FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 05 lipca 2025, 23:20 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

pewnie temat byl już poruszany ale niemoge tego znaleźć i niewiem czy poruszać go w kategorii budowa ula czy też przepisy... , więc poruszam tutaj. mam dylemat ponieważ posiadam kawałek pola rolnego ok. 700 m 2 , na ktorym chciałbym postawić pracownie pasieczną a więc budynek gospodarczy. pole to nie jest w zaden sposób sasiadujące z innymi działkami budowlanymi, więc niewiem czy mogę postawić tam ten budynek i jeżeli tak to jakiej wielkości może on być. Przyznam że w budynku tym chciałbym ewentualnie też na poddaszu czasami się przekimać. jakie warunki trzeba spelnić żeby coś takiego postawić jedynie na zgłoszenie i czy jest to wogóle możliwe. działka ta jest w szczerym polu bez drogi dojazdowej i niema w pobliżu działek budowlanych. gmina niema planu zagospodarowania terenu. Może ktoś zna temat i miał juz do czynienia z całymi czynnościami zwiazanymi z ta inwestycją. proszę o podjęcie tematu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Z czego wiem to na samym zgłoszeniu możesz postawić budynek o powierzchni 20 m 2 a następnego roku dobudować drugie tyle samo. U mnie niektórzy plantatorzy malin na szczerym polu stawiają budynki z desek pozwalające na schronienie się przed deszczem bądź schowanie zebranych owoców i raczej bez żadnych zezwoleń i niektóre mają trochę większe wymiary lecz nie jestem tego na 100% pewien.

Tytuł:

Jeśli jesteś rolnikiem to możesz postawić budynek gospodarczy 35m2 a jeśli nim nie jesteś to 25m2. Wystarczy do tego tylko zgoda Urzędu Gminy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
to w takim razie do 20 m jest bez żadnej zgody.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Obowiązujące od 26 września 2005 r.
Bez pozwolenia:
-wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, wiaty i altany oraz przydomowe oranżerie (ogrody zimowe)powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki.

Podstawa prawna
Ustawa z 27 marca 2003 r. o zmianie ustawy – Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. nr 80, poz. 718).

Tytuł:
Awatar użytkownika

kriss pisze:
Obowiązujące od 26 września 2005 r.
Bez pozwolenia:
-wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, wiaty i altany oraz przydomowe oranżerie (ogrody zimowe)powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki.

Podstawa prawna
Ustawa z 27 marca 2003 r. o zmianie ustawy – Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. nr 80, poz. 718).

to już wiem prawie wszystko dziękuje za konkretne odpowiedzi myślę że wielu mogą się przydać. może ktoś jeszcze wie co kryje sie pod pojęciem parterowe budynki bo z tego co wiem to niektóre budynki maja coś takiego jak wysoki parter i np poddasze użytkowe czy one też zaliczają się do kategorii " wolno stojące parterowe budynki gospodarcze" i czy cos takiego mozna postawić oczywiście zachowując wymiar 25 m2, czyli np 4mx6m i wysokości np 7m?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: w zwykle
olek_podhale, Witam . Mam podstawową watpliwośc - czy ta działka jest prawnie Kolegi wlasnością . Bo {o ile dobrze wiem }to kazda działka musi mieć dojazd , inaczej sie jej nie wydzieli z pola i notariusz nie zrobi aktu notarialnego Jeśli jest to umowa nawet pisemna z chłopem , to jest ona niewazna I dodatkowa watpliwosc - czy to jest jedyna Kolegi własnosc rolna, jesli tak -to nie jest Kolega rolnikiem. Ciąg dalszy odpowiedzi zależy od wyjasnienia tych watpliwosci. Pozdrawiam Lila

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila pisze:
olek_podhale, Witam . Mam podstawową watpliwośc - czy ta działka jest prawnie Kolegi wlasnością . Bo {o ile dobrze wiem }to kazda działka musi mieć dojazd , inaczej sie jej nie wydzieli z pola i notariusz nie zrobi aktu notarialnego Jeśli jest to umowa nawet pisemna z chłopem , to jest ona niewazna I dodatkowa watpliwosc - czy to jest jedyna Kolegi własnosc rolna, jesli tak -to nie jest Kolega rolnikiem. Ciąg dalszy odpowiedzi zależy od wyjasnienia tych watpliwosci. Pozdrawiam Lila

jest własnością na podstawie darowizny, a niema drogi dojazdowej ponieważ stoi w szczerym polu dojazd do niej jest tylko poprzez pola innych rolników, była dawniej droga polna i zrobiona też przez chłopów napewno nie widnieje na żadnej mapie, nie jest to działka a zwykłe pole rolne i nie jest to moje jedyne pole rolne, napewno nigdzie nie pisałem że jestem rolnikiem. mam nadzieje że rozwiałem część wątpliwości i czekam na ciąg dalszy odpowiedzi.Pozdrawiam

Tytuł:

Lila ma racje.Dojazd prawny musi jakiś być. Pomyśl a jak byś był naprawdę rolnikiem to jak byś do pola dojechał? Po sąsiadowych uprawach?

Tytuł:
Awatar użytkownika

riko pisze:
Lila ma racje.Dojazd prawny musi jakiś być. Pomyśl a jak byś był naprawdę rolnikiem to jak byś do pola dojechał? Po sąsiadowych uprawach?

ok powiem tak droga polna była wzdłuż pól ale po ktorejś powodzi w drodze tej zrobilo wąwóz i jest nieprzejezdna dlatego wszyscy jeżdżą obok tej drogi przez pola, nie będę tutaj polemizował na temat drogi załóżmy że droga jest proszę o dalsze odpowiedzi.

Tytuł:

Jeżeli tak to nie ma żadnego problemu postawić coś takiego jak wyżej napisałem.Robisz sobie plan i zgłaszasz to w Urzędzie Gminy. Jak dobrze sobie przypominam nie może to być na fundamentach stałych ale moge sie mylic

Ule na jakich gospodaruję: w zwykle
Według mojej wiedzy nie mozna tam postawić budynku na fundamentach. Ale można np.zakupić 2 barakowozy , postawić w pewnej odleglosci od siebie , przykryc wspólnym dachem i będzie piękna pracownia w jednym , mieszkanie w drugim i jeszcze weranda dla gości. Pozdrawiam Lila.

Ps. Warto sprawdzić w wydziale geodezji , czy ta droga istnieje na mapie . bo jak się wlascicielowi pola cos zmieni , to trzeba bedzie "zabierac zabawki" i przewozić gdzie indziej

Awatar użytkownika

Lila pisze:
Według mojej wiedzy nie mozna tam postawić budynku na fundamentach. Ale można np.zakupić 2 barakowozy , postawić w pewnej odleglosci od siebie , przykryc wspólnym dachem i będzie piękna pracownia w jednym , mieszkanie w drugim i jeszcze weranda dla gości. Pozdrawiam Lila.

też niezły pomysł dziękuje za porady. pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

czy w prawie przez ten czas zaistniały jakieś zmiany?
Co tak naprawdę można pobudować na działce rolnej? Słyszałem różne opinie na ten temat...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Przepisy się nie zmieniły. W Polsce przepisy prawa są interpretowanie różnie w urzędach. Najlepiej iść z mapką do Starostwa Powiatowego ( tam się składa Zgłoszenie Budowy a nie w gminie ) i osobiście i pogadać z inspektorem który ci wytłumaczy co możesz postawić. Z doświadczenia wiem, że nie powinni robić problemów z budynkiem do 25 m2, niektórzy nawet mają gotowe szkice takich budynków, wystarczy skserować. Nie potrzeba projektu, wystarczą mapki, akt własności, zgłoszenie, wypis z geodezji i ... nie pamiętam. W sumie dzień załatwiania, odczekać miesiąc i można stawiać.
Tak u mnie to wyglądało.

Pozdro

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rav pisze:
Przepisy się nie zmieniły. W Polsce przepisy prawa są interpretowanie różnie w urzędach. Najlepiej iść z mapką do Starostwa Powiatowego ( tam się składa Zgłoszenie Budowy a nie w gminie ) i osobiście i pogadać z inspektorem który ci wytłumaczy co możesz postawić. Z doświadczenia wiem, że nie powinni robić problemów z budynkiem do 25 m2, niektórzy nawet mają gotowe szkice takich budynków, wystarczy skserować. Nie potrzeba projektu, wystarczą mapki, akt własności, zgłoszenie, wypis z geodezji i ... nie pamiętam. W sumie dzień załatwiania, odczekać miesiąc i można stawiać.
Tak u mnie to wyglądało.

Pozdro

Tak to mniej więcej wygląda, z tego co mi wiadomo to wolno na zgłoszenie 35m2 w ciągu 6m-cy dobudować (lub 1 roku, ale wydaje mi się, że co 6m-cy).

Tak jak kolega pisał najlepiej jak się w Starostwie popytasz to dowiesz się wszystkiego :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

35m2 to na dzialce gdy jestes rolnikiem i masz juz na tej dzialce budynki gospodarcze jezeli dzialka pusta jest to mozesz do 25m2 budowac- tak mi wytlumaczyli u mnie w starostwie

Tytuł:
Awatar użytkownika

makak pisze:
35m2 to na dzialce gdy jestes rolnikiem i masz juz na tej dzialce budynki gospodarcze jezeli dzialka pusta jest to mozesz do 25m2 budowac- tak mi wytlumaczyli u mnie w starostwie

Możliwe, ja rolnik :jupi:

Tytuł:
Nie trzeba być rolnikiem wystarczy że masz działkę i bez zezwolenia stawiasz sobie do 25m2 domek. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czarodziej pisze:
Nie trzeba być rolnikiem wystarczy że masz działkę i bez zezwolenia stawiasz sobie do 25m2 domek. :oczko:

Chodziło mi bardziej o te 35m2 :oczko:

Tytuł:
Na taki musisz mieć pozwolenie. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie jako rolnik możesz śmiało do 35m2 budowac tylko na zgłoszenie nawet na działce rolnej.
A z tego co pisze kolega makak to jak nie jestes rolnikiem to możesz do 25m2 tylko na zgłoszenie i szkic.

Procedura chyba ta sama, wypełniasz kilka dokumentów, szkic i czekasz miesiąc :oczko: i możesz zaczynać :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]