bialymis71 pisze:
Nigdy w życiu nie robiłem odkładu, a chciałbym się nauczy.
Przede wszystkim musisz mieć pusty ula ustawiony na stałym miejscu i dość silną rodzinę aby z niej zabrać minimum 3 ramki z czerwiem wraz z obsiadającymi je pszczołami
gdy to już masz przychodzisz do wybranego ula i wyciągasz pierwsze ramko z kraja oglądasz czy czasami nie ma tam matki (obojętnie którego ) i wstawiasz do skrzyneczki przykrywasz czymś ja to robię zawsze płótnem jakie mam na ramkach
następnie przeglądasz ramkę za ramkiem szukając dwóch rzeczy
1) Matki - aby jej nie zabrać
2) ramki na której widać że wygryzają się pszczoły
Gdy taka ramkę znajdziesz i na niej nie ma matki wyciągasz to ramko z skrzyneczki wstawiasz do ula a do skrzyneczki to które wybrałeś i tak do trzech ramek musisz uzbierać z takim czerwiem
gdy już masz owe trzy ramki ,, A po drodze nie spotkałeś matki to przeszukujesz je jeszcze raz dokładnie i zanosisz do nowego ula gdzie masz wstawione dwie ramki z suszem ( lub pozostałe z jesieni z pokarmem ) przyniesione ramki w skrzyneczce wstawiasz na środek ula a po bokach po jednej te z suszu /pokarmem
Wracasz do ula i układasz go
w zamian za zabrane ramki wstawiasz węzę po jednej z każdej strony jako trzecie ranko w w środek susz jako trzecie zabrane
przy układaniu szukasz nadal matki powinna być na ramkach z czerwiem otwartym a z właszcza jajami jednodniowymi
Gdy ją znajdziesz szybkimi ruchami wyciągasz dwie ramki i idziesz z nich strząsnąć pszczoły do odkładu i wracasz ramki do ula
ula zamykasz
w odkładzie zwężasz wylot do 2cm i podkarmiasz go Ciastem ok 2kg po 3-4 dniach po zerwaniu mat rat zawsze gdzieś się trafi jeszcze larwa co pociągną poddajesz matkę jaką chcesz