FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 09 września 2025, 15:56 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: odbudowa węzy
mam nowe ule wielkopolskie stojaki i zasiedliłem je rodzinami na 10 ramkach wszystkie odbudowane i teraz chce im dać półnadstawke samej węzy bo suszu niemam cz dobrze ją odbudują na dobrym porzytku :thank:

Tytuł:
jak odbudują to sobie zobaczysz co ci moga tutaj doradzic ,?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Jak jest pożytak i dostateczna liczba pszczół to odbudują ładnie ale jak będzie kilka dni niepogody to mogą nie wejśc do nadstawki...

Tytuł:
ja też dawałem samą nadstawkę węzy i przy akacji odbudowały w ciągu 4 dni, tylko ja mam ule WZ :lol:

Tytuł:

Całą nadstawke od razu z węzą? i odbudowaly w ciagu 4 dni. nieźle myślałem że wkładać można co najwyżej do 2 ramek z węzą naraz

Tytuł:

pewnie że można, warunkiem jest siła rodzin i duży pożytek. Po 1-2 ramki węzy to się daje podczas rozwoju rodziny żeby nie ochłodzić i nie podzielić gniazda.

Tytuł:

Jeżeli jest dobry pożytek to można dać całą półnadstawkę węzy. Jednak należy pamiętać, że do odbudowania węzy pszczoły zużyją dużo pokarmu. W przypadku załamania pogody przy takiej sile rodziny, może im zabraknąć pokarmu a przez to matka przestanie czerwić. Ja bym radził, aby dodać 5 ramek węzy w półnadstawce resztę miejsca ograniczyć zatworem i wypełnić ociepleniem. Stosowanie zatworu i ocieplenia na celu wypełnienie pustki. Po sprawdzeniu czy pszczoły przeszły do półnadstawiki i zaczęły odbudowywać węze i zalewać ją nakropem, można dodawać następne ramka węzy po 2 szt.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Cytuj:
Całą nadstawke od razu z węzą? i odbudowaly w ciagu 4 dni. nieźle myślałem że wkładać można co najwyżej do 2 ramek z węzą naraz

Mi odbudowały bez problemu 8 ramek wezy 1/2 Warszawski Poszerzany. Tylko na początku nie chciały wejść do nadstawki bo była słaba pogoda.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam starszych (fachem) kolegów ;)

Bardzo proszę o radę w następującej kwestii:

Jako że, zarażony przez teścia pszczelarzeniem (nie zapomnę mu tego) postanowiliśmy znacząco powiększać pasiekę przez najbliższe kilka lat.
W tym roku z 10ciu uli wzrosła nam do 22.
Pojawił się problem z niedostatkiem woszczyny na ramkach (mamy ule wielkopolskie).
Choć na moje oko, sporo ramek można by już przetopić to chyba musimy pozostawić jeszcze te lepsze na przyszły sezon. W tym momencie wystarczy na zimowlę i zostanie może z 5-10 szt. Zależnie od tego jak przezimują w przyszłym sezonie może ich sporo brakować.

Jak zatem poprowadzić optymalnie gospodarkę w przyszłym roku żeby odbudowały sporo ramek, a i odwirować też byśmy chcieli co nieco :mniam miodek:
Nie wspomnę już o dalszym powiększaniu pasieki ...

Pozdrawiam
Ulik

Tytuł:

ja na gniazdo nakładam dwie półnadstawki do których wkładam na przemiando do dolnej i górnej półnadstawki ramkę 1/2 i obok tych ramek dużą ramkę z gniazda itd. Pczszoły wtedy wchodzą bo maja tam czerw i ładnie budują węze

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
Wiosną jak będzie pożytek i silna rodzina to już w połowie kwietnia możesz dodawać powoli węze.
Najlepiej wkładać ja do korpusu dolnego, a do drugiego nad kratę przenosić ramki z czerwiem krytym i na wyjściu. Taki zabieg możesz wykonywać tak długo jak długo pszczoły chcą budować a matka składać jajeczka w nowych plastrach. Jak nie ma pożytku to karmisz. Do intensywnej budowy plastrów najlepiej przeznaczyć roje i odkłady.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak chcesz żeby rodziny budowały wezę to wyznacz parę rodzin z twojej pasieki daj krate i na rodzine do górnego korpusu daj 7ramek wezy i 1 suszu i podkarmiaczkie i 2 litry syropu co 2 dzień. Troche stracisz syropu na budowe wezy ale bendziesz miał ładnie odbudowane ramki z biała woszczyzną. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Jak najdłużej idzie stymulować pszczoły do odbudowania węzy :?: Doczytałem, że w czasie pożytków i po dokarmieniu. Kiedy odbudowa ustaje, pociągną do końca sierpnia :?: , czy to już marzenie :?:

Tytuł:

Dziękuję za rady, na pewno przetestuję wszystko .
O ile naturalne wydaję się podkładanie w gnieździe, to ciekaw jestem sposobu miłego_mariana.

Jeszcze raz dzięki i oby zimowały bez niespodzianek :)

Tytuł:

grzegor41 - jak je będziesz karmił i nie będa miały wolnych komórek na składanie nakropu to i we wrześniu będą budowały tylko pytanie czy warto aż tak pszczoły eksploatować ? do końca lipca powinny budować bez większych problemów i bez ujemnego wpływy na zimowlę rodzny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Ja też bede dawał węze w umiarkowanych ilościach do gniazda ul wkpl bo nie mam suszu. Dostałem pszczólki z bardzo starymi ramkami aż czarne i nie było jak wymienic przed zima i zazimowałem.

A co lepiej dac susz czy węze na wiosnę ??

Kiedy dodawac węze na wiosne bo bede to czynił po raz pierwszy ??

Doradźcie sensownie - :)

harpia pisze:
Ja też bede dawał węze w umiarkowanych ilościach do gniazda ul wkpl bo nie mam suszu. Dostałem pszczólki z bardzo starymi ramkami aż czarne i nie było jak wymienic przed zima i zazimowałem.

A co lepiej dac susz czy węze na wiosnę ??

Doradźcie sensownie - :)

Węzę dajemy jak zaczynają pobielać plastry tzn jak na obrzeżach komórek zobaczysz wyraźne jasne ich nadbudowy, dosłownie jakby były pobielone.

Cytuj:
Ja też bede dawał węze w umiarkowanych ilościach do gniazda ul wkpl bo nie mam suszu.

Zacznij w czasie o jakim kolopik pisze, przy odpowiedniej sile, pożytku i systematyczności będziesz miał 8 -10 ramek odrobionych w sezonie i nie martw się stratami w miodzie - budowanie plastrów ogranicza nastrój rojowy no i jak rozwijasz pasiekę to plastrów ciągle mało.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Węzę dajemy jak zaczynają pobielać plastry tzn jak na obrzeżach komórek zobaczysz wyraźne jasne ich nadbudowy, dosłownie jakby były pobielone.

Na starych to bedzię ?? Coś mało opisane poprosze o rozwiniecie

zobaczysz biały wosk na brzegach komórek ze starym i w miejscach uszkodzonych

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dominik najlepiej dać do górnego korpusu bo jak dasz do rodni na dół to weze przy dolnej beleczce zetna. Jak masz troche syszu to daj najpierw na dół jak bendziesz miał tak z 8ranek to daj drugi korpus a w nim za 1 susz z pyłkiem zabrany z dołu potem weza i 1 ramkie czerwiu 2 ramki węzy i zarwór. Przewaznie zaczynają odbudowe węzy jak kwitnie agrest. Jak odbuduja wezę przy czerwiu to ja daj na dół do rodni a do góry węza. Pozdrawiam miły_miły_marian

harpia, aby dodać węze musi w rodzinie być odpowiednia liczba woszczarek. Matka zaczyna intensywnie czerwić po oblocie wiosennym. Dodaj sobie do tej daty 5-6 tyg. Tydzień aby matka się rozczerwiła, trzy tygodnie czerw pod zasklepem i kilka dni na dojrzenie pszczół do pracy woszczarek. Im silniejsza rodzina tym ten okres nagromadzenia pszczół zdolnych do produkcji wosku krótszy.

Przy poszerzaniu gniazda węzą, trzeba pamiętać, że jest to delikatne ograniczenie matki w czerwieniu. Jak dostaje ramkę suszu od razu go zaczerwia, natomiast w przypadku węzy musi poczekać przynajmniej dzień aż pszczoły ja odbudują. Niby nie dużo, ale zawsze coś

Obawiam się że za trzy miesiące zapytasz nas znowu czy dodawać już weze.

Awatar użytkownika

juljan,
Pytam jak nie wiem to rzecz jasna i oczywista.
Ty juz nie strugaj "pyszałka" że wszystko umiałeś odrazu bo w to i tak nie uwierze i napewno sie pytałeś po 50 razy ale kogoś innego bo pewnie forum nie istniało wtedy wiec przyganiał graca - gracy a oba jednacy

No coments

Bardzo dobrze cię rozumiem i dobrze że chcesz dużo wiedzieć ale, na to wszystko jest jeszcze bardzo dużo czasu tak że nie bądż urażony jest też taka opcja tu na forum jak szukaj i na wszystkie nurtujące ci pytania znajdziesz odpowiedz albo prawie wszystkie

Cytuj:
jest też taka opcja tu na forum jak szukaj

Gdyby wszyscy zastosowali się do tej rady to do dyskusji zostałaby tylko polityka :mrgreen: :piwko:

Awatar użytkownika

Wszyscy tylko o tej "szukajce piszą" to po co to forum jest ??
Czyżby wszystko juz zostało spisane i jest poukładane w szufladkach ???
Ja szukać umiem i często "szukajka" ze mna współpracuje ale jak ktoś zamieścił temat to grzechem by było nie spytać, a jak kogos boli udzielanie odpowiedzi to IBUPROM w aptece 100% płatny bez refundacji :haha: :haha: :haha:

Kiedyś wyczytałem ze niektórzy z węzą śpia w domu pod łózkiem mają - ze ciepło to sie nalot nie zrobi a zapach działa kojąco na sen. Różne wieści o węzie słyszałem i czytałem.
Każdy ma inną teorię o wstawianiu węzy do gniazda i warto sie wszystkiego dowiedzieć i wyciągnac wnioski i przyjać najbardziej optymalną praktyke dodawania węzy.

Więc jak ktos ma inne to śmiało pisać

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Najlepiej kolego dokładać węzę jak jest w pełni wiosna, najlepiej maj czerwiec, później to już bywa różnie.

Jak masz mało suszu to do roju dawaj tylko 1 ramkę z pokarmem, a resztę węza - zobaczysz jak pięknie i szybko odbudują.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
harpia pisze:

Jeśli dajesz pierwszy raz to daj jak rzepaki zaczną kwitnąć wtedy juz kwiatu róznego w polu jest.Po kilku latach praktyki bedziesz w stanie zauważyć ta suptelną róznice wymiany pokolenia i przewagi młodej pszczoły nad pszczoła zimową.Młoda pszczoła zaczyna pobielać plastry.Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
gdy nie ma dużo ramek z suszem, zastosuj węzę pogrubioną, pszczółki odbudowują takie ramki błyskawicznie i wówczas nie będziesz miał problemu z brakiem suszu. Roje odbudowują bardzo szybko węzę, gdy podaje się im syrop w stosunku 1x1. U mnie duże roje potrafiły odbudować w 2011r po ok 40 ramek 1/2 D, niektórzy śmiali się ze mnie, że to nie możliwe, ale ja wiem jak było i nie zważam na ich docinki. Nadmienię, że te roje stały przy polu ok 5hektarów faceli i nie musiałem podawać im syropu, roje były z końca maja i początku czerwca. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
u mnie w zeszłym roku najsilniejsza rodzina odbudowała 17 ramek wielkopolskich. Nie miałem odpowiedniej liczby plastrów po powiększeniu pasieki i dawałem węzy ile wlazło. W pewnym momencie doszło u niej do nastroju rojowego i zastosowałem sztuczną rójkę i odbudowały po samym tym procesie 8 ramek wielkopolskich. A pierwszą ramkę z węzą dołożyłem jeszcze przed kwitnięciem agrestu. Tyle że rodzinka była już od 25 lutego ostro pobudzana do rozwoju:). Nie wiem o ile więcej może odbudować węzy rodzina produkcyjna, ale myślę że 17 ramek przy hodowli w układzie 3 korpusów wielkopolskich to dobry wynik. A co dziwne wcale nie odbiło się to na zbiorach miodu z tej rodziny. Bo zebrała go najwięcej. Ale nie chcę podawać wartości bo zaraz zostanę posądzony o oszustwo.

Awatar użytkownika

zento pisze:
gdy nie ma dużo ramek z suszem, zastosuj węzę pogrubioną...

potwierdzam, to idealne rozwiązanie dla osób które powiększają pasiekę i brakuje suszu :)
dla nowicjusza przy wtapianiu takiej węzy też daje się zauważyć większy komfort, trzeba się wyjątkowo postarać żeby coś nie wyszło

Jeśli mogę się podpiąć pod temat to zapytam: ile czasu potrzebuje silna solidna rodzina na odbudowę 1 ramki z węzą? (warszawska poszerzana)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Nie wiem jaki jest najkrótszy czas ale w 24 h odbudują spokojnie. Oczywiście rodzina musi być zdrowa i pełnowartościowa.

Malcolm pisze:
ile czasu potrzebuje silna solidna rodzina na odbudowę 1 ramki z węzą? (warszawska poszerzana)

Rodzina którą zazimowałeś na minimum 6-7 ramkach i nie wystąpiły żadne komplikacje w zimowli o tej porze roku ma już taka siłę że taka ramkę odbuduje przez jedną noc. :wink:

No to jak będzie pogoda to otwieram i sprawdzam. Ewentualnie wywalę jedną ramkę z zimowym zapasem za zatwór (pokarmu mają jeszcze b. dużo, a i ciasto dostały na stymulację rozwoju) i dostawie kolejną z węzą w celu jej zaczerwienia.

Malcolm, ty nie wywalaj ramek z zapasem tylko taką w całości odsklep i daj im obok ramki z jajami a za nią daj ramkę z węzą, wyczyszczą ci zapas zimowy do karmienia czerwiu, matka zacznie ładnie na takiej ramce czerwić, odbudują w międzyczasie węzę a nakrop (nie wykorzystując go na rozwój) będą ci składały już do miodni , która powinna być oddzielona od gniazda kratą pionową metalową. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
A jak odsklepie takiej rodzinie, co ma 4/5 ramek czerwiu w wz, CAŁĄ ramkę, i zrobie tak jak Cordovan, napisał wyżej, to sobie poradzą czy będa większe straty niż zyski?

Poradzą sobie. :wink:

Cordovan, nie pisz tak bo sobie bałaganu narobi nie całą ramke !!! :thank:

mik, nic sobie nie narobi, jak rodzinę ma taką co ma 4-5 ramek z czerwiem to dołóż do tego z trzy ramki z zapasami i wolnym miejscem by siadła na nich lotna pszczoła i powiedz mi jaki widzisz problem w tym by odsklepił całą ramkę przy takiej sile rodziny - to nie ramka wlkp tylko wz? Przy ramce wz jak odsklepi ją całą i da zaraz koło ramki z jajami i najmłodszym czerwiem spokojnie mu caluteńką ramkę wyczyszczą do karmienia czerwiu i jednocześnie do odbudowy węzy jaką da w ramce zaraz za tą z odsklepionymi zapasami. Dlaczego? bo w takiej rodzinie na ramce wz jest więcej pszczół czyli większa siła rodziny niż w rodzinie zasiedlonej w wlkp. O tej porze roku woszczarki pracują pełną parą podobnie jak matka i karmicielki, nie ma obawy o to że coś mu się stanie. Sam mam zarówno wz i wlkp i w obu rozwój wiosenny jest zupełnie inny. Wz to ramka wąsko-wysoka względem wlkp gdzie masz szeroko-niską i przy wz nie ma co ukrywać - przy tej samej lini/rasie pszczół a ja mam jednakową pszczołę w obu typach ula rozwój jest szybszy właśnie w wz. Zaznaczam, że siła rodzin na starcie wczesną wiosną (marzec) była jednakowa. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Nie rozumię - co miałoby się stać z pszczołami po odsklepieniu całej ramki???

A jeśli bym chciał dać tej rodzinie jutro nadstawkę to odsklepianie rozumiem nie wchodzi w gre , tak?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
kobayszi,
odsklepiasz żeby stworzyć takie umowne złudzenie pożytku w ulu.
Skoro rozważasz, założenie nadstawki to jak rozumiem masz pożytek i pszczoły noszą nektar no to po co to odsklepianie??

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

No bo szkopól polega na tym, że jak jest pożytek to pszczoły nie ruszą zasklepionego zapasu i pozostanie go w końcu wywirować czyli zafałsazować miód cukrem. Dać nadstawkę i odsklepić, na to samo wyjdzie. Trzeba zmusić pszczoły do wykorzystania zasklepionych zapasów na rozwój, innego wyjścia nie ma. Nie da się przetrzymać zapasów do chudych czasów bo skrystalizują. To efekt nadgorliwości w zakarmianiu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Dlatego pszczoły karmi się tak, by na styk miały do połowy kwietnia lub początku maja, zależy od pierwszego pożytku towarowego, na swój rozwój i stosuje kilka innych zabiegów. Jeśli ramki są pełne, to odłóż je do magazynku, mogą leżeć tam do jesieni, jeśli będą miały sucho, a w ich miejsce do gniazda daj susz lub węzę. Możesz je dać do odkładów, lub w "ciężkich czasach" z pożytkami zwrócić rodzinie, albo do stymulacji czerwienia późnym latem. Możesz je też oznaczyć pineskami i zostawić w gnieździe jako żelazny zapas. Ostatecznie odwiruj i do butli z winem.

kobayszi, ja mam swoją wiedzę inni swoją. Osobiście uważam że jeśli masz ule korpusowe i nadmiar zapasu w gnieździe to taką ramkę z pokarmem odsklep na 5 cm od dołu i daj w środek gniazda koło najmłodszego czerwiu. Dalej pszczoły same ją szybko odsklepią zużywając zapasy na karmienie czerwiu i nic z gniazda ci nie wyniosą bo po pierwsze żelaznego zapasu z gniazda nie ruszą po drugie z ramki odsklepionej na 5 cm od dołu w nadstawkę nie wyniosą, będą w nadstawkę nosiły ci świeży nakrop więc spokojnie możesz ją wtedy dać. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
kobayszi,
Kwitnie.mirabelka, mniszek u Was pewnie już sady i rzepaki czy odsklepianie zapasów coś da.Moim zdaniem nie. Jeśli masz ramke z pokarmem przesuń ją za zatwór a koło czerwiu daj susz lub węze(w zależności od siły rodziny). Jak bedą potrzebowały to sobie za zatworu przeniosą a jak już rzepaki zaczną kwitnąć na całego to ta ramkę z pokarmem całkowicie wycofaj.pozdrawiam

Narobiłem troche zamieszania a tu po przeglądzie ku mojemu zdziweniu się okazało że po cukrze prawie śladu nie ma, za to czerwiu i pszczół 2 razy tyle :mrgreen: , ale wielkie dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi :thank:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]