowiadal to kupione byly z dotacja wiec az takich koszyow produkcji to tam nie ma. Moze I ule klepkowe mozna robic z odpadkow (sam takie dzis dostalem) lecz raczej mozna je raczej zrobic jedynie dla siebie a nie na sprzedaz masowa...I prosze sobie porownac naklad pracy jaki trzeba wykonac przy produkcji uli klepkowych lub z drewna-ocieplane do "wystrugania" I pociecia paru desek jak to jest w przypadku P.M. Ludzie rozumni chyba wiedza o co chodzi..a ci co tam kupili i polecaja to chyba tylko dlatego bo co innego moga powiedziec po wtopieniu kasy :lol:

To też Ci mówię właśnie żebyś kupił co potrzebne i sam wystrugał .
Na pewno wyjdzie Cie połowę taniej :) .

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
CarIvan pisze:

Absolutnie żadnych animozji... tylko skąd to kpiarstwo?
A zwłaszcza za strony innego można by rzec, medialnego klauna z forum Ambrozja, rygorystycznie przestrzegającego regulaminu forum w zakresie zakazu ubliżania administratorom, ale nigdy odwrotnie, któremu wszystko szło jak... starsi czytelnicy doskonale wiedzą.

CarIvan pisze:
Moja godzinka pracy to 100-150 zł

Oczywiście, że wszystko co Twoje, jak również godzinka Twojej pracy "musi" być nie do przebicia, ale przy okazji wyszło szydło z worka, bo z tego wynika, że musisz swoich klientów "kroić" dużo bardziej niż ten tak krytykowany przez Ciebie, niby to z powodu właśnie krojenia TM.

Gdybym mial czas to pewnie bym wystrugal jednak wole kupic gotowe , a w tym czasie zarabiac pieniadze I kupujac, wybrac takie do ktorych w przyszlych sezonach nie bede musial dokladac pieniedzy np. Na zakup kurtek zimowych dla pszczol...

Awatar użytkownika

Pasieka Malkowice, gospodarowałeś kiedykolwiek w ulach jednościennych?? Bo wygląda, że teoretyzujesz nie mając pojęcia o gospodarce w takowych ulach.

CYNIG, mieszkam na Podkarpaciu wiec takie ule w tym klimacie niestety nie zdzadza egzaminu czego pewnie nie wiesz a jakas czesc pszczelarzy z pewnoscia sie zaraz do Ciebie odezwie i dobrze Ci to wytlumaczy czego chcialbym uniknac poniewaz powstanie kolejny dlugi, niekonczacy sie temat. Ule juz zamowilem, mam nadzieje ze sie sprawdza I bede zadowolony. Dziekuje I dobranoc :pl:

Awatar użytkownika

Nasze Podkarpacie nie robi specjalnie wrażenia klimatycznego. Nie w takich miejscach (klimatycznie) oglądałem pasieki :).
Zrozumiałe by było jakbyś miał obawy mając pasiekę gdzieś w okolicach powiedzmy Wietnamu czy Kambodży, ale to już z zupełnie innych powodów.

JM pisze:
Absolutnie żadnych animozji... tylko skąd to kpiarstwo?
A zwłaszcza za strony innego można by rzec, medialnego klauna z forum Ambrozja, rygorystycznie przestrzegającego regulaminu forum w zakresie zakazu ubliżania administratorom, ale nigdy odwrotnie, któremu wszystko szło jak... starsi czytelnicy doskonale wiedzą.
Wiedziałem że nikt inny tylko Ty zabierzesz głos, cóż nie tylko ja tak postrzegam TM, tylko nikt o tym publicznie nie napisze. Pamiętasz stare przysłowie "co wolno Wojewodzie to nie Tobie smrodzie". Ja medialny nie jestem i nie będę bo nie zamierzam z siebie robić pajaca z youtube i nie chwytam się czegoś innego co chwilę, mało tego nie zarabiam na pszczelarzach w tak beznadziejny sposób.

JM pisze:
Oczywiście, że wszystko co Twoje, jak również godzinka Twojej pracy "musi" być nie do przebicia, ale przy okazji wyszło szydło z worka, bo z tego wynika, że musisz swoich klientów "kroić" dużo bardziej niż ten tak krytykowany przez Ciebie, niby to z powodu właśnie krojenia TM.
Ja nie mam klientów, mam petentów jacy płacą ustaloną stawkę i to nie przeze mnie. Myśl może coś wydumasz skoro Cię to interesuje.

Marcin pisze:
To Ty chyba z zawodu dentysta co ?
pudło

CYNIG pisze:
Pasieka Malkowice, gospodarowałeś kiedykolwiek w ulach jednościennych?? Bo wygląda, że teoretyzujesz nie mając pojęcia o gospodarce w takowych ulach.

nie gospodarował bo jak widać nie ma o tym pojęcia a

Pasieka Malkowice pisze:
CYNIG, mieszkam na Podkarpaciu
Twoje miejsce zamieszkania nie ma znaczenia, na Syberii można by pszczoły zimować w ulach jednościennych. Podkarpacie, centrum czy pomorze to jednakowo pszczoły można trzymać w takich ulach i to na w pełni osiatkowanej dennicy, trzeba tylko mieć silne rodziny i pojęcie o zimowli w ulach jednościennych a nie zdechlaki na trzech uliczkach bo wówczas nie przetrwają nawet i w ocieplanych.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
CarIvan pisze:
CarIvan, czyżby
"Znowu w życiu mi nie wyszło
Uciec pragnę w wielki sen
Na dno tamtej mej doliny
Gdzie sprzed dni doganiam dzień
W tamten czas lub jego cień ......"

Są ludzie że w życiu im wszystko wychodzi ,ale nie przejmuj się mi też jest ciężko .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Tak czytam i czytam i wtrącę coś od siebie..

CarIvan, czy TM robi ludzi w balona - no nie, bo przecież mówi im co dostają otwarcie, robi film w którym tłumaczy co i jak żeby każdy mógł sobie spokojnie zdecydować co woli. Jak zmienił słoiki na 0,72 z 0,9 to poinformował o tym swoich klientów. I nie chce być tu jego adwokatem, bo nie podoba mi się też jak np. sprzedał komuś ule już zamówione przez innych bo miał kasę na już. Dlatego jego podejście do biznesu jest chyba zbyt emocjonalne, bo zdarza mu się żyć chwilą. Zgodzę się, że korpus poskładany i nie poskładany powinny być zróżnicowane cenowo, ale jeśli mówimy o transporcie i jego kosztach to taniej jest wysłać nieposkładane, a jak ktoś ma nadmiar czasu to wychodzi na skręcaniu korpusów tak samo jakby zamówił poskładane.

baniak pisze:
Zgodzę się, że korpus poskładany i nie poskładany powinny być zróżnicowane cenowo, ale jeśli mówimy o transporcie i jego kosztach to taniej jest wysłać nieposkładane, a jak ktoś ma nadmiar czasu to wychodzi na skręcaniu korpusów tak samo jakby zamówił poskładane.
ok, tyle że on sprzedaje nieposkładane w cenie poskładanych, dolicz wiec do nieposkładanych koszt robocizny by je złożyć, i przesyłkę a odejmij koszt przesyłki nieposkładanych, to się nie równoważy. Zresztą co tu deliberować, gość ma klientów na nieskładane, niech doi z nich pieniądze ile wlezie póki są tacy naiwni co kupują, może wreszcie odnalazł swój sposób na zarabianie kasy, bo widzę, że i w poliuretany będzie wchodził lub już wszedł, wtedy to będzie dopiero biznes. Babik razem z Apikozem nie wspominając innych nie dadzą rady się równać z TM. :haha: :haha: :haha:

baniak pisze:
bo nie podoba mi się też jak np. sprzedał komuś ule już zamówione przez innych bo miał kasę na już. Dlatego jego podejście do biznesu jest chyba zbyt emocjonalne, bo zdarza mu się żyć chwilą.
No takie zachowanie jest poniżej pasa, jeden tego forum już tak robił i źle na tym wyszedł. :pala:

Ta chwila chyba trwa i trwa. :haha:

bo lubię pisze:
Są ludzie że w życiu im wszystko wychodzi ,ale nie przejmuj się mi też jest ciężko .
Mnie to bawi, nawet nie wiesz jak bardzo.

Za tyle ma zbyt i za tyle sprzedaje.
Co w tym dziwnego?
Niektórzy miód rzepakowy sprzedają po 30zł a inni po 25 i czy to znaczy, że ci pierwsi doją swoich klientów?

CarIvan zeby miec choc troche pojecia na temat uli jednosciennych to wcale nie trzeba na nich gospodarowac, wystarczy poczytac tysiace opinii lub porozmawiac z ludzmi ktorzy na nich pracuja. Nie powiesz mi chyba ze pszczoly lepiej przetrwaja zime w ulu zrobionym z 25-30mm deski jak to ma miejsce w ulach TM, niz w ulu ocieplanym dodajac do tego miejsce w jakim posiadasz pasieke, nie porownuj pasiek np w pomorskim do pasiek w Bieszczadach czyustawionych w terenie gorskim. Ktore pszczoly wyjda lepiej z zimy? I zastanow sie jeszcze nt okresu letniego I wysokich temperatur I odpowiedz w ktorym ulu pszczoly beda mialy lepsze warunki podczas upalow. Pozdrawiam Panow madralinskich :thank:

Akurat w kwestii samej zimowli raczej nie ma różnicy czy to deska czy ocieplone bo w mrozy po wewnętrznej stronie ścianek temperatury w obu są takie same. Czasami na wiosnę łatwiej utrzymać temperaturę jak już matka zacznie czerwić ale nie zawsze wczesne czerwienie jest korzystne. Może w upały lepiej sprawdzą się te z lepszą izolacją ułatwiając pszczołom robotę ale wtedy już i tak owady są w sile więc sobie poradzą.

Pasieka Malkowice, kolega Jarek, napisał Ci to samo co ja bym ujął, jak widać mimo czytania nie masz żadnej wiedzy o ulach jednościennych. Spokojnie na Syberii mógłbyś pszczoły w jednościennych ulach trzymać a co dopiero w Bieszczadach. U nas prawdziwej zimy w Polsce nie było już z 15 lat albo dłużej bo nawet ta z 2010 roku nie była jakaś straszliwa mimo że śnieżna i trochę dłużej pomroziło.

Panowie widac jestescie tak wyksztalceni jak nasz byly prezydent Walesa..W ulach ocieplonych temp. nie jest taka sama jak w ulach jednosciennych gdyz ule ocieplone nie oddaja tak latwo ciepla nawet jak sa na dennicach osiatkowanych. Wiecie co to jest termos I w ktorym kierunku uchodzi cieplo? Jak nie to chyba czas wrocic do podstawowki..

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski x2 warszawski pos
Miejscowość z jakiej piszesz: Wislica
Chyba trochę temat odbiega Panowie... :pala:

Pasieka Malkowice pisze:
W ulach ocieplonych temp. nie jest taka sama jak w ulach jednosciennych gdyz ule ocieplone nie oddaja tak latwo ciepla nawet jak sa na dennicach osiatkowanych.
Kolego zimą pszczoły grzeją jedynie kłąb, czy będą zimowały w ulu ocieplanym czy w takim z pojedynczej deski czy całkiem bez ula tylko zadaszone i zakryte na bokach od przeciągów nawet i metr od wiszącego kłębu to tak samo przezimują, ba nawet korzystniej będą miały w wersji zimowania bez ocieplenia. Widzisz gdybyś gospodarował na tego typu ulach miał byś jakieś porównanie a tak naczytałeś się pierdoł i powtarzasz. Ja już gdzieś kiedyś pisałem że przezimowałem pszczoły bez ula na zbitym stojaku z desek i miały tylko dach nad głową. W marcu chyba przesiedliłem je dopiero do ula. Nie odbiegały siłą od tych zimowanych w ulach, miały jednak więcej zapasów.

Fakt
michalmadej17 pisze:
Chyba trochę temat odbiega Panowie... :pala:
masz rację.

Ale gdzies to cieplo musi uchodzic kolego :lol:

Awatar użytkownika

Pasieka Malkowice pisze:
cieplo musi uchodzic
wina leży zdecydowanie po stronie słońca,czym krótszy dzień tym ciepło bardziej uchodzi,z tego powodu powstała gałąź w pszczelarstwie pod nazwą pasieki wędrowne,po prostu wędrują za światłem a żeby było lżej wymyślili jednościenne ,a ze wędrują za słoncem to sam rozumiesz zimy ni widu ni słychu.Dla mnie jakimś cudem przeżyły ,następnej zimy nie ryzykuję ,podążam za nimi,jak będzie ślisko na polu to zostaję na stacjonarnej,zaryzykuję .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Zimowanie to wuj) Spiekota lata leczy pszczelarzy z wielu mrzonek Pzdr

Awatar użytkownika

Warszawiak pisze:
tak,tak widać to po wpisach tych co potracili rodziny latem, na tym i na wielu,wielu innych forach .

Awatar użytkownika

bo lubię pisze:
Warszawiak pisze:
tak,tak widać to po wpisach tych co potracili rodziny latem, na tym i na wielu,wielu innych forach .

uli nie wolno stawiać w pełnym słońcu bez względu czy ocieplany czy nie kto tego nie rozumie jego problem, kolejna sprawa kolor na jaki się maluje często na yt widzę jak malują na ciemny brąz czy nawet czarny przecież to jak się nagrzeje można jajka smażyć

kudlaty pisze:
uli nie wolno stawiać w pełnym słońcu bez względu czy ocieplany czy nie kto tego nie rozumie jego problem,

A jak ktoś jedzie na rzepak i w promieniu horyzontu nie ma nawet krzaka porzeczki to co :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]