FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 21:01 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 28 listopada 2016, 20:32 - pn 

Rejestracja: 16 października 2012, 14:27 - wt
Posty: 66
Ule na jakich gospodaruję: wp
Jak w temacie , czy można we własnym zakresie zbudować dekrystalizator do miodu. Jeśli ktoś z kolegów ma taką wiedze to proszę o pomoc.Zimą jest więcej czasu , można się tym zająć bo niektórzy klienci chcą miód płynny. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2016, 21:58 - pn 

Rejestracja: 05 lipca 2013, 13:31 - pt
Posty: 153
Lokalizacja: Lubelskie, Polubicze Dworskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
kup sobie garnek do pasteryzacji z termostatem wchodzi 9 słoików 0,9L i nie trzeba konstruować wynalazków


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2016, 22:01 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 marca 2014, 00:26 - pt
Posty: 364
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
Myślę o takim rozwiązaniu ze starej lodówki zrobić suszarkę do pyłku i dekrystalizator w jednym potrzebny tylko sterownik z czujnikiem i kabel grzewczy ewentualnie jakiś wentylator koszt do 200 zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2016, 23:34 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lutego 2013, 13:57 - pn
Posty: 378
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
DawidR ma rację za 200zł masz
http://allegro.pl/warnik-garnek-do-past ... 46789.html
I po co kombinować ? Przy okazji i wino sobie zagrzejesz. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 listopada 2016, 09:16 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2316
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
ten garnek do pasteryzacji calkiem ok ale jezeli udaloby sie za te 200 zl zaadoptowac stara lodowke to jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie...

do takiej lodowki spokojnie wejdzie kilka wiader po np 10l... sloikow tez duzo wiecej a i mozna zrobic z niej suszarke do pylku dodajac odpowiednia wentylacje i cyrkulacje (wiatraczek) ...

pytanie tylko czy uda sie to dobrze wykonac i czy bedzie to bezpieczne urzadzenie tak aby czasami chalupa nie splonęła...

pojemnosc takiej lodowki to okolo 200 l...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 listopada 2016, 09:20 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2316
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
ewentualnie mozna na mala skale wykorzystac piekarnik od kuchenki - nowe modele zaczynaja od temp. 40c - czasami maja tez regulacje co 1C... - sprawdzalem na swojej - przy ustawieniu temp na 40c temp max przez 24h nie przekroczyła 42c...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 listopada 2016, 09:23 - wt 

Rejestracja: 10 marca 2016, 11:05 - czw
Posty: 270
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Tadek 11, ile wejdzie słoików.
w temperaturze 40 stopni - jaki jest potrzebny czas dekrystaliazacji.

Ja edukuję klientów:
- miód de krystalizowany w odpowiedniej temperaturze traci swoje właściwości antybiotyczne do 30 dni
- miód dekrystalizowany w wyższej temperaturze niż odpowiednia, dekrystalizuje się znacznie szybciej, właściwości traci do 3 dni
- miód bez właściwości antybiotycznych ma wartość zerową, taką jak na przykład syrop glukozowo fruktozowy ze sklepu.

Oczywiście wybór pozostawiam klientowi.

Na etykiecie miodu powinna być informacja o dekrystalizacji, temperaturze procesu i dacie.

Na wiki, jest przedstawiona tabelka Wpływ temperatury na miód
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 listopada 2016, 19:15 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2007, 10:08 - ndz
Posty: 819
Lokalizacja: Krosno
Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
tomi007 pisze:

pytanie tylko czy uda sie to dobrze wykonac i czy bedzie to bezpieczne urzadzenie tak aby czasami chalupa nie splonęła...

pojemnosc takiej lodowki to okolo 200 l...

Uda się bez problemu.Urządzenie trzeba wyposażyć w 2 termostaty podpięte w taki sposób by 1-szy utrzymywał zadaną temperaturę(40 stopni np.) a drugi odcinał mu zasilanie jeżeli temperatura przekroczy 41 stopni.
Reasumując: jeżeli nawali pierwszy termostat to drugi nie dopuści do przegrzania miodu i da czas na naprawę pierwszego.
Zastosowanie podwójnego układu kontroli temp. jest o tyle istotne że w trakcie awarii termostatu, przekaźnik włączający grzałkę pozostaje przeważnie w pozycji "włączony".
Temperatury podałem przykładowo.

_________________
https://www.matki-pszczele.pl/ Pasieka Zarodowa AGA®


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji